Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 10:25 am

Autor
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 8:12 am 

Witam
Problemów ciąg dalszy. Jak nie urok to sraczka. Znalazłem chwilowe rozwiązanie problemów z brakiem dostatecznej kompresji na gorącym silniku to teraz to. Silnik nagle zgasł i zrobilła się luźna szarpanka Myślałem, że to kolejny oneway padł, ale po rozkreceniu szok !!!! Od wału korbowego upierdzielił sie dzyndzel, który wchodzi w korbowód a korbowód siłą rozpędu zrobił dziurę w dolnej częsci obudowy. I teraz parę pytań. Czy tą obudowę daje sie jakoś skleić lub pospawać? Czy wał raczej kupować nowy czy kombinować i naprawiać przez rozwiercenie dziurki po dzyndzlu i wklejać na wcisk coś co potem wejdzie w korbowód lub kupić używkę?
Czy wogóle się w to nie bawić i skołować sobie inny silnik. Mój silnik ma już za soba ok 14L, mam do niego zestaw naprawczy (tuleja, tłok, korbowód) więc musiałbym kupić lub naprawic ten wał i obudowę. Mam w domu nowego HPI K 4.6 SS, może tego wsadzić. Mogę też tanio mieć taki sam Force 28 jak mój po 3L paliwka od kolegi. Co radzicie?

Fotki:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 43f18c7d05
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 5af093a0e6
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 025dea33db

HPI Bullet MT

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 10:57 am 

Szczerze mówiąc odradzałbym silniki force. Mojemu koledze korba w takim samym silniku jak twój poszła po tym jak silnik wszedł na maksymalne obroty, pozatym na tym forum nie brakuje ludzi którym też sie to stało lub znają takie przypadki z udziałem silników force.
Na allegro też było kilka aukcji tych silników, ludzie pisali: "korba nie miała luzu ale została wymieniona profilaktycznie" albo "korba poszła przy docieraniu".

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 12:06 pm 

Kupić nowy porządny silnik najlepiej 3,5ccm odpalany ze starterboxa. Silnik np. SH za około 450zł i starter 200zł

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 1:27 pm 

Niedawno kupiłem używaną Ofne LX One i gratisowo dostałem ten silnik force .28. Dokładnie to samo się przytrafiło co twojemu, i to już nie pierwszy raz słyszę o takim przypadku z force .28, więc to raczej już normalne w tych silnikach. Tak jak kolega wyżej doradza, sam do mojej ofny kupiłem .21.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 7:32 pm 

Niewiem co to za model forca .28 do tej LX one wsadzają
Miałem oryginalnego z USA jeszcze po sporym tuningu - portowanie, polerowanie - kręcił się jak szalony;) i nic się nie działo - w modelu mta4 niszczyło wały;)

Miałem też wersję od thora force. 28 chodził bardzo dobrze, akurat silnik sam zarżnąłem - za ciepła świeca na zawodach

miałem force. 26 w lx comp silnik chodził idealnie

Dla mnie silniki Forca są bardzo dobre

słyszałem też że w .32 pękają bloki .. dziwne ; /

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 7:55 pm 

miałem 2x Force .28 obydwa zaje*****e chodziły. Bartek mial jednego po mnie nawet. Zaden z nich nie zepsul sie w w/w sposob przez was. Mialem forca .21 - ma go bartek z łodzi spytajcie sami czy jest zadowolony z tego co mi wiadomo jest. Mialem Force S25 z sava i tez chodzil super.

powiem tylko tyle ... jak sie zalewa na siłe silnik i jeździ on przy temp 70 stopni a wciska mu sie do oporu to nie dziwie się. Albo odpala sie silnik i daje odrazu do oporu ... to juz wasza wina i niewiedza panowie.

a co do .32 - wojtek sadowski jeździ i nie narzeka. Jedynie szarpaki szybko sie niszcza.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 8:27 pm 

Podstawa to 3-5 krople ARO (zależy na jaki czas zostawiamy model) i dobra regulacja. To nie znaczy że jak jeździmy na mniejszej temperaturze to dla silnika dobrze, korba się meczy jak cholerka.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 9:35 pm 

Rafał Iłendo napisał(a):
miałem 2x Force .28 obydwa zaje*****e chodziły. Bartek mial jednego po mnie nawet. Zaden z nich nie zepsul sie w w/w sposob przez was. Mialem forca .21 - ma go bartek z łodzi spytajcie sami czy jest zadowolony z tego co mi wiadomo jest. Mialem Force S25 z sava i tez chodzil super.

powiem tylko tyle ... jak sie zalewa na siłe silnik i jeździ on przy temp 70 stopni a wciska mu sie do oporu to nie dziwie się. Albo odpala sie silnik i daje odrazu do oporu ... to juz wasza wina i niewiedza panowie.

a co do .32 - wojtek sadowski jeździ i nie narzeka. Jedynie szarpaki szybko sie niszcza.

- 100% racji ;) konkretnie to chodzi o utrzymywanie odpowiedniej temperatury i nie katowania silnika.. a wiadomo jak znam życie to ludzie chcą model palić na ,,chama ,, nawet na zalanym silniku;/
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 02, 2008 9:43 pm 

znaczy sie, ze jeszcze nic nie umię i muszę się co nie co poduczyć :(

HPI Bullet MT

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 03, 2008 2:33 pm 

Człowiek się uczy przez całe życie.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 04, 2008 12:34 am 

Moj Force .32 (bo takie cos jest wsadzone w TNX5.2R) zginol dokladnie w identyczny sposob co Twoj, urwalo ten cycek a on wyrwal dziore w dole silnika. Ale to raczej tez byla moja wina, niewiedze+niskie temp.+silnik przelany i wystarczylo. Ale wsumie kto wie czy to samo by sie nie stalo z tym silnikiem nawet prawidlowo uzywanym, tyle ze pozniej, szczegolnie biorac pod uwage ilosci tego typu usterek.

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: So paź 04, 2008 9:39 am 

Z każdym silnikiem trzeba (powinno się przynajmniej) umieć obchodzić. To, że jakiemuś forcowi urwało czop przy kilku litrach, nie znaczy, że innemu silnikowi też by nie urwało przy nieco większym, jak nie takim samym przebiegu. Jeśli takie silniki wkładają do RTR' ów i nie w pełni doświadczeni w regulacji silników modelarze go "pałują" na przelaniu no to cóż...każdy nawet innych znanych firm silnik w takich warunkach by wykitował. Jednemu od razu walnie korba od takiego traktowania, a innemu zacznie się na niej taki luz robić, że też pęknie. Potem jak już ktoś ma doświadczenie i kupuje sobie droższy silnik, to chociaż potrafi go normalnie wyregulować, z czego bierze się jego dłuższe i spokojniejsze życie :wink: