Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 7:10 am

Autor
PostNapisane: N lis 18, 2007 3:54 pm 

Pozwolę sobie zacząć.

Kolejne udane zawody z cyklu niezależnego. Bardzo fajna okolica, obiekt też niezły.

Tor ciekawy, ale miał dwa mankamenty:
- WĄSKI- dało się to przeżyć i
- dwa zakręty, pierwszy po prostej NIEDOPUSZCZALNE niezabezpieczenie gołych desek ustawionych pod kątem prawie 90 stopni. Sam pomysł bardzo ciekawy ale zabrakło wykonania. Sugerowałbym następnym razem ułożenie na takim rogu trzech grzybków zabezpieczających.
Drugi taki zakręt to ostatni przed pętlą, analogiczna sytuacja.

Tor Off- road- fajne usytuaowanie hopek (super pomysł z materacami). Jedyne ale to hopka po pętli, która powinna mieć "naprowadzacze" ułożone z desek.

Posumowując TOR- ogólnie ok, zauważyłem jednak, że tory robią się coraz bardziej skomplikowane. Nie jestem do końca pewien, czy to dobrze, pojawiło się wielu nowych zawodników, a i ci starsi z pewnością chcieliby pościgać się na szybkim, prostym torze (tutaj mówię za siebie).

Jeszcze jedna sprawa- starty w finałach. Dlaczego startowaliśmy z szykan a nie z prostej? Prosta była na tyle długa, że spokojnie zmieściło by się 10 modeli, potem przejście w drugą prostą i zakręt- uważam, że było by bezpiecznie. A tak zawodnik 1 i 2 mieli idealną sytuację do ucieczki, a reszta kluczyła i przeprawiała się przez serię zakrętów- w tym czasie pierwsza dwójka wchodziła już na prostą i reszcie było bardzo trudno ich dogonić.

Gastronomicznie ok, kawka, herbata, ciasteczka, ciasta- staje się to bardzo miłym standardem- było w czym wybrać. Na następny raz sugeruję jednak zmianę pizzerii- jedzenie było tragiczne, pizza wielka ale nie zjadliwa:(

Co do rywalizacji- robi się coraz ciekawiej, duże emocje we wszystkich klasach. I właśnie w tym miejscu chciałbym przeprosić Grzesia Nóżkę, za to, że emocje wzięły u mnie górę nad sportowym savoir vivrem.

Serwis w Off Roadzie- wiem, że były z nim problemy, ale z autopsji mogę powiedzieć, że przy tak rozległym torze ciężko było czasami wbiec w środek toru i poprawić modele.

Na początku sezonu ustaliliśmy, że jeśli będzie mało zawodników w klasie 2WD, będą oni się ścigać z openem. W tym wypadku byłoby idealnie, gdyż 2WD było sztuk 3 a openów 7- razem 10 modeli. Klasyfikacja oczywiście osobna a oszczędność czasu na poziomie ponad godziny. Panowie, nie obraźcie się ale przy stale rosnącej ilości zawodników, a co za tym idzie grup, trzy modele w 2WD...

Podsumowując:
- poprawić bezpieczeństwo na torze (zabezpieczyć zakręty)
- Zmienić pizzerię,
- Przy długich prostych, starty z prostej,
- naprowadzacze na hopki,
- 2WD
- Nie denerwować się i dobrze bawić :):)

Pozdrawiam i do zobaczenia

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 18, 2007 8:00 pm 

Michał nie żywię urazu, i tak było ok. Bardzo dobrze mi sie jeździło. Zawody fajne, co do zakrętu na końcu prostej to wymagał zimnej krwi i opanowania, ale można było sie przyzwyczaić. Start z szykan bardzo dobrze, po to są eliminacje żeby mieć lepsze miejsce na starcie. potem nie jadą wszyscy na kupie. Zgadzam się co do 2WD jak nie ma pięciu to razem z openem. Pozdrawiam.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: N lis 18, 2007 8:45 pm 

(+) dużym pozytywem jaki dostrzegłem była pomoc przy sędziowaniu ze strony Romana B. oraz jego ogólny nadzór nad porządkiem na zawodach.

(+) podobał mi się również podest - solidny, wysoki, oddalony od toru na tyle, że zawodnicy stojący po bokach nie zasłaniali widoku na "dolne" narożniki.

(+) co do kształtu toru - mi on odpowiadał - nie był ani za łatwy, ani przekombinowany - na pewno był szybki i stosunkowo wąski (jak na rozwijane prędkości), ale nie był zbyt wąski...
(+) bandy - pierwszy raz widziałem taką troskę o modele - trójkątne profile drewniane obite były wykładziną (!!!), żeby się modeliki nie poobijały :D - jak dla mnie - bomba!
(+) bandy - tak jak zostały ułożone przed zawodami przez organizatorów - tak dotrwały do końca - nie wiem czym były przytwierdzone do dywanu, ale wyglądało to bardzo solidnie!

(+) nie jeżdżę osobiście w off-roadzie, ale gdybym to robił - na pewno doceniłbym urozmaicenie hopek!

(-) co do zakrętu po prostej - zgadzam się z tym, że zakręt pokonywany z tak dużą prędkością powinien być od wewnętrznej ograniczony przynajmniej jednym - dwoma grzybkami (tych nie brakowało)
również zewnętrzna strona toru w takim miejscu albo powinna być wolna, aby wypadające modele w nic nie uderzały, albo zabezpieczona czymś miętszym niż ławki z sali gimnastycznej
nie zgodzę się natomiast z tym, że zakręt przed prostą był niedostatecznie zabezpieczony - zakręt ten był pokonywany na minimalnej prędkości i przy odrobinie precyzji można go było ładnie pokonać

(+/-) co do miejsca startu - czyli prosta czy szykany - nie mam zdania w tym temacie. start trwa ułamek sekundy, a bieg - 6-8 minut. biegu nie wygrywa się na starcie, tylko na toczonej później walce bok w bok...

(+/-) co do klasy 2WD - moim zdaniem musi zostać określona jasno liczba grup na zawodach, przy których nie trzeba robić przerw między kolejkami na doładowanie akumulatorów - liczba ta na pewno znana jest Markowi, który ustala terminarz startów i sędziuje zawody - liczba ta powinna być stała dla wszystkich zawodów o ile wszystkie grupy/klasy miałyby biegi o jednakowej długości w minutach... - jeśli okazałoby się, że potrzebna jest między kolejkami przerwa dłuższa niż 10 minut - wówczas można byłoby rozegrać osobno klasę 2 WD nawet dla mniejszej niż 5 liczby zawodników, w przeciwnym wypadku modele 2 WD powinny jeździć razem z Openem.

(-) ciężko było trafić, ale być może korzystałem ze złych map, no i nie mam GPSa...

EDIT - a oto mały filmik z zawodów: http://www.youtube.com/watch?v=rGgAZf-wD2Y

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 12:35 am 

Rafał- Super filmik!!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 2:11 am 

Jak dla mnie zawody były super :D
Może nie osiągnąłem mojego głównego założenie( 1 miejsce :D ) ale mimo wszystko jeździło się naprawdę super. Z początku tor faktycznie wydawał się za wąski jak do osiąganych na nim prędkości, ale potem okazał się nawet spoko :) , jedyny mankament to to że faktycznie przydał by się jakiś grzybek na końcu prostej. Herbatka, kawka i ciasteczka zawsze na miejscu, no może poza tymi ostatnimi bo one znikły wyjątkowo szybko :P , poza tym fajna niespodzianka z Redbulem :D . Generalnie zawody podobały mi się na tyle, że gdyby miały się odbyć jeszcze raz to nie zawahał bym się ani chwili przed wejściem do pociągu w sześcio godzinną podróż, z 13kg plecakiem przy średniej temperaturze minus dwóch stopni, i to chyba wystarczy za rekomendacje :D

p.s. Wielkie podziękowania dla całej rodzinki Dopierałów za pomoc przy dojeździe oraz kolacje :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 9:00 am 

Jakub Stolarski napisał(a):
nie zawahał bym się ani chwili przed wejściem do pociągu w sześcio godzinną podróż, z 13kg plecakiem przy średniej temperaturze minus dwóch stopni

Kuba, jak miałem tyle lat co Ty to tylko tak sie podróżowało bo kto to miał samochód. Do tego trzeba było na bocznicy miejsca w pociągu zajmować żeby nie stać na korytarzu :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 9:51 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Kuba, jak miałem tyle lat co Ty to tylko tak sie podróżowało bo kto to miał samochód. Do tego trzeba było na bocznicy miejsca w pociągu zajmować żeby nie stać na korytarzu :)

Przemek,ale było też tak,że można było zostawić marynarkę w przedziale pójść do Warsu czy WC i wszystko w kieszeniach było.Spokojnie można było w przedziale spać,no i te znajomości niekiedy zawiązywane....
Dzisiaj podróż z PKP to nie lada wyzwanie...

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 9:56 am 

Wszystko co Lesławie napisałeś prawdą jest a jadąc do Jeleniej Góry (niemal co roku) pamiętam jak we Wrocławiu pociąg stał z 20 minut, na piwko można było wyskoczyć :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 1:30 pm 

RAFAł FILMIK SUPER :P

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 3:08 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
Rafał- Super filmik!!!

Grzegorz Nóżka napisał(a):
RAFAł FILMIK SUPER :P

dzięki za miłe komentarze. jestem pewien, że choćby ze względu na wykorzystany sprzęt oraz ilość operatorów i fotografów filmiki i zdjęcia robione przez ekipę z Murowanej będą 20x lepsze od tego - sam z niecierpliwością na nie czekam!

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 5:01 pm 

+Hopki w Off-roadzie wreszcie cos prawdziwego... z off-roadu:D(pomijając że średnio mi szło na tych przeszkodach:)

+ Tor:)- dokladnie ani nie za trudny ani nie za latwy:)

Rafał super filmik:D Tez nie moge dczekac sie zdjec..pozdrawiam

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 21, 2007 12:02 pm 

Witam wszystkich.
W imieniu całego klubu dziękuje za pozytywne opinie i liczne przybycie :)
Cieszymy się że Wam się podobało i zapraszamy ponownie, następna impreza będzie jeszcze lepsza :)

Co do grzybków i zakrętu po prostej, w pierwotnej wersji na torze woogóle nie było grzybków ale zostały dołożone
po konsultacji z Markiem, gdyby na zawodach dotarły do mnie jakieś sygnały że jest tam potzrebny napewno został by dołożony.Nie pamiętam żeby jakiś model udeżył w te listwy.

Co do startu z prostej to jest on tylko bardziej widowiskowy ale ztwarza zagrożenie na I zakręcie, zgadzam się tutaj z Rafałem że przy 6-8 minutach wyścigu miejsce startu nie mam tutaj większego znaczenia.

Przepraszam wszystkich za tą pizze (aż tak strasznie chyba nie było:) )ale tylko oni zdecydowali się zrealizowac tak duże zamówienie.

Michał,w 2wd były 4 modele(Drachomir,Marek,Kuba i Ja) tyle że do finału dotarly tylko 3.

..."Sam pomysł bardzo ciekawy ale zabrakło wykonania."...
MIchał brak tego grzybka był celowy i jak wspomniałem wyzej gdyby ktoś na zawodach zgłosił pretensje do tego to dołożyłbym grzybka, a jak piszesz że zabrakło wykonania to przypomnij sobie inne tory z
"latającymi bandami", budowa tego toru trwała 14h....

pozdrawiam i zapraszam ponownie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 22, 2007 1:24 am 

Paweł, zwracam honor za 14 godzin budowy toru, faktycznie bandy byly nie do ruszenia, a co najwazniejsze modele sie o nie nie rozbijaly...

Nie bierz tak do siebie uwag co do wykonania, jak sam zauwazyles nie tylko ja zwrocilem uwage na grzybki, tylko przez napiety harmonogram i emocje pewnie nikt nie wpadl na zwrocenie na to uwagi.

Co do 2wd, to po tym jak awaria cie wyeliminowala, mozna bylo spokojnie polaczyc grupy.

Co do pizzy to moja sugestia jest taka zeby na przyszlosc nie ograniczac sie do jednego dostawcy bo jak widac nosi to znamiona syndromu giganta na jedej nodze. Do poki jest ok, to dobrze, akle jak sie wali to smrod zostaje na dlugo. Nie bierz tego personalnie, to raczej taka ogolna konkluzja dla przyszlych organizatorow. A zawodnik nie wąż, zjesc dobrze lubi:).

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 22, 2007 8:40 pm 

Michał,
z tą pizzą poprostu teraz był problem, jedna knajpa zamknięta, druga obsługiwała akurat inną impreze więc tylko oni zostali....następnym razem będzie inna..:)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 22, 2007 9:52 pm 

Ja myślę,że nawet drobna krytyka w tak miłym gronie jest bardziej budująco-scalająca,niż burząca.
Myślę ,że nad ua\wagami można się zastanowić,ocenić i wyciągnąć wnioski,które są trafne,a które chybione.A to da nam siłę.Jak w rodzinie są chwile kiedy własna żona nam się nie podoba,ale to jeszcze o niczym nie świadczy.A pizza jak to pizza raz dobra raz zimna...