Witam. Nie chcąc dłużej czekać na 2 pakiety TO 3300 mah ze sklepu modelrc, kupiłem 2 pakiety
camelion 4300 mah.
Generalnie mają służyć do śmigania hobbystycznego i dla czystej przyjemności a nie wyników na torze. Wolę za 220 pln kupić 2 pakiety gorszej jakości niż 1 lepszej.
Chodzi o takie pakiety
http://www.allegro.pl/item334157894_camelion_mocny_pakiet_akumulator_7_2v_4300mah_nimh.html
Dane producenta:
- pojemność 4300 mah
- max oddawany prąd 43A
- możliwość ładowania max prądem 1C
- rozładowywanie prądem max 10C
- doładowywanie prądem 0,01C-0,05C bez limitu czasu
Tu zamieszczę kolejne wyniki z formowania obu pakietów.
--------------------------------------------------------------------
Pakiet 1:
ładowanie
1:
Prąd ładowania - 0,5 A
weszło - 4468 mah
po naładowaniu pakiet ledwo letni
napięcie naładowanego pakietu - 8,8V
prąd rozładowywania - 1A (max dla robbe power peak compact)
wyszło - 4308 mah
2:
prąd ładowania 2,5A
weszło 4450 mah
napięcie naładowanego pakietu - 10,2V
prąd rozładowywania - 1A
wyszło - 4324 mah
3:
prąd ładowania 0,6 A
weszło 4503 mAh
napięcie naładowanego pakietu - 10.3V
nadszedł czas testu w modelu. Pierwsze co zauważyłem to niesamowite przyspieszenie (na żadnym z moich dotychczasowych pakietów [w tym team orion 8,4V 4500 mAh] ta maszyna nie śmigała z taką agresją. Miałem niesamowity fun przez pełne 15 minut jazdy z "gazem" wciśniętym na max, po tym czasie niestety straciłem jedną ze śrub mocujących zwrotnice i zabawę musiałem skończyc. Po jeżdzie wrzuciłem pakiet do rozładowania i wyszło z niego jeszcze 600 mAh. Nadmienię, że przez cały czas zabawy nie odczułem spadku mocy.
prąd rozładowywania - obciążenie w modelu + 1A
wyszło - 15 min jazdy + 600 mAh
Taki sam czas jazdy jak na TO 8,4V 4500 mAh!
Pakiet 2:
1:
prąd ładowania - 0,5 A
weszło 4490 mah
napięcie naładowanego pakietu - 10,3V
prąd rozładowywania - 1A
wyszło - 4360 mah
2:
prąd ładowania - 0,5 A
weszło 4503 mah
napięcie naładowanego pakietu - 10,3V
---------------------------------------------------------------------
W miarę poznawania kolejnych wyników będę aktualizował mój wywód, po finalnym uformowaniu pierwszego pakietu zacznę z drugim i zobaczymy jaka będzie powtarzalność.
Może akurat moje wypociny komuś się przydadzą.... może camelion godnie zastąpi moje niedoszłe pakiety Team Orion.
Jeżeli ma ktoś nowy pakiet profitexx, Vipow i inne low endy to niech dorzuci ich wyniki.... zawsze takie porównanie sie przyda.
Edit:
Po pierwszej jeździe jestem bardzo zadowolony z zakupu.
pozdrawiam