Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 4:59 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 10:54 pm 

Maciolus napisał(a):
Ech...
... widze, ze do niczego nie dojdziemy.
Dyskusja w swojej definicji (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja) ma byc poparta argumentami. Niestety nie widze zadnych adekwatnych ze strony "Festiwalu".
Taka wypowiedz tylko upewnia mnie w przekonaniu o istnieniu nieetycznej reklamy.

Uważaj bo nastepne pytanie będzie czy zna ktoś osobiście Macioulusa i stwierdzenia, że chamstem jest zadawanie takich pytań :)

Widzę, że dyskusja zmierza w kierunku który już gdzie widziałem a jej przebieg można opisać tak:
- zamieszczamy produkt gdzie w opisie podajemy markietingowy bełkot a nie dane techniczne;
- podpieramy się wrażeniami czołowych zależnych od nas sponsorowanych zawodników, a nie pomiarami;
- potem na forum najpierw perswazają usiłujemy przekonać niepokornycy
- a potem w dość obcesowy sposób krytykujemy tych co to zauważą powyższą konstrukcję, a może reszta się przestraszy.

W jednym temacie widać doświadczenie czegoś uczy.... cena.

Nie sądze byś się czegoś konkrentnego dowiedział. Czy rozmowa toczy się o silnikach, serwach, regulatorach czy ogniwach zawsze jej styl wygląda podobnie.

Tak na marginesie jak się w sklepie Internetowym w opisie towaru umieści parametry, mierzalne, określające towar, to potem się odpowiada jak sprzedawane komponenty ich nie spełniają. Zaś jak linki to stron które je opisują, lub stwierdzenia natury ogólnej to już to do niczego nie obliguje. Niby subtelna różnica a daje do myślenia...

Nie sądzę byś uzyskał satysfakcjonującą odpowiedź, nie Ty też jesteś klientem na którego odbywa się to polowanie. Raczej chodzi o niedoświadczony narybek, który i tak nie wie dlaczego takie stawianie sprawy jest nie fair.

Robert

Ostatnio edytowano Wt sty 15, 2008 11:09 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 11:00 pm 

Wykresy są marne, ale daje się je odczytać.

Jak widzę pierwsze dwa dla prądów 1C, 5C oraz 10C. na osi X są procenty (1=100%) pojemności nominalnej, a na Y napięcia od 0,75 co 0,1 V (w sumie obydwa to chyba ten sam wykres)

Następne dwa to rozładowanie dla prądów 30A, na osi X minuty, na osi Y napięcie.

W porównaniu do IB4200 czy GP4600 ogniwa HP mają niższe napięcie rozładowania (przy analogicznych prądach), ale HVP i UP tak samo lub nawet ciut wyższe.
Jeśli wierzyć tym wykresom :) - dla IB i GP biorę noty katalogowe, a nie broszury handlowo-marketingowe.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 11:08 pm 

A praktyce i tak tak trzeba wziąść sztuczne obciążenie i pomierzyć przy jednakowym prądzie wszystkie pakiety jakie osiągają napiecia bo wiem że często producenci nie podają prawdziwych danych.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 11:12 am 

Bawi mnie jak ludzie, którzy posiadający wiedzę praktyczną na siłę starają się storpedować wszystkie nowości. Doskonale wiecie, że parametry podawane przez producentów w przypadku akumulatorów to teoria laboratoryjna. Wystarczy przez jeden miesiąc nie zadbać odpowiednio o cele i pojawią się spadki parametrów niezależnie, jaka nakleja jest na opakowaniu. Cele NiMh musza być regularnie konserwowane. W związku z czym każde parametry techniczne można podważyć.

Podaliśmy znane nam parametry techniczne oraz wyniki testów zawodników. Dla środowiska zawodniczego wyniki osiągane przez testujących zawodników są znane i nie budzą wątpliwości. Dla mnie ich opinia jest wystarczająca podstawą do opisanych powyżej wypowiedzi.

Nie miejcie pretensji, ale nie będę wdawał się w dalsza dyskusję, bo praktyka pokazała już wielokrotnie, że do póki sami się nie przekonacie to zdania nie zmienicie. My posiadamy już tą wiedze a wy musicie się o tym przekonać sami. Niebawem pojawią się kolejne testy użytkowników potwierdzające nasza opinię.
Tak samo było kiedyś z silnikami Saturn oraz innymi popularnymi produktami. Co z tego, że je publikowaliśmy oficjalne dane skoro i tak zawsze znaleźli się mądrzejsi, którzy nie widzieli produktu na oczy a z gruntu negują podawane dane. Dziś większość zawodników klasy 540 używa silników Saturn i nie dla tego ze my je zachowaliśmy tylko dla tego, że sami zawodnicy przetestowali je na swoich hamowniach. Jestem przekonany ze podobnie będzie z akumulatorami rcHobby. Do zobaczenia na zawodach. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 12:09 pm 

Jeśli cokolwiek tu jest torpedowane to nie nowości, ale sposób ich prezentacji, oraz opis, który ma sprawiać wrażenie profesjonalnego a zalatuje amatorszczyzną.

Nie trzeba daleko szukać, podobny wątek rozegrał się tutaj i odpowiedź Artura rozwiała wątpliwości.

Dyskusja jest o tym, że jednych stać na rzetelną informację, innych na marketingowy lep i lekceważenie połączone z agresją.

Jedna i druga postawa rodzi określone reakcje. Zaś rolą tych którzy mają wiedzę jest pokazywanie na tym forum na jaka jest między nimi różnica.
Tak by Ci którzy dopiero zaczynają mogli dokonywać wyborów w oparciu o rzetelne dane.

Skojarzenie tych faktów dla handlowca nie powinno być problemem.

Robert

Ostatnio edytowano Śr sty 16, 2008 6:48 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 2:09 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Bawi mnie jak ludzie, którzy posiadający wiedzę praktyczną na siłę starają się storpedować wszystkie nowości.

Tak jak torpedujemy z KiT'em bezszcotkowce, lipole i A123...

Doskonale wiecie, że parametry podawane przez producentów w przypadku akumulatorów to teoria laboratoryjna.

W przypadku reklamowanych przez Panstwo akumulatorkow nie udalo sie nawet uzyskac tych teorii laboratoryjnych. Tak sie rowniez sklada, ze dane przedstawione przez IB, GP, A123 dziwnie zgadzaja sie z rzeczywistoscia.

Wystarczy przez jeden miesiąc nie zadbać odpowiednio o cele i pojawią się spadki parametrów

Przeciez nie sprzedajecie uzywanych celek.

Podaliśmy ... wyniki testów zawodników.

Gdzie?

My posiadamy już tą wiedze

Wiec w koncu podzielcie sie nia.

Niebawem pojawią się kolejne testy użytkowników

Czekamy z napieciem.

Tak samo było kiedyś z silnikami Saturn oraz innymi popularnymi produktami.

Kilka knotow tez juz reklamowaliscie.

Jestem przekonany ze podobnie będzie z akumulatorami rcHobby

Czego Wam, modelarzom i sobie zycze.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 2:29 pm 

dziwie sie, ze Ci trzej Panowie, ktorzy testowali te ogniwa jeszcze sie nie wypowiedzieli, a byli nadwyraz zadowoleni z tych ogniw.
nie chce sie w ich imieniu wypowiadac, ale Filip i Jacek bardzo pozytywnie sie o nich wypowiadali na zawodach w klodzku.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 4:59 pm 

Witam , chciałem przedstawić jak mają sie akuski ""Niebieskie"" (czytaj RC Hobby) w akcji.
Parametry które udało sie zauwarzyć podczas ładowania i rozładowania podaje poniżej::

ładowanie 5A wchodzi 5150 temperatura około 39-41st zależy od temp. otoczenia

Rozładowanie liniowe 5A wychodzi około 4400mAh porównując tu IB4200 wychodzi nie więcej jak 3900mAh<<-- selekcja team'owa

Podczas wyścigu cały czas mamy prąd nie jak w 4200 że po 4 minucie już czuć słabnięcie.

Są to wyłącznie moje spostrzeżenia i jeżeli ktoś mnie poniżej zjedzie będzie sobie musiał coś wymyślić jako odpowiedz bo ja już napisałem powyżej jakie są w rzeczywistości a nie na papierku pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 6:00 pm 

Wystarczy przez jeden miesiąc nie zadbać odpowiednio o cele i pojawią się spadki parametrów niezależnie, jaka nakleja jest na opakowaniu. Cele NiMh musza być regularnie konserwowane.

Hmmm...

Czy sprzedawane przez Was cele/pakiety mają zawsze mniej niż miesiąc od daty produkcji? A jeśli dłużej to jakim zabiegom konserwującym są poddawane? Czy przy zakupie ogniw/pakietów jest gdzieś informacja o ich dacie produkcji?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 6:47 pm 

W koncu odezwal sie kores z uytkownikow. Chwala Ci za to.

Jacek Starostecki napisał(a):
Rozładowanie liniowe 5A wychodzi około 4400mAh porównując tu IB4200 wychodzi nie więcej jak 3900mAh<<-- selekcja team'owa

Rozumiem, ze piszesz o 4500 UP. Nie porownuj wiec ich do 4200.

Podczas wyścigu cały czas mamy prąd nie jak w 4200 że po 4 minucie już czuć słabnięcie.

W jakim wieku i stanie sa selekcje, do ktorych porownujesz? Poza tym rozumiem, ze mowimy o pradozernych bezsczotkach o wysokim kv. Tu pojemnosc ogniwa ma rowniez znaczenie, nie tylko ze wzgledu na czas jazdy, ale przede wszystkim na spadki napiecia na ogniwie.

Czy jezdziles na nich na kwalifikacjach lub w trakcie finalu?

I teraz zasadnicze pytanie. Gdybys mial do wyboru nowe najwyzsze selekcje IB4600 i RC Hobby 4500, a od wyscigu zalezal tytul Mistrza Polski to ktore bys wybral? Cena nieistotna. "Festiwal" stawia te celki ponad najlepszymi ogniwami dostepnymi na rynku.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 7:02 pm 

Tak pisze tu o 4500 , porównywać moge bo nikt mi tego nie zabroni !! selekcje do których je porównuje także są nowe. Jeździłem na nich już 2 imprezy i selekcje 4200 zawsze stosuje na treningach przed kwalifikacjami i finałami. Co do wyboru to niestety nie widziałem jeszcze żadnych selekcji 4600 IB więc moge tylko powiedzieć że wybrałbym Niebieskie od zwykłych 4600 które już posiadam i mają podobne parametry lecz nie cene pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 7:19 pm 

No nie mogę się powstrzymać...Tak trochę praktyki z teorii manipulacji:

Bawi mnie jak ludzie, którzy posiadający wiedzę praktyczną na siłę starają się storpedować wszystkie nowości.

To się nazywa manipulacja przez dezawuowanie drugie strony, taki mały chwyt poniżej pasa.
Doskonale wiecie, że parametry podawane przez producentów w przypadku akumulatorów to teoria laboratoryjna.

To się określa jako manipulacja poprzez zakreślenie fałszywej wspólnej płaszczyzny.

Wystarczy przez jeden miesiąc nie zadbać odpowiednio o cele i pojawią się spadki parametrów niezależnie, jaka nakleja jest na opakowaniu. Cele NiMh musza być regularnie konserwowane. W związku z czym każde parametry techniczne można podważyć.

To jest manipulacja na bazie fałszywego wnioskowania: ponieważ każde cele się psują to nie można dowieść, że nasze nie są lepsze od topowych IB4500 :). Prawdą jest że każde cele się psują, nieprawdą jest, że każde parametry można podważyć.

Podaliśmy znane nam parametry techniczne oraz wyniki testów zawodników. Dla środowiska zawodniczego wyniki osiągane przez testujących zawodników są znane i nie budzą wątpliwości. Dla mnie ich opinia jest wystarczająca podstawą do opisanych powyżej wypowiedzi.

No to cała gama posunięć, kolejno:
- manipulacja poprzez odwołanie się do podawanych gdzieś informacji, to że niewiadomo gdzie, albo że nie są to te informacje jakie są przedmiotem sporu, zostało przemilczane;
- manipulacja autorytetem, bardzo powszechna w świecie polityki, skoro ONI uważają że jest okay (nie do końca wiadomo, co tak naprawdę oni uważają, nie wiadomo kto to są oni, oraz nie wiadomo jak to ma się odnieść do tematu sporu)
- w grande finale powtórka z manipulacji z niepoprawnego wnioskowania;

Jak się przed tym bronić dość przystępnie zostało w książce "Psychomanipulacja" T. Witkowski. Polecam :)

Jakie kwiatki można znaleźć w dalszej części wywodu, polecam jako dość łatwe ćwiczenie praktyczne.

Co do przedmiotu sporu czyli cel sub-c. Pomimo bogactwa testów, powszechności i dostępności wszelakiej informacji na ich temat dalej nie wiemy:
- jaką mają rezystancję wewnętrzną;
- jak wygląda ich krzywa rozładowania dla prądów 30A i 35A;
- jakie jest średnie napięcie rozładowania dla tych prądów

Na razie wiemy jak się zachowują dla prądu 5A, ta wiedza niewątpliwie przyda się posiadaczom latarek rowerowych z podwójnymi żarnikami 2A.
Dla silników bezszczotkowych to ciut mało.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 7:36 pm 

:D hehe ale Ci sie nudzi :D Podejrzewam iż zdajesz sobie sprawe że to akurat w tym temacie Ty bardziej manipulujesz niż jesteś manipulowanym :) , gdybym posiadał urządzenie które rozładowuje 30A to zrobił bym dla Ciebie wykresy rozładowania niestety posiadam tylko ładowarke która ma możliwość do 5A znaczy obciążenie latarki i niestety będziesz musiał jescze troche postukać w klawisze pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 7:45 pm 

Jacku jakbyś napisał jakie napięcie było w kolejnych minutach rozładowania tymi 5A to już coś można na tej podstawie powiedzieć.

Nic nie mam do Twojej ładowarki, ale skoro podawany jesteś jako źródło testów mające dostarczyć nam wystarczającej informacji na temat wprowadzanego na rynek produktu, to sam przyznasz, że to dość dziwne, prawda?

Kupiłbyś cele na postawie takiej informacji?

"Rozładowanie liniowe 5A wychodzi około 4400mAh"

Z akumulatorów AA jestem w stanie zbudować pakiet o takich właściwościach, spróbuj na nim się pościgać :)

EDIT:
Zaś odpowiadając na Twoje pytanie z czego sobie zdaję sprawę. To nie zdaję sobie. Konkrety proszę zamiast uśmieszków. Ja nie mam żadnego interesu by promować lub nie, te akumulatory. Nikt mnie nie sponsoruje, niczego nie sprzedaję. Drażni mnie tylko żerowanie na niewiedzy młodych forumowiczów i traktowanie ich jak dojne krowy.
Nie życzyłbym sobie by tak traktowano mojego syna, więc innych też staram się przed tym chronić.

Robert

Ostatnio edytowano Śr sty 16, 2008 7:50 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 7:45 pm 

Ty bardziej manipulujesz niż jesteś manipulowanym

Tutaj jak pisal KiT jest manipulowany "narybek" i to nie przeze mnie. Forum ma na celu wymiane mysli, opinii i przede wszystkim pomoc zaczynajacym kolegom. Tak sie sklada, ze ja doskonale wiem jakimi, skad za ile celkami bede smigal w przyszlym sezonie. "Narybek" niestety nie, a w dodatku jest niekolezensko manipulowany. Ja, KiT i zbig staramy sie im po prostu otworzyc oczy.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona