Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 3:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 10:40 am 
Administrator forum

Witam,

Czas zacząć dyskusję nad poprawą przepisów dla klas E-18.

Oto moje sugestie:

Micro Open

- pakiet 5 cell (zamiast 6) - przypływ ludzi z klasy standard
- czas jazdy - bez zmian - czyli 6 minut

Micro standard

- ze względu na dużą frekfencje i wydłużający sie czas zawodów przy rozegraniu 4 eliminacji - skrócenie czasu jazdy do 6 minut (z 8 minut)
- po ostatniej kontroli we Wrocławiu - bezwzględne przestrzeganie NIEROZBIERALNOŚCI SILNIKÓW (żadnych tłumaczeń). Konsekwencja złapania zawodnika na jeździe z rozbieranym silnikiem - dyskwalifikacja z zawodów.

Micro 2WD

- likwidacja klasy - zezwolenie na jazdę modelami 2WD w klasie OPEN.

Micro Truck

- bez zmian

Zapraszam do dyskusji.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 19, 2008 12:34 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
...

- pakiet 5 cell (zamiast 6) - przypływ ludzi z klasy standard
- czas jazdy - bez zmian - czyli 6 minut...Zapraszam do dyskusji.

Szczerze mówiąc nie widzę zależności matematycznej ani żadnej innej logicznej,5 cel z ilością zawodników w Openie. :?
Wielu zawodników z czołówki jeżdzi właśnie na 5 celach przy obecnych przepisach,co dowodzi,że ręka też ma znaczenie a nie ilość prądu na pokładzie.Open to open...po co się cofać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 12:59 pm 

Poszedł bym nawet dalej i dopuścił bym do tej klasy li-pole, ewentualnie zmienił zapis o napięciu do 7.4V. Możliwość wyboru 5 cel, 6 cel lub 2 li-pole. Koszta zakupu tych rodzajów pakietów podobne.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 1:09 pm 
Administrator forum

Grzesiu, z całym szacunkiem - jak chcemy wyścigu zbrojeń - prosze bardzo.
Byłem w zeszłym sezonie za Li-PO. Pojechałem do czech na zawody.... i przeszło mi.

Ale mozna sie zastanowic nad tą zmianą.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 1:22 pm 

Wedlug mnie lipo nie ma sensu ale nie jezdze w openie, moze zaczne w noym sezonie i wtedy bede mogl wyrazic swoje pelne zdanie. Co do skrocenia jazde STD jestem za, poniewaz zyskujemy na samych eliminacjach okolo godziny. Pojawiaja mi sie jeszcze dwa pytania:

1. Czy jezdzimy w lato? Hale w szkolach stoja puste, bo o asfalcie to nie ma raczje co myslec.
2. Czy klasa 2WD bedzie miala osobna klasyfikacje? Pojawily sie plyty 6cio celowe wiec z tego wniosek ze mozna smigajac z Openem jezdzic na 6 celach wedlug przepisow. :)

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 1:31 pm 

moim zdaniem OPEN, to OPEN.
to nie jest klasa budżetowa jak STANDARD, gdzie powinno sie patrzec na kieszen zawodnikow. tutaj, jezeli ktos ma umiejetnosci jezdzic na 6 celach i szybkich silnikach, to niech jezdzi.
ostatnie zawody we wroclawiu pokazaly, ze zawodnik jezdzacy na 5 celach jechal tak samo jak zawodnik na 6, wiec moim zdaniem nie powinno sie ograniczac tej klasy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 1:38 pm 

Marku ta klasa i tak jest już wyścigiem zbrojeniem. Będzie możliwość wyboru, cena lipola spada , dobrej klasy pakiety są w cenie pakietu 6 celowego. Wytrzymałość sporo dłuższa, napięcie niższe jak pakietach 6 celowych. Czyli żadne ryzyko. Traktujmy to jak każde inne zródło zasilania.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 2:20 pm 

barankiewicz grzegorz napisał(a):
Marku ta klasa i tak jest już wyścigiem zbrojeniem. Będzie możliwość wyboru, cena lipola spada , dobrej klasy pakiety są w cenie pakietu 6 celowego. Wytrzymałość sporo dłuższa, napięcie niższe jak pakietach 6 celowych. Czyli żadne ryzyko. Traktujmy to jak każde inne zródło zasilania.

Na lipolki myślę,że jeszcze jest czas.Bo to potrzebny kurs saperski do obsługi...Poza tym jednak nie wszyscy mają ładowarki i regulatory obsługujące lipole...Ale 6 cel powinno zostać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 2:50 pm 

Leszku, rok na nich śmigam i Filip morze potwierdzić ze chata jeszcze jest. :D
Co do regli to każdy obsłuży, jedynie może zniszczyć lipola jeśli zejdziemy poniżej 6 v. Może uda nam się sprawdzić to w niedziele.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 3:09 pm 

moim zdaniem powinniśmy się zastanowić nad dopuszczeniem LioPo, czyli np. wprowadzić przepis o maks dopuszczalnym napieciu (jak sugeruje Grzes). Wyscigu zbrojen nie przewiduję, tym bardziej, że parametry aku s a zbliżone. Kto będzie śmigał na 5, 6 czy LiPo jego sprawa, tak jak jest to teraz.

Było kilka imprez, gdzie zawodnicy jadący na 5 celach niczym nie ustępowali innym, ba nawet osiągali lepsze wyniki.

Z innych zmian dopuściłbym stosowanie w openie amorków olejowych.

Co do standarda- Marek ma na stanie tester silników, mierzący max obroty i pobór prądu bez obciążenia, wystarczy, że przy najbliższej okazji wszystkim zawodnikom z np. pierwszej dziesiątki zmierzymy parametry silnika. Ustalimy w ten sposób widełki dla motorów. Jeśli podczas zawodów okaże się, że są zawodnicy robiący po kilka kółek więcej lub wyraźnie szybsi sprzętowo- na pomiar.

Co do rozbierania silników- zakaz, dopuszczalna tylko wymiana szczotek i toczenie komutatora nie ruszając obudowy.

Trucki bez zmian.

2WD połączyć z openem i zrobić wspólną klasyfikację. Przepisy ujednolicić i zastanowić się nad możliwością stosowania 6 cel w 2WD. Osobną klasyfikację może sobie zastrzec zaintreresowany wspieraniem danej klasy dystrtbutor (jeśli taki jest).

I miło by było gdyby więcej osób się w tej kwestii wypowiedziało.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 3:49 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
...Z innych zmian dopuściłbym stosowanie w openie amorków olejowych...

Witam,

Wydawalo mi sie ze nie byly w openie zabronione.
Chyba ze cos przeoczylem.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 4:10 pm 

Zawodnik jeżdżący na Lipo przy założeniu że umie jeździć będzie miał dużą przewagę bo:
- Lipo są lżejsze od NiMH
- mają większą wydajność prądową
Poza tym jeśli już Lipo to powinny obowiązywać pewne zasady bezpieczeństwa jak w 1:10.

Co do 2WD to dlaczego uważacie że tę klasę trzeba zlikwidować?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 4:11 pm 

Szymon Madziara napisał(a):
Wedlug mnie lipo nie ma sensu ale nie jezdze w openie, moze zaczne w noym sezonie i wtedy bede mogl wyrazic swoje pelne zdanie. Co do skrocenia jazde STD jestem za, poniewaz zyskujemy na samych eliminacjach okolo godziny. Pojawiaja mi sie jeszcze dwa pytania:

1. Czy jezdzimy w lato? Hale w szkolach stoja puste, bo o asfalcie to nie ma raczje co myslec.
2. Czy klasa 2WD bedzie miala osobna klasyfikacje? Pojawily sie plyty 6cio celowe wiec z tego wniosek ze mozna smigajac z Openem jezdzic na 6 celach wedlug przepisow. :)

6cel? :shock:
To na naszych torach już na 4 jest niesterowalne!

Co do LiPo- nieprawdą jest że są one niebezpieczne, od dlugiego czasu ja i inni koledzy stosujemy je w spalinkach( oleju i brudzie) i nic się nie dzieje i nie będzie dzialo. W openie startują przecież ludzie rozumni.
Ograniczenie do 5 cel zmniejszy popędy i skończą się ,,mistrzowie prostej,, którzy czasami zapominają skręcić ale nadal będą dominacje akku tych ,,lepszych,, czyt. selekcji. Dopuszczenie LiPo zmniejszy masę modelu przez co poprawimy wiele czynników trakcyjnych modelu i niejednokrotnie więcej w kieszeni zostanie.
Moim zdaniem albo ograniczyć do 5 cel, albo dopuścić możliwość stosowania LiPo

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 4:13 pm 

Przemek Morawski napisał(a):

Co do 2WD to dlaczego uważacie że tę klasę trzeba zlikwidować?

Bo tory nie są przystosowane do tych modeli, jazda jest męczarnią a nie wyścigiem a nie da się narzucić organizatorom ,,stól,, z dywanu

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 4:48 pm 

Przemku, jak Artura napisał, jest nas kilka osób które przetestowały lipole w spalinach, mieszkanie jak wcześniej pisałem jeszcze mam i Artur tez wiec w powietrze nie wylecieliśmy. Choć nie bylem u niego dawno. :D
Co do 2wd, 4 zawodników przez cały sezon, wyglądało to troszkę komicznie, wystarczyło ze jeden poległ w w eliminacjach , a cała zabawa traciła smaczek. Mam propozycje jeśli na zawody przyjedzie około 7-8 zawodników modelami 2Wd i podobna ilość w openie, można zrobić podział na te klasy. Jeśli biedzie trzech jadą z openem. Tylko niech będzie w zapisie aby nie brać pod uwagę listy zgłoszeniowej, tylko obecności w dniu zawodów. Ale tu musiał by sie wypowiedzieć Marek , czy może robić na szybkiego listy startowe w dniu zawodów. Propozycja.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona