Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 11:53 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 12:46 pm 

Paweł ,która klasa ma kadrę wyłonioną "profesjonalnie".
Wyniki,szeroka kadra,zgrupowanie,analiza formy i wyjazd tych naprawdę naj...
Czekam na przykład? :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 2:11 pm 

Paweł Lipinski napisał(a):
..., co pomysla o Nas w Efrze kiedy na grudniowym AGM bedzie starali sie o kolejne miejsca

... a jeszcze dodam do tego, co pomyśli o nas EFRA jak nie usłyszy kokretnych odpowiedzi na takie pytania:

1. Jak wyglądają przepisy i regulaminy polskiej organizacji, członka EFRY (np. pisane na kolanie przepisy dla klasy IC-10, brak jakichkolwiek uregulowań dotyczących powoływania zawodników na zawody EFRY, brak regulaminów powoływania sędziów i ich szkolenia - zresztą kto miałby to robić, i.t.d.) ?

2. Jak zakończyła się sprawa zawodników oskarżonych o stosowanie paliwa z zawyżoną zawartością nitrometanu i zdyskwalifikowanych na zawodach MP, jezeli nie istnieją spisane procedury pomiaru, a sędzia nie zna zasad użycia urządzenia pomiarowego ?

3. I w końcu jakie działania podejmuje ta organizacja w celu konsolidacji środowisk zajmujących się modelarstwem kołowym, klubów i stowarzyszeń i jaki ew. wpływ mają przedstawiciele tych organizacji na tę organizację wiodącą ? Jakimi działaniami propagującymi ten sport może się ta organizacja pochwalić ?

... tych pytań może być jeszcze więcej ale myślę, że udzielenie odpowiedzi na powyższe będzie już wystarczająco trudne.

KYOSHOblog

Tytuł: :)
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 2:30 pm 

A tak swoja droga moze ktos by mi pokazal zapisy o procedurze pomiaru paliwa bo jakos jej nigadzie nie znalazlem.
Znalazlem tylko ten ze badanie jest proste i wykonywane prostym i wszem dostepnym urzdzeniem itd.
Bardzo mi zalezy na takim zapisie i nie chodzi mi o to zeby ktos pisal ale zeby to bylo napisane w jakims Malual/Rules Booku czy cos w tym rodzju.

Z gory dzieki bo domyslam sie ze macie dostep do takiego dokumentu a procedura jaka powielacie nie jest na buzie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 3:33 pm 

Koledzy żebysmy sie dobrze zrozumieli temat paliwa zupelnie mnie nie dotyczy dlatego nie zabieram w nim glosu (nie wiem, nieznam sie , zarobiony jestem ) rozumiem wzburzenie Grzeska ale jak to sie mowi nikt nie jest nieomylny (na meczach sedziowie tez sie myla )

Skoro juz poruszylem temat wyjazdu reprezentacji to pociagne go dalej zeby nareszcie skonczyc z niedomowieniami

Pamiec Artur mnie nie zawodzi jezdzila reprezentacja ale tylko w klasie IC 8
Teraz sprawa znana juz byla w grudniu po AGM kazdy wiedzial ile miejsc jaka klasa dostała walka byla porzeniosnia ale jakos do tej pory skladka byla placona a miejsc nie bylo wiec nie do konca sie zgodze z Toba ze nam sie należały

Pamietasz jak rozmawialismy w styczniu bądz w lutym na temat tego wyjazdu kosztow dofinansowania itd ... tez bylem sceptyczny
tez wiedzialem ze ma byc jakie dofinansowanie (nie wiadomo jakie i kiedy ) ale mimo wszystko postanowilem jechac (do konca lutego musialem zdecydowac czy jade czy nie ) zrobilem rachunek sumienia zacząłem zbierac fundusze (zawsze lepiej sie mile zaskoczyc niz rozczarowac ) o kwocie dowiedzialem sie w marcu
(nie powiem dokladnie ktorego ale na poczatku kwietnia rezerwowalem hotel znajac juz kwote )

Tak naprawde nikt dokladnie nie wiedzial jak to bedzie wyglądać bo teraz LOK podlega pod ministerstwo ale to nie powod zeby odrazu sie poddawać
Mysle ze przy odrobinie zaangazowania Wasz wyjazd doszedł by do skutku
zabraklo chyba troche ducha reprezentacji sądze, że za Tobą poszli by inni czasami trzeba osoby ktora wezmie wszystko w garsc
tym bardziej ze sklad znaliscie dokladnie 2 lutego a zawody byly w pierwszy weekend maja 3 miesiace to mało na ogarniecie sie

Ja tez w tym roku postanowilem pojechac na prawdziwe zawody off-roadowe z udzialem Rekwarda mialabyc rozgrzewka przed ME nie dokonca udana ale dowiedzialem sie tylu rzeczy co po 4 latach jazdy na naszych torach nie wiedzialem i tu tez jade po doswiadczenie
Co do powołania nie bylo mi do niczego potrzebne Mateusz dostał bo zadzwonil do Zbyszka ja nie dzwonilem papieru nie mam a jade

Kolego Adamie
Nazwisko syna widnieje na oficjalnej stronie LOk w kadrze narodowej na ME IC 10 od 8 lutego nigdy sie nie zainteresowałes jakim cudem sie tam znalazł sam przeciez sie tam nie wpisał a idac dalej skoro nie wiedziales o rezygnacji to kto podjął taką decyzje za innych :?:

W marcu te wirtualne dofinansowanie zamienilo sie w dosyc pokazna kwote dzieki ktoremu nasza reprezentacja ma oplacony hotel wystarczylo troche cierpliwosci (niestety Wam jej zabrakło)
Nie wyobrazam sobie jakos trenera ktory mialby dzwonic do 50-60 zawodnikow i pytac sie czy łaskawie pojada na ME jak beda miejsca

Co do moich szczytnych celów gdyby nie wlasnie tacy romantycy straceńcy mielibysmy do dzisiaj socjalizm tfu jaki socjalizm mówilibyśmy po rosyjsku lub niemiecku a Polski nie bylo by na mapie
Jak zakladasz ze cos ma sie nie udac to napewno sie ne uda .
Żeby stawac na podium trzeba na takie zawody jeżdzic a reprezentacja IC 10 nawet nie spróbowała ...

Z takim podejsciem to chlopaki z IC 8 powinni dac sobie spokoj po Bambergu w 2005 roku
Ja nie jade z przekonaniem ze stane na podium bo jestem realista
jade bo byc moze nie bede mial wiecej okazji wziac udzialu w takiej imprezie
Jade bo czuje ze to moj obowiazek

Za kciuki nie dziekuje zeby nie zapeszyć

Leszku akurat kadra IC8 Buggy moim zdaniem jest wyloniona profesjonalnie 5 najlepszych z zeszlego sezonu
+jeden młodzik (w.g Efry junior do 16 roku zycia )
A wyniki z tegorocznych eliminacji wskazują ze Mateusz i Ja jestesmy w dobej formie

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 4:22 pm 

Pozwolę i ja się wtrącić, choć do miana kadrowicza (modelarstwie) jeszcze mi trochę brakuje.

Panie Pawle:

Koledzy żebysmy sie dobrze zrozumieli temat paliwa zupelnie mnie nie dotyczy dlatego nie zabieram w nim glosu (nie wiem, nieznam sie , zarobiony jestem ) rozumiem wzburzenie Grzeska ale jak to sie mowi nikt nie jest nieomylny (na meczach sedziowie tez sie myla )

Tylko, że jakiekolwiek mecze piłkarskie, są obwarowane jasnymi przepisami, znanymi i publicznie podawanymi. Jeśli się sędzia pomyli, jest to analizowane, są odpowiednie rnakingi sędziów i taki co się myli szybko spada w dół, a co za tym idzie przestaje być sędzią dobrym. Poza tym jest jeszcze jeden aspekt; mecze oglądają miliony ludzi na całym świecie. Pomyłka sędziego, nie dość, że kompromituje go w oczach milionów, to jeszcze traci atrybuty dobrego sędziego w oczach tychże milionów i organizacji sprawujących PIECZĘ nad prawidłowym funkcjonowaniem tej dysypliny.

A u nas modelarzy, co? Środowisko niewielkie, więc można ojcu zawodnika powiedzieć publicznie "spie....aj" bez konsekwencji, przepisy można zrobić na szybko i w ogóle można wszystko, bo nawet nie ma się gdzie poskarżyć. Raz spróbowałem; na zawodach rangi MP sędzia/ zawodnik miał nieregulaminową karoserię. Zgłosiłem to sędziemu głównemu, chciałem napisać protest, uiścić opłatę, i co? Wielka kupa. Suma sumarum okazało się, że to nic nie da, bo kto to rozpatrzy, bo kolegę będzie trzeba ukarać, ów zawodnik sędzia odgrażał się, że nie mam racji (CHOć MIAłEM), i nie zostawi tego tak i jeszcze zobaczę, i takie tam.

Skoro juz poruszylem temat wyjazdu reprezentacji to pociagne go dalej zeby nareszcie skonczyc z niedomowieniami....

Odniosę się też do reszty wypowiedzi.
Jak napisałem sam kadrowiczem nie jestem, ale orientuję się w sprawie. Jeśli mówimy o kasie, to gdzie i kiedy było jasno napisane ILE dostanie zawodnik na wyjazd. Nawet gdyby to było napisane, to i tak pieniędzy, jak sam Pan napisał wystarczyło na pokrycie kosztów noclegu. Fajnie...

Proszę sobie teraz wyobrazić, że nasza kadra Piłkarzy jedzie na ME, mając zapłacony tylko nocleg... Boruc dokłada na transport, Krzynówek, organizuje zniżkę w Macu, Leo kupuje wszystkim nowe korki do gry, itd... Kpina prawda? Dlaczego więc w modelarstwie ma tak być. Jeśli mam dumnie reprezentować nasz kraj z Orłem Bia\łym na piersi, chciałbym wiedzieć, że muszę sobie kupić nowy silnik, opony mieć części zamienne itp, bo resztę dostaję jako kadrowicz,za to, że jestem dobry i nie muszę się martwić o nocleg, dojazd, jedzenie, treningi.
Czy uważa Pan, że tak kwota przeznaczona na zawodnika pokryłaby podstawowe, wręcz egzystencjane potrzby człowieka na "wyjeździe"?

Co do powoływania;

Pisemnie, kilka miesięcy wcześniej, na podstawie jasno określonego mechanizmu (którego nie ma), "Powołanie Do Kadry Narodowej" na imprezę X czy Y. Do tego dołączony kontrakt, zawierający m. in. zasady rozliczeń, oczekiwania i nagrody za ich wykonanie i wtedy można powiedzieć, że lok dopełnił swojego obowiązku, i dopiero wtedy można zarzucać zawodnikowi, że nie dopełnił swojego...

Dzwoni Leo do Boruca; - Słuchaj, w Austrii są Mistrzostwa Europy, jedziesz jako nasz bramkarz narodowy, tylko weź ciepłe spodnie, wynajmij pole namiotowe i kup trochę zupek chińskich, bo nie było wystarczająco kasy...

Tak to wygląda u nas i nie rozumiem, jak można mieć pretensje do zawodnika o to, że taką intratną propozycję odrzucił. Już chyba wystarczająco się z Polski śmieją w świecie, nie dokładajmy do tego swojej cegiełki.

Pozdrawiam

i mimo wszystko trzymam za Was kciuki, pod warunkiem, że jedziecie walczyć a nie przegrać.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 4:52 pm 

8.7.3. Technical inspection must include a thorough check-out of the car, weight
limit, motor, muffler, tank, batteries, tyres, homologation of bodies, spoiler and
overall dimensions. At European Championships, also of the transmitter (see
8.6.2.).
Any tank found illegal after a heat or final shall be removed from the car and
inspected for a second time after an initial "cool down period" of app. 15
minutes. This period of 15 minutes is only necessary in case the temperatures
are above 20° C. Only EFRA approved equipment for measuring are allowed.

To jest wyciąg z przepisów EFRA, inne przepisy bazują na tym zapisie np. LRP Challenge
The fuel may only contain methanol, Oil/lubricant and nitromethan. The specific weight of the mixture may not be higher than 0,87 kg/ltr. Based on the density of a normal oil this leads to max. 16% nitromethan. This will be checked with a "Nitromax 16“. The fuel must be at a minimum of 20°C for this test.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 5:05 pm 

Pan Adam Różycki napisał
Cytuj:
a grupa "wiernych" i biernych pozostanie i to oni będą stanowili TRZON naszej tzw. kadry narodowej.

W związku w powyższymi słowami oczekuję od ich autora dowodów na słuszność jego stwierdzenia. Jeżeli ich nie ma - oczekuję niezwłocznego przeproszenia WSZYSTKICH zainteresowanych tj. członków kadry narodowej.

A administratorowi strony zwracam uwagę że jest współodpowiedzialny za obrażanie innych ludzi.

Tadeusz Żelazo

PS. Wyłączyłem się z pisania na tym forum. Ale nie pozwolę na obrażanie bogu ducha winnych zawodników, w tym i mojego syna. Nawet tak zasłuzonym działaczom jak wspomniany wyżej PAN.
A co wyjazdu na ME. Każdy z zawodników podejmuje sam decyzję czy jedzie czy też znowu narzeka że czegoś tam nie dostał. Bo może to drugie jest łatwiejsze. Bo nie trzeba nic robić. Itd.
W przypadku klasy E 10 TC dzięki Bogu sprawy wyglądają trochę inaczej.
Nie tylko zostały przyznane środki finansowe na dofinansowanie wyjazdu na ME ale pozyskano równiez środki na dofinansowanie wyjazdu na zawody Warm Up. I mimo że na te zawody nikt z "naszych" nie pojechał to dzięki współpracy z pracownikami LOK-u przesunięte te środki na dofinansowanie wyjazdu na trening w miesiącu lipcu. Udało się pozyskać Dyrektora Odziału UNIQA w Lublinie do sponsoringu reprezentacji. Nie jest to może oszałamiająca kwota, ale zawsze uzupełnia budżet. I dalej trwają poszukiwania kolejnych sposorów. I jedyny zgrzyt w tym wszystkim to zaborczość naszego fiskusa. Od wszystkich umów sponsorskich pobiera VAT.
Dlatego jestem pełen podziwu dla TYCH którzy podjęli trud wyjazdu na ME i reprezentowanie barw Polski. Bez względu na to jaki wynik osiągnął. Bo wszyscy zainteresowani znają swoje miejsce w szeregu. Dlatego dla E 10 TC na potrzeby MS podane zostało że jest szansa aby Polak znalazł się w okolicy 70-80 miejsca.
Inni będący w "innej epoce" niech dalej czekają aż ktoś im coś da. Powtarzając za bohaterem jeden z bajek "To się nie uda..."

A teraz czekam na oficjalne przeprosiny.

PostNapisane: Pt cze 06, 2008 5:14 pm 

Dzieki Artur
Ten znam choc omylnie potraktowalem go jako zapis dotyczacy zbiornika a nie paliwa:(
Wiec jednak dobrze szukalem i nie ma nic o samaym pomiarze.
Dziwne!!!
No chyba ze do NitroMaxa jest instrukcja co by wszystko wyjasnialo.

Tytuł: Re: :)
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 5:24 pm 

Piotr Łękarski napisał(a):
Dzieki Artur
Ten znam choc omylnie potraktowalem go jako zapis dotyczacy zbiornika a nie paliwa:(
Wiec jednak dobrze szukalem i nie ma nic o samaym pomiarze.
Dziwne!!!
No chyba ze do NitroMaxa jest instrukcja co by wszystko wyjasnialo.

Właśnie jest instrukcja do Nitromaxa!! Czekamy na nią.

Tadeuszu, cieszę się że udało się Wam tak ładnie wszystko załatwić i pozyskać środki od sponsora z Lublina. Jak się domyslam sam on nie przyszedł :lol:
Powiedz mi jak wyglądałyby sprawy w waszej klasie gdyby nie zaangażowanie kilku ,,ojców,,?? Uderz się w piersi i powiedz że wszystko przebiegło pomyślnie , przypomnij sobie poprzednie lata gdy Paweł chciał uczestniczyć w zawodach międzynarodowych i jakie miał schody.
Myślę że słów Adama nie zrozumiałeś, ja osobiście podzielam jego zdanie bo jeżeli nie zmienią się zasady powoływania , finansowania i INFORMOWANIA to nic z tego na dłuższą metę nie będzie i grupa kadrowiczów będzie zawsze ta sama.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 5:30 pm 

Witam,
Jako inzynier metrolog z wysztalcenia, z zaciekawieniem czytam watek dotyczacy pomiarow zawartosci nitrometanu w paliwie.

Nasuwa mi sie kilka pytan na ktore odpowiedzi nie znalazlem pomimo intensywnych poszukiwan w internecie.

1. Z jaka tolerancja zawartosc nitrometanu ma byc mierzona? Bez okreslenia tej tolerancji pomiary nie maja sensu.

2. W jakich warunkach (temperatura, cisnienie, wilgotnosc) pomiary maja byc dokonane aby mozna bylo wyciagac konsekwencje regulaminowe wobec zawodnikow?

Znalazlem nastepujace zdanie w regulaminie EFRA:

"Fuel may only contain Methanol, Oil/lubricant and Nitromethane. The specific gravity of the mixture may not be heavier than 0.87. Based on normal oil densities this will give a maximum of 16% nitro. Verifying this will be done by a simple floater, called Nitromax16 which is commercially available."

3. Co to znaczy "normal oil density" (normalna gestosc oleju)?

Sprawdzilem gestosci oleji stosowanych w mieszankach alkocholowych i gestosc ta wacha sie w granicach od 0.850 do 1.04 g/cm3.

Z punktu widzenia specjalisty od pomiarow okreslenie dopuszczalnej gestosci wlasciwej paliwa na 0.87 g/cm3 jest bez sensu jesli w ten sposob mamy okreslic czy paliwo nie zawiera wiecej niz 16% nitrometanu.

Paliwo sklada sie z trzech skladnikow z czego tylko jeden ma ograniczenie regulaminowe.
Pozostale dwa nie sa w zaden sposob ograniczane ani w ilosci lub rodzaju a tylko jeden z tych pozostalych ma scisle okreslona gestosc wlasciwa (metanol - 0.7918 g/cm³ przy 25ºC).

Wystarczy wiec zastosowac olej o mniejszej gestosci wlasciwej i mozna dolac wiecej niz 16% nitrometanu i paliwo bedzie regulaminowe albo zostac zdyswalifikowanym majac regulaminowe 16% nitrometanu ale w paliwie zastosujemy objetosciowa te sama ilosc oleju ale tego najgestrzego.

Ten sposob sprawdzania procetowej zawartosci nitrometanu wydaje sie byc BEZ SENSU.

Pozdrawiam,

Marek Pleskacz

PostNapisane: Pt cze 06, 2008 5:37 pm 

Witam trafne spostrzezenie co do oleju tez o tym wczesniej pisalem ale nie az tak profesjonalnie :)

Pewnie ze wzgledu na to wlasnie spostrzezenie jak mowi Artur na zachodzie uzywaja spektrometru ktory pokazuje precyzyjnie sklada chemiczny paliwa.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 6:25 pm 

Panie Marku,

Myślę, że nic dodać, nic ująć- pański post wyjaśnia wszystko, i to na korzyść zawodników :)

Panie Tadeuszu,

Cytuj:
Inni będący w "innej epoce" niech dalej czekają aż ktoś im coś da. Powtarzając za bohaterem jeden z bajek "To się nie uda..."

Myślę, że nie chodzi tutaj o da- nie da. Jeśli mówimy o modelarstwie jako o dyscyplinie sportowej.

A czy zawodnikowi ktoś coś kiedyś dał? Cały sezon wyrzeczeń, wyjazdów, jak choćby do oddalonego od Wrocławia o 400 km Lublina, inwestycje w sprzęt, opłacenie licencji i wpisowego, poświęcanie wolnego czasu. Co jeszcze ma zawodnik dać od siebie, żeby będąc najlepszym w kraju, bądź w ścisłej czołówce, mógł dostać za bycie reprezentantem kraju?

Dopóki mówiliśmy o modelarstwie jako o hobby, Pańskie wzburzenie byłoby zasadne.

Może nie mam tak dużego stażu jak Pan i Paweł i nie znam czasów przeszłych, ale obserwując to co się dzieje w polskim modelarstwie, mogę śmiało stwierdzić, że zawodnicy oraz ludzie, którym zależy na rozwoju "dają" bardzo dużo, i proszę odpowiedzieć czy dostają stosownie do wniesionego wkładu coś w zamian?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 7:04 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Pan Adam Różycki napisał
Cytuj:
a grupa "wiernych" i biernych pozostanie i to oni będą stanowili TRZON naszej tzw. kadry narodowej.

W związku w powyższymi słowami oczekuję od ich autora dowodów na słuszność jego stwierdzenia. Jeżeli ich nie ma - oczekuję niezwłocznego przeproszenia WSZYSTKICH zainteresowanych tj. członków kadry narodowej.

Panie Tadeuszu, tak jak napisał Artur nie zrozumiał Pan mojej wypowiedzi. Odnosi się ona w całości, ale również ten przytoczony przez Pana fragment osobno do przyszłości i tylko przyszłości. Nie dotyczy żadnych konkretnych osób obecnie (choć przykładów bierności podać można wiele) i miała na celu uświadomienie zainteresowanym, że bierność "dzisiaj" zaowocuje jakością kadry "jutro".

W związku z powyższym nie widzę powodów do przeprosin.

Zwróciłem jednak uwagę w Pana wypowiedzi na zdanie "tak zasłużony działacz jak Pan" - odnosi się chyba do mnie jak rozumiem. Czy próbuje mnie Pan obrazić czy powiedzieć żebym się po prostu zamknął, bo przecież kaska na wyjazdy jest, kadra powołana wzorowo, LOK jest zatem cacy i w ogóle mniód, a przyszłość modelarstwa kołowego jawi się tęczą kolorów - więc co się czepiacie ??? - to może Pana punkt widzenia na dzisiaj, czytałem kilka Pana postów z lat ubiegłych i były w całkowicie innym tonie, ale cóż widocznie coś miało na Pana przemożny wpływ i tak trzymać.

Nikt nie dba o rozwój samej dyscypliny, jej popularyzację i stworzenie warunków do działania lokalnie, oprócz oczywiście tych lokalnych osób i klubów - również Pana Panie Tadeuszu, ma Pan w popularyzację bezsprzecznie wielki wkład. Natomiast LOK nie widzi możliwości współpracy z klubami i ich udziałem w gremiach centralnych i to zostało jasno i wyraźnie powiedziane podczas spotkania w Kłodzku przed EMP, a Pan Panie Tadeuszu zrezygnował dobrowolnie z udziału w tej dyskusji siedząc w hali obok salki, gdzie o tym rozmawialiśmy. Ja to nazywam biernością, Pan może mieć inne zdanie - to tak gwoli podania przykładu.

Proszę zwrócić też uwagę, że ja w odróżnieniu od Pana ale też innych osób piszących w tym temacie ani razu nie wyraziłem pretensji dotyczącej jakiegokolwiek dofinansowania. Mnie te kwestie nie interesują, płacę za wszystko sam i nie jestem przez nikogo sponsorowany, po to właśnie żeby cieszyć się wolnością opinii, interesuje mnie natomiast kilkaset osób w Polsce, którzy tę dyscyplinę chętnie by uprawiali, a bariery stawiane na samym początku skutecznie temu zapobiegają. Brak jasności i przejrzystości robi z tej dyscypliny sport elitarny w naszym kraju i dlatego przegrywamy rywalizację z innymi. Tam robi się wszystko aby był on popularny, a kadra narodowa wyłaniana jest z setek osób, a nie 20 i niech Pan nie pisze, że znowu próbuję kogoś obrazić - takie są fakty i kropka.

KYOSHOblog

Ostatnio edytowano Pt cze 06, 2008 7:17 pm przez Adam Różycki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 7:06 pm 

Pawle, rozumiesz moje wzburzenie zarazem piszesz ze dopuszczasz pomyłkę sędziego.
Ja jestem zawodnikiem staram się wypełniać przepisy w klasie, której startuje i tego samego wymagam od sędziego. Uzgodnione było z zespołem sędzioskim wyjaśnienie sprawy do końca miesiąca, minął ten miesiąc i nici z wyjaśnien. To w takim razie to nie był czas na wyjaśnienie tej przykrej sytuacji, lecz czas na zapomnienie i liczenie ze wszystko rozejdzie się po kościach.
Wszystko Pawle działa w obie strony, oni wymagają od nas, my wymagamy poważnego i rzeczowego traktowania nas zawodników. Powtarzam, nieomylny jest tylko ten, kto nic nie robi, ale czasami trzeba przyznać się do błędów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 7:35 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
Panie Marku,

Myślę, że nic dodać, nic ująć- pański post wyjaśnia wszystko, i to na korzyść zawodników :)

Witam,

Wykonalem kilka obliczen z ktorych wynikaja nastepujace wnioski:

Paliwo: Tornado-16: 16% nitro, 9% olej, 75% metanol.
Znajac gestosci wlasciwe metanolu i nitrometanu ze skladu paliwa wynika ze olej uzyty w tym paliwie ma gestosc wlasciwa 1.04 g/cm3.

Przypadek 1.

9% oleju o gestosci wlasciwej 0.850 g/cm3.

W paliwie z olejem o tej gestosci moze byc ok 21% nitrometanu i paliwo bedzie nadal legalne bo NitroMax16 wykaze legalna gestosc 0.87.

Przypadek 2.

15% oleju o gestosci 1.04 g/cm3

W takim paliwie moze byc tylko ok 12% nitrometanu aby paliwo bylo legalne w "oczach" probnika NitroMax16.

Poniewaz ani gestosc oleju ani zawartosc oleju w paliwie nie jest przez przepisy regulowana pomiar NitroMax-em zawartosci nitrometanu jest jak widac BEZ SENSU chyba ze tolerancja pomiaru bedzie okreslona na +/-5%.

Gdzies w dokumentach z obrad EFRY znalazlem propozycje aby tolerancja pomiaru zawartosci nitrometanu wynosila 5%.
Ktos tam dobrze myslal ale niestety jego propozycja przepadla.

Pozdrawiam,

Marek Pleskacz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona