Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 08, 2026 5:04 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 30, 2008 7:27 am 

A gdzie mam zmierzyć te szczotki? W którym miejscu?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 30, 2008 8:22 am 

całkowitą długośc. Na razie nei musisz, z zewnątrz widać wirnik oraz miejsce oparcie się sprężynek, więc dość dokładnie możeszs bez rozbierania określić. A silnika jeśli nie musisz, to nie rozbieraj, to się z reguły źle kończy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 30, 2008 8:46 am 

Rozbieraj rozbieraj. silnik w miarę eksploatacji zużywa sie i zbiera syf który może doprowadzić do awarii.

A jak będziesz robił to delikatnie to nic nie popsujesz.
zaznacz sobie na obudowie ( o ile niema znacznika ) położenie dekla by przykręcić go dokładnie tak samo

a teraz :

najpierw odpinasz sprężynki szczotek z mocowania na górze szczotko trzymacza.

teraz wysuwasz szczotki.

odkręcasz 2 śruby i zdejmujesz deki elek. uważaj by nie zgubić podkładek na szczycie wirnika.

teraz delikatnie ustaw srebrny krążek tak by dało sie go przesunąć przez te występy w obudowie.

możesz teraz wysunąć wirnik. ( też uważaj by nie zgubić podkładek ich ilość i grubość jest doprana i istotna dla poprawnej pracy silnika)

( składasz odwrotnie)

a teraz czyszczenie , ja staram sie unikać płynów ponieważ po wszystkich jaki zostawiałem silnik miał tendencje do bardziej dokładnego pokrywania sie brudem :). średnio twardy pędzelek i omiataj wszystko jak masz to sprężone powietrze.

Jak masz możliwość lub silnik wykazuje stan zużycia komutatora ( odbarwienia, wżery, nierówności) przydało by sie go przetoczyć w ostateczności zamontuj go na wiertarkę i bardzo drobnym papierem ściernym wypoleruj/wyrównaj ( ale tak można go uszkodzić wiec robisz to na własne ryzyko) jak już wyczyścisz wszystko to pozbądź sie resztek szczotek z przestrzeni w komutatorze ( udrożnij kanały oddzielające sekcie) teraz jeszcze pozostaje dokładnie odtłuścić komutator. można zastosować też kropelkę płynu polepszającego kontakt ale jak jeździsz po syfie to odradzam bo do szczotek zacznie sie przyklejać był i wyszlifuje ci komutator.

teraz pozostaje poskładać silnik. pamiętaj by kontrolować co jakiś czas śruby szczególnie te dociskające szczotki. ( ja osobiście je lutuje by zapewnić sobie poprawny kontakt)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 01, 2008 7:49 am 

Dzięki za opis. ;)

Nadal nie wiem, co mam mierzyć. Tu jest fotka szczotek, innych. http://rojna.pl/show.php?p=as760x-assoc ... zczot_1510 Chodzi o te prostopadłościany, tak?

A dekielek można przykręcić inaczej niż był? Chodzi o to, jak mocno jest wkręcony czy o to, by był w tej samej pozycji jak przedtem?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 24, 2008 8:21 pm 

Ponawiam pytania z ostatniego posta i dokładam jeszcze jedno. Odłamała mi się nóżka jednego kondensatora przylutowanego do silnika. O ile wiem, ma on zapobiegać zakłóceniom. Czy poczuję różnicę bez tego jednego kondensatora?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 31, 2008 6:37 am 

Nowe regle daja sobie rade bez kondków. Ale taki kondek w sklepie elektornicznym to kilkanaście groszy :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3