Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 18, 2026 6:33 am

Autor
PostNapisane: Pt lip 11, 2008 9:32 pm 

Witam mam pytanko chcę zmienic silnik w moim modelu i teraz się zastanawiam czy mozna włozyć inny silnik zamiast oryginalnego i czy bedzie wszystko pasowało tak samo mam model thunder tiger eb4 s2 chciałbym włozyć silnik tamiya-32FX. Posiadam w chwili obecnej silnik 3,3 a ten jest 5,2 silnik mam juz w drodze wieć się zastanawiam czy bedzie pasowało co wy na to ??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lip 12, 2008 8:58 am 

Osobiscie uważam, że jak nie wymienisz praktycznie calusieńkiego przeniesienia napędu, czyli wszystkich elementóww od sprzęgla po osie kół na DUŻO mocniejsze (bo chcesz włożyć silnik o znacznie większej mocy), to Twój model zanim jeszcze dobrze ruszy wypluje połowę tych części na tor i nie ruszy, części włożone do modelu, żeby wytrzymywały moc silnika 3,3 raczej nie zdzierżą naprężeń podawanych przez 5,2

Tytuł:
PostNapisane: So lip 12, 2008 8:12 pm 

ok dzięki coś pomyślę o mocniejszych częsciach :D

Tytuł:
PostNapisane: N lip 13, 2008 8:24 am 

Witam,
po pierwsze - silnik powinien pasować, bo 3.3 i 5.2 to big block. Zwróć tylko uwagę na umiejscowienie wydechu i roto. Poza tym do 5.2 wypadałoby zmienić tłumik na odpowiedni dla tej pojemności (czasem też dla zmiany charakterystyki pracy silnika).
Tak jak pisze nsc1984 - warto zwrócić uwagę na żywotność układu przeniesienia napędu. Sprawę jednak powinna trochę rozwiązać regulacja sprzęgła poślizgowego.
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: N lip 13, 2008 8:37 am 

Ok silniczek idzie z tłumikiem a odpalanie robię z roto pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: N lip 13, 2008 7:44 pm 

Witam ponownie, przepraszam, że nie wspomniałem o tłumiku (dzięki kolego sumpirowicz), ale tak jak tu widzę, intuicja mnie nie zawiodła i sprawdziło się, że silnik ma już rurę w zestawie.
Żeby nie być gołopostnym dodam jeszcze, że ważne będzie dobranie odpowiednich zębatek: atakującej i odbierającej. Atakującą dobrze byłoby wymienić na taką o większej ilości zębów, a odbierająca przydałaby się z mniejszą ich ilością, niż dotychczasowa. Pozdrawiam i życze duuuuzo dobrej zabawy przy dłubaniu i jeżdżeniu :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 15, 2008 9:39 pm 

nsc1984 napisał(a):
Żeby nie być gołopostnym dodam jeszcze, że ważne będzie dobranie odpowiednich zębatek: atakującej i odbierającej. Atakującą dobrze byłoby wymienić na taką o większej ilości zębów, a odbierająca przydałaby się z mniejszą ich ilością, niż dotychczasowa.

Pomysł niezły, ale ryzykowny. FR-32 to silnik o ogromnym momencie. Jeżeli dostanie więcej zębów na clutch-bellu, a mniej na odbiorze i od razu nie poluźnimy sprzęgła poślizgowego to ten silnik na pewno coś ukręci - zwłaszcza gdy będziemy jeździć na twardym podłożu.
Uważam, że na początek warto zostawić takie przełożenie jakie jest oryginalnie i na podstawie zachowania się modelu (moment zadziałania drugiego biegu, wheelie, szybkość wchodzenia na max obroty i reakcja na szybkie dodanie gazu) dobrać przełożenie.
pozdrawiam
Sławek