Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 01, 2026 5:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 7:52 pm 

witam....mam taki problem ze swoim modelem......mianowicie palą mi się świece....gdy się uruchomi i jest na wolnych obrotach to wszystko wydaje się ok ale gdy tylko troszkę go pogonię to odrazu gaśńie i się okazuje że świeca spalona.....wymiana na chłodniejszą nic nie daje....dołożona druga podkładka pod świecę też nie.....przed tym zanim zgaśńie to jeest jeszcze taki objaw że gazuję ale bardzo słabiutko jedzie (praktycznie w miejscu)i za chwilkę zgon.....nie mogę sobie z tym poradzić...czy to wina silnika??możę paliwo złe??może ktoś się spotkał z takim problemem i może coś doradzić??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:10 pm 

A ile grzejesz świece? I czy aby na pewno próbowałeś ze SPRAWNYMI zimnymi świecami? A co do tego że model nie jedzie/ jedzie wolno, to może napisz jaki masz model, jeśli masz sprzęgło poślizgowe to może masz za słabo przykręcone? Poza tym sprawdź czy w ogóle masz silnik dobrze wyregulowany, bo może masz tak ubogą mieszankę, że na wyższych obrotach nie paliwa, i być może przez zbyt małe smarowanie silnik się bardzo grzeje w tym świeca, przez co się spala. Przy zbyt bogatej mieszance, mógł by być podobny efekt, jednak świeca by się raczej nie spaliła.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:14 pm 

świecę nie grzeję długo bo z odpaleniem nie ma problemów to trzymam może 10 sekund.....a z tym że nie jedzie to dopiero dzieje się to na chwilkę przed spaleniem świecy tak normalnie to jedzie .....chociaż serwo już było wymieniane (od gazu)....model to smartech winner two

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:16 pm 

sorki żle przeczytałem....zobaczyłem tam gdzieś serwo...nie wiem bo ze sprzęgłem też jest problem bo nie wchodzi po gwałtownym dodaniu gazu na 2 bieg ........tylko jak spokojnie się jedzie to dopiero.....już mi się odechciewa powoli tego modelu

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:21 pm 

Ciężka sprawa, radził bym Ci wyregulować ponownie silnik, zaczynając od ustawień fabrycznych, oczywiście stale kontrolując temperaturę silnika.

Ps. Tak w ogóle to docierałeś ten silnik?

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:28 pm 

Jeżeli to nie jest wina regulacji, to ja bym rozkręcił silnik i sprawdził czy nie lata w nim jakiś opyłek czegoś.... to bardzo często jest przyczyna palenia się świec.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:38 pm 

tak silnik był docierany i regulowany.....nie przezemnie bo ja się na tym za specialnie nie znam jeszze....ale tak na moje oko to grzeje się strasznie i podejrzewam że to nie jest temperatura do 120 stopni tylko grubo ponad....co do jakiegoś paprocha czy czegoś co może latać w silniku to też jest takie prawdopodobieństwo bo za którymś tam razem kiedy się spaliła świeca to ten skopcony drucik rozsypał się i spadł na tłok....niby to wyczyśćiłem ale pewnie jakieś drobinki zostały.......(jednak przed tym zdażeniem też miał ten objaw)kiedy zdejmowałem radiator i czyściłem te zabrudzenia z tłoka to wypadła mi jakaś tulejka ta w środku której przemieszcza się tłok silnika ale jakoś udało mi się to spowrotem wcisnąć na swoje miejsce........a z tym rozbieraniem to z chęcią bym to zrobił ale troszkę się tego boję że późńiej żle poskładam i całkiem poleci

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:43 pm 

A czy na pewno włożyłeś dobrze tą tuleję? Radził bym Ci w takim razie rozebrać cały silnik, odtłuścić go w jakimś alkoholu (np. denaturat), lub benzynie ekstrakcyjnej, później możesz silnik jeszcze zalać aro (jednak nie przesadzaj z ilością). Przy składaniu/rozkładaniu silnika musisz tylko zwrócić uwagę na stronę w którą został założony tłok i tuleja.

Ps. Jeśli chodzi o stronę włożenia tulei, jeśli nie masz w żaden sposób tego zaznaczonego, to możesz rozpoznać to po wzorach portów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:48 pm 

no tą tuleję chyba założyłem dobrze bo miała takie wycięcie że inaczej nie można było jej założyć....tylko tak jak wcześnij pisałem to juz się zaczeło robić to palenie świec przed tym incydentem z silnikiem....sam raczej się nie będe decydował na rozbieranie jak juz coś to oddam w jakieś bardziej doświadczone ręce

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 8:56 pm 

Jeśli chcesz płacić za coś, co równie dobrze przy odrobinie chęci sam byś zrobił to proszę bardzo. Ale uwierz mi że to nic trudnego, jedyne na co musisz zwrócić uwagę to na położenie tłoka i tulei. Przy okazji znalazłem filmik który może Ci pomóc - http://pl.youtube.com/watch?v=dP6l3Pmt0Bw&feature=related

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 9:23 pm 

no nie mam powodów aby Ci nie wierzyć....ale wolałbym przynajmnij to robić przy kimś kto się trochę choć na tym zna....bo koszt tej naprawy może być znacznie większy po mojej interwencji:)zaraz zobaczę ten filmik może się zdecyduję

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 9:28 pm 
Administrator forum

U mnie dokładnie ta sama sytuacja, już dość dawno (przy moim pierwszym silniku). Przyczyna była prosta rozsypało się łożysko w silniku i jego kuleczki roztarły się na tulei i opiłki przepalały świecę, za póżno się zorientowałem (zjarałem tak 10 świec) i po silniku (zatarł się). Jak szybko zareagujesz i wymienisz to co padło, albo wyczyścisz wszystkie zanieczyszczenia (metalowe) uchronisz silnik przed zniszczeniem i jeszcze tobie posłuży.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 9:31 pm 

a jeszcze takie małe pytanko... podczas czyszczenia z resztek tego drucika zwęglonego po świecy troszkę porysowałem tłok ma to jakieś znaczenie i czy w razie czego można to wymienić......?

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 9:36 pm 
Administrator forum

Porysowałem jak??? Jak z boku, tak, że jest szczelina między tuleją a tłokiem to kiepsko, a jak zrobiłem rysę na górze, albo taką mikro rysę to nie zmieni dużo. Zaswyczaj tłok i tuleję można wymienić, nie powinno być z tym problemów, w razie co zaskutkuje to tylko spadkiem mocy. Aha i sprawdź na wale to łożysko, nie czyść samej komory spalania. Odkręć tył wyjmij wał i tam luknij, czy wszystko OK.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 9:40 pm 

nie nie z boku nie ....porysowałem go od góry......tak to jest już jak się laik zabiera za naprawę.........

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona