Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N sie 02, 2026 12:21 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lip 07, 2004 3:03 pm 

Witam

No żesz, w kółko golona, wzięła i się urwała... (właściwie wyrwała, bo jest cała razem z supełkiem na końcu...) :evil:
Ma ktoś jakieś doświadczenia z "naprawą" tego ustrojstwa?
To się wogóle da naprawić czy tylko wymienić? :shock:
Jeśli się da to jak to zrobić :?:

Najgorsze jest to, że trzeba pół monsterka rozebrać, żeby się do niej dostać, inaczej nijak nie idzie dolnej śruby odkręcić, niestety... :cry:

Aha, jeszcze tematy "okołoszarpankowe": ile rpm musi robić silnik podczas rozruchu żeby zapalił? Bo już mnie nerwy biorą na tą szarpankę...
Chodzi mi po głowie pomysł zrobienia Starter-Box'a. Wtedy to chyba za jednym zamachem uniknę problemów z one-way, chyż nie :?:

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 07, 2004 3:33 pm 

co do szarpanki to ja naprawialem tez mi sie wyrwala.... wiec tak, musisz wykrecic silnik i odkrecic cala szarpanke, rozebrac ja... jezeli tylko sie wyrwalo i nie uszkodzilo bebna na ktorym jest nawinieta to nie ma problemu, nawijasz linke od nowa i skladasz szarpanke i bedzie dzialac....wiesz manuala Ci dokladnie nienapisze jakto zrobić, ale jak bedziesz rozkrecał to pozniej napewno zlozysz. Ja urwalem linke i zastapilem ja linka od Zaluzji (mocna jak cholera i cienka, wiec sporo jej nawinołem na beben.)
Jezeli masz uszkodzony beden to musisz kupic nowy....
A zamiast skrzynki startowej moze zaloz Rotostart do modelu.

PostNapisane: Śr lip 07, 2004 4:41 pm 

Bugi napisał(a):
Ja urwalem linke i zastapilem ja linka od Zaluzji (mocna jak cholera i cienka, wiec sporo jej nawinołem na beben.)

To jest jakiś pomysł, nie powiem... jutro zakupię...

Cytuj:
Jezeli masz uszkodzony beden to musisz kupic nowy....

Nawet mnie w ten sposób nie strasz :D
I tak będę miał przestój... a nie daj Bóg bęben to już klops...

Cytuj:
A zamiast skrzynki startowej moze zaloz Rotostart do modelu.

Nawet mam 2 szt. tego, jak to tam się nazywa - backplate? do silnika
Tylko jakoś patrzę na niego od tyłu i nijak nie wyobrażam sobie którędy niby ma przechodzić ten trzpień od roto-startu...
Poza tym skrzynka ma jedna wielką zaletę - omija one-way i chyba jest jednak wygodniejsza: postawić, przycisnąć a przy okazji mozna na niej coś podregulować...

Co do roto startu to może, tylko chodzi mi po głowie pewien pomysł - mam backplate więc może wkrętarka?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 07, 2004 4:59 pm 

Dla mnie wymiana sznurka to normalka.Dzis tez sie urwal.Ale juz mam wprawe.10 minut i mozna odpalac.Dorwalem od sasiada sznurek od bielizny(ucial z wieszaka na pranie) i jest mocny ze trudno go zerwac.
Jakbedziesz wymienial,to uwazaj aby ta sprezynka (o ile ja masz bo nie wiem czy we wszystkich modelach czy np.jest cos innego) co nawija sznurek z powrotem ci nie wypadla bo z tym jest troche wiecej roboty,ale da sie zrobic.U mnie jest na tyle dobrze ze trzeba tylko kolo wykrecic aby wycaignac szarpanke.Napewno uda ci sie naprawic.Jezeli ja to zrobilem to ty tez tego dokonasz.

PostNapisane: Śr lip 07, 2004 8:39 pm 

Backplate to rotostart. i mozesz uzyc wkretarki, ale najlepiej takiej aby miala sprzeglo bo ja sie silnik zaleje i zamocno bedzie krecic to moze wal urwac..... co do skrzynki to ja tez sie przymierzam.. super sprawa.... Madickie sprzedaje m.in skrzynki, sa to do 1/10, ale bo buggy wiem ze tez podejda, musial bys przymierzyc czy do MT tez bedzie pasowac....

p.s
Polecam Madickie super sprzedawca, niedawno zakupilem od niego klips i jestem bardzo zadowolony (to taka mała krypto reklama :) )

PostNapisane: Śr lip 07, 2004 9:14 pm 

Bugi napisał(a):
ale najlepiej takiej aby miala sprzeglo bo ja sie silnik zaleje i zamocno bedzie krecic to moze wal urwac.....

Mam Bosch'a z 5-cio stopniowym sprzęgłem + wiercenie (bez sprzęgła) tylko boję się o obroty, czy nie będą za małe...
Backplate już założony, jutro będą próby odpalenia (muszę jeszcze dorobić tego długiego pręta - chyba pójdzie z jakiegoś śrubokręta...

Jest tylko jeden minus tej sprawy - muszę DD prawie do ziemi przycisnąć, bo tylko w tej pozycji jest jakie takie dojście między wahaczami... :(

Cytuj:
co do skrzynki to ja tez sie przymierzam.. super sprawa.... Madickie sprzedaje m.in skrzynki, sa to do 1/10, ale bo buggy wiem ze tez podejda, musial bys przymierzyc czy do MT tez bedzie pasowac...

Madickie może i super gość, tylko czemu na mego maila w sprawie tej skrzynki nie odpisuje... cena jest więcej jak zachęcająca

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz lip 08, 2004 9:57 am 

ja odpalałem zwykla wkretara i nie bylo problemy........ co do Madickie to masz jego nr GG 7827057

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 08, 2004 3:03 pm 
-=ADA$=-

MT na bazie buggy da sie odpalac starter boxem, ale te jak to niektorzy mowia prawdziwe MT sie nie da :D

PostNapisane: Cz lip 08, 2004 4:16 pm 

Bugi napisał(a):
ja odpalałem zwykla wkretara i nie bylo problemy........

YESSSSSS !!! Potwierdzam !!!

Po założeniu backplate zamiast szarpanki i zrobieniu "trzpienia" rozruchowego (dla wszystkiego 2 szt.) z pręta alu fi 5mm (dlugości 200mm) i kawałka "tylnej strony wiertła" (czyli tej bez rowków) fi 1,6mm (długości 9mm) w charakterze zabieraka oraz kropelki cyjanoakrylu firmy Loctite powstał wspaniały wynalazek czyli:

WKRĘTARKO-ROTO-START (nazwę wymyślił Bugi) :P

Obrazek Obrazek

Wszystko chodzi bez najmniejszego problemu, chociaż wkrętarka to stary poczciwy Bosch 9,6V, który niejedno już przeżył, hehe... (teraz z wrażenia czym został aż mu się uchwyt dumnie podniósł do góry :o )

Komfort odpalania i mego dobrego samopoczucia wzrósł o jakieś 500%, jak nie więcej, teraz to jest dopiero życie :D

Tak więc nie trzeba wcale wkrętarki z 1800 obr/min jak słyszałem (mój Bosch ma tylko 900 obr/min i sobie doskonale radzi...). Sam backplate ma przełożenie 11/32 czyli maksymalne obroty wału wynoszą trochę ponad 300 obr/min.

Także głowy do góry, da się zrobić !

I jeszcze taki mały argument "antyszarpankowy":

Obrazek

Czasami szarpiąc można niechcący zahaczyc o ramę, której krawędź "zdejmuje" skórę nie gorzej jak żyletka...

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Cz lip 08, 2004 5:11 pm przez Filonxxxl, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz lip 08, 2004 5:04 pm 

czyli tak jak gadalismy na GG. wsio dziala [ok] ... a palucha niezle zalatwiles :?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 09, 2004 10:30 pm 

No to chyba mojich nie widzieliśćie niechce sie chawlić heh ale ja mam takie coś razy 4.Bo jak wiecie jestem jeszcze żołto dziobem w tym hobby i jeszcze nie odpala mi za kazdym pociągnieciem.Wiec jak już ciągne za szarpanke i widze że mi sie rany porobiły pomiedzy dwoma palcami to zostawiam je i ciągne za nastepne dwa(najgorzej jak sie wszystkie palce skonczą).Próbowałem wile sposobów miedzy innymi rekawiczki ale przeznie też bolało.Czy ktoś zna jakiś sposób aby sobie rąk nie rozwalać.Aha i jeszcze jedno co do starter boxa.Naprawde nie mozna nim odpalać monstera :?: .Bo własnie mojim nastepnym modelem to bedzie monster i chce sie upewnić czy już nie musze sie zastanawiać jak rece chronić :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 09, 2004 11:01 pm 
-=ADA$=-

a jakie rekawiczki probowales?? Jak probowalem w skorzanych to bylo bez problemu, a w " prawdziwych" monsterach nie da sie starter boxem, mozna probowac rozrusznikiem samolotowym z przymocowanym gumowym kolkiem

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 09, 2004 11:08 pm 

-=ADA$=- napisał(a):
w " prawdziwych" monsterach nie da sie starter boxem, mozna probowac rozrusznikiem samolotowym z przymocowanym gumowym kolkiem

Z jakiego powodu?
W moim np. jest płaska płyta podłogowa z wystającym tym rowkowanym kółkiem do odpalania za pomocą starter-box'a wieć dlaczego niby nie? Nie widzę tu róznicy w stosunku do innych sprzętów...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 09, 2004 11:14 pm 
-=ADA$=-

ale twoj jest zrobiony na bazie buggy ( a jak to promian okreslil nie jest prawdziwy monster) dlatego podkreslilem ze PRAWDZIWYCH MT tak sie nie da odpalac, sprobuj dosiegnac kola zamachowego w savagu np, a w Twoim sie na pewno da, tylko trzeba bedzie terenowy starter box kupic

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 09, 2004 11:30 pm 

Czyli kryterium "prawdziwości" MT jest , jak rozumiem tylko przestrzenna rama?
To dosyć ciekawe podejście, nie powiem, a ile jest na rynku takich konstrukcji?
Revo, Savage,.....

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona