Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 8:08 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona

Czy Twoj Savage czesto ulega awarii, ktora nie pozwala kontynuowac jazdy???
TAK 28%  28%  [ 46 ]
NIE 40%  40%  [ 66 ]
NIE WIEM 8%  8%  [ 14 ]
A co to jest Savage? :) 25%  25%  [ 41 ]
Liczba głosów : 167
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 05, 2004 1:51 pm 

Moze i jest to oczywiste ale jeśli zmienimy spur gear na 49t to savage powinien stawać na tylnich kółkach a jeśli to nie pomoże to 14t na atakującej dzieki tem savage będzie stawał na tylnich że hej! :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So cze 05, 2004 1:57 pm 

Jestes w bledzie. Im wiecej zebow na spur gear tym latwie o wheelie czyli stawanie na tylnych kolach. Spur Gear 52T i cluth bell na 13T to idealna konfiguracja.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 05, 2004 2:06 pm 
tomalo

kolejny sposob na ochronienie glowicy:
odwrocic tylnie mocowanie karoserii (body mounts) tak zeby slupki znajdowaly sie bardziej z tylu. Wtedy w momencie dachowania auto opiera sie na dachu i wlasnie na slupkach, a nie na glowicy... Wymaga to niestety wyciecia otworow mocowania kasoserii bardziej z tylu, ale powoduje ze w razie czego pekna slupki a nie glowica...

Ostatnio edytowano So cze 05, 2004 2:21 pm przez Tomasz Łuczyński, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: So cze 05, 2004 2:22 pm 
tomalo

sposob na mocniejsze fabryczne hamulce:
powodem slabniecia hamulcow jest to ze ten kawalek przwodu paliwowego jest dosc miekki. odkrecamy pokretlo znajdujace sie na koncu ciegna hamulca, tuz za tym kawalkiem przewodu paliwowego, wyrzucamy przewod, bierzemy zuzyty naboj do piora, odcinamy koniec (denko) zakladamy naboj cienszym koncem w strone tylu samochodu, bierzemy podkladke, zakladamy za nabojem, zakladamy ta czarna plastikowa nakretke... warto jednak zalozyc malutki kawalek przewodu paliwowego mieszy ramie a naboj... bedzie sluzyl jako amortyzacja, zeby chronic serwo... (dlatego oryginalnie jest tam przewod paliwowy, ale na takiej dlugosci jakiej jest przwod amortyzacja jest za duza i hamulce moga byc slabe)

zamiast naboju od piora mozna uzyc czegos innego, ale naboj ma te zalete ze jeden jego koniec jest waski, tak ze podkladka bedzie potrzebna tylko na jeden koniec.

Ostatnio edytowano N cze 13, 2004 9:46 pm przez Tomasz Łuczyński, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So cze 05, 2004 5:24 pm 

Które amory??
Seryjne amortyzatry w savage 25 nie sa najwspanialsze przy dużych skokach można je połamać dlatego porónam w tym pośie wybrane amortyzatory

1 Integy http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 43130&rd=1
Uważam że są to najładniejsze na rynku amortyzatory w bardzo ładnym kolorku wykonane z anodnizowanego aluminium ale cena (u producenta 129.99$) jest dość wysoka, regulowane, ich właściwości jezdne są oceniane na 4/6 podobno prawie wogóle ni różnią się od seryjnych a wytrzymałość pozostawia wiele do życzenia.

2 Hot bodies Aluminum Threaded Shocks http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... XDVL1&P=ML
Są to najtańsze amory do savag'a tej firmy. Ich obudowy są wykonane z aluminium w kolorze srebrnym choć amortyzatory bardzo ładnie prezentujące się zdecydowanie pogarszają właściwości jezdne savag'a nie warte tych pieniędzy

3 Hot bodies High Performance Aluminum Shocks Set
Najdroższe amory tej firmy podobno bardzo poprawiają sterowność savag'a bardzo wytrzymałe i żywotne. Bardzo starannie wykonane.
Jedyną ich wadą jest brak regulacji i niezyt ładny kolor ale to rzecz gustu

4 HPI Threaded Aluminum Shock Set http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 73709&rd=1
Oficialne tunningowe firmy Hpi Są to najdroższe amortyzatory w tym teście (135.00$) bardzo starannie wykonane ze zwykłego i andonizowanego aluminium bardzo wytrzymałe i w pełni regulowane, Jako jedyne w teście mają osłonki przed zabrudzeniami, aby zawsze chodziły płynnie, bardzo poprawiają sterowność na zakrętach, Uważam że są to najlepsze amory w całym teście. :twisted:

Pozdrawiam Piotrek
ps. Mam nadzieje że pomoże to komuś w wyborze

Tytuł:
PostNapisane: So cze 05, 2004 6:33 pm 
tomalo

a skoro juz jestesmy przy amortyzatorach...
trzeba je do czegos przymocowac i tu zaczyna sie temat shock tower'ow...

jest ich kilka rodzajow, w zaleznosci od producenta moga roznic sie troche wygladem i kolorystyka, w zasadzie jednak bardzo podobnych do siebie (wszystkie maja kilka punktow mocowania amorkow), ale jedne wyrozniaja sie i wygladem i funkcjonalnoscia.

Shock tower'y z firmy Nova Racing - nie dosc ze maja najwieksza ilosc otworkow do zamocowania amorkow co daje najwieksze mozliwosci regulacji przeswitu, twardosci zawieszenia (amorki pracuja pod roznymi katami), to jeszcze poprzez swoja konstrukcje umozliwiaja zalozenie do savage'a amorkow od bagusa...

http://www.novarcproducts.com/savageshocktower.html

i taki maly ale bardzo przydatny dodatek do amorkow - oslonki amorkow:

http://www.badhorsie.com/products/shock-covers.html

zabezpieczaja amorki przed zabrudzeniem, przed rysowaniem sie... I latwiej doczyscic taki zabezpieczony amorek :)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 05, 2004 7:01 pm 

No i tutaj najlepiej wypadają amory firmy hpi bo mają seryjnie zintegrowane osłony 8)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 05, 2004 9:06 pm 
tomalo

najwiekszy wplywa na zachowanie savage w zakretach i nie tylko, ma zalozenie stabilizatorow... wydatek stosunkowo niewielki a efekt bardzo duzy...

http://www.rcxshop.com/product_info.php ... cts_id=404

Tytuł:
PostNapisane: So cze 05, 2004 9:10 pm 

No prosze, prosze.

Osobiscie mam ponizsze amorki Integy ale w najnowszej wersji MSR5 (silver). Z tego co czytalem i slyszalem sa dosc mocne i zapewniaja bardzo dobre wlasciwosci jezdne. Jeszcze ich nie zamontowalem bo czekam na olej Trinity o gestosci 35 oraz 40.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 89369&rd=1

dodatkowo shock towery mam wlasnie z Nova RC:

http://www.novarcproducts.com/savageshocktower.html

Maja tylko jedna wade. Sa ciezkie ale wytrzymalosc jest po prostu ogromna!!!! To nie peknie nawet od uderzenia mlotem pneumatycznym.

I jeszcze male sprostowanie do maila kanon45.
Amorki HPI, ktore wg.Ciebie sa najdrozsze w calym tescie i kosztuja 139 USD mozna kupic na calym ebay'u za 90-100 USD od reki. Cena 139USD to retail price czyli w zasadzie tylko w sklepach. Zwroc uwage, ze amorki Integy MSR4 to wydatek 109 USD natomiast MSR5 to 129 USD. Cena retail price to odpowiednio 129 USD dla tych pierwszych i 149 USD dla tych drugich. MSR5 wygrywaja we wszystkich mozliwych testach z innymi amorkami.

Osobiscie nie jestem zwolennikiem "ochraniaczy" na amorki. Wg. mnie model traci walory estetyczne. Na pewno nie naciagne takich prezerwatyw na swojego Savaga.

I jeszcze wracajac do tematu przelozen zapraszam do lektury ponizszej stronki. Jest tam wszystko dokladnie rozrysowane i opisane.

http://www.hpiracing.com/index2.htm

Tytuł:
PostNapisane: N cze 06, 2004 12:04 am 

Bardzo fajne te amory tylko te hpi mają naprawde fajnie rozwiazanie z tymi osłonami które są pod sprężynami :P
Ps. Do kiedy trwa ten konkurs??

Tytuł:
PostNapisane: N cze 06, 2004 8:17 am 

Albo samemu zrobic z LYCRY nakladane na sprezyny i wtedy bardzo fajnie chronia lagi amorow przed pylem i blotem. Sam juz takie robilem.
A finalnie to tak wyglada czyli nie tak tragicznie.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=19168&item=5902737318&rd=1

Tytuł:
PostNapisane: N cze 06, 2004 11:22 am 
tomalo

Bedzie to moze lekko OT ale dobra... bylo juz tyle o zawieszeniu i innych bajerach, ale nasze autko oprocz tego ze bedzie swietnie pomykac, musie jeszcze wygladac... a kiedy brakuje nam zdolnosci artystycznych moze to byc problem :)

jest na to kilka sposobow, najbardziej kosztownym jest kupowanie malowanej aerografem przez profesjonaliste karoserii...

ale jest inny, prostszy sposob, zdecydowanie tanszy, no i karoserie bedziemy mieli wykonana WLASNORECZNIE...

KLEJ DO OBRAZKOW (tak to wychodzi w tlumaczeniu - LEXAN PICTURE GLUE) - bierzemy drukujemy obrazek na drukarce, albo wycinamy z jakiejs gazetki, przyklejamy od wewnatrz karoserii specjalnym klejem, malujemy i juz mamy niepowtarzalna bude...

tu link do tego kleju:
http://www.xxxmain.com/glue.shtml

Ostatnio edytowano N cze 06, 2004 11:23 am przez Tomasz Łuczyński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N cze 06, 2004 11:23 am 

kanon45 napisał(a):
Bardzo fajne te amory tylko te hpi mają naprawde fajnie rozwiazanie z tymi osłonami które są pod sprężynami :P
Ps. Do kiedy trwa ten konkurs??

W planach jest do 1 wrzesnia ale jesli bedzie zbyt malo "zawodnikow" to moze zostac przedluzony.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 06, 2004 10:23 pm 

Wróciłem niedawno po jezdzie i mam problem :? Servo skkrętu źle działa jeśli lekko przekręce kółko na aparaturze nic się nie dzieje jesli mocnie servo po chwili zastanowienia lekko skręca potem przewa i skręca do końca. Dla ludzi grających po necie chodzzi jakby miało lagi :lol: osobiście jako młody adept podejżewam zjebaną zębatkę w servie.
Ps. Podczas jazd hamowałem i zrobiłem 6 koziołków przez boki skutkiemmam nieźle obitą karosę ( ale prawie nie widać) :evil:

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 07, 2004 4:36 pm 

Czy może ktoś mi pomóc i odpowiedzieć czy to wina serva i jak najłatwiej wyjąć steering servo?? :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona