Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 8:59 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 11, 2004 9:43 am 
Raflee

promian napisał(a):
Raflee napisał(a):
Wlasie zakup savaga mi sie przesunol, bo zakupuje inny sprzet (elektroniczy), a moj savage bedzie po zimie :)

a do tego czasu czym bedziesz pomykal? Yokomo?

Wyglada ze za nieglugo to ja bede zasuwal Assen NTC3, lub HPI R40 - zobaczy sie jeszcze :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 11, 2004 10:35 am 

R40 to naprawde dobra furka. Widzialem ja u goscia w Wawie i pomykal nim az milo. Jedyny minus (jak dla mnie) to przeniesienie napedu paskiem a nie walkiem. Silnik jest dosc mocny i latwo uszkodzic pasek niestety.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 11, 2004 11:31 am 
-=ADA$=-

to moze fw-05R :D

Tytuł:
PostNapisane: N cze 13, 2004 1:46 pm 

Jesli Ci sam jedzie to nie jest źle chyba nawet powinien sam jechać jak go położysz na ziemie ale bardzo pomału prawie nie powinien z miejsca sie ruszyć.Ale w powietrzu koła powinny sie troche krecić.Jesli Ci gasnie to znaczy że silnik nie jest dobrze ustawiony.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 13, 2004 1:53 pm 

A to że paliwo ci długo dopływa to chyba kwestia ciśnienia w zbiorniczku. Chyba nie musze mówić co je wytwarza :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 14, 2004 8:51 am 

Hehe... wyprozniac to sie mozesz w toalecie kolego drogi :).
Wracajac do tematu. Po pierwsze! Gratuluje zakupu Savaga! To byl dobry krok i miejmy nadzieje, ze wkrotce przekonasz sie o tym na wlasnej skorze. Po drugie! Czy Ty jestes juz w Warszawie? Jesli tak to oferuje swoja pomoc w regulacji i jesli chcesz to mozesz do mnie podjechac z modelem. Po trzecie! Jesli nie jestes w Wawie to bedziesz musial starac sie samemu dokonac wszelkich ustawien. Krok po kroku opisze jak ja docieralem i regulowalem swojego Savaga. Pamietaj, ze po wyjeciu z pudla silnik nie jest dotarty. Zostal odlany w fabryce z gotowej formy i musi minac troszke czasu nim wszystkie wewnetrzne czesci sie dopasuja do siebie. Aby tak sie stalo nalezy postepowac zgodnie z instrukcja uzytkownika zalaczona do zestawu ale mozna tez zrobic cos lepiej. Mianowicie... Na jakim paliwie bedziesz jezdzil na takim docieraj. Roznie sie modelarze do tego ustosunkowuja ale ja docieralem juz wiele modeli i zawsze przynosilo to oczekiwane efekty. Zalecam paliwo Model Technics Champion F/1 (zawartosc nitro to 20%). Nalej caly bak do zbiornika. Zatkaj rure wydechowa i przekrec pare razy roto-startem. Savage S25 nie ma pompki paliwowej wiec aby paliwo doszlo do silnika trzeba zrobic tak jak opisalem lub dmuchnac samemu w przewod paliwowy. Jak juz paliwo dojdzie do silnika to zakladasz klips na swiece. Zaczynasz krecic roto-startem i jesli nie grzebales jeszcze przy ustawieniach silnika to po chwili motor powinien zaskoczyc i zaczac pracowac. Dotarcie to najtrudniejszy moment w zyciu calego silnika i od tego jak to zrobisz bedzie zalezalo jak sie bedzie pozniej sprawowal. Pamietaj o jednym! Cierpliwosc, cierpliwosc i jeszcze raz cierpliwosc. Postepuj ze wszystkim powoli i dokladnie. Na fabrycznych ustawieniach mozna go docierac i nic nie regulowac. Wypal pierwszy zbiornik na niskich obrotach i poczekaj az silnik ostygnie. Jak juz bedzie zimny to znow do pelna i znow caly bak na wolnych obrotach... i znow czekasz az ostygnie. Taka operacja zalecam powtorzyc 3-4 razy. Jak juz wypalisz tez trzeci lub czwarty zbiorniczek to czas po prostu time has come :). Mozna startowac. Zacznij jezdzenie ale bardzo powoli. Nie przegrzewaj silnika, nie wkrecaj go na wysokie obroty. Po kilku jazdach na niskich i srednich obrotach kiedy to silnik zaczyna sie powoli docierac przyjdzie czas na pierwsza regulacje (oczywiscie jesli po drodze bedzie Ci mocno "gazowal" to mozesz go delikatnie skrecic. Pamietaj aby nie przesadzic z doborem mieszanki bo latwo w ten sposob drastycznie skrocic zywotnosc silnika). Sprawdzaj glowice czy nie jest zbyt nagrzana. Jak to zrobic? Najlepiej wez na palec troszke sliny i przyloz ja do glowicy. Jesli slina wyparuje od reki i bedzie "bulgotac" to znaczy, ze silnik jest bardzo bardzo nagrzany i trzeba troszke dac mu wiecej paliwa bo mieszanka jest zbyt uboga. Najlepiej jesli slina bedzie wyparowywac powoli i bez "syczenia". Wtedy jest optymalnie i mozna jezdzic. Po wyjedzeniu okolo 15 bakow parametry silnika stana sie dosc stabilne i wtedy bedzie mozna wyregulowac silnik "na dluzej". Po pelnym dotarciu regulacja bedzie juz potrzebna sporadycznie i w zasadzie powinna byc potrzebna tylko wtedy jesli zmieni sie drastycznie pogoda na dworzu (temperatura powietrza bedzie duzo wyzsza lub duzo nizsza). Mam nadzieje, ze dosc czytelnie opisalem czynnosci i chociaz w niewielkim stopniu pomoze Ci przy docieraniu autka. W razie czego pisz a na pewno pomozemy.

p.s pamietaj, ze Savage ma 3 pokretla regulacyjne. Niskie, srednie i wysokie obroty. Jak krecisz iglica to sprawdzaj efekty co 1/8 - 1/4 obrotu. Nie krec od razu po 1-2 obroty bo moze nie bedzie to potrzebne.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 16, 2004 10:45 pm 

Gruby napisał(a):
Dzieki bardzo za pomoc!! Nie wiedzialem ze silnik bedzie wpelni dotarty dopiero po 15 bakach!!! W wawie jeszcdze nie jestem, wracam 30 czerwca. A potem to napewno przyjde na jakis zlot w wawie, to mi pomozecie z regulacj :D

wstepnie dotarty to bedzie po 6-8 bakach ale w pelni to dopiero w okolicach 20-tego baku. Dopiero wtedy wszystkie wewnetrzne podzespoly sa do siebie idealnie dopasowane. Dobrze dotarty silnik to rowniez gwarancja mniejszego zuzycia paliwa! Jak jus sie pojawisz w stolicy to daj znac. Na pewno bedzie mozna nie raz wspolnie pojezdzic i regulowac nasze potworki. I jeszcze skoro juz bedziesz to moze do torunia na zlot wpadniesz?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 17, 2004 10:39 am 
-=ADA$=-

wstepnie bedzie dotarty po wlasnie 8 zbiornikach, ale jak bedzie w pelni dotarty to wyczujesz, bedzie latwiej go obrocic, i ogolnie stanie sie odrobine luzniejszy, w pelni dotarty silnik jest wtedy gdy jak jest goracy mozesz go zakrecic tylko z niewielkim oporem

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 17, 2004 5:51 pm 

a do Polski juz na stale?

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 21, 2004 1:28 am 

Gruby napisał(a):
i jeszcze bede musial teraz isc na koncowa regulacje, jak mnie powiedzieli to tak zrobie, i juz nie bedzie nic trzeba regulowac.

Oklamali Cie.

Gruby napisał(a):
Aha no i jak to jest z wypaleniem paliwa, mona wypalic paliwo do konca, az silnik zgasnie z braku paliwa, czy lepiej jest wylaczyc go przed calkowitym spaleniem ( do tej pory tak robilem )??

Lepiej wylaczyc przed koncem paliwa, przez zatkanie wydechu lub zahamowac kolo zamachowe podeszwa buta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona