Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr sie 05, 2026 12:30 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 9:20 pm 

Heh paweł hasła powalające :D Zgadzam sie poglądami całkowicie z Peterem, widać że równy gość ...

P.S.

oj Xray ....

Ty tam na tej modelarni akurat najwięcej zrobiłeś sam .... <ironia>

Pozdrawiam wszystkich i miłego jeżdżenia wam życze ( i tego dla zabawy i tego dla wygrywania)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 9:49 pm 
Administrator forum

Dawid, wyluzuj w ciętych odpowiedziach, OK?

Kurcze, nie wiem czemu ludzie którzy jeżdżą na zawody czepiają sie tych którzy na nie nie jeżdżą? Stawiam duuże piwo temu kto mi to wyjaśni.

Kolejne pytanie to: Jak to jest, że zawodnik zamiast zachęcić do startowania w zawodach poczatkującego - robi wszystko żeby go do tego zniechęcić? Przecież po tej wymianie "uprzejmości" między zawodnikami (Dawid G.) a jeżdżącymi dla przyjemności ale nie na zawodach a na okolicznych podwórkach wynika że my, zawodnicy jesteśmy naburmuszonymi osobnikami i wszelkie odstepstwa od normy (modeli którymi jeździmy) sa niemile przez nas widziane.
Ale zauważmy jedno (zauwazyłem to na zawodach w Rudzie) na widok ręcznie wykonanych felg i płyty węglowej do modelu X-Ray M18 każdemu bez wyjatku slinka ciekła :) I co? M18 to tez zabawka (1:18) HPI Micro RS4 też, A jednak zawodowi zawodnicy kupija te modele. Pytam po co i dlaczego? Przeciez w Polsce nie ma zawodów tego typu modeli.

Więc apelije do wszytskich na tym forum. jak jest jakiś konstruktywny temat , to podyskutujmy normalnie a nie zaraz skaczemy sobie do gardeł i udowadniamy wyższośc Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy. Wydaje mi sie że to czy ktoś jeździ na zawodach czy przed sklepem lub na podwórku jest mało ważne. Najważniejsze jest to żeby w Polsce było nas, modelarzy samochodowych RC, jak najwięcej. Jak będzie nas odpowiednio dużo - może wtedy będziemy mieli na tyle siłę przebicia żeby sklepy modelarskie same chciały pomagać w organizacji zawodów co sobote na parkingu lub innym większym placu. Może wtedy zrozumieja że takie zawody to bardzo dobra forma reklamy.

Tyle mojej wypowiedzi w tym temacie.

ps. m-piter - zapraszam w przyszłym roku do Kłodzka na zawody.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 10:05 pm 

marcus31 napisał(a):
Jak będzie nas odpowiednio dużo - może wtedy będziemy mieli na tyle siłę przebicia żeby sklepy modelarskie same chciały pomagać w organizacji zawodów co sobote na parkingu lub innym większym placu.

Bardzo wazne w tym zdaniu jest stwierdzenie "pomagać w organizacji zawodów". Z wczesniejszych postow ktos moze wyciagnac wniosek ze w USA sklepy modelarskie organizuja zawody co nie jest do konca prawda. Takie zawody sa organizowane przez moldelarzy i to oni zajmuja sie budowa toru, instalacja sprzetu pomiarowego oraz sedziowaniem i organizacja na imprezie. Sam udzial sklepu jest niewielki, najczesciej ogranicza sie do miejsca wymiany informacji, wywieszania ogloszen, udostepniania pradu i czasem w sklepowym magazynie jest przechowywane wyposazenie toru. Na takie zawody jest wpisowe, najczesciej 5$. Wniosek z tego jest taki ze inicjatywa organizacji takich zawodow pod sklepem musi wyjsc od samych modelarzy i nie nalezy oczekiwac ze sklep to za was zrobi.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 11:24 pm 
Raflee

Marek...

Z tego wszystkiego co tutaj jest napisane to dochodze do wniosku, ze tylko Dawid jakos dziwnia staral sie wylumaczyc np. sprawe z tym wydechem. Mozliwe ze byl troche zdenerowany (nie wiem czym) i to co chcila napisac akurattak mu wyszlo....

Piwo sie nalezy za taka wyczerpujaca wypoeiedz... :P
Widze, ze jzu jestes to musiszmy zalatwic to czego nie zalatwilismy jeszcze...

Tytuł:
PostNapisane: So lip 17, 2004 12:15 am 
-=ADA$=-

a powiem dlaczego Marcus tak sie czepiaja, bylem w saczu i widzialem jak jezdzili, byli profesjonalisci faktycznie ale bylo tez kilka osob ktore calkowicie nie umialy jezdzic, podstawy widac byly ale na tym koniec, jak widzialem jak ktos ustawial silnik na torze manewrujac iglica po pol obrotu i wiecej to myslalem ze umre ze smiechu. To nie jest zadna aluzja do nikogo, ale zrozum Dawid ( i inni co sadza ze jak sie nie jezdzi w zawodach to sie jest prostak) ze znam osobiscie i nie tylko wiele osob ktore na zawodach byly moze raz a pokonaja cie jesli chodzi o wszystko co zwiazane z modelami, poczawszy od robienia od zera modelu, poprzez ustawianie wszystkiego, az po prowadzenie, dlatego zamiast sie wymadrzac pokaz klasa daja naprawde przydatne informacje

Tytuł:
PostNapisane: So lip 17, 2004 3:57 pm 

kubi napisał(a):
P.S.

oj Xray ....

Ty tam na tej modelarni akurat najwięcej zrobiłeś sam .... <ironia>

Nie będe tego komentował bo szkoda czasu i miejsca na klótnie.....

Tytuł:
PostNapisane: So lip 17, 2004 4:40 pm 

Udziele wam kilku odpowiedzi. Wydech nie powinien być skierowany do dołu ze wzgledu na zawartość oleju w spalinach. Przy skierowaniu wydechu do dołu spaliny nie są rozpylane , co dzieje sie w przypadku innego ukierunkowania wydechu. Proste i logiczne. Sa to przepisy międzynarodowe i dotycza także ochrony środowiska.
Przepisy na zawodach są po to , by dać szansę rywalizacji innym zawodnikom.Co do kwestii przestrzegania przepisów to różnie bywa, może kogos satysfakcjonuje wygrana modelem nieprzepisowym , ale jest to sprawa jego sumienia. Teraz troche na temat Dawida G. Nagle wszyscy się oburzyliście, nie widze potrzeby. Każdy ma prawo do swojego zdania i tyle i zakonczcie ten temat.Może i mamy mistrzów , którzy nigdy sie nie ujawnili na zawodach- tylko na jakiej podstawie co niektórzy koledzy tak sądzą? Można być Mistrzem świata i okolicy , ale dopóki świat cię nie zobaczy , to pozostanie tylko waszym przeświadczeniem.
Pozdrawiam tych startujących i tych którzy czerpia satysfakcję z jazdy po podwórku. Tak trzymać.
Artur Dzierzęcki

Tytuł:
PostNapisane: So lip 17, 2004 5:19 pm 

sprawa chyba jest prosta jak swiński ogon - chcesz wziąść udział w zawodach przyjedź na nie z moedelma spełniającym wymogi stawiane przez przepisy !!!
Chcesz jeździć dla czystej przyjemności pod domem z kolegami to nie ma sprawy popieram chociaż osobiście niewiem czy wydał bym np. na monstera z 2 tys zł zeby posmigać po osiedlu i okolicach poprostu mnie nie stać na takie przyjemności :evil: , te 2 tys wole przeznaczyć an model ktorym moge wziąść udział w zawodach bo własnie to sprawi mi najwiekszą frajde i przyjemność

No co do wydechu to sprawa jasna tak jak mowi ARTUR D. - to nie trzeba być modelazem z wieloletnim doswiadczeniem zeby wiedzieć o co chodzi, wystarczy to wziąść na chłopski rozum :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So lip 17, 2004 5:49 pm 

ENZO napisał(a):
No co do wydechu to sprawa jasna tak jak mowi ARTUR D. - to nie trzeba być modelazem z wieloletnim doswiadczeniem zeby wiedzieć o co chodzi, wystarczy to wziąść na chłopski rozum :wink:

Ludzie, ktorzy tworzyli przepisy ROAR, chyba nie maja nic wspolnego z rolnictwem poniewaz wedlug ich rozumu wydech moze byc skierowany prostopadle do podloza lub nizej. To tlumaczenie Artura jakos do mnie nie przemawia, olej i tak trafi do srodowiska.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 17, 2004 5:57 pm 

Zastanawiam się czy Ty umiesz czytać. To że pisać umiesz już wiemy, więc proponuje Ci przeczytać jeszcze raz mój post. W przepisach napisane jest poziomo do toru, a nie w dół. Przepisy ROAR'u nie obowiązuja w Europie, a w kwestii ochrony środowiska, poziomu decybeli są jednakowe.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 17, 2004 8:45 pm 

Kuba napisał(a):
Ludzie, ktorzy tworzyli przepisy ROAR, chyba nie maja nic wspolnego z rolnictwem poniewaz wedlug ich rozumu wydech moze byc skierowany prostopadle do podloza lub nizej. To tlumaczenie Artura jakos do mnie nie przemawia, olej i tak trafi do srodowiska.

no coż ja i tak bym w taki sposob wydechu nie montował bo to raczej niczemu to nie pomoze a jedynie moze zaszkodzić !!!
A co do ludzi od ROAR to jak to nie mają nic w spolnego z rolnictwem, ich pradziadowie byli osadnikami i farmerzy :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: So lip 17, 2004 9:14 pm 

Jak 40 , lub 60 modeli rozegra po 5 eliminacji , póżniej ćwierćfinały , półfinały , a wszystkie modele jadą po jednej lini , nimo że tor ma 4 metry szerokości , to na koniec na oponach tworzy się twarda skorupa kurzu i oleju , i opony tracą całkowicie swoją przyczepność .I dlatego wydech nie może być skierowany do dołu .W "dobrych czasach" jeżdziło przeciętnie ~50 modeli spalinowych , ALE prawie każdy jeżdził w dwóch klasach ( jednym podwoziem , ale dwoma nadwoziami ,FORMUŁA I SPORT .to prawie 80 modeli . Przeliczcie to na paliwo i na olej .To były piękne czasy .

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 22, 2004 10:51 am 

No i z "ducha modelarstwa" zeszło na kłótnie, kto lepszy zawodnik czy weekendowiec amator, a przecież modelarstwo to hobby i ma cieszyć, a nie przysparzać siwych włosów.
Wracając do głównego tematu, czytając posty nasunęła mi się jedna myśl. Mam trochę więcej lat niż Peter, ale zaczynałem mniej więcej w tym samym czasie, chodziłem sobie na kółko modelarskie (tak tak coś takiego istniało kiedyś w prawie każdym mieście), modele budowało się od podstaw samemu z tego, co udało się zdobyć, do samochodu kupowało się kółka, a resztę kombinowało samemu.
Myślę, że to był prawdziwy duch modelarstwa, dziś idzie się do sklepu i kupuje praktycznie gotowca, zero własnej inwencji.
Ktoś powie czasy się zmieniają, świat idzie do przodu, "kiedyś jeździło się koniem dzisiaj lata się samolotami".
Ja jednak więcej radości czerpałem z przywracania do życia mojego Graupnera, niż z samej jazdy.Cieszyłem się jak dzieciak, kiedy własnym sposobem udało mi się zredukować luzy w zwrotnicach. Modelik kupiłem używany, bo na nowy szkoda mi było kasy, no i nie wiedziałem czy po latach załapię bakcyla na tyle, żeby się w to dalej bawić.
Teraz cieszę się na nowo, bo składam ASSO, będzie w nim więcej mnie niż sklepu i to mnie cieszy, może jazda nim przyniesie mi frajdę. To jest mój duch modelarstwa.
Pozdrawiam wszystkich RC maniaków

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 22, 2004 1:25 pm 

czarodziej1 napisał(a):
modele budowało się od podstaw samemu z tego, co udało się zdobyć, do samochodu kupowało się kółka, a resztę kombinowało samemu.
Myślę, że to był prawdziwy duch modelarstwa, dziś idzie się do sklepu i kupuje praktycznie gotowca, zero własnej inwencji.

Swiete slowa, w ramki i na sciane...

Mam takie same zdanie, ze w RC samochodowym za malo jest wlasnej pracy i konstrukcji a za duzo "skladanek ze sklepu"...
Jestem rowniez "plywajacym" i tam to wyglada duzo lepiej, ze juz o latajacych kolegach nie wspomne...

Czasami tylko usiasc i zaplakac jak ktos kupuje za ciezkie $$$ kawalek aluminium, ktory przy odrobinie wlasnej inwencji mozna dorobic w ciagu 15-20 minut...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 23, 2004 3:08 pm 
-=ADA$=-

wlasnej inwencji i maszyny za kilka 1000 ciezko cos zrobic bez obrabiarki, frezarki itd, mam cos w rodzaju proxxona i na cieciu dwoch mocowan serwa z blachy grubosci 1 mm pekly, albo zuzyly sie 4 tarcze tnace, przy okazji poparzylem sobie palce i nie jest to tak dokladne jakbym chcial

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona