Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 08, 2026 10:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 10:32 am 

Witam!

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie model RC onroad. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii/porady w co warto wejść, a co omijać z daleka. Zależy mi przede wszystkim na solidnej i niezawodnej konstrukcji, prostej obsłudze i dobrym dostępie części zamiennych.
Podoba mi się taki KIT - proszę powiedzcie mi coś na jego temat -> http://www.hpieurope.com/kit-info.php?p ... 69&lang=pl
Czy nie będzie to model za szybki jak na pierwszy?
Najbardziej zależy mi na jakości i niezawodności - spokojnie może to być kosztem osiągów.

Druga sprawa to proszę o wypowiedzi modelarzy z Wrocławia. Czy są jakieś spotkania, wspólne jazdy (onroad) gdzie można by podpytać, dowiedzieć się czegoś od bardziej doświadczonych użytkowników spalin. Pierwszy rozruch, dotarcie itd. To moja pierwsza spalina.

Gdzieś jeszcze na dnie czai mi się myśl o elektryku. O jego bezproblemowej obsłudze, możliwości jazdy zima gdzieś na hali itp. Tylko znów pytanie czy coś takiego ma miejsce..?
Na pewno nie chcę jeździć sam - to priorytet.

Proszę o porady i wskazówki.
Kwota jaką bym chciał przeznaczyć ~2000zł.

POzdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 2:25 pm 

Witam,
Właśnie od kilku tygodni jestem właściciejem 18SS+ i narazie sprawuje się bez zarzutów. Miałem już jeden crash na torze z elentrykiem i pomimo, że uderzenie było znaczne to straty są do przejścia (zgubiłem półośke, pęknięte mocowanie koła). Mam też elektryka Cyclone i oba sobie bardzo cenie...

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 4:31 pm 

Hej,
Spalinowe modele on road HPI są przestarzałe. Te same konstrukcje od lat, bez żadnych ulepszeń. Nawet samo HPI mówi, że nie widzi zainteresowania w tym segmencie modelarstwa i stawia na off road. Lepiej kup coś, z czego naprawdę będziesz zadowolony.
Polecam ten zestaw http://www.sklep.modelrc.pl/produkt.php?product_id=185# jest to model RTR, bardzo dobry i z możliwoscią tuningu - karbon. Możesz też nim z powodzeneim startować w zawodach i nie będziesz miał problemów z dostepem do części, nawet podczas zawodów.
Lub, jak chcesz wydać trochę wiecej to polecam KIT : http://www.sklep.modelrc.pl/produkt.php?product_id=415
Model już typowo zawodniczy, napęd przenoszony paskami. Z bardzo dobrym silnikiem w zestawie (dużo lepszym od tego z HPI). Ale musisz dokupić radio i serwa.
Przemyśl sobie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 5:14 pm 

orcio -> no nie powiem, podobają mi się te modele co pokazałeś. Powiedz mi czy jest jakaś różnica w Kyosho pomiędzy zestawem RTR a KIT w kwestii jakości? Czytałem że w niektóre firmy w RTR montują standardowe elementy a w KIT są lepsze. Jak jest tutaj? Druga sprawa to paski, też tu wyczytałem że lepsze są wałki bo tak jak wpadnie jakiś kamyk to pasek pada..

Idąc dalej w Kyosho. Czym różni się wersja RRR Kit od V-one S oprócz dwukrotnie wyższej ceny?

Pozdrawiam.

ps. czemu w opisach sklepowych są takie błędy jak montarz..? Trochę razi..

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 6:05 pm 

Cezary78 napisał(a):
orcio -> no nie powiem, podobają mi się te modele co pokazałeś. Powiedz mi czy jest jakaś różnica w Kyosho pomiędzy zestawem RTR a KIT w kwestii jakości? Czytałem że w niektóre firmy w RTR montują standardowe elementy a w KIT są lepsze. Jak jest tutaj? Druga sprawa to paski, też tu wyczytałem że lepsze są wałki bo tak jak wpadnie jakiś kamyk to pasek pada..

Idąc dalej w Kyosho. Czym różni się wersja RRR Kit od V-one S oprócz dwukrotnie wyższej ceny?

Pozdrawiam.

ps. czemu w opisach sklepowych są takie błędy jak montarz..? Trochę razi..

Rzeczywiście, przeważnie tak jest, że KIT ma parę ulepszeń w porównaniu do RTR. KIT przeznaczony jest dla zawodników, a w zawodach liczy się dokładność i pewność złożenia modelu. RTR są do jazdy koło domu lub do zawodów w klasie start/standard. Zasadniczo nawet RTR powinno się po zakupie rozłożyć na części i złożyć samemu bardzo dokładnie.
Co do w/w modeli Kyosho, to FW05 występuje tylko w wersji RTR, a V-One S tylko w wersji KIT są to dwa całkowicie różne modele i nie da się tu powiedzieć czy KIT jest ulepszony w stosunku do RTR :)
Po prostu V-One S przeznaczony jest głównie do zawodów w klasi start i TC, i dlatego jest w wersji KIT. Świadczą też o tym paski, które są efektywniejsze w przeniesieniu napędu od wałka , a przez to i lepsze na zawody. Z drugiej strony, o model z paskami trzeba bardziej dbać, jeździć tylko po czystym torze, uważać na kamyki, piasek. Dlatego bardziej uniwerslanym modelem jest FW05, czy nowszy FW06.
V-one RRR jest modelem z najwyższej półki, w którym wykorzystno do budowy dużo karobonu, aluminium. Pasują do niego tylko silniki bez szarpanki i roto, a więc jest to sprzęt dla profesjonalistów. V-one S jest jego tańszym odpowiednikiem, jest w nim wiecej palstiku, pasują silniki z roto i szarpanką, ale zasadnicza budowa i sposób przeniesienia napędu jest identyczne jak w RRR.
Co do błędów:
Bez ortografów, życie było by nudniejsze :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 7:44 pm 

Stosujesz oznaczenia fv-05, czy to to samo co fw-05? I czy model v-one s oraz v-one rrr też należą do tej grupy czy to coś innego? Na jednym z zachodnich forów wyczytałem właśnie, że fw-05r jest pro, a fw-06 bardziej on street i jego polecają bardziej..
Podoba mi się ten RRR, nie lubię półśrodków - tylko czy to nie będzie samobójstwo na początek? ;-) Widzę maks 120km/h. Boje się czy dam radę tym wystartować w ogóle nie zdzierając opon doszczętnie i czy wykorzystam tę moc..
Na niemieckiej stronie znalazłem 3 rodzaje tego modelu:
Link

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 8:11 pm 

Ani razu nie użyłem (V) w nazwie FW05 :P ? Jest tylko FW05 i FW06. 06 jes trochę ulepszonym 05. Oba można tak skonfigurować, że będą lepsze na zawody lub na ulicę.
V-One S III ma też swojego następcę V-One S III evo - różnice są niewielkie - głównie chodzi o CVDki z przodu. Te modele (czyli v-one) bardziej nadają sie na zawody.
Nie myśl o kupnie RRR, bo nie ma sensu na początek modelarstwa. Za model zapłacisz 1600zł, a żeby to jeździło, to za silnik trzeba dać tyle samo, i takim modelem startujesz już w klasie profi, a tu trzeba mieć umiejetności :wink:
Lepiej zacząć od niższego i tańszego modelu, a potem jak już się jeździ dobrze, to kupić coś topowego.
Z wymienionych najbardziej uniwersalnym - na zawody i na ulicę - będzie FW05. Natomiast v-one s III jest od niego dużo lepszy, ale głównie na zawody lub czysty asfalt. Jak dbasz o model to na paskach jeździ się bardzo długo. Model z paskami jest też lepiej wyważony bocznie - inne ułożenie silnika, przez to lepiej się zachowuje w zakrętach.
We Wrocławiu nie ma gdzie pojeździć spalinką on road. Jazda po parkingu przy markecie jest bez sensu, niczego nie uczy i szybko się nudzi. Najblizsze tory modelarskie są w Jelczu Laskowicach, Kłodzku i Rudzie Ślaskiej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 29, 2008 3:09 pm 

Dzięki orcio za porady. Przymierzam się do nowego v-one s. Zamierzam jeździć raczej tylko na torze dlatego mam nadzieję że z paskiem nie będzie problemu. Uznałem też, że nie będę dopłacał do rtr gdy mam zamiar kupić lepszą aparaturę niż ta która jest w zestawie.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 1:05 am 

witam, i przepraszam ze tu pisze ale widze ze kolega jest obeznany w tym modelu wiec może mi pomoże. wiec takie male pytanko czy do tego modelu http://www.sklep.modelrc.pl/produkt.php?product_id=185#
da się jakoś zamontować karoserie od hpi taka :) http://www.lrp.pl/sklep_warszawa/produc ... ts_id=2769
z góry wielkie dzieki. pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 1:10 am 

model jak i karoseria sa w skali 1/10 tak wiec nie powinno byc wiekszego problemu, wystarczy tylko wyciac odpowiednie otwory mocujace i juz :) (oczywiscie wczesniej trzeba pomalowac i wyciac sama bude ;) )

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 7:10 am 

Skoro dość ważnym czynnikiem jest dla Ciebie wspólna jazda z innymi, sprawdź sobie ile imprez i lub torów jest dostępnych dla modeli spalinowych on-road. Bo może się okazać, że nie będziesz miał ku temu wiele okazji.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 8:13 am 

jako reprezentant środowiska zawodników we wrocławiu mogę podpowiedzieć, żebyś przyjechał na najbliższe zawody i zobaczył sam czego chcesz. Jeśli chcesz w przyszłości się ścigać warto pomyśleć o modelu, który daje takie możliwości. Najbliżej wrocławia masz Jelcz Laskowice i tam 21-22. 06 jest eliminacja mistrzostw polski, możesz dotknąć popytać, zobaczyć modele.

Jeśli natomiast nie planujesz startować w zawodach to właściwie większość modeli będzie dobra. Zarówno Kyosho w podstawowej wersji, HPI, Ofna, Gs, pamiętaj jednak że nie najważniejszy jest model, bo cóż z tego że będzie ładny i szybki skoro nie będzie do niego części zamiennych.

Raczej wybierz taki model, do którego bez problemu i od ręki dostaniesz zamienniki. Ze względu na to, że mieszkasz we Wro polecam do wyboru asortyment modele.sklep.pl (GS, Asso), lub modelrc (Kyosho).

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N cze 01, 2008 8:58 pm 

No tak, tylko, że ja nie widziałem części do modeli on road GSa, ale jak juz coś, to masz we Wrocku w tym samym sklepie Team Associated i model NTC3 w wersji RTR oraz KIT z ulepszeniami, o które się pytałeś. Oraz oczywiście części do tego modelu i tuning.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 01, 2008 9:02 pm 

michas83 napisał(a):
witam, i przepraszam ze tu pisze ale widze ze kolega jest obeznany w tym modelu wiec może mi pomoże. wiec takie male pytanko czy do tego modelu http://www.sklep.modelrc.pl/produkt.php?product_id=185#
da się jakoś zamontować karoserie od hpi taka :) http://www.lrp.pl/sklep_warszawa/produc ... ts_id=2769

A właśnie, że nie będzie pasować, bo ta karoseria jest do modeli elektrycznych 1/10 na rozstaw kół 190 mm, a ty potrzebujesz do spalinówki karoserii z rozstawem 200 mm. Kup coś z ProLine'a. Dobre karoserie, które wytrzymują wiele zderzeń.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 1:36 pm 

orcio napisał(a):
michas83 napisał(a):

A właśnie, że nie będzie pasować, bo ta karoseria jest do modeli elektrycznych 1/10 na rozstaw kół 190 mm, a ty potrzebujesz do spalinówki karoserii z rozstawem 200 mm. Kup coś z ProLine'a. Dobre karoserie, które wytrzymują wiele zderzeń.

190/200 mm to nie rozstaw kół, tylko szerokość. W opisie zresztą jest napisane, że buda ma 200 mm szerokości, więc pasuje do spaliny 1:10. A rozstaw kół to ten drugi wymiar - 255 mm (WB - Wheel Base). Hmm, chociaż widzę, że Kyosho z linka ma szerokość 258 mm. Jeśli to nie błąd w opisie, to w tym konkretnym przypadku może być problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona