Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 9:43 pm

Autor
PostNapisane: Cz sie 07, 2008 2:40 pm 

Dzień dobry,

Jest to mój mail powitalny, więc serdecznie wszystkich witam.
Podczas surfingu po wzburzonym oceanie tego forum znalazłem wiele ciekawych i użytecznych informacji, ale także wiele takich, których użyteczności nie jestem w stanie zweryfikować bądź są one sprzeczne z informacjami znajdującycmi się w innym miejscu. Postanowiłem więc założyć temat, w którym proszę DOŚWIADCZONYCH ZAWODNIKÓW (lub Serwisantów) o odpowiedź na niniejsze proste :D pytanie.
Jaki wpływ na osiągi i zachowanie modelu na torze mają takie elementy jak:
a.Silnik
b.Serwo
c.Regulator prędkości
d.Aparatura
e.Radiator / wentylator
f.Pakiet
g.Kable / złączki
h.Dyferencjał (i co to jest)
i.Hexy

Sądzę, że zebranie w jednym miejscu takiego kompendium wiedzy pomoże (głównie początkującym choć może i średniozaawansowanym) w dokonywaniu wyborów bądź planowaniu inwestycji sprzętowych.

Było by również fajnie, gdybyście w odpowiedzi na niniejszy post zamieścili linki do znanych Wam miejsc w internecie w których znajdują się porady związane z niniejszym tematem.

Dziękuję

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 07, 2008 2:51 pm 

a. od silnika zależy prędkość, przyspieszenie, osiągi modelu
b. od serwa zalezy szybkosc skrętu (za niska - strata czasu na zakretach)
c. regulator prędkosci kontroluje silnik i zasila odbiornik więc od niego zalezy szybkosc reakcji na gaz i skret.
d. od Aparatury zalezy wiele - Am, FM mogą mieć zakłucenia (to 1 częsciej) po 2 sa dwa typy aparatur: drązkowa i pistoletowa. Wybiera użytkownik
e. radiator / wentylator chłodzi serwo,silnik,regulator by nie uległ uszkodzeniu.
f.pakiet oddaje prąd dla regulatora. Od jego jakości i osiągów zalezy wszystko - ogólne osiągi modelu. Mozna miec sprzet najlepszy a slaby pakiet i jak to sie mowi "lipa"
g. Kable i złączki muszą być odpowiednie by bez wiekszych strat przewodzic prąd płynący miedzy regulatorem a silnikiem i miedzy pakietem a regulatorem.
h. dyferencjał to "urządzenie" rozdzielające moment obrotowy między kołami danej osi napędowej. Dzięki niemu przy skręcaniu w prawo jedno koło robi większą drogę niż drugie
i. Hexy są to szesciokąty (najczęsciej bo występują równiez czworokąty) w wymiarach od 10mm (micro) przez 12mm(1:10 skala) przez 17mm
(buggy i truggy sklai 1:8 ) itd itd

Ja sądze ze nie czytales kompletnie tego co ludzie pisali skoro zadales takie pytania co to daje i co to jest. Opisane to było 1000 razy.

Gdzie znalesc porady ? rcauto forum, kolega modelarz, najlepiej poradzic się co kupic i Z INSTRUKCJĄ W RĘKU nauczyc się samemu wszystkiego lub jak 99% dzieci zadawac ciągle pytania na forum.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 07, 2008 2:53 pm 

Chopie - nie pytaj zawodnikow co to sa dyferencjaly :)

mysle,ze na pytanie:

Jaki wpływ na osiągi i zachowanie modelu na torze mają takie elementy jak:
a.Silnik
b.Serwo
c.Regulator prędkości
d.Aparatura
e.Radiator / wentylator
f.Pakiet
g.Kable / złączki
h.Dyferencjał (i co to jest)
i.Hexy

odpowiedz jest jedna : ZASADNICZY
najwiekszy wplyw na osiagi i zachwoanie modelu ma doswiadczenie i umiejetnosci kierowcy

trzeba by chyba wkleic w tym poscie 70% forum,zeby udzielic Ci odpowiedzi na te pytania

nie napisales nawet o jakich modelach chcialbys rozmawiac ( chyba o elektrykach ..)

podpisano :
nie-zawodnik / nie-doswiadczony modelarz / nie-serwisant

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 07, 2008 3:21 pm 

Odpowiadam obu Kolegom, którzy jako pierwsi odpowiedzieli na mój post (dziękuję). Moja odpowiedź jest jednak skierowana także do innych Kolegów, którzy podobnie skomentują mój post – nie czytałeś forum, to już było 1000 razy, itd.
Na czytaniu forum spędziłem kilka dni, jednak jak wspomniałem znajdowałem pośród informacji użytecznych również sprzeczne i takie, których użyteczności nie byłem w stanie zweryfikować. Ponadto nie chodziło mi w poście o powierzchowne potraktowanie moich pytań a o szczegółowe wyjaśnienia (np. dwa jednakowe silniki 20 T mogą mieć różne momenty obrotowe, jeden może się lepiej spisywać na asfalcie a drugi w terenie – a może to nieprawda ) – szło mi o kompleksową i profesjonalną poradę – w końcu chyba od tego jest to forum, chyba że się mylę.
Tym, którzy nie chcą spróbować merytorycznie odpowiedzieć na moje pytania sugeruję wstrzymanie się od komentarza i nie nabijanie sobie postów, tym zaś, którzy mimo wszystko odczuwają potrzebę pouczania innych, zwracania uwagi itp. to proponuję wyjść przed dom, i np. rozjechać modelem kilka mrówek – może to rozładuje ich emocjonalnie.

…. i rzeczywiście – miałem na myśli elektryki.

Serdecznie pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 07, 2008 3:57 pm 

Offroad czy onroad?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 07, 2008 4:59 pm 

Jacenty napisał(a):
Odpowiadam obu Kolegom, którzy jako pierwsi odpowiedzieli na mój post (dziękuję). Moja odpowiedź jest jednak skierowana także do innych Kolegów, którzy podobnie skomentują mój post – nie czytałeś forum, to już było 1000 razy, itd.
Na czytaniu forum spędziłem kilka dni, jednak jak wspomniałem znajdowałem pośród informacji użytecznych również sprzeczne i takie, których użyteczności nie byłem w stanie zweryfikować. Ponadto nie chodziło mi w poście o powierzchowne potraktowanie moich pytań a o szczegółowe wyjaśnienia (np. dwa jednakowe silniki 20 T mogą mieć różne momenty obrotowe, jeden może się lepiej spisywać na asfalcie a drugi w terenie – a może to nieprawda ) – szło mi o kompleksową i profesjonalną poradę – w końcu chyba od tego jest to forum, chyba że się mylę.
Tym, którzy nie chcą spróbować merytorycznie odpowiedzieć na moje pytania sugeruję wstrzymanie się od komentarza i nie nabijanie sobie postów, tym zaś, którzy mimo wszystko odczuwają potrzebę pouczania innych, zwracania uwagi itp. to proponuję wyjść przed dom, i np. rozjechać modelem kilka mrówek – może to rozładuje ich emocjonalnie.

…. i rzeczywiście – miałem na myśli elektryki.

Serdecznie pozdrawiam

Wiem co przeżywasz, pamiętam jak dziś swoje początki... Ale;

jest funkcja SZUKAJ- nawet jeśli znalazłeś sprzeczne informacje, to popatrz na osobę,która je pisze- fachowca poznasz.

A TAK NA PRAWDę NIE DOWIESZ SIę TEGO O CO PYTASZ, DOPóKI NIE ZACZNIESZ STARTOWAC W ZAWODACH I NA WłASNEJ SKóRZE ODCZUJESZ RóżNICE SPRZęTOWE...

Poza tym każdemu szczerze polecam udanie się na najbliższe (geograficznie i czasowo) zawody dla klas które interesują. Z twojego posta nie wiemy, czy to ma być model terenowy, czy asfaltowy/ halowy. Na zawodach można podpytać, podpatrzeć i nauczyć się więcej niż z niejednego poradnika...

Życzę wytrwałości

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 07, 2008 7:45 pm 

Do Bikemana1 - onroad.
Do Michała - rzeczywiście masz rację, zawody to kopalnia wiedzy. Byłem już na dwóch zawodach jako kibic - dzięki temu zaraziliśmy się wspólnie z synem RC; zadałem tam sporo pytań, ale nie miałem sumienia drążyć bardzo głęboko, ponieważ poziom adrenaliny u zawodników był niekiedy bardzo wysoki i musiałem to uszanować. A wogóle, to dzięki za dobre słowo Miły Człowieku.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 08, 2008 8:19 am 

Jacenty ... przeciez wiadomo,ze nasze posty mialy prowokowac do myslenia
Pytania, ktore zadales sa tak ogolne,ze na kazde z nich , gdyby napisal temat na forum, potoczylaby sie dyskusja na wiele stron lub ktos od razu zamknalby temat z uwagi na zbyt malo szczegolowe pytanie

prosty przyklad - jaki wplyw ma silnik ? - przeciez to jest wiedza ludzi, ktorzy kilka lat testuja rozne silniki, w roznych konfiguracjach, na roznych nawierzchniach itd

polecam Ci na poczatek zakup ksiazki : Samochodowe modele RC - ustawienia od A do Z

i melise na uspokojenie :D zamiast rozjezdzania mrowek - mrowki to bardzo fajne zyjatka :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 08, 2008 8:54 am 

Jacenty napisał(a):
Do Bikemana1 - onroad.
Do Michała - rzeczywiście masz rację, zawody to kopalnia wiedzy. Byłem już na dwóch zawodach jako kibic - dzięki temu zaraziliśmy się wspólnie z synem RC; zadałem tam sporo pytań, ale nie miałem sumienia drążyć bardzo głęboko, ponieważ poziom adrenaliny u zawodników był niekiedy bardzo wysoki i musiałem to uszanować. A wogóle, to dzięki za dobre słowo Miły Człowieku.

No masz rację, często na zawodach poziom adrenaliny jest wysoki, ale zawsze się ktoś znajdzie, np. rodzic zawodnika czynnie działający, albo osoba... Generalnie zadawanie pytań na sucho nie odda istoty problemu. Wybierz sobie klasę, zakup sprzęt i po prostu śmignij na zawody, będziesz i ty wiedział o co pytać i inni będą wiedzieć jak odpowiedzieć widząc problem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 08, 2008 10:20 am 

Jeszcze polecam kolegę Googla bo udzielił by odpowiedzi na część twoich pytań :) jeszcze można zapytać koleżankę wiki.
Dyfyrencjał
No więc polecam też szykanie poza forum bo o dyfrze na pewno byś znalazł.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 08, 2008 3:11 pm 

Chudej - rozumiem i być może masz rzeczywiście rację, e pytanie jest zbyt szerokie. Książkę o której piszesz przeczytałem od A do Z :D , ale nie wszystko zrozumiałem, a ponadto nic tam nie ma o regulatorach, prędkości, serwach, aparaturach, itd.
Michoxx - z tym dyferencjałerm to wpadka (dopisek - CO TO JEST znalazł się tam przez przypadek).
Do wszystkich - być może ideii z którą wystąpiłem w pierwszym poście rzeczywiście nie da się zrealizować tak prosto jak sądziłem, być może rzeczywiście jedyną drogą jest praktyka ... Myślę, że jeśli w ciągu tygodnia nikt nie wypowie się merytorycznie na zadane pytania (bądź ich część) warto będzie zamknąć ten temat bo nie ma sensu zapychać serwera rcauto - to do Admina :cry:
Ja w temacie nie będę się już wypowiadał bo raczej nic nie wniosę. Zostawiam pole ZAWODOWCOM.

Pozdrowienia
Jacenty

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 08, 2008 4:38 pm 

Jacenty napisał(a):
Chudej - rozumiem i być może masz rzeczywiście rację, e pytanie jest zbyt szerokie. Książkę o której piszesz przeczytałem od A do Z :D , ale nie wszystko zrozumiałem, a ponadto nic tam nie ma o regulatorach, prędkości, serwach, aparaturach, itd.

Żeby książkę zrozumieć trzeba się wpierw pobawić troszkę modelem, bo to tak jak byś czytał poradnik o docieraniu silnika w modelu nie mając modelu też wtedy nic nie zrozumiesz :) , co do odpowiedzi na te pytania to tak jak Chudej napisał z każdego pytania był by osobny temat, i długa dyskusja na temat co jest lepsze ale i tak nie dało by się wybrać tej najlepszej rzeczy, to trochę tak jak z dobieraniem przełożenia nie ma najlepszego, trzeba dobrać indywidualnie do każdego toru...

Troszkę się rozpisałem i myślę że czytelne to jest (chyba) :) .

Time Edge (klik)
GG: 11304258