Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 6:12 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 15, 2008 11:52 am 

heh no to mnie zacheciles do kupienia ich :shock: . Chyba komus sie nie powiodlo ladowanie z tego co widze, bo model byl az przyklejony do podlogi... Ale masakra :?

GG:2247936

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N cze 15, 2008 1:11 pm 

Przesadzacie...

Li-pole nie wybuchają tak od się. Spowodowane jest to zaniedbaniem użytkowników

Tytuł:
PostNapisane: N cze 15, 2008 1:29 pm 

A Ja polecam A123 w oczywiście w układzie 2S tak jak mam u siebie bez żadnych regulatorów napięcia jakie są potrzebne do Lipo 8)
http://www.system-net.pl/~paw0289/revojas3333.htm
Dla bojących się o spalenie odbiornika czy serv można wpiąć diodę prostowniczą w zasilanie. A jakie zalety - jest już temat długi na forum o A123 :)

Tytuł:
PostNapisane: N cze 15, 2008 1:30 pm 

Ok to tak podsumowujac temat troche, potrzeba mi :
1) Ladowarka, ta powinna byc ok, fajny kombajn : http://www.rcuniverse.com/magazine/arti ... cle_id=850
2) Balancer, taki chyba ok : http://www.amainhobbies.com/product_inf ... s_id/18801
3) BEC z kontrola napiecia na LiPo : http://www.amainhobbies.com/product_inf ... s_id/23173
4) Pakiety, mysle ze stykna takie : http://www.amainhobbies.com/product_inf ... s_id/15789
5) Duzo modlitw przy kazdym skoku ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 16, 2008 10:11 am 

Witam!
Moim zdaniem ładowanie Li-Po do spaliny nie ma najmniejszego sensu. Jest potrzebny układ w stylu fail-safe który będzie odcinał prąd jak napięcie spadnie ci poniżej 6V (2 cele) jednak to powinno być zrobione nieco inaczej. W pakiecie pojedyncze cele nie koniecznie zuzywają się równo, w jedej spadnie napięcie do 2,5v a w drugiej będzie 3,5V i do dupy !!! Ta pierwsza padnie wtedy dośc szybko a będą połączone szeregowo i żaden fail-safe tego nie rozpozna. Mam kilka pakietów li-po bo też latam modelem elektrycznym i jak raz nie dopilnowałem celi i spało jej napięcie do 2V na drugi dzień miała "bąbla" ! :wink: Musiałbyś zrobić układ który będzie mierzył obie cele osobno i jak którakolwiek z nich będzie miała poniżej 3V odetnie cały pakiet :? To nie ma sensu zwłaszcza że ostatnio pokazały się na prawdę dobrej jakości i tanie pakiety do wszystkich monsterów i innych na allegro !!! Można smigać ponad godzinę non-stop na takim pakiecie. Piszę na przykładzie mojego akurat modelu w kótrym mam na skręcie serwo HITEC 645 9,7kg i drugie HITEC 475/ 5kg na gazie. Zreszta co do serw Tower-pro to owszem można kupić sobie za dolara takie serwo, też kupowałem swojego czasu ale sie wyleczyłem z Towerów, nie ma żadnego porównania serwa Tower-pro 13kg z HITEC 9kg, Towery mają zawyżoną siłę i wie o tym każdy kto kupi dobre markowe serwo i porówna sobie z Tower zakładając oba do modelu ! :wink: :wink: :wink: Sam sie przekonasz jak zainwestujesz w serwo HITEC 645 metal gear albo np Futabę 9030! Po założeniu serwa HITEC lub Futaba jest poprostu moc i zarazem ciszaaaaaaaaaaa..... :lol:
Kupiłem sobie rózne pakiety VAPEX i są na prawdę bardzo dobre i wydajne.

POLECAM TE PAKIETY! - dobra dostępna cena no i ja gwarantuje jakość sam takich używam...
http://www.allegro.pl/item372632110_pak ... 00mah.html

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Ostatnio edytowano Pn cze 16, 2008 10:28 am przez Tomasz Świątecki, łącznie edytowano 5 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 16, 2008 10:17 am 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Można smigać ponad godzinę non-stop na takim pakiecie a ja mam na skręcie w savie serwo HITEC 645 9,7kg i drugie 475 na gazie.

Tylko Twoje serva nie ciagną az tyle prądu , ja mam dwie cyfrówki DS'a 1015 15kg i Futaba S9452 9kg , i mi pakiet vapexa 1600 starcza na max 30 min jazdy.
Co do dobrych pakietów 2/3 to polecam Trinity , u Lublinie pare osób ich uzywa i przy dwoch cyfrówkach smigają około godzinki.

Czerwony Samuraj

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 16, 2008 10:34 am 

Witam!
Moim zdaniem ładowanie Li-Po do spaliny nie ma najmniejszego sensu. Jest potrzebny układ w stylu fail-safe który będzie odcinał prąd jak napięcie spadnie ci poniżej 6V (2 cele) jednak to powinno być zrobione nieco inaczej. W pakiecie pojedyncze cele nie koniecznie zuzywają się równo, w jedej spadnie napięcie do 2,5v a w drugiej będzie 3,5V i do dupy !!! Ta pierwsza padnie wtedy dośc szybko a będą połączone szeregowo i żaden fail-safe tego nie rozpozna. Mam kilka pakietów li-po bo też latam modelem elektrycznym i jak raz nie dopilnowałem celi i spało jej napięcie do 2V na drugi dzień miała "bąbla" ! :wink: Musiałbyś zrobić układ który będzie mierzył obie cele osobno i jak którakolwiek z nich będzie miała poniżej 3V odetnie cały pakiet :? To nie ma sensu zwłaszcza że ostatnio pokazały się na prawdę dobrej jakości i tanie pakiety do wszystkich monsterów i innych na allegro !!! Można smigać ponad godzinę non-stop na takim pakiecie. Piszę na przykładzie mojego akurat modelu w kótrym mam na skręcie serwo HITEC 645 9,7kg i drugie HITEC 475/ 5kg na gazie. Zreszta co do serw Tower-pro to owszem można kupić sobie za dolara takie serwo, też kupowałem swojego czasu ale sie wyleczyłem z Towerów, nie ma żadnego porównania serwa Tower-pro 13kg z HITEC 9kg, Towery mają zawyżoną siłę i wie o tym każdy kto kupi dobre markowe serwo i porówna sobie z Tower zakładając oba do modelu ! :wink: :wink: :wink: Dodam jeszcze że po założeniu serwa HITEC lub Futaba jest ciszaaaaaaaaaaa..... :lol:

POLECAM TE PAKIETY! - dobra dostępna cena no i ja gwarantuje jakość sam takich używam...
http://www.allegro.pl/item372632110_pak ... 00mah.html

Niektórym te vapexy sie nie sprawdzaja, pozatym jak mówki Kuba, inne serwa jedzą wiecej prądu (chociazby wspomniane DS 1015 i sanwa erg zjadały mi pakiet 1100mAh momentalnie). Ja spróbowałbym raczej lionów, chociaz lipo tez wydaja sie ciekawe. Ewentualnie pakiet samoróbka z enelopów, lub jakichś dobrych AA (ja mam z energizerów 2500 i sprawuje sie całkiem nieźle, spokojnie moge smigać ponad 45 minut, wiecej nie sprawdzałem).

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 16, 2008 1:22 pm 

pakiety VAPEX i są na prawdę bardzo dobre i wydajne.

no tez taki mam i dla zwyklych serw jest naprawde fajny, mam ich chyba ze 3. Tylko problem jest taki ze mam zamiar kupic na skret serwo Hitec HS-5955TG Titanium Gear , ktore taki pakiet to zabije w 15min o ile nie szybciej... Po drugie nie chce mi sie bawic w jakies wyjmowanie boxa i kombinowanie z elektronika, dlatego LiPo tez tu wygrywa, bedzie wymiaru standardowego plaskiego pakietu jaki jest w Muggy.
A z tym odcinaniem to dziwna sprawa, to co, te praktycznie wszystkie uklady co monitoruja stan LiPo sa do kitu ?
Z chwili na chwile coraz bardziej mysle o tych A123 ale ich gabaryty mi kompletnie nie odpowiadaja :?

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 16, 2008 3:54 pm 

Witam!
Moim zdaniem ładowanie Li-Po do spaliny nie ma najmniejszego sensu. Jest potrzebny układ w stylu fail-safe który będzie odcinał prąd jak napięcie spadnie ci poniżej 6V (2 cele) jednak to powinno być zrobione nieco inaczej. W pakiecie pojedyncze cele nie koniecznie zuzywają się równo, w jedej spadnie napięcie do 2,5v a w drugiej będzie 3,5V i do dupy !!! Ta pierwsza padnie wtedy dośc szybko a będą połączone szeregowo i żaden fail-safe tego nie rozpozna.

Od tego jest właśnie balancer inteligencie :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 16, 2008 5:08 pm 

Draxan napisał(a):
Tylko problem jest taki ze mam zamiar kupic na skret serwo Hitec HS-5955TG Titanium Gear , ktore taki pakiet to zabije w 15min o ile nie szybciej...

Nie zgodze się.
Vapexx 1400mah jeździłem finał i jeszcze mogłem jeździć.
Miałem 5955 i 965 serwa

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 16, 2008 6:00 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):

Od tego jest właśnie balancer inteligencie :roll:

Człowieku wiem dobrze co to balanser bo mam taki wbudowany w ładowarkę IMAX B6 ale zanim coś napiszesz przeczytaj wszystko co było wcześniej w tym temacie - jak potrafisz zbudować układ balansera tak żeby się zmieścił w okolicy koszyka modelu i równomiernie obciążał ogniwa a zarazem śledził spadek ich napięcia to zaproponuj swój prototyp koledze który rozpoczął posta - będzie zadowolony a do tego zarobisz fortunę! :wink:

P.S na koniec dodam iż 2cele pakietu Li-Po naładowane full mają 8,4V i wtedy trzeba już dobierać serwa i dobiorniki tak aby wytrzymywały takie napięcie i sie nie paliły - osobiście odradzam takie próby bo mogą być bardzo kosztowne. :?

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 16, 2008 10:29 pm 

P.S na koniec dodam iż 2cele pakietu Li-Po naładowane full mają 8,4V i wtedy trzeba już dobierać serwa i dobiorniki tak aby wytrzymywały takie napięcie i sie nie paliły - osobiście odradzam takie próby bo mogą być bardzo kosztowne. :?

Apropo czytania wszytskiego w temacie to tobie tez to polecam. Od poczatku wałkujemy temat regulatora napiecia lipo, bo malo który odbiornik i serwa wytrzymuja 8,4v.

Co do nierównego rozładowywania sie cel to taku urok lipoli. Jak latasz samolotem to cele rozładowywuja sie w podobny sposob (chociaz nie wiem, kumplom sie tak nie zdarzalo).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2