Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 23, 2026 5:29 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 9:25 pm 

bartosz1992 napisał(a):
A mi chodzi o jazde przy nodze z predkoscia 10km/h

Nie sądzę, żeby ktoś mierzył ile mu samochód będzie jechał minut przy prędkości 10 km/h i przy baku 160 ml

Do skateparku na pewno dojedziesz
U mnie jak jeżdżę na prostej to jest około 50 - 60 metrów
4 razy przejadę i już mam ze 200 metrów, a wieki to nie trwa jak autko jedzie z 50 -60 km/h
Wiesz zastanów się czy będziesz w stanie jako tako "utrzymać" spalinę przy życiu, samo paliwo tanie nie jest, do tego pewnie jakieś części, często układu przeniesienia napędu, z czasem pewnie jakiś "tjuning" będziesz chciał
Tak z 50 zł miesięcznie minimum będziesz musiał uzbierać :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 10:00 pm 

duke14 napisał(a):
bartosz1992 napisał(a):
A mi chodzi o jazde przy nodze z predkoscia 10km/h

Nie sądzę, żeby ktoś mierzył ile mu samochód będzie jechał minut przy prędkości 10 km/h i przy baku 160 ml

Do skateparku na pewno dojedziesz
U mnie jak jeżdżę na prostej to jest około 50 - 60 metrów
4 razy przejadę i już mam ze 200 metrów, a wieki to nie trwa jak autko jedzie z 50 -60 km/h
Wiesz zastanów się czy będziesz w stanie jako tako "utrzymać" spalinę przy życiu, samo paliwo tanie nie jest, do tego pewnie jakieś części, często układu przeniesienia napędu, z czasem pewnie jakiś "tjuning" będziesz chciał
Tak z 50 zł miesięcznie minimum będziesz musiał uzbierać :wink:

Jak sie nauczy dobze obslugiwac model to i awarji niebedzie ale na paliwo trzeba wydac niestety ale cos za cos :D

Spektrum.

PostNapisane: So sty 19, 2008 3:10 am 

Witam! Jestem tu zupełnie nowy więc wybaczcie jeśli coś napiszę nie tak...
Z modelarstwem samochodowym mam już doczynienia od dawna i chciałem coś napisać w dziale nasze modele ale z racji ograniczeń moderatora widzę że tu mam zaczynać (jeśli chodzi o to forum)!
A może Panowie zamiast kupować lepiej coś samemu poskładać, wiadomo teraz zima pełną gębą i sporo czasu na zabawę więc można poprostu ściągnąć z neta instrukję czego tylko dusza zapragnie i kupować po trosze części w różnych sklepach, ja tak robię juz od dawna i nie dość że modele wychodzą o wiele lepsze niż kupne gotowce to jeszcze są nieco tańsze. Generalnie jestem zwolennikiem hand-made i tą metodę własnie polecam innym. Nie sądzę żebym mógł polecić komuś savage w elektrycznym wydaniu mając już pewne doświadczenia ze spaliną - ale to oczywiście kwestia gustu! Generalnie biorąc na spacer 1 litr paliwa pojeździsz modelem ostro dobrze ponad godzinę, sądzę że nawet na dwóch pakietach po 3600mAh to by się nie udało tym samym savage ale w wydaniu elektrycznym. Poza tym samodzielne wykonanie niektórych elementów i do tego samodzielne złożenie daje na pewno o wiele więcej satysfakcji niż kupno gotowca w pudełku za 1500zł. Zachęcając do samodzielnego składania przedstawiam kilka fotek jak u mnie wygląda - foty całkiem świeże z wczoraj:

Nie wolno wklejać zdjęć na forum dlatego je usunąłem.Zdjęcia zastąp linkami

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 9:56 am 

Zgadzam sie z Toba ale zeby cos zlozyc trzeba miec o tym chociaz minimalne pojecie ja niestety o spalinkah jeszcze malo wiem elektryka moze i bym zlozyl...:) Wiecie moze gdzie mozna kupic HB Lightning stadium sport bo rcwroblik nie ma hpi nie ma ?? Do mojego wczorajszego postu z moimi typami modeli zastosowalem ''edytuj'' :P i dolozylem Firestorm 10T (rowniez mi sie podoba)

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 11:07 am 

HB Lightning Sport to chyba w lutym będzie dostawa ,napisz lub zadzwoń do HPI i zapytaj kiedy będzie dostawa.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 12:26 pm 

Czy to jest tak, ze 2wd pali mniej od 4wd a jesli tak cz to jest duza roznica ??

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 12:31 pm 

różnica jest niezaóważalna - nie warto się martwić ile pali bo to bez sensu

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 1:35 pm 

zużycie paliwa najbardziej zależy od tego na ile masz ciężki palec (zupełnie jak w skali 1:1 noga)
Oczywiście waga modelu, pojemność silnika, oraz jego regulacja też mają wpływ, ale ten pierwszy czynnik jest decydujący.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 9:22 pm 

No tak, oczywiście na zużycie paliwa składają sie dokładnie te same czynniki co w pojazdach 1:1, ale jeśli przy regulacji i docieraniu silnika bedziemy trzymać sie wszystkich zaleceń podanych przez producenta powinno wszystko sie udać i model będzie palił tyle ile przewiduje producent a nie więcej! Sprawa jest prosta, przed zakupem należy sprawdzić jakie spalanie paliwa podaje producent lub zapytać na forum, a przy modelu elektrycznym zapytać o czas jazdy na odpowiednich ogniwach!
Można też nieco zaoszczędzić mieszając dobre paliwo z nieco gorszym i tańszym 50/50 - jeśli chcemy pojeździć rekreacyjnie dla przyjemności, a na zawodach to juz oczywiście trzeba lać to co najlepsze - wiadomo! I jeszcze odnośnie tej nieznajomości składania spalinówki to powiem tylko tyle że dzisiejsze instrukcje są już tak rozbudowane i dokładne że chyba każdy sobie poradzi bez problemu. Dzisiaj nikt Ci nie każe składać zębatki serwa czy wyginać druciane orczyki potrzebne do funkcjonowania całości bo wszystko jest już gotowe, wytłoczka, zaślepka którą należy tylko wyjąć i na jej miejsce włożyć serwo które zawsze pasuje bo ma standardowy wymiar. 10 lat temu to było co innego ale teraz !
Ja jeszcze w 2006 roku byłem zieloniutki w temacie spalinówki a teraz składam samodzielnie skrzynie 2,3 i 4-ro biegowe do modeli bez instrukcji (na jednej z fotek poniżej jest właśnie skrzynia 4-ro biegowa, 3 do przodu+wsteczny). Wiadomo ze potem można już gotowy złożony samodzielnie model pokazać na spotkaniu czy zawodach znawcy tematu do oceny i ogólnego sprawdzenia. Weź po uwagę że jeśli sam poskładasz każdy moduł modelu to przy okazji poznasz dokładnie jego budowę i mechanikę a to pozwoli Ci w trakcie użtykowania szybko eliminować nieprawidłowości i usterki, szybko je sam wykryjesz lub nawet możesz dać coś od siebie, zrobić swoją modyfikację - to się liczy najbardziej ! Na koniec przedstawiam linki do zdjęć, tak to mniej więcej wygląda u mnie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0a7e8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ac9fd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 36ced.html - rozebrana na pierwiastki skrzynia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0edef.html - tu już złożona w obudowie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... fe165.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 31285.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 50e38.html

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 8:37 am 

Model na zdjeciach super :) W modelu spalinowym oprocz bateri AA do nadajnika potrzebne sa jeszcze 4 bateriie - ddo czego ??

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 8:55 am 

Do koszyka który zasila odbiornik.Można także stosować pakiet.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 9:40 am 

Po kazdej jezdzie podobno trzeba jakims olejem psikac/smarowac ? Gdzie go uzywac i jak ??

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 10:12 am 

Wystarczy,że po jeździe model wyczyścisz kompresorem i pędzlem.A po każdej jeździe można popsikać wd 40 ruchome elementy.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 11:07 am 

hmm... ja takiego częstego psikania nie polecam, bo do popsikanych części dużo brudu się przyczepia

Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 11:43 am 

Po każdej jeździe powinno się wykręcić świecę i wkropić kilka kropel ARO oraz zakręcić silnikiem w celu rozprowadzenia się oleju. To samo robisz zdejmując filtr powietrza i tam też wkrapiasz ARO

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona