Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 30, 2026 10:39 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: prosze o pomoc
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 1:00 am 

witam
prosze mi pomoc wybrac jakos spalinowke onroad no chce sie przezucic z elektyka gdyz nie jestem zadowolony z zakupu mojego e10 - niestety wtedy nie wiedzialem co i jak no i teraz wole spytac

co myslicie o tym czy warto kupowac uzywany??
http://www.allegro.pl/item454992870_kyo ... _6ccm.html

z gory dzieki :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 6:37 am 
Ten model jest większy niż zwykłe 1:10 i będzie palił 2 razy więcej (jak nie lepiej) od 1:10.

Polecam sprzedać E10 i zainwestować w dobrego elektryka, będziesz na pewno zadowolony

Pamiętaj, że ze spalinowym modelem wiąże się dużo serwisowania: Regulacja, czyszczenie i konserwacja silnika, czyszczenie całego modelu z resztek niespalonego paliwa i wylanego podczas nalewania oraz duża plama paliwa i nieprzyjemny zapach w domu.

Przynajmniej ja polecam elektryki, może sumarycznie wyjdzie troszeczkę drożej, ale sprzęt jest na dłużej.

Np. Dobre podwozie elektryczne: 350-400 zł
Mamba Max ok. 500 zł
Aparatura ok. 150 zł
Pakiet dobry Li-po ok. 150-250 zł
ładowarka 200 zł

Czyli za taki zestaw zapłacisz ok. 1400 zł, a jest właściwie bezobsługowy (tylko wyczyścić i nasmarować od czasu do czasu), a prędkość i przyśpieszenie będzie porównywalna z Nitro, jak nie lepsza :) I zero smrodu i kłopotu. Ładujesz i jeździsz.

Pewnie inni będą mieli inne zdanie o nitro, jednak ja miałem taki model i przez ponad rok nie udało mi się wyjeździć 2l. paliwa ze względu na serwis. :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 7:49 am 

Tomekmtb, napisz może z czego jesteś niezadowolony i czego oczekujesz od modelu, łatwiej będzie coś doradzić żebyś znów nie wdepnął na minę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 11:23 am 

chcialbym model w miarte szybki 60-70km zeby poczuc ta adrenalinke :D bo z e10 sie zawiodlem na maxa w sumie nie wiem po co go kupilem myslalem ze zrobi wieksze wrazenie na mnie pozniej go przerobilem na drift ale mnie to nie kreci chcialbym osiagac jak najwieksza predkosc modelem

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 11:42 am 

No ten Kyosho jest szybki i do tego mniej wybredny jeśli chodzi o podłoże od modeli 1:10. Dwa biegi również robią swoje. Minus jest taki, że to spalina więc jako takie pojęcie o silnikach spalinowych trzeba mieć. Do tego hałas, trochę więcej brudu niż przy elektryku no i paliwo które wciąż trzeba lać do zbiornika :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 12:06 pm 

Do spalin trzeba kupować paliwo tak samo jak do elektryków płacić za prąd :P Poczytaj trochę o spalinach na forum i bierz to Kyosho :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 12:32 pm 

karolpenconek napisał(a):

Pewnie inni będą mieli inne zdanie o nitro, jednak ja miałem taki model i przez ponad rok nie udało mi się wyjeździć 2l. paliwa ze względu na serwis. :)

Ja przez miesiąc wyjeżdziłem ok 2,5l paliwka.

Ja na jego miejscu brał bym spalinke.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 11:31 pm 

a wzielibyscie ta uzywke roznie moze byc chyba nie czy lepiej kupic nowy

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 11:55 pm 

tomekmtb napisał(a):
chcialbym model w miarte szybki 60-70km zeby poczuc ta adrenalinke :D bo z e10 sie zawiodlem na maxa w sumie nie wiem po co go kupilem myslalem ze zrobi wieksze wrazenie na mnie pozniej go przerobilem na drift ale mnie to nie kreci chcialbym osiagac jak najwieksza predkosc modelem

czyli z tego co mniemam, nie masz w planach startów w zawodach, które dostarczają większej adrenaliny niż niejedna "dzida" do 70 km/h pod marketem. Jeśli tak to kup cokolwiek i dopieść do prędkości i 100 km/h, tylko pytanie czy i to ci się nie znudzi?

Prawdziwą adrenalinę przeżywasz gdy ścigasz się z innymi, w tej samej klasie z takimi samymi obwarowaniami.

Pod marketem i 100 km/h znudzi ci się szybko jeśli nie będzie rywalizacji, także przestań patrzeć na kretyńskie wskazania wirtualnego prędkościomierza i zakup model np. do klasy IC-10 Start, a wtedy przekonasz się, że prędkośc podawana na pudełkach modeli to tylko tani chwyt marketingowy, żeby "kupić" klientów jak TY!

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 1:23 am 

no moze masz racjie Michal ale nie zupelnie w zawodach nie chce startowac bo zwyczajnie nie mam czasu (a moze kiedys kto wie) a samochodzik ma mi sluzyc do zabawy raz dwa razy w miesiacu pojezdzic i to wszystko a chce szybkie auto... bo chce i na to nie ma wytlumaczenia. Tak samo jak wedkach - nie kazdy co jezdzi na ryby startuje w zawodach jest to przyjemnosc :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 11:53 pm 

a moze mi dacie namiar na dosc szybki model elektryczny bo skoro maciej pisze ze to chwyt co podaja w sklepach a ja chcialbym rtr ktory osiagnie 60 70 km h

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 17, 2008 6:32 am 

Nie ma elektrycznego RTR-a jadącego 60km/h. Napisz najpierw jaki masz teren do jazdy (równy/dziurawy, czysty/brudny itp.). Łatwiej będzie coś doradzić. Co do kupna używek spalinowych niewiadomego pochodzenia to jest ryzyko że silnik jest na wyczerpaniu, zębatki w dyfrach kończą się itp. itd. Tych rzeczy nie widać na zdjęciach a i osoba niedoświadczona przy oględzinach na to uwagi nie zwróci.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 17, 2008 7:19 am 
O RTR jadący 60-70 km/h będzie ciężko. Zdecyduj się najpierw: torowy/truggy/MT (Monster truck).

Jeżeli chodzi o torowe to xray t1/t2. Schumacher MI2, Asso TC5, TRF 415, Serpent s400 (trochę droższy). Te podwozia można dostać w dobrym stanie ok. 350-450 zł. Do tego Mamba i dobre pakiety Li-Po oraz aparatura i ładowarka i jeździsz.

Możesz wybrać również truggy, są to modele do lżejszego terenu (np. piaskowe tory). Najszybszy RTR chyba jaki możesz znaleźć to Rustler VXL, piszą, że przy dobrym pakiecie i zmienionych zębatkach rozpędzi się do 110 km/h, , no dobra jak się rozpędzi do 90 km/h i na pewno wystarczy.

Jeżeli chodzi o MT elektryczne zostaje właściwie E-Maxx, E-Savage i nowe E-revo. Wszystkie z tych modeli rozwijają podobne prędkości i moce (do ok. 45-50 km/h), jednak musisz się liczyć z bardzo dużym zużyciem energii przez model ważący 4-5 kg (nawet 2 krotnie więcej niż torówki ituggy), więc musisz się wyposażyć w wiele pakietów = wiele $$.

Decyzja należy do Ciebie, jeżeli zależy Ci na czystej prędkości i Vmax to zostaje torówka, tylko jak natrafisz na np. zapiaszczoną czy zakurzoną nawierzchnie to już nie pojeździsz.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 17, 2008 11:52 am 

chcialbym model na zabrudzony asfalt , kostke brukowa wiec te on road chyba nie wchodza w gre z tego co piszecie

a ten model nadawlby sie do takiego terenu lub te z seri fazer
http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... od_id=1807

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 17, 2008 2:44 pm 

RTR jadacy ok 70km/h ? E-Revo Brushles, i juz jest :)

EDIT : heh sorki, nie zauwazylem ze chodzi o onroada :?

GG:2247936

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona