Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 10:39 pm

Autor
PostNapisane: Pt kwi 18, 2008 7:52 pm 

Lokalizacja: kraków Auta: AeroMax + semitrailer, TB-02, TL-01, CC-01, Micro RS4
Od pewnego czasu zastanawiam się nad użyciem 3 biegowej skrzyni od sava na szczotkowym silniku elektrycznym (ok 15 tys obrotów). Wiem, że skrzynia ta jest ustawialna. Ustawialna w zależności od szybkości wałka. Zastanawiam się tylko jak "wydajna" jest ta regulacja. Czy sądzicie, że dałbym radę ją tak wyregulować, żeby płynnie zmieniała biegi przy tak niskich obrotach? (powinna oczywiście zmieniać biegi przy najszybszych obrotach silnika) Myślę tu też o połączeniu skrzyni i silnika na "sztywno" lub z bardzo małym przełożeniem a ewentualną dalszą redukcje przełożenia przeprowadzić już za skrzynią biegów. Czy takie wyregulowanie tej skrzyni w ogóle jest możliwe? Czy do takiej zabawy to już musi być bezszczotka?

Taki napęd nie będzie zastosowany do modelu szybkiego, chodzi jedynie o uzyskanie większego przełożenia podczas ruszania, oraz jego niewielkie zmniejszanie gdy model ruszył już z miejsca. Ewentualna redukcja następowała by za skrzynią więc sądzę, że nie miała by dużego wpływu na regulację skrzyni.

Ogólnie:
Czy można wyregulować 3 biegową skrzynię do sava tak, by dobrze współpracowała z silnikiem osiągającym ok 15 000 obrotów?

"If everything seems to be under control, you’re just not going fast enough" - Mario Andretti

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 18, 2008 11:32 pm 

pomyślałem trochę i myślę, że to się raczej nie uda. Silniki spalinowe mają maks. obroty rzędu 37-45 tys. obr na minutę. Trudno powiedziec przy jakiej prędkości obrotowej wskakuje bieg, gdy mamy ustawioną skrzynię na najszybszą redukcję (poniżej pewnych obrotów drugi bieg znika zupełnie). Uważam, że to już trzebaby przetestować niestety. albo spróbować przełożeniami na silniku poregulować pracę silnika elektrycznego w ten sposób przyspieszając pracę wału w skrzyni. Problem w tym, że 15 tys. obr. to może być troche za mało, biorąc pod uwagę, że silnik nitro na "luzie" ma ok. 6-7 tys.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 19, 2008 12:00 am 

ja w savie miałem tak ustawione ze lekko gazu dałem i juz 2 wbijała (oczywiscie to bylo źle) wiec moze wystarczyc

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 19, 2008 12:07 am 

daj przekladnie 2:1 ... ale czy to ma sens?? silnik sczotkowy?? ;)

nie lepiej dac jakas bezszczote o niskim kV bezposrednio na walek odbierajacy na skrzyni?? liczac tak, ze przelozenie 47x15 jest calkiem znosne dla np. S25 to wychodzi 3,13:1... silnik jak sie rozpedzi to kreci do 30k RPM... to taka bezszczota powinna krecic w granicach +/- 10k RPM napedzajac bezposrednio skrzynie...

pozatym poco skrzynia do silnika elektrycznego?? i to automatyczna??

dla mnie to sztuka dla sztuki na razie... cale szczescie, ze nadal jest granica oplacalnosci od ktorej silniki spalinowe bija elektryki... ;)

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Ostatnio edytowano N kwi 20, 2008 8:55 am przez Błażej Zagozda, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 19, 2008 9:07 pm 

Lokalizacja: kraków Auta: AeroMax + semitrailer, TB-02, TL-01, CC-01, Micro RS4
czyli widzę, że trzeba będzie samemu sprawdzić. Albo próbować ze skrzynią od e-maxxa.

"If everything seems to be under control, you’re just not going fast enough" - Mario Andretti

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 20, 2008 8:43 am 

możliwe jest wrzucane w savie 2 biegu przy 10 tys obrotów - tak według rcuniverse da się gdyż koles uzywał do tej skrzyni 3 biegowej Hackera C50 i wlasnie na takich obrotach wbijało mu 2 - tak przynajmniej pisał.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 22, 2008 8:52 am 

Witam

Skrzynia powinna przełączyć. Nawet gdyby były jakieś problemy to istnieje możliwość zmiany sprężyny dociskowej na miększą w jej regulacji co umożliwi na pewno jej przełączanie przy niskich obrotach.

:arrow: Piotrek
Skontaktuj się ze mną na PM to się jakoś umówimy to ci użyczę mojego Sava do testów bo i tak muszę silnik wyjąć to będzie dostęp do skrzyni.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.