Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 23, 2026 10:24 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 28  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 6:38 pm 

Maciolus napisał(a):
Zarznales R1Pro? Jakim cudem? UBEC? Kondenasator? Wiatrak?

BTW przedstawili w Chicago ESC dla 1/8.

Pogrom wsrod nitro trudny nie bedzie :P

Generalnie wybralbym motorek 1600-2000kv, oczywiscie czteropolowy. 60mm dla jazdy po torze, 70mm dla ostrych szalenstw poza torem, 80mm zeby robic wstyd innym piekielnie mocnym elektrykom ;)

co powiecie na combo z mambą 2200kv? Słyszałem różne opinie... Z 2 strony nie stać mnie na takie neu za 700$... można jakieś linki do poczytania? A i jeszcze jedno... dlaczego 4 polowy? MMM obsłuzy 4 polowy??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 6:38 pm 

Z tekinem ciezki temat, zarznął się na 2s2p liion na hackerze e40 4.5t, powiem ci że po GM każdy następny regiel jest gorszy :( R1 padł po 3-4 min katowania, skala temperatury na diodach była w normie, nie wiem co mu sie stalo, cudem udało mi sie go u sprzedawcy wymienic na 2 silniki redline, cudem, bo juz nie bedzie sprzedazy tekina ani w PL ani w DE, dystrybutorzy się wycofują. Martwi też ostatnio cisza na rc monster w ich dziale. Generalnie niesmak, choć silniki rewelacja, nie do zaje....
Ale jeśli chodzi o regiel to kolejny po Quarku, Lehnerze, BK, Hackerze i tanich chinkach.... Powoli mi sie firmy kończą. A GM nie będzie robił więcej niż 3-4S :evil:
Ale po cichu wciąż wierzę w Rx8, zaryzykuję jak wyjdzie.... A na zapas MMM v3 lub MGM ;)

Igor Rzeczyc napisał(a):
co powiecie na combo z mambą 2200kv? Słyszałem różne opinie... Z 2 strony nie stać mnie na takie neu za 700$... można jakieś linki do poczytania? A i jeszcze jedno... dlaczego 4 polowy? MMM obsłuzy 4 polowy??

Obsłuży. A z silników polecam Kontronik Kira lub Fun seria 600-650, Meduse niedługo będziem testować ;) Jeśli wypali, to medusa jest dobrym wypośrodkowaniem, ale ocenie jak poużywam, dziwnie mało jej w DE.
Neu kosztuje 250$ :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 7:05 pm 

Wszyscy brushless, brushless i brushless. A taki zestawik brush'y nie byłby fajny :D:D?

http://www.kershawdesigns.com/

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 8:45 pm 

dałeś niepełny link, ale domyślam się, że chodziło Ci o 2x szczotki... No ogólnie mówiąc: większa waga, mniejsza sprawność, no i w bez wątpienia bl są cichutkie i bez obsługowe. Na twoim miejscu zastanawiał bym się nie czy bezszczotę, lecz jaką.
Odnośnie neu: cena dotyczy 10KW wersji 2200series... a z tego co widzę, dużo ludzi (na youtube i forach) ma serię 1500. Czy to nie za mało?

No i pytanie: wiem, że dobrze brać 1515 bo 1521 jest za wielki, ale jaki? Nie kumam tych oznaczeń np 3.5d/2y... przez to jest 11 rodzajów 1515... help.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 8:51 pm 

3.5 to liczba zwoi, D lub Y to sposób uzwajania :) A dobierasz silnik kV do swojego zasilania i obrotów jakie ma kręcić :) No i regla... żeby nie robił za znicz 01.11. :lol:
Jak chcesz to znajomy niemiec ma używane 1521 1.5Y zdaje się za 150 Eur. Ale to bardziej pod 10S jest.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 9:17 pm 

Kajman napisał(a):
3.5 to liczba zwoi, D lub Y to sposób uzwajania :) A dobierasz silnik kV do swojego zasilania i obrotów jakie ma kręcić :) No i regla... żeby nie robił za znicz 01.11. :lol:
Jak chcesz to znajomy niemiec ma używane 1521 1.5Y zdaje się za 150 Eur. Ale to bardziej pod 10S jest.
\

heh, dobierasz... jakiś wzór? Nie mam odnisienia nawet żeby porównywać, no i przy okazji możecie doradzić, który lepszy D czy Y...
Wybaczcie za może banalne pytania, ale uwierzcie, że pomimo szperania nie doszukałem się tej wiedzy w i-necie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 9:32 pm 

W wyliczeniach to maciolus jest lepszy. D są mocniejsze. A jakie w koncu zasilanie i ile to ma jechać?
Ja w przybliżeniu przyjmuje że:
2S-3800-8000kV
4S-2200-3000kV
6S-1500-2000kV

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 9:39 pm 

Tak miałem na myśli te szczotki:

http://home.ptd.net/~kershawd/KershawDe ... E-Revo.htm

700HO lub 970 z filmików się nieźle prezentują i myślę że sprawią się zarówno na gładkiej nawierzchni jak i w terenie.
Bo z tego co czytam to silniki od mamby i inne bezszczotki nie wydalają w terenie z powodu zbyt dużego obciążenia i po prostu się pala :).

A co do bezszczotek łądnie sie też prezentuje to:

Feigao 7xl + regiel Mamba Max lub Mamba Monster(co wydaje sie być lepszym wyborem)

http://home.ptd.net/~kershawd/KershawDe ... shless.htm

do tego informacje na stronie o silnikach:

http://home.ptd.net/~kershawd/KershawDe ... Table.html

http://home.ptd.net/~kershawd/KershawDe ... Output.htm

Aż sam sie zastanawiam czy by w to nie udeżyć. Bo na filmikach (ze stronki jak i innych użytkowników) to bardzo łądnie sie to prezentuje. A co do głośności chodzenia elektryka nie wydaje mi się żeby to miało jakieś znaczenie to i tak nie jest nitro :). A sąsiada jak ma coś drażnic to i tak będzie drażnić małe cuś na 4 kółkach śmigające mu przed oczami ;p. (pewnie z zazdrości że takowego nie ma ;p)

Co prawda wypisałem to wszystko powyżej ale doświadczenia w tym nie mam i wiadomo opinie innych użytkowników są bardzo mile a nawet koniecznie widziane. Bo jak pisałem zainteresowało mnie to choć nie chce kupić kota w worku :).

Ostatnio edytowano Pn paź 20, 2008 9:41 pm przez Avalone, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 9:41 pm 

Wydaje mi się, że 6s, ponieważ 4s i 2s będzie chyba słabszy?
z drógiej strony mniej ogniw- tańsze aku... Jeśli za pomocą 8kkv i 2s osiągnę to samo co 6s i 2kkv to jestem skłonny ku 2s.
Natomiast problem pojawia się w momencie gdy weźmiemy pod uwagę, że silnik mamby to 2200kv a neu jeszcze mniej. Zakładam zakup na początek combo MMM+2200kv+6s2p czy dobrym tropem idę?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 9:45 pm 

Jeśli jest na to kasa to dobrym. Ale 2200kV to za dużo. Choć ja czekam na RX8 Tekina, ma mieć current limiter, a ja i kilka osób które go zasmakowały w GM uparcie nie chce od niego odejść.
Generalnie 4S jest juz dla przeciętnego użytkownika w zupełności wystarczające. 6S jest chłodniejsze z uwagi na mniejsze prądy,ale sprzęt droższy i mniejszy wybór. Ale przyszłość to HV, czyli High Voltage :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 21, 2008 1:03 pm 

Chlopcy, chyb troche odchodzimy od tematu. Moze Admin pomoze nam troche uporzadkowac topic.

Avalone:
- ewolucja dziala w jedna strone
- jakim cudem wiesz o osemkowych popalonych mambach, przeciez ich jeszcze nie ma na rynku?
- jak sie puszcza osemke na dwupolowym silniczku 36-50 to szczerze mowiac sie nie dziwie, ze sie przegrzewa
- my rozmawiamy o mocach rzedu 3kW, wiec obawiam sie, ze musialbys wypatroszyc meleksa zeby zdobyc odpowiedni silnik szczotkowy

Igor:
- zapomnij o D i Y, po prostu dobierz silnik o odpowiedniej wielkosci z odpowiednim kv
- przypominam wzor na moc P = U * I, a duze I to temperatura i spadek wydajnosci, na 6S1P A123 mam piki po 164A, pomnoz to przez 3 (dla 2S) i znajdz mi regulator jaki to przezyje i akusy, kktore tyle dadza

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 21, 2008 1:24 pm 

Jest taki regiel na 3s - GM Genius 120 :) 164A to i mój gienek 95 znosi dłużej niż 30s :) Gorzej z pakietami ;)
Generalnie duże auta mają jeździć na 4S i więcej celem zbicia prądów. Mniej się nie zaleca, bo wchodzimy w chore liczby. Silnik ma być większy niż 540, najlepiej 600-700, kV już poruszaliśmy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 21, 2008 2:47 pm 

Ja coś mówiłem o ósemce? :shock: Nawet jej na myśli nie miałem a co dopiero coś o niej w zmieniać. Jak już to mógłbyś mi zarzucić że mówię zbyt ogólnikowo.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 21, 2008 2:54 pm 

No tak, przeciez wg producenta E-Revo i E-Maxx sa dziesiatkami :D

Szkoda tylko, ze maja rozmiar i mase osemek ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 21, 2008 3:11 pm 

Dzięki za pomoc, z każdą sekunda czuję jak staję sie mądrzejszy. Jedynie nie wiem jak dobrać rpm, aby przy 6s2p otrzymać przyzwoity moment obrotowy...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 28  Następna strona