Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 27, 2026 12:19 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: So sty 19, 2008 3:05 pm 

Witam!

Mam zamiar kupić jakiś model buggy - elektryka. Ma to być mój drugi model (pierwszy to Duratrax Evader EP ST). Znalazłem właśnie model, który jest w tytule (Team Associated B44). Będę go używał głównie "na podwórku" i ewentualnie później na zawody. Obliczyłem sobie wstępnie, że całość będzie kosztowała około 1750zł. Mam kilka pytań.

1. Jakie macie doświadczenia związane z tym modelem? Trwałość części, wykonanie, oraz "zaufanie" do marki?

2. Czy takim modelem mogę startować w zawodach? W jakiej klasie?

3. Jaki silnik, regulator i pakiet proponujecie mi do Asso B44?

Ten model jest na razie tylko planem, więc czekam na inne Wasze propozycje co do modeli tej samej klasy i w podobnej cenie. Ważnym jest dla mnie, aby były dostępne części w Polsce, oraz, żebym mógł startować w zawodach.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 3:47 pm 

1. Mam doświadczenie nie z nim , ale z TC4. Firma napewno jest dobra

2.Można startować w klasie Buggy 4wd (czy jakoś tak)

3.Mamba max 6400 z reglem , pakiecik jakaś selekcja , np. LRP

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 5:40 pm 

1. Właśnie go złożyłem i szykuję do objazdów, ale bez pośpiechu.
Potestowałem sklep który go sprzedaje i zamówiłem wszystkie części które mogą ulec uszkodzeniu (w ramach rozsądnego szacunku). Mają na składzie.

Ponowiłem zamówienie niektórych rzeczy które w trybie pilnym i doszły na drugi dzień. Tak więc mogę polecić go ze względu na dostępność części zamiennych i naprawdę niezłą cenę w kraju.

Do złożenia koniecznie trzeba kupić jeden klucz bo tym w zestawie bardzo się namęczysz.

W czasie składania ... hmmm to osobna sprawa, trzy części były niesprawne. Jedna nakrętka samohamowna niby drobiazg ale nie pojedziesz jak nie masz zapasu, jeden element do mocowania dołu amortyzatora - pivot end ball tak samo bez tego ani rusz. Ale najpięknieszym kwiatkiem był niedorobiony element 9761 - kielich CVA od tylnego gear box'a. Był niedotoczony, brakowało 0,7mm ale bez maszyny ani rusz. Rozmawiałem już ze sklepem, aby sprawdzili czy mają taką całą serię czy jest to jednostkowy przypadek.

Wszystko inne pasuje jak ulał. Świetny układ kierowniczy. Jedynie moją wątpliwość wzbudziły kapturowe zamknięcia amortyzatorów. Producenta widać też, bo proponuje aluminiowy zamiennik. kupiłem i będę zamieniał.

Spore możliwości regulacji , przejrzysta instrukcja i bardzo przemyślana konstrukcja. Zasadniczo model w którym poza tymi kapslami nie ma co poprawiać, na pierwszy rzut oka. Więcej będę mógł powiedzieć po crash testach :).

2. Tak to model posiadający jak podali na pudełku 20 tytułów mistrzowskich w tej klasie.

3. Zamierzam napędzać go Mambą MAX 4600 zasilaną z A123 4S (4x 3.3V). Na zawody oczywiście nie jest to dopuszczony typ zasilania.
Wewnętrzne przełożenie 2.5 dodatkowo zębatka odbierająca 84 atakującą 16-22.

Rozumiem, że masz świadomość, że jest to model calowy.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 10:18 pm 

Bartosz Giza napisał(a):
3.Mamba max 6400 z reglem

Nie ma takiego silnkia dla MM. Sa 4600, 5700, 6900 i 7700.

Sugeruje 5700. Dla 7,2V i buggy 4WD to najrozsadniejsze zasilanie. Mozna oczywiscie probowac nizszego kv, ale przy wyzszych napieciach.

Ja osobiscie planuje puscic b44 na 13,2V (4S1P A123) i silniku Feigao 12S 2950kv. Ostateczne obroty beda porownywalne z MM 5700 na 7,2V, za to skorzystam z zalet jazdy na wyzszym napieciu. Oczywiscie, podobnie jak KiT, jestem zawodniczym outsiderem :)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 5:32 am 

Model zdobył tytuł mistrza świata i mistrza USA, jedna z najlepszych konstrukcji na rynku, nie ścigam się tym (off road blee) ale czytając artykuły w zachodniej prasie mogę śmiało powiedzieć, że opinie są tylko pozytywne. w modele.sklep.pl masz dobrą cenę i części zamienne w ciągłej sprzedaży a to jest ważniejsze niż prędkość maksymalna.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 4:49 pm 

Dziś testowałem Mamby na A123 4S i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać 4600 czy 5700. Dla 5700 opcja full throttle jest nieprzydatna za to ma płynną pracę w całym zakresie obrotów. 4600 jest dostępny cały zakres obrotów, szybciej też się na tym zasilaniu wkręca, czyli przyspiesza, ale jest jakby bardziej "nieliniowy" w reakcji na spust, niemniej finalnie zapewnia jednak lepszą kontrolę na modelem, ale jest ciut wolniejszy.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 7:36 pm 

KiT napisał(a):
4600 ... jest ciut wolniejszy.

Zaledwie 60k rpm silnika :D

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 8:02 pm 

Maciolus napisał(a):
Bartosz Giza napisał(a):
3.Mamba max 6400 z reglem

Nie ma takiego silnkia dla MM. Sa 4600, 5700, 6900 i 7700.

Sugeruje 5700. Dla 7,2V i buggy 4WD to najrozsadniejsze zasilanie. Mozna oczywiscie probowac nizszego kv, ale przy wyzszych napieciach.

Ja osobiscie planuje puscic b44 na 13,2V (4S1P A123) i silniku Feigao 12S 2950kv. Ostateczne obroty beda porownywalne z MM 5700 na 7,2V, za to skorzystam z zalet jazdy na wyzszym napieciu. Oczywiscie, podobnie jak KiT, jestem zawodniczym outsiderem :)

Zamieniły mi sie pierwsze dwie cyfry :oops:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 8:07 pm 

Bartosz Giza napisał(a):
Zamieniły mi sie pierwsze dwie cyfry :oops:

Nie ma przeciez problemu :) Chcialem tylko wyjasnic niejasnosc.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 8:07 pm 

Kit kupowałeś model w Polsce, czy gdzieś indziej? Mam do Ciebie jedno pytanie... Jakie części zapasowe warto kupić od razu przy zakupie modelu? Mój plan kupna tego modelu jest coraz bliżej realizacji (tyle, że najprawdopodobniej w USA). Daj proszę znać jak już będziesz po crash testach (rzyczę Ci żeby to nie było szybko :D ).

A może jakiś szczotkowy silnik na początek? Niestety fundusze nie pozwalają na Mambę... :( Może później, jak będę miał jakieś wyniki to się skuszę (raczej nie szybko)... ;)

Pytam Was niemalże o wszystko ponieważ zależy mi na tym, abym nie musiał potem nic dokupować, żeby móc (zgodnie z przepisami) startować w zawodach.
A propos zawodów, to czy trzeba być zrzeszonym w jakimś klubie, aby móc się ścigać? Jeśli nie, to jak można się zgłaszać do rozgrywek?

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 8:32 pm 

Zależy ile pieniędzy będziesz miał na te części.
Ja np do swojego będę brał standartowy kpl Wierzyczki, wachacze, zwrotnice, mocowanie zwrotnic, mocowania wachaczy, zebatka odbiorcza, czytałem że czasami się łamie tylni deck tzn miejsce do którego przykreca się mocowanie drążka (tą kulkę), no i jakieś śrubki.

Jeśli chodzi o silnik to zależy jaki chcesz, jeśli porządną szczotkę to cena wyjdzie prawie taka samajak bezszczoki, jeśli kiepską to nie ma sensu bo nie masz szans na dobre miejsca. Radzę Ci poczekać troche dłużej dozbierać do bezszczotki i od początku uczyć się jeździć z dużą mocą.

Nie musisz być w klubie żeby się ścigać. Zapisujemy się na stronie Loku

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 9:00 pm 

Podejrzewam, że nie będę się aż tak bardzo angażował w zawody chociażby ze względów dojazdu. Niestety moi rodzice niezbyt chętnie będą poświęcali letnie weekendy na moje zainteresowania (a z tego co się orientuję, to aby mieć jakieś szanse w czołówce, to trzeba jeździć po całej Polsce...). I stąd moja obserwacja, że raczej dla mnie warto kupić jakiś silnik średniej klasy :) A poza tym szybsze, znaczy trudniejsze do opanowania, co wiąże się z kolejnymi nakładami gotówki. :D

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 9:32 pm 

Jako, ze Asso nie wypuscilo jeszcze tylnego stabilizatora czesci od B4 #9635 pasuje po wygieciu do 45 stopni i skroceniu koncow o okolo 10mm.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 9:59 pm 

Nie wypuścili ale czołówka używa.

Wszystko kupiłem w kraju przy tej cenie nie widzę sensu ściągania z zagranicy. Dodatkowo sklep w którym kupuję, mam rozpoznany od trzech lat i mogę go polecić.

www.modele.sklep.pl

Wieżyczki amortyzatorów jeszcze nie są dostępne. Reszta tak. Generalnie myślę, że skoro jeździsz amatorsko a czas nie jest dla Ciebie tak cenny jak dla mnie to nie warto brać dużego stock'u części zamiennych na dzień dobry.

Raczej był kupił calowe narzędzia i jeden akku więcej. Zaś części zamawiał jak więcej danych pojawi się na temat co się sypie.

Na bank wahacze, i zwrotnice, bo to pierwsza rzecz którą przydzwonisz.

Co do taniego silnika szczotkowego, niestety Ci nie pomogę, nie mój zakres doświadczeń.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 10:08 pm 

donat napisał(a):
Podejrzewam, że nie będę się aż tak bardzo angażował w zawody chociażby ze względów dojazdu. Niestety moi rodzice niezbyt chętnie będą poświęcali letnie weekendy na moje zainteresowania (a z tego co się orientuję, to aby mieć jakieś szanse w czołówce, to trzeba jeździć po całej Polsce...). :D

Właśnie między innymi od tego są kluby, żeby mieć z kim jeździć i móc taniej jeździć. Skad jesteś ?

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona