Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 7:32 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 9:02 am 

cosin napisał(a):
Zapach w stosunku do tornado - wspanialy[/b]

To teraz zdaniem niektórych pewnie lubisz gruszki :).

Popieram tezę z doborem silnika do paliwa.
Tańszy silnik - może być tańsze paliwo.

Przykład z życia: F1... i inne rajdy samochodowe gdzie często gęsto słyszy się ile to paliwo kosztuje, ale tam nie wątpię w jego jakość. Poza tym silniki są robione pod zawody... specjalne, drogie... pod inne paliwo.

Nie znam się na silnikach modelarskich za bardzo jeśli chodzi o użyte materiały, ale ktoś wie czemu silnik Sh .28 cieszący się dobrą opinią jest 3x tańszy od RB WS7. Dla mnie to jest robiony pod zawody i wręcz wymaga najlepszego paliwa.

Poza tym... stać kogoś na paliwo do modelu płacąc prawie 2x więcej... stać go żeby kupić BB, sprawdzić i nie zadawać pytań czy lepiej, gorzej, bo widocznie każdy silnik pracuje indywidualnie, w zależności od właściciela, nawet jeśli to jest ten sam model.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 10:51 am 

Jestem poczatkujacy (nie mam nawet autka- w drodze), ale siedze juz na forum troche czasu i z tego co sie zorientowalem, to trezba rozroznic BB od BB sical. Z tego co tu na forum wyczytalem to jest duuza roznica miedzy nimi.

Napisze Wam jak ja,czyli koles nie majacy pojecia o zabawie autkiem rc, patrze na wybor paliwka.

Po kilku dniach na forum wybralem zdecydowanie Tornado - wiekszosc zachwala.

Pozniej dostalem linka do byrona - w USA wiekszosc na tym smiga, no i cena troche nizsza (jakies 30pln na 5l)

Dalej zainteresowalem sie jetsem, ale jakos od poczatku mialem zle nastawienie. Kojarzy mi sie ze stacjami benzywnowymi Jets, ktore omijam szerokim lukiem. Dlaczego?? nie pytajcie, moze maja nawet dobre paliwo, ale jakos nie zaskarbili mojego zaufania - niewazne :P W kazdym razie kupilbym jets'a jedynie wtedy, gdyby kilkanascie osob mowilo, ze warto i ze to na prawde dobre paliwo, a tak na tym forum nie bardzo piszecie ;)

No i zostal Big Bang. Wiekszosc po nim jechala, krzyczac ze paliwo jest do dupy. Na poczatku BB odpadlo, ale pozniej pojawilo sie BB z magicznym slowkiem Sical. Tu, na forum piszecie, ze jest to zupelnie inne paliwko i juz da sie na nim jezdzic calkiem sprawnie i nie ma wiekszych problemow z regulacja itd. chociaz wyjatki sie zdarzaly...

O wyborze BB sical zadecydowala oczywiscie cena - 83pln/5l

Jak sobie policzylem, ze za Tornado mam wydac 2 razy wiecej, to juz wole zbierac na nowy silnik, ktory bede musial kupic po 20-25l, a nie po 30l.

Przy wyborze kierowalem sie nastepujacymi myslami:

1. leci do mnie revo, ktorym bede sie bawil kolo domu, w lesie, na zwirowni, czy nawet czasami na torze w Zgierzu, wiec po co mi maxymalne osiagi
2. na zawodach pojawie sie,przynajmniej na razie, tylko na trybunach, wiec maxymalne osiagi mnie nie interesuja
3. Nie spie na kasie, a na takie zabaweczki lubie kaske wydawac, wiec chociaz troche na paliwie zaoszczedze.
4.jak silnik padnie po 20-25l, to troche doloze i kupie sobie mocniejszy, albo w ogole inny model, bo bede juz wiedzial co mnie najbardziej kreci w krainie rc
5. BB sical jest dostepny w sklepie w lodzi, gdzie mieszkam, wiec za to BB tez dostalo malego plusa.

Post dotyczy paliwa 20% nitro

Revo 3.3 (5308)

GG:8075980

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 10:57 am 

jestem bardzo ciekaw opinii ludzi, ktorzy uzywali BB i BB SICAL jaki maja stosunek do obu tych paliw. Jaka jest roznica w dzialaniu. Ja na zwyklym BB nie jezdzilem wiec i nie mam opinii

2x Carson Mr. FU
KDS 450S
HK 450 GT
HK 500 CMT

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 11:16 am 

Na BB sical silnik TRX czy to 3.3 czy 2.5 nie przejedzie CI nawet 15 litrów a po drugie do tych silników polecam paliwo BYRON Race 20% GEN2 - co to za oszczędność kiedy zamulasz silnik wykręcając HSN a temperatura nadal wysoka a wydajność silnika na mizernym poziomie ? I tu mowa o jeździe nawet pod domem ale jeśli ktoś nie ma odniesienia bo leje non stop Sicala a nie przetestował większości paliw na naszym rynku na kilkunastu silnikach więc kogo opinia jest bardziej miarodajna ??

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 11:23 am 

tu nie chodzi o to czyja opinia jest bardziej miarodajna ale o opinie ludzi, ktorzy testowali tak jak mowisz wiekszosc paliw. Z chęcią się dowiem czegoś ciekawego. Gdzie w Wawie można kupić paliwa RT, Byron's czy Jet's ?

2x Carson Mr. FU
KDS 450S
HK 450 GT
HK 500 CMT

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 11:31 am 

witam.ja poprzednio jezdzilem na BB (odczucia co do regulacji silnika,samej jazdy jak i temperatury byly ok) ale teraz jako ze jestem poza granica naszego panstwa jezdze na hiszpanskim paliwie merlin.to paliwko jest poprostu rewelacja.barddzo duzo zawodnikow hiszpanskich jezdzi na tym paliwie i na forach nie widzialem jeszcze zlej opini.pisze dlatego o tym paliwie bo rozmawialem z przedstawicielem tej firmy i ponoc sa rozmowy z jakims polskim przedstawicielem :wink: wiec jest duza szansa ze pojawi sie to paliwko na naszym rynku z czego bede bardzo zadowolony.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 12:01 pm 

majkelo997 napisał(a):
to paliwko jest poprostu rewelacja

Napisz dokładnie co uległo poprawie. Napisz też jaki model i jaki silnik.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 12:49 pm 

lightning stadium sport,silnik 26 standardowy.poprawa po paliwie merlin to stala tem (oscylowala ciagle w granicach 110s) trzyma ustawienia (przy BB musialem czasto dokonywac regulacji) i silnik ma jakby lepszego kopa to chyba co najwazniejsze przy jezdzie na paliwie merlin.
pozdrawiam
p.s acha 5l tego paliwka w sklepie kosztuje 35euro.wiec cena bardzo przyzwoita :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 12:59 pm 

Witam
Widze, że przez temat przeplatają się opinie o Tornado, BB i RT(najmniej) ale nikt nie wspomniał o GM Titan.
Czy ktoś sprawdzał te paliwo, ilu zawodników na takim jezdzi bo do jazdy pod domem to chyba troche za drogie jest (ok. 180zł/5L).

Jakieś opinie, doświadczenia sugestie ?

Co do kalsyfikacji paliw trzeba by było zastosować pewne kategorie:
    1. Do zabawy dla początkującego (nie umie ustawić silnika - z rególy tacy mają max kasy i min wiedzy - wyjątki ;-)
    2. Do treningu czyli jazda po domem lub na torze - doświadczony modelarz.
    3. Top Team tylko POWER - do startów w zawodach ;-)

Jak się toczy dyskusja dobrze jest wybrać sobie kategorię o której sie dyskutuje.

ps. z tego co sie juz zorientowałem to nie jest zalecane zmieniac paliwo (producenta) od dotarcia silnika az do jego smierci ;-) - ta informacja jest chyba w instrukcji każdego silnika.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 3:03 pm 

cosin napisał(a):
Gdzie w Wawie można kupić paliwa RT, Byron's czy Jet's ?

RT i Jet's kupisz w: www.rcwroblik.pl/

Jammin X1 CRT

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 6:09 pm 
Administrator forum

u mnie różnica pomiędzy BB a Jet's była równa 25 Oc po wlaniu jet'sa temperatura silnika spadła ze 115 do 90 Oc. Za tym idzie także, cichsza i stabilniejsza praca ( silnik nie jest tak przelany), dłuższy czas śmigania i wzrost obrotów silnika.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 6:53 pm 

Wypalilem w swoim starym modelu ponad 15l BB (tmaxx z silnkiem 2.5), wydawalo mi sie ze pracuje bardzo dobrze i osiaga swoja maksymalna moc, ale przed prawie kazdym startem trzeba bylo regulowac silnik. Jeden z kolegow zaproponowal mi na zawodach zeby raz zalac Tornado 20%. Osiagi wogole nie porownywalne, model sto razy lepiej pracowal, przyspieszal itd.

Od tamtej pory leje Tornado i jestem zadowolony, nie ma zadnych problemow z silnikiem na tym paliwie.
( nie mowie ze na innych sa, odnosze sie do porownania BB i Tornado )

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 6:58 pm 

Mowa o BB czy BB Sical bo to kwestia zasadnicza?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 7:17 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Mowa o BB czy BB Sical bo to kwestia zasadnicza?

Pewnie bylo to zwykle BB bo bylo to pare lat temu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 8:27 pm 

[quote="bylo to pare lat temu.[/quote]

Bez przesady żeby pisać o starych partiach BB....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona