Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 4:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N wrz 07, 2008 10:55 am 

Witam oddałem autko do Nowego Targu na regulacje wyregulowali mi tak ,że czasem startował ostro ale po chwili łapał muła i wogóle nie przyspieszał potem postanowiłem go dać do Krakowa było o wiele lepiej jednak to nie to samo wheelie nie robił i przyspiesza ostro ale za 1sek-2sek. lapie mula i nie przyspiesza wykrecilem troszke HSN bo temperatura jest troche za wysoka teraz gdzies waha sie w granicy 116a po chwili dochodzi do 130:/ i jeszcze gdy zatrzyam model gaśnie po chwili a żeby go odpalić musi kręcić z 5sek. z pełnym gazem aby odpalił.Proszę o pomoc i co wykrecic lub wkrecic aby mial moc w pelnym zakresie predkosci aha i wydaje mi sie ze wrzuca za wczesnie 2bieg o ile gdzies tak wkrecic srubke od skrzyni i jak ją znaleźć?Proszę o pomoc i wyrozumiałość.Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 4:03 pm 

sory za pp ale czy ktoś mi pomoże :( z biegiem jest wszystko ok lecz raz na jakis czas go tak dlawi i raz ma mula malego a raz leci ostro od 0 do maxa i co z ta temperatura odkrecic jeszcze HSN czy moze cos innego i wheelie mi nie robi a powinien.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 4:47 pm 

zależy gdzie mierzysz temperaturę ja mierzyłem zaraz jak się zaczyna radiator ale wtedy rc nie miał siły i wogole nie jechał.
Chore ilości dymu z wydechu i sam olej za nim.
Zmieniłem taktykę zacząłem mierzyć na samym czubku głowicy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc2 ... 1a5d7.html

ale najpierw ustawiłem go na słuch (oczywiście na wszelki wypadek nie katowałem go na początku)
Pamiętaj zawsze dym z wydechu i na wolnych obrotach jak model stoi
zawsze jakieś kropelki oleju ( podstaw dłoń pod wydech łatwiej zauważysz)
1 krok to HSN (oryginał to 4 obroty od zera)
2 LSN ustaw zarazie na równo z pierścieniem jak mówi producent (masz w instrukcji)
3 przepustnica 1 mm otwarcia nie mniej

+ 3. jato
zoacz na youtube - karolkordel

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 5:26 pm 

Witam po pierwsze dzieki ,ze sie zainteresowales moim problem.Mierze termometrem od gory tak jak wkladasz klucz do swiec to ja tak mierze i mialem te 4 obroty to wtedy to sie dopiero grzal a lsn mam troche wykrecony czyli co mam wrocic do ustawien fabrycznych czy jeszcze troche odkrecic hsn lub wkrecic lsn ?Chcialbym zeby robil wheelie i sie nie grzal.A powiem Wam ,że się trochę boje regulowac sam bo w sklepie powiedzieli ,że może silnik wybuchnąć to prawda czy wałek raczej?P.S z wydechu leci dużo dymu a czasem jak odpali to strasznie pluje olejem i jeszcze co zrobic aby mial troszke wieksze obroty wkrecic minimalnie lsn?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 6:09 pm 

Polecam dokladnie przeczytac lekture http://www.system-net.pl/~paw0289/regsilnika.htm . Wszystko dokladnie tam jest opisane. Temperature mierz tak jak mierzysz ( od gory ).

Silnik wybuchnac :shock: ? heh niezle doswiadczenie maja w tym sklepie...

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 6:30 pm 

chłopaki dzięki ,że mi pomagacie a teraz sobie smigalem a mu daje full gaz a on kreci tak ,że wkręca się do odcięcia tylko tyle ,że słabo wtedy przyspiesza, a teraz to już się tak zje.... ,że jak mu dam full przy starcie to kręci ogromne obroty a marnie przyspiesza teraz ide na tą stronke ale zapewne tam nie będzie odpowiedzi na to pytanie,bardzo proszę mi pomoć co mogę zrobić próbowałem wkręcać LSN i nic:/ więc wróciłem na ustawienia fabryczne czyli równo z kołnierzem i dalej to samo :cry:

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 6:41 pm 

Opiszę swój przykład
Jeżeli mierzysz od góry

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e85 ... db5a0.html

to temperatura w trx 3.3 sięgała w moim silniku rzędu 145- 155 stopni
ale wtedy samochodzik śmigał jak marzenie
wiec stwierdziłem ze trzeba więcej paliwa (HSN odkręciłem)
wtedy temp spadła na 120 C max. ale samochodzik mogole nie jechał dożo dymu, Ścieszka oleju za samochodem, praktycznie nie przyspieszał po prostu był zalany wiec zmieniłem miejsce mierzenia jak opisałem wyżej
(i nie tylko ja wpadłem na ten pomysł ale tez właściciel sklepu który regulował mi silniczek) i jak zarazie 5 l paliwa i zero oznak zatarcia.

+ 3. jato

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 6:44 pm 

teraz juz z temperatura nie ma problemow tylko z tym :cry: chłopaki dzięki ,że mi pomagacie a teraz sobie smigalem a mu daje full gaz a on kreci tak ,że wkręca się do odcięcia tylko tyle ,że słabo wtedy przyspiesza, a teraz to już się tak zje.... ,że jak mu dam full przy starcie to kręci ogromne obroty a marnie przyspiesza teraz ide na tą stronke ale zapewne tam nie będzie odpowiedzi na to pytanie,bardzo proszę mi pomoć co mogę zrobić próbowałem wkręcać LSN i nic:/ więc wróciłem na ustawienia fabryczne czyli równo z kołnierzem i dalej to samo

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 6:52 pm 

Sprawdź sprzęgło poślizgowe na skrzyni
tak się zwie oryginalnie ( Revo®-Spec Torque-Control™ Slipper Clutch )
a oto stronka tam masz foto
http://www.traxxas.com/products/nitro/m ... etails.htm
dokręć mocniej ale nie przesadzaj!
A ty jak mierzysz temp. i jaka masz po najdłuższej prostej?

+ 3. jato

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 6:57 pm 

a powiedz mi bo zdjecie widzialem tylko nie moglbys znalezc jakies inne zdjecie gdzie by był pokazany model cały i to Revo Slipper...coś tam tylko nie wiem czy to różnica bo ja mam t-maxxa.Bardzo Cię o to prosze bo zaczynam dostawać pier...ca z tym samochodem.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 7:08 pm 

Zębatka ze sprzęgłem poślizgowym jest przy skrzyni i dotyka zębatkę z koszykiem sprzęgłowym która jest zamocowana na wale silnika.

Napisz na karolkordel@gmail.com to dam ci fotkę od revo bo innego na biegu nie mam.

+ 3. jato

Ostatnio edytowano N wrz 07, 2008 7:12 pm przez Carlos, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 7:09 pm 

Sprawdz tez kolcki sprzegla ( te pod zebatka atakujaca ). Jesli wszystko bedzie dobre to wroc do ustawien fabrycznych i reguluj high speed ( doplyw paliwa ).

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 10:04 pm 

co macie na mysli sprawdzic dokrecic je czy cos wiem glupie pytanie ale nie znam sie zbytnio jeszcze:P

edit:witam przed chwilką dokręciłem tą srubkę na zębatce atakującej była bardzo luźno prawie ją w palcach dokręcałem dokręciłem ją do maxa myślicie że to było przyczyną?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 10:55 pm 

Czasem to tak ma ze się odkręca
Pamiętaj tylko ze to nie może być na maxa dokręcone.
Sprzęgło poślizgowe chroni twoje plastikowe tryby w skrzyni i dodatkowo nie pozwala zgasnąć silnikowi podczas upadku lub innej kolizji

+ 3. jato

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 08, 2008 3:39 pm 

dokręciłem to wczoraj i problem zniknął jednak nadal mam problem z grzaniem się modelu dziś przynajmniej u nas leje deszcz i nie jest za ciepło a on ma temp.120-130:/ .Przeszedłem do ustawień fabrycznych czyli te 4obroty jednak odkręciłem mu jeszcze 1/4 czyli 90stopni myślicie ,że to pomoże bo teraz nie moge testowac bo leje deszcz.A możliwe że się też grzał przez to ,że miał za dużo odkręcone HSN i miał za bogatą mieszankę?Właściwie to jestem już sam zagubiony znam wszystkie regulki dot regulacji silnika jednak musze to zrozumieć bo inaczej się nie da.Proszę pomóżcie mi co mam robić żeby się nie grzał?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona