Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 14, 2026 5:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 7:02 pm 

Witam wszystkich, mam następujący problem, a mianowicie chodzi o regulację silnika modelu Nitro Crusher RTR XBG - NDF-01T. Model zakupiłem na ebay-u jako używany i jest z nim problem takiego typu, iż gdy silnik się rozgrzeje robi się słaby (spada mu moc) aż w końcu zaczyna gasnąć i przy próbie ponownego odpalenia nie można go uruchomić tzn. trzy odpalaniu silnik co trochę zapala na 1 sekunde i gaśnie i cięgle to samo...;/ I prosił bym was o pomoc w wyregulowaniu tego silnika od podstaw, zeby wszystko chodziło jak należy, był bym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki. Z aznaczam że jestem początkujacy w tych sprawach.

To jest ten model--> http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... c8ab230b28

Pozdrawiam...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 7:33 pm 

Czy silnik po rozgrzaniu jest na tyle ''dobry", że możesz przekręcić koło zamachowe?

Mi to wygląda na spadek kompresji... Zbyt duży spadek...

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 8:10 pm 

ja jeszcze si.ę z takim czymś nie spotkałem żeby po rogrzaniu gasł ale tak jak mówi przed mówca niestety chyba trafiłeś na niedobrego sprzedawcę ...

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 8:15 pm 

A moze sie przegrzewa? Jaka osiaga temperature ?

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: N maja 18, 2008 6:45 pm 

A więc tak opisze wszystko krok po kroku. Sprzęt po włożeniu grzałki pali do słownie na dotyk i po odpaleniu pięknie mruczy, jest zrywny no poprostu chodzi tak jak powinien (przynajmniej tak mi się wydaje). Po ok. 5-10min więc jak się rozgrzeje jak by słabnie i ciężko mu wejść na obroty tzn. gdy był zimny ze zrobieniem kilku bączków na raz nie było problemu natomiast po rozgrzaniu nie można zrobić nawet jednego :? pełną prędkość i obroty osiąga dopiero na w miarę równym podłożu bez przeszkód :? gdy silnik spuszczę z obrotów chodzi nie równo i gaśnie, następnie jest go ciężko uruchomić przy ciągnięciu za szarpankę załapuje gaśnie, załapuje gaśnie, czasami udaje się go uruchomić ale trzeba go trzymać na w miarę wysokich obrotach aby nie zgasł. Pewnego razu odczepił mi sie tłumnik od niego i jakby wszystko było ok. :shock: ale po przejrzeniu tłumnika wszysko było ok. Jak jeszcze mi się cos przypomni to dam znać.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 19, 2008 3:11 pm 

mozesz napisac wkoncu co rozumiesz przez "po rozgrzaniu" ? Znaczy sie do ilu C go grzejesz, do 200 ?

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 21, 2008 7:37 pm 

No jak to co no jest bardzo rozgrzany a sprawdzić nie mam czym do ilu stopni....;/

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 21, 2008 7:41 pm 

Jest jeszcze jedna możliwość - silnik nie dostaje paliwa na wysokich obrotach po rozgrzaniu(btw. sam tak miałem :lol: ).

Jest to efekt zbyt mocnego skręcienia HSN - czyli musisz odkręcać stopniowo tą dużą śrubkę w mosiężnej obudowie przy silniku.

Prościej sie nie da:)

Pozdrawiam A.T

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 8:06 pm 

Postanowiłem że rozkręce cały silnik, przeczyszczę go dokładnie, złożę i wyreguluje. W związku z tym prosił bym o pomoc jak wyregulować taki silnik od modelu RC zaznaczam, że nie posiadam termometru itp. rzeczy.

Pozdrawiam..

Tytuł:
PostNapisane: So cze 14, 2008 8:43 pm 

Witam ponownie, czy może mi ktoś powiedzieć jak taki silnik mam wyregulować od podstaw, bez różnego typu sprzętu pomocniczego m.in. termometrów itp. dupereli bo owych rzeczy nie posiadam, interesuje mnie czy jest możliwość ustawienia go jak np. silnik w starym ROMECIE a mianowicie, np. ..."po wkręceniu śruby do oporu wykręć ją 3 obroty..." lub coś w podobie. Liczę na waszą pomoc i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 06, 2008 7:28 pm 

Panowie to jak będzie?? pomożecie?? bo ja się poddaję wszystko bylo rozebrane wyczyszczone pożadnie, skręcone i dalej to samo :(
Każda pomoc mile widziana......

Tytuł:
PostNapisane: So gru 06, 2008 7:53 pm 

Jak kompresja? Spróbuj przekręcić palcem koło zamachowe gdy model jest zgaszony, a silnik zimny.

Jeśli będzie bardzo słaby opór, znaczy, że silnik już ma słabą kompresję i nic dobrego z niego nie będzie.

Spróbuj znaleźć instrukcję do tego modelu, tam będzie napisane krok po kroku jak to wyregulować :) Zazwyczaj:

- HSN - 4 obroty od na max. wkręconej
- LSN - 0.5mm przed obudowę iglicy (nie przed żeby wystawała tylko wgłąb)
- ISN - tak, aby po zdjęciu filtra powietrza na zamkniętej przepustnicy szczelina miała 0.9 - 1mm.

Pozdro :)

Tytuł:
PostNapisane: So gru 06, 2008 8:34 pm 

Dokładnie o coś takiego mi chodziło tylko jak bys mógł przetłumaczyć te skróty hsn, lsn i isn bo jakoś nic mi to nie mówi, sory. A ty jest instrukcja, jak byś mógł śiągnąć i zerknąc na nią?? bo przeglądam ją i nie mogę nic znaleźć na temat regulacji. A co do kopmresji to na zimnym silniku to jest i to spora. Tak sibie myślałem, a może to wina świecy zarowej? Czy może to mieć jakiś związek? A to link do takiego samego samochodu i jest tam instrukcja do ściągnięcia: http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... ts_id=3455

Ostatnio edytowano So gru 06, 2008 8:40 pm przez b-ski, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: So gru 06, 2008 8:36 pm 

jesteś narazie początkującym takim jak jak i wiem z własnych doświadczeń ,że bez termometra się nie obejdziesz jeśli chcesz dobrze wyregulować silnik.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 06, 2008 9:07 pm 

mati92 napisał(a):
jesteś narazie początkującym takim jak jak i wiem z własnych doświadczeń ,że bez termometra się nie obejdziesz jeśli chcesz dobrze wyregulować silnik.

Dokładnie. Używkę za 50zł można kupić, nawet taniej :) Podstawa jeśli chcesz dobrze wyregulować silnik.

W instrukcji nie ma nic o regulacji, rzeczywiście :?

Tak czy siak:

http://www.rcnitrotalk.com/gallery/data/500/Carb.jpg
http://www.twf8.ws/new/tech/engine/go/2 ... 20copy.jpg (ta mała śrubka po prawe to ISN)

HSN - High Speed Needle - Iglica wysokich obrotów
LSN - Low Speed Needle - Iglica niskich obrotów
ISN - Idle Speed Needle - Iglica jałowych obrotów

Pozatym o regulacji było już masę tematów, poszukaj strony Marcina Jasińskiego tam jest wszystko podane.

Pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona