Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 1:50 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor
 Tytuł: Slaby hamulec
PostNapisane: Pn lis 12, 2007 10:37 pm 

Co moge zrobic z hamulcem w moim modelu zeby lepiej hamowal? Wyglada on tak : http://picasaweb.google.com/draxan1980/ ... Jkv8bcT6Pg

Regulacji tym pokretlem juz prubowalem i wsumie nic nie pomoglo :?

GG:2247936

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 12, 2007 10:43 pm 

wymień serwo gazu na mocniejsze :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 12, 2007 10:48 pm 

Ja bym wymienił serwo na skręcie a to ze skrętu na gaz dał. No chyba że masz takie same... Spróbuj 1/4-1/2 obr przykręcić tarcze (zaciski) mocniej

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 3:51 pm 

Możesz też wymienic tą spręzynkę na cięgle gazu które idzie bodajze do przepustnicy :) Jak wymienisz na twardszą bedzie lepiej xD Ja tak zrobilem u mnie w Savie i chodziło ... ale doszedłem do wniosku że kupuje 2 tarczówke :]

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 4:01 pm 

sprezynka nic mu nie da na koszyczku 4.8 v i serwie std.

chcesz lepiej - kup pakiet 6v, kup serwo ( najlepiej na skret lepsze, a ze skretu przeloz na gaz ) i dobra ladowarke. Pomoze to w prowadzeniu modelu bardziej , niz dodatkowe sprezyny i turbo :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 6:07 pm 

Jeżeli w orczyku serwa, do którego przymocowane jest cięgno hamulca masz kilka dziurek, to cięgno daj do tej, która jest najdalej od osi orczyka. Wtedy zwieksza się zdecydowanie przełozenie siły i hamulec robi się mocniejszy bez zmiany serwa.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 7:53 pm 

orcio obawiam sie ze niestety nie masz racji :roll: w tym przypadku przy wydluzeniu ramienia sila sie zmniejsza, wynika to ze wzoru na mometn obrotowy im dluzsze ramie ty momoment wiekszy, tylko ze w naszym przypadku to bedzie ten zly moment ktory blokuje serwo. jesli chcesz miec mocniejsze serwo to musialbys zamontowac ciegno jaknajblizej osi obrotu orczyka ale to raczej nie bedzie mialo sensu bo nie bedziesz mogl wyregulowac silnika

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 9:13 pm 

Igorze, a po co stosuje się rurkę na klucz jak się chcę odkręcić zardzewiałą śrubę, a ciężki kamień przetoczysz podkładając punkt podparcia bliżej czy dalej od tego kamienia? Wszędzie tutaj chodzi o długie ramię dźwigni.
U mnie hamulce słabły po dłuższej jeździe, jak przestawiłem ciegno hamulca na przedostatnią dziurkę w orczyku, hamulce zrobiły się niemiłosiernie silne i już nie słabną (przynajmniej ja tego już nie zauważam).
Jak dajesz swojemu serwu dłuższe ramie, którym przekazuje ono siłę na jakiś element to jest mu lżej, i pakietowi też.
W serwie skrętu ustawiasz cięgno blisko osi serwa, czy na końcu orczyka?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 9:19 pm 

w tym co piszesz masz racje no w prawie wszystkim sprobuj zalozyc rurke na serwo wtedy skrecic. jak bedziesz mial szczescie to ci sie nie spali a zauwaz ze moment obrotowy w przypadkach ktore opisujesz przykladany jest na koncu ramienia i wektor predkosci oraz sily dzialajacej na ramie jest tego samego kierunku tutaj jest natomiast odwrotnie wektos sily jest przeciwny do wektora ruchu orczyka (bo hamulec stawia opor)

jesli chcesz rozrysuje Ci to

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 11:28 pm 

orcio napisał(a):
Igorze, a po co stosuje się rurkę na klucz jak się chcę odkręcić zardzewiałą śrubę, a ciężki kamień przetoczysz podkładając punkt podparcia bliżej czy dalej od tego kamienia? Wszędzie tutaj chodzi o długie ramię dźwigni.
U mnie hamulce słabły po dłuższej jeździe, jak przestawiłem ciegno hamulca na przedostatnią dziurkę w orczyku, hamulce zrobiły się niemiłosiernie silne i już nie słabną (przynajmniej ja tego już nie zauważam).
Jak dajesz swojemu serwu dłuższe ramie, którym przekazuje ono siłę na jakiś element to jest mu lżej, i pakietowi też.
W serwie skrętu ustawiasz cięgno blisko osi serwa, czy na końcu orczyka?

przeproś panią od fizyki :D

w serwie moment jest stały, a nie siła
jak zwększysz ramie to siła na końcu ramienia będzie mniejsza
to, że u Ciebie to zadziałało to tylko efekt tego, ze hamulec miał dobrą siłę, ale za mały skok. Zwiększyłes ramie to zwiększyłeś skok cięgna i dlatego hamowało lepiej

a jak dalej nie wierzysz to posadź kogoś na huśtawce, stań przy podpórce i spróbuj naciskając po swojej stronie podnieść drugi koniec huśtawki

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 8:17 pm 

Robi się mały offtop, ale (odnosnie tej huśtawki) to zdecydowanie łatwiej jest kogoś bujać jak się pcha za siedzisko (a więc na końcu ramienia) niż pchać za rurkę na szczcie huśtawki ??
Nie wiem może się mylę ale to wszystko takie logiczne?
Chociaż z drugiej strony im dalej od osi serwa, tym ruch dłuższy, a za tym powinno być być serwu cięzej?
Ja fizykę miałem dawno temu, ale fajnie tak pogłówkować czasem - taka odskocznia :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 8:32 pm 

istotnie miło czasem pogłówkować tylko ze takie rzekłbym podstawy należałoby pamiętać. w każdym bądź razie kończąc off-top, draxan nie zwiększy siły działajacej na hamulec mocując drazek dalej od osi obrotu serwa. moglbys ew kupic jakies tuningowane klocki i tarcze ale najlepiej bys zrobil wymieniajac serwo na cos mocniejszego oraz pakiet na 6v to powinno zalatiwc sprawe

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 15, 2007 6:34 pm 

orcio napisał(a):
Robi się mały offtop, ale (odnosnie tej huśtawki) to zdecydowanie łatwiej jest kogoś bujać jak się pcha za siedzisko (a więc na końcu ramienia) niż pchać za rurkę na szczcie huśtawki ??

miałem na myśli huśtawkę w formie dźwigni a nie wahadła. Myślałem, że to było doś oczywiste.

moment to siła razy ramie
parametrem serwa jest moment obrotowy na wieloklinie, którego efektem jest siła na końu orczyka
moment jest stały, a siła jest odwrotnie proporcjonalna do długości orczyka

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ]