Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 18, 2026 8:57 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lip 22, 2008 4:44 pm 

Panowie, spalina ( 1:8 buggy ) stoi w garazu , ale tak sie zastanawiam,czy jej nie sprzedac i nie wejsc w elektryczne rally 1:10 ( czyli chyba jakies podwozie wanienkowe )

glowny plus jest taki,ze kumpel koniecznie chce TB-01 , wiec mialbym z kim smigac

czego sie boje :
- trudnych setup'ow ( wywazenie modelu, zbieznosci , w spalinie tz to jest, ale nie az tak chyba rozbudowane )
- krotkiej zabawy ( pakiet na ile starczy - 15 min ?? )
- malej wytrzymalosci elektryka - pierwsza kraksa i bezie po modelu
- zbyt malej adrenaliny (predkosc ) po przesiadce z bagusa .21
- temat elektryko jst mi obcu - regulator jest dla mnie slowem magicznym :) a tu jakies rozne ilosci zwojow na silniku, rozne klasy silnikow itd ( jest gdzies moze w necie jakies kompendium wiedzy, zebym sobie liznął? )
- kosztow - czy to nie jest tak,ze do elektryka trzeba miec 10 tys dodatkow, wyrownarek do pakietow , cudow ( mam tylko ladowarke typu Shark 10 v 2, dokladnie Jamara x peak )

co przemawia za :
- mniej roboty niz ze spalina, a czasu mm naprawde malo , nawet na model 1:1 , chcialbym,zeby model tak naprawde wymagal naladowania aku i mozna sobie posmigac ( nie wiem,czy to jest mozliwe w elektryku, ale licze na wasze opinie )
- bez tego paliwka, od ktorego jestem zawsze umazany jak nieszczescie
- model chyba ogolnie jest bardziej "czysty"

nie chailbym typowego on-road'a , wolalbym chyba troche rally , zeby pojezdzic nie tylko po asfalcie , ale moze i jakies lesne sciezki zaliczyc

od razu mowie - temat jes mi obcy, trzymalem sie od elektrykow z daleka :) tak se nawet mysle,ze nie wiem jakie serwo sie daje do takiego elektryczne rally ? bo chyba nie az tak mocne, jak do spaliny ? jak mowielm - jestem troche ciemny w tym temacie

na razie nie chce, abyscie proponowali mi swoje konkretne modele - nie chce tu zrobic gieldy typu : mam super tb-01 na sprzeanie, bedziesz zadowolony

oczywsicie wszelkie lini do skelpow, galerii i innych mile widziane :)

z gory dzieki za wynurzenia

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 22, 2008 5:29 pm 

Proponuję zapoznać się z ofertą sklepu HPI Polska
Od jutra nowe niższe ceny. :wink:
www.hpi.pl/sklep

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 22, 2008 5:31 pm 

i rozumiem ,ze w sklepie HPI znajde odpowiedzi na wszystkie moje zagadki...pani Darku, nie po to ten temat

licze na info dokladnie z drugiej strony

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 22, 2008 5:42 pm 

chudej napisał(a):
i rozumiem ,ze w sklepie HPI znajde odpowiedzi na wszystkie moje zagadki...pani Darku, nie po to ten temat
licze na info dokladnie z drugiej strony

Czy znajdziesz na stronie odpowiedź na swoje pytania nie wiem.
Wszystko zależy to od twoich preferencji i wiedzy.
Odpowiadając na twoje pytania można napisać książkę lub podać link do źródeł informacji.
Decyzję i tak sam będziesz musiał podjąć.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 22, 2008 5:56 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):

Wszystko zależy to od twoich preferencji i wiedzy.
Odpowiadając na twoje pytania można napisać książkę lub podać link do źródeł informacji.

na temat mojej "elektrycznej" wiedzy juz pisalem wyzej
po to walenie jest ten temat, to nie jest "szukam rally elektryka" , "kupie model" , tylko troche podchozi pod luzna , FORUMOWĄ dyskusje
OT sie robi, czekam na posty innych :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 22, 2008 8:55 pm 

Mozesz wybrac tb-01 wersje rally. jest juz inner body wanienka dobrze uszczelniona. Ale za to trzeba w tym modelu miec mocne serwo, i model wydaje mi sie dosyc ciężki

Czyli TB-01:
+ innerbody i uszczelniona wanienka
+ troszke mniej użerania sie z przerabianiem modelu (nie mówię ze wogóle nie trzeba)

- cięzki
-potrzeba mocnego serwa
-dyfry zębatkowe
-konstrukcja niejest najnowsza i chyba go nie produkują

tyle mogę powiedziec na temat tego modelu na tu i teraz.

Można jeszcze sie skusic na Kyosho TF-5 albo Asso TC4 ale tam trzeba sie bawic z robieniem inner body, dźwiganiem zawiechy itp. Ale za to modele RTR mają "fajną elektronike", lecz niestety trzeba troszke w nie zainwestowac: Asso http://rojna.pl/index.php?p620,as30111- ... ed-tc4-rtr Kyosho http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... od_id=9467 ale zatą są już "gotowce" jak zrobic z tych modeli rajdówki : dla asso http://www.rcwroblik.pl/x_C_SKROT__P_57610067.html dla kyosho http://picasaweb.google.pl/Dasiekrc/KyoshoTF5WRC (jak cos to przepraszam kolege Adama za przytoczenie jego pracy bez zezwolenia) Adam wygrał tym modelem jeden rajd co prawda asfaltowy ale zawsze :P

Czyli TH5/TC4
+nowe modele
+ lepszy sprzet na pokładzie (regiel itp)
+ lepszy sprzet pod względem mechanicznym (wytrzymałe plastiki, dyfry kulkowe itd)

-troszke kosztują :P

troszke głupie porównanie tb/tf5/tc4 ale to są modele kóre uwarzam za najsęsowniejsze

Bobek

GG 4145124

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 23, 2008 8:15 am 

Panowie, powtrzam - konkretne modele na razie mnie nie interesuja - tak samo jak kwestia ile kosztuja , to temat na potem

Dostalem bardzo ciekawego PM od Chopper'a, ktory nie moze jeszcze pisac w tym temacie ( nowicjusz ) , pozwole sobie zacytowac fragmenty :

"Jedziemy:

-do rally to podłoga wanienkowa i napęd na wałek (paski nie zdają egzaminu na syfie)
-co do ustawień - ja miałem TT i jakoś ani razu jej nie ustawiałem jak kupisz TB to to też nie będzie problem.
-co do pakietu - zależy jaki silnik. dasz Saturna 20T (model silnika) i akumulatory Intellect 4600 mAh to będziesz miał około 40 minut jazdy
-co do wytrzymałości masz niestety rację - trzeba uważać
-co do prędkości - nie martw się, jak się spodoba, kupisz sobie silnik bezszczotkowy i nie będziesz narzekał. ale nic nie przywróci dźwięku spaliny i zapachu nitro
-co do kosztów - elektryk żeby jako tako chodził musi mieć - dobrą ładowarkę i dobre akumulatory. wyrównywarki nie musisz mieć do jazdy pod domem.
-co do roboty - tak jak pisałeś, jak nic nie zepsujesz, to podpinasz pakiet, włączasz model i jedziesz.
-co do serwa - daj jakieś 5-cio kg (może być z gazu ze spaliny) i będzie gites.
-co do regulatora- jest to takie urządzenie, które odpowiednio daje prąd do silnika, żeby od razu nie gazował na maxa. nie musi być jakiś super, myślę, że z ograniczeniem do 17 zwoi starczy.

co do modelu: może być TB-01, TB-02, Asso TC4 (jakoś je musisz poosłaniać ) no i TT-01 się nada. Zaznaczam że nie mam żadnego z powyższych modeli i nie namawiam, daję przykłady

Ogólnie elektryk jest dużo mniej problematyczny od spaliny. jak sie przesiadłem na spaline, to codziennie coś musze pogrzebać. elektryka odstawiałem na podłogę, ładowałem akku i znowu w drogę "

na takie info licze - rozjasnia mi to troche temat elektrykow

Zaznaczam,ze przerobki , poprawki modelu, warsztatowa zabawa z nim - nie sa mi straszne, jestem po kilku spalinach , wiec technicznie daje rade

ogladalem kilka filmikow na YouTube - bezszczotkowe silniki naprawde maja cos do powiedzenia ...

waga mogelu nie jest mi starszna , wole miec ciezszy, lepiej trzymajacy sie podloza i dokupic mocniejszy silnik, niz miec plastiokowa zabawke, ktora przewraca sie na plecy na pierszym patyku

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 23, 2008 8:32 am 

Jeśli już chcesz wejść w elektryki a nie zamierzasz startować nimi na zawodach to od razu nastaw się na inne źródło zasilania niż NiCd/NiMH. Masz do wyboru LiPo albo LiFe (A123). LiPo są ogólnodostępne, lekkie i mają większą wydajność prądową niż NiMH. Ładowarka z balanserem do LiPo nie jest droga, za 200-250zł spokojnie coś kupisz. No ale jak LiPo to napęd bezszczotkowy. I tu już jest troszkę gorzej, szczególnie jeśli chodzi o ceny. W ogóle elektronika samochodowa jest dużo droższa, nie wiedzieć czemu od lotniczej. Ale jak się dobrze rozejrzeć to jakiś zestawik się skleci, w ostateczności zostaje Mamba Max czy zestawy Novaka, LRP ale to już koszty mocno rosną. Generalnie w elektrykach największym problemem jest zasilanie a konkretnie duża ilość pakietów aby to miało sens i długi czas ładowania pakietów. Na pakiecie pojeździsz ok 10-15 minut, jeśli chcesz więc pojeździć godzinkę czy dwie trochę tych pakietów potrzeba. Chyba że na LiFe postawisz to wtedy w ciągu 15 minut pakiet taki naładujesz.
No i na koniec kwestia skali, 1:10 na nierówności za swoim prześwitem 20mm i małymi kołami nadaje się tak sobie. Może przerób Ofnę na elektryka? Bardzo popularny ostatnio temat.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 23, 2008 9:00 am 

na starty sie nie nastawiam :)

potrzebuje czegos, co da mi radoche w sobotni poranek ( i nie bedzie to akurat moja zona :P )

koszty : bo to jednak okresla skale "zabawy" - po sprzedazy ofny nie chcialbym dokladac, powiem wiecej, zalezy mi na tym,zeby po sprzedazy spaliny i gadzetow z nia zwiazanych kupic dosc tanie rally i calkiem niedrogo je utrzymywac - dlatego odpadaja kyosho i asso , a moj cichy konkurs wygrywa tb-01 / tb-02 i inne , "ciezsze" podwozia tamiya

moja ladowarka laduj:
Capable of charging/discharging Nickel Cadmium, Nickel Metal Hydride, Lead Acid and Lithium Ion batteries

wiec raczej na LiPo nie mam szans

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 23, 2008 4:59 pm 

tb-01 ma wady jakie juz wymieniłem (przynamniej chyba te nawazniejsze)a tb-02 jest modelen który mozna uznac za dobry ale jak zawsze jest jeden powód który obrzydza ten model.... rozkręcające sie dyfry

Bobek

GG 4145124

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 23, 2008 7:18 pm 

A może warto poczekać na tb-03 http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXUZX7&P=7 ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 23, 2008 8:37 pm 

nowy model raczej odpada - skoro bylaby przesiadka na elektryka, to raczej na cos typowo do zabawy w wolnej chwili , czyli jakas uzywka, niezbyt droga

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 24, 2008 9:20 am 

po 2 dniach czytania forum decyduje sie na tb-01 - jesli ma to byc rally, ktore czasem wyjedzie na asfalt

pytanie teraz o naped - tak do 300 pln za silnik + regulator , zasilanie takie, zebym mogl ladowac ladowarka typu shark 10 ( czyli NiCd/NiMH , ewentualnie Li-Ion )

zaznaczam,ze po spalinie lubie zapas mocy :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 24, 2008 10:01 am 

mi osobiscie pasował saturn20 i pakiety 7,2 IB4200 zlutowane tak IIIIII miał model kopa i był szybki (ale nie widac tego po moich wynikach z MLR :cry: )

Bobek

GG 4145124

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 24, 2008 10:09 am 

taki saturn to groszowa sprawa, nowy kosztuje ponizej 50 pln !
podoba mi sie takie cos :)

a co z bezszczotkowymi silnikami ? lepsze, mniej chyba sie grzeja , mocniejsze - a co w zamian trzeba dac? jakies super zasilanie , kosmicznie drogi regiel ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona