Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 10:25 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 8:56 pm 

witam, mam pomysł żeby zbudować sobie samochód z dwusówowym silnikiem na benzynę. Silniczek będzie o pojemności ok 25cm ze sprzęgłem odśrodkowym. Pomysł zrodził się z mojego zainteresowania do silników dwusuwowych motocykli oraz dzieciecej pasji do zabawy modelami zdalnie sterowanymi. niestety nie było mnie nigdy stac aby zakupić sobie porządny model jeżdżący na nitro. przez krótki czas miałem jakiś samochód spalinowy ale za dużo nim nie pojezdziłem, gdyz była to ruina która nie chciała zapalać. Czy istnieje możliwość zbudowania jakiegoś bagusa samodzielnie?? czy macie może jakieś schematy konstrukcji takiego pojazdu?? Domyślam się że obowiązkowo model musi posiadać dyferencjał, jeżeli tak to co mogę wykorzystać w tym celu?? ogólnie ineteresuje mnie wszelka pomoc. W planach mam aby model byl w skali 1:8 wiec bedzie calkiem spory. Oczywiscie wszystko jak najtaniej i jak najlepiej. licze na Waszą pomoc, być może znacie kogoś kto już coś takiego zbudował albo znacie inne fora na temat modeli. Raz w życiu widziałem taki model z silnikiem benzynowym, na wzór garbusa(wersja terenowa) w kolorze zielonym, było to w chałupach nad morzem na zawodach HPI w sierpniu w roku 2006. z tego co sie wtedy dowiedziałem to gość sam zbudował ten samochód :D. I jeszcze jedno, przyjmijmy ze silnik to juz mam, czy pomysł na zrobienie takiego modelu to droga zabawa, jaki koszt mniej wiecej??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 9:06 pm 

Silnik benzynowy spory jest.
Żeby zmieścić wszystko musisz mieć skale min 1:6.
W 1:8 nie zmieścisz silnik 25 i wszystkich akcesoriów jakie potrzeba aby jeździło. Oczywiście dla upartego nic trudnego ale to będzie skutkowało wyższym śr ciężkości. Jeżeli będziesz chciał wystartować to nie dopuszczą cię 1:8. Wszystkie off-raody benzynowe to 1:6 albo 1:5

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 9:18 pm 

Zrób najpierw mocowanie silnika i do niego doczepiaj reszte. Uzbieraj z 500zł minimum.
Koszty zależą równierz czy masz jakiegoś znajomego z frezarką, no chyba, ze wahacze będą kupne :wink:
Powodzenia w budowie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 9:27 pm 

dzieki za szybkie odpowiedzi. jezeli chodzi o frezarke to cos poradze. moge sprobować zrobić formy i odlewy z z aluminium. a podwozie mam sam zapojektowac wszystko?? czy moze ktos ma jakies plany albo moze moge kupic jakas baze. a hpi baja 5 ma silniczek na benzyne i jest w skali 1:8. a jesli chodzi o czesci takie jak wachacze dyferencjał i inne elaementy to gdzie to wszystko mogę kupić albo czym zastąpić??

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 9:37 pm 

Baja 5b nie jest w skali 1:8 tylko 1:5, czesci mozesz dostac na www.fg-polska.pl

FG Stadium Truck, Jammin X2 CRT

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 9:56 pm 

a jeszcze mam jedno pytanie. bo jak chciałem zabrać sie za modele z silniczkami na nitro to gosciu ktory sie na tym zna powiedzial mi ze to bardzo kosztowna impreza i trzeba bardzo dbac zeby silniczek nie zepsul sie za szybko. czy modele z silnikami na benzyne maja inne wymagania?? duza jest roznica w kosztach utrzymania i eksploatacji miedzy samochodami na benzynke a na nitro??

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 9:57 pm 

Na pewno paliwo jest tańsze.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 10:26 pm 

silniki są o wiele bardziej żywotne (te w petrolach - benzyniakach)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 10:32 pm 

Tomek Trzos napisał(a):
Na pewno paliwo jest tańsze.

może rozwinę trochę wypowiedź kolegi. 5L paliwa modelarskiego to koszt ok 100 zł (jeśli mówimy o najtańszych paliwach do silników nitro). W zależności od modelu i częstotliwości używania modelu można 5 L rozpuścić w jeden dzień jak i kilka miesięcy. Zasadniczo autka palą ok 150 ml na 10 minut normalnej zabawy. Dla porównania na jednym zbiorniku 750 ml bodajże benzyniak jeździ ok 40 minut i co najważniejsze ten niecały litr kosztuje Cię 4 zł na stacji benzynowej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 10:35 pm 

Jeżeli paliwo będzie drożało to niedługo przesiądziemy się na nitro :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 3:44 pm 

ja terz myślełem nad zrobieniem modelu (petrola ) jendak to wymaga bardzo duuuuuuuuuuuużo spędzonych godzin w piwnicy dyfra to raczej sam sobie nie zrobisz nie mówię że sie nie da jednak byłoby to cholernie trudne ;/ ja uważam że modele są stanowczo za drogie przecierz ile może kosztowac np kupka aluminium np 3 kg + plastik niewiem ile 30 - 40 ?? maszyna będzie pracowac ?? 1 godzine prąd 5 zł ??max pracownicy 12 zł na godzine w sumie za SUPER model powinno byc max 200-400 zł a ile kosztuje 2000-3000
ja nie mam żadnych dochodów rodzice mi nie dali ANI GROSZA ! na modele bo uważają że to durnota ;/ ja każdy grosz praktycznie wsadzam do modelu ostatnio już nawet znalazłem pracę po szkole . jakies pieniądze zawsze wpadają co do porównania modeli nitro i benzynowcyh to mój modelik pali jakiś 1 litr na godzne około 20-35zł benzyniaki też coś koło tego tyle że za max 5 zł jednak uważam że są zbyt mulate i ten klank muuuuu.... jest do dupy w nitro drzemie moc :D

Jeżeli możesz zaoszczędz jakies 700-1000 zł w tej cenie mozęsz coś kupic ostatnio nawet Carson Attack po 3 zbiornikach poszedł za 1100 zł jdenak uważam że na modelarstwo trzeba miec albo lekko kasiatych rodziców albo samemu pracowac wyjazdy na zawody , paliwo częci zamienne tuning to wszystko kosztuje .....

Jeszcze raz zobaczę w twoich posyach słowo takie jak wyje.... dostaniesz ostrzeżenie

SORKI ..... czasem mi się wypsknie

Nie czasem tylko to już widzę coraz częściej

Ostatnio edytowano Pt sty 04, 2008 4:12 pm przez krzysiek892, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 4:09 pm 

Pracuj, pracuj - oto chodzi w prawdziwym modelarstwie :wink:
Jak ma sie wszystko i czas to w tydzień możnaby sie uporać (monster garage), ale równie dobrze możesz go robić 7 miesięcy :?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 4:19 pm 

Cała przyjemność tak sobie dłubać coś przez zimę żeby potem na wiosnę wypróbowac :D Jak bym miał możliwość i marzędzia też bym sie zabrał za jakiś model ale raczej elektryczny 8) Powodzenia.

Gorzej jak Ci sie to znudzi, bo nie bedziesz mógł rozwiazac jakiegos problemu konstrukcyjnego ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 5:42 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Gorzej jak Ci sie to znudzi, bo nie bedziesz mógł rozwiazac jakiegos problemu konstrukcyjnego ;)

prędzej sie wtedy załamie a nie znudzi :wink: :lol:

a tak na serio o nie wiem czy będzie nawet ci się chciało robić (nie przeczę że tego nie będziesz mógł wykonać tylko takie elementy jak wahacze, amortyzatory, dyfer, zębatki nie są wcale takie łatwe w wykonaniu)
do tego przydała by się tokarka, wiertarka stołowa obowiązkowo, nie wiem jakieś imadła, prawdopodobnie frezarka, szlifierki, wiele innych rzeczy i drobiazgów, kupe czasu i kasaaa... itp
a i jeszcze materiały...
no chyba ze masz warsztat albo dostęp do takich urządzeń i odpowiednie umiejętności :wink:
dla przykładu...
raz do zakładu mojego ojca przyszedł taki gostek i chciał żeby frezer mu dorobił zębatki z mosiądzu do jakiejś maszynki (chyba do mięsa)
zębatki zostały zrobione, ale ich kosz przekroczył całkowity koszt takiej maszynki, coś koło 200zł
i ja nie wiem czy to taki jest cennik czy po prostu frezer za taką ***** sobie tyle zażyczył...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 6:20 pm 

Ja tam takie części jak dyfry, wahacze, zwrotnice to bym kupił :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona