Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 23, 2026 4:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 7:29 pm 

Witam,
Czy ktoś się kiedyś pokusił o przybliżone podanie ile A bierze jaki silnik? Szukam i znaleźć nie mogę :( I jaka jest różnica między silnikiem 17x4 a 17x2?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 7:42 pm 

17x2 jest nawijany podwójnym drutem, a 17x4 poczwórnym, więc (teoretycznie) 17x4 powinien mieć sporo większą moc niż ten 17x2.
Jeżeli zaś chodzi o to, ile prądu pobiera który silnik to wszystko zależy od obciążenia - jedno jest pewne - dwa, o których piszesz na pewno będą miały różne charakterystyki, więc powstaje pytanie - w jakich warunkach chcesz porównać ich pobór prądu? Stan jałowy, stan maksymalnej efektywności, czy jeszcze inny?
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 7:55 pm 

Zestawienie prądowe to szukam takie ogólne najlepiej, gdzie może byłyby podane pobory od zwykłych blaszaków 27T po jakies maluchy 10T i mniej oraz ciężarowe 55T.
Chodzi o pobór przy największym obciążeniu i najwyższych obrotach. Mam kilka silników, kończy mi się blaszak i chce czymś go zastąpić co za dużo prądu nie żre.
Do modelu drogowego chce wybrać najsilniejszy z silników które mam na chwile zabawy prędkością, tylko kurde A chce określić żeby z pakietami jakoś dać radę.
A do monstera idzie mi integy 55T i wkładam go zamiast 600tki blaszanej, zastanawiam się czy dobrze robię i jakie on będzie miał zużycie pakietów na 19T i ew przy 21-23 jeśli się okaże zbyt wolny? Może zamaist 55T wsadzić mocne 17-11T?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 9:33 pm 

sumpirowicz napisał(a):
17x2 jest nawijany podwójnym drutem, a 17x4 poczwórnym, więc (teoretycznie) 17x4 powinien mieć sporo większą moc niż ten 17x2.

Uwielbiam takie odpowiedzi. Precyzja poparta mocną teorią :?.
Tak się składa, że 2 grubsze druty mają mniej więcej taki sam przekrój jak 4 cieńsze. Albo jak jeden gruby. Różnice mogą wynikać tylko z potencjalnie lepszego wykorzystania przestrzeni w rotorze.
Przewinąłem sporo silników (głównie bezszczotkowych - nie ma problemu z wyważeniem :) ), zamieniając uzwojenie wielo na jedno przewodowe lub odwrotnie. Nie zauważyłem istotnej różnicy. Pomiary na hamowni też w granicach błędu pomiaru.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 10:45 pm 

zbig napisał(a):
Precyzja poparta mocną teorią :?.

A teoria potwierdzona danymi katalogowymi.
Polecam porównanie dwóch (pierwszych z "brzegu") silników Team Orion:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXJAJ0&P=7
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXJAJ1&P=7
Faktycznie, różnice są minimalne, ale jednak są - chyba, że tak jak Carson oszukuje na parametrach swoich silników tak robi również Team Orion...

Odpowiadając jednak na pytania Kajmana - 55T jest dobry do trialu i silnik powinien na nim pochodzić znacznie dłużej niż na blaszaku 27T. Jeżeli zależy Ci na przyzwoitej prędkości przy dobrej mocy to polecam silnik 23x2 - miałem taki i był OK. Średnio pakiet 4200mAh wytrzymywał ok. 15-25 min normalnej zabawy (nie katowania).
Do on-roada wystarczy Saturn 20T - dosyć trwały, niedrogi. Na 4200mAh wytrzymuje kilkanaście minut. Oczywiście sporo zależy od przełożenia :)

pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 11:04 pm 

55T mam integy i jestem rozczarowany, ma mniej mocy i prędkości niż stalowa 600tka :(
Mam jeszcze
-Reedy Modifieds Mr.T 11x2
-Team Orion Euro Pro GT12x2
-Keil DTM 17x2
-Corally 17x2
-Lrp GT3 Turbo ni cholery nie wiem ile zwoi
-LRP V10 Spec 2 17x4
I blaszaki Johnsona 25B (obecnie w monsterze) i 21B. 21B jest do niczego, 25B silniejszy od Integy, ale moze wlozyc któryś (który??) z w/w i dołożyć jeszcze jeden pakiet (czy wzrost wagi nie bedzie problemem?)?? Co o tym sadzicie?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 9:19 am 

Kajman,
to skoro masz te wszystkie silniki to albo:
- zakładaj po kolei i zostaw ten, na którym najlepiej Ci się jeździło,
- kup urządzenie typu Muchmore MotorMaster i wybierz silnik, który wg Ciebie jest odpowiedni :) Przy okazji będziesz mógł sprawdzić (+/- 3 zwoje) jaki masz ten silnik GT3
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 9:39 am 

Szukam urządzenia do silników, widziałem takie Team Oriona, podaj moze co jeszcze polecisz w normalnych pieniądzach? Bo na oko to chlop w szpitalu umarl... Założę i będzie mi sie wydawalo że jest lepiej, ale przy różnicach 11-12T to czuje że pewności być nie będzie :(

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 10:19 am 

po 1 pchasz do BONZA silniki z założenia słabsze (540) skoro producent wypuścił model z 600 był ku temu powód.

Jak pragniesz prędkości to albo mocna szybka 600 - mig, graupner
Albo bez szczotka
Albo jak każdy myślący sprzedaj Bonza i kup E-maxa.

Z tego co sie orientuje te silniki są w stanie pracować na max 8,4 V
wiec poco 2 pakiet ) co najwyżej 1 cela więcej.

jak chcesz 2 pakiety to zdecydowanie polecam MIG na 14,4V i model będzie latał, albo jak mój rozleci zębatki już na starcie.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 10:26 am 

Uhm, na razie mam w Tigerze 600tke i ona daje rade.
Mało zwojowe 540tki nie będą od niej mocniejsze?
Prędkość ta co jest styka, mocy więcej chce. Nie widziałem mocnych 600tek, co polecisz?

Czemu b/szczotka?

Dlaczego E-max,czym się różni? Z myślącym nie przesadzaj.

2 pakiet dla pojemności, nie dla napięcia, dla dłuższej jazdy i większego prądu.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 11:06 am 

Kajman napisał(a):
Uhm, na razie mam w Tigerze 600tke i ona daje rade.
Mało zwojowe 540tki nie będą od niej mocniejsze?
Prędkość ta co jest styka, mocy więcej chce. Nie widziałem mocnych 600tek, co polecisz?

Czemu b/szczotka?

Dlaczego E-max,czym się różni? Z myślącym nie przesadzaj.

2 pakiet dla pojemności, nie dla napięcia, dla dłuższej jazdy i większego prądu.

podpinając 2 pakiety nie uda ci sie podnieść pojemności a jedynie napięcie. szybciej tak dłużej nie.

czemu b/szczot.... właśnie temu ze pragniesz mocy, 500 wat to standard dla takiego silnika.

a dlaczego e-max 2 silniki zasilane na 14,4v model przystosowany do takich obciążeń i cena sporo niższa jak bonzer po tuningu.

Mało zwojowe silniki przy przełożeniu 9,8:1 (to max dla bonza po przeróbkach) nie będą miały siły by go z miejsca ruszyć.

obrazowo 160 koni z silnika 3,4 litra (600) i 160 koni z silnika 1,6 Vtec (540 17x2) moc ta sama a moment kolosalnie mniejszy.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 11:22 am 

amonsul napisał(a):
podpinając 2 pakiety nie uda ci sie podnieść pojemności a jedynie napięcie. szybciej tak dłużej nie.

czemu b/szczot.... właśnie temu ze pragniesz mocy, 500 wat to standard dla takiego silnika.

a dlaczego e-max 2 silniki zasilane na 14,4v model przystosowany do takich obciążeń i cena sporo niższa jak bonzer po tuningu.

Mało zwojowe silniki przy przełożeniu 9,8:1 (to max dla bonza po przeróbkach) nie będą miały siły by go z miejsca ruszyć.

obrazowo 160 koni z silnika 3,4 litra (600) i 160 koni z silnika 1,6 Vtec (540 17x2) moc ta sama a moment kolosalnie mniejszy.

Zaraz, przecież równolegle podpięte aku zwiększy pojemność nie napięcie.

B/szczot wtedy zezre aku momentalnie?:) Ile prądu bierze 600tka blaszak?
E max mi się technicznie średnio widzi, cenowo to jest 3xTiger(!), poza tym mam kartony części do TLki, jakoś aż w dwa silniki nie wiem czy chwilowo pojde, jednak podłubałbym jeden mocny?

Z silnikami trafne porównanie :) A jak określiłbyś wtedy takiego Integy 55?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 1:00 pm 

sprobuje obrazowo cele w pakiecie są podpięte szeregowo tak,

mamy 6 cel po 1,2V każda i pojemność 2000 mah lutujemy je w pakiet szeregowo (klasyczny pakiet) mamy 7,2 V i pojemność 2000 mah tak ?
a teraz bierzemy 12 cel lutujemy i mamy 14,4V i pojemność 2000 mah tak?

powiedz która wartość podniosła sie ?

powiedz mi jak rodzaj lutowania wpłynie na zdolność magazynowania energii w pojedynczej celi ??

integy porównał bym do disla bez turbiny :)

a teraz wracając do emaxa
własnie planujesz zakupić amorki olejowe (ok 120-150 pln )
zamierzasz kupić silnik który pozwoli ci pojeździć (50-100 pln)
niedługo wymienisz kadłub i zębatki ( komplet 100 + ok 20-30 pln na wzmocnienia miejść kture popekały )
zębatka stalowa odbierająca ( ok 180-300 pln)
alu zawieszenie które wyeliminuje ciągłą walkę z luzami i wyrabiającymi sie mocowaniami (ok 200-300 pln)
kardany (150 za pare)
i pozostanie problem non stop rozpadających sie dyfrów, jak rozwiążesz problem urywających sie satelit (3 wiertła obciete i wsadzone na sztywno w miejsca urwanych patyków w oryginale rozwiążą problem) pozostaną zrywające sie wielowypusty.

i nadal masz średnio fajny model z badziewna aparaturą i jeszcze gorszą elektroniką. czy warto odpowiedz sobie sam.

a może warto kupić e-maxa i mieć kolosalną prędkość wielka moc (w porównaniu do TL) świetne wytrzymałość.
a

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 2:47 pm 

amonsul napisał(a):
sprobuje obrazowo cele w pakiecie są podpięte szeregowo tak,

mamy 6 cel po 1,2V każda i pojemność 2000 mah lutujemy je w pakiet szeregowo (klasyczny pakiet) mamy 7,2 V i pojemność 2000 mah tak ?
a teraz bierzemy 12 cel lutujemy i mamy 14,4V i pojemność 2000 mah tak?

powiedz która wartość podniosła sie ?

powiedz mi jak rodzaj lutowania wpłynie na zdolność magazynowania energii w pojedynczej celi ??

2 pakiety po 6 cel po 4000mAh każda połączonych równolegle zmagazynuje 2x więcej energii niż 6 cel. Prawda?

amonsul napisał(a):
integy porównał bym do disla bez turbiny :)

Czyli qpa.

amonsul napisał(a):
a teraz wracając do emaxa
własnie planujesz zakupić amorki olejowe (ok 120-150 pln )

100, prawda, ale czy emax ma w serii olejowe? I ma ich 8...

amonsul napisał(a):
zamierzasz kupić silnik który pozwoli ci pojeździć (50-100 pln)

Sie zgadza jeśli blaszak mi nie wystarczy po zmianie przełożeń.

amonsul napisał(a):
niedługo wymienisz kadłub i zębatki ( komplet 100 + ok 20-30 pln na wzmocnienia miejść kture popekały )
zębatka stalowa odbierająca ( ok 180-300 pln)

To wszystko mam po kilka sztuk w kartonie w zapasie przypadkiem.

amonsul napisał(a):
alu zawieszenie które wyeliminuje ciągłą walkę z luzami i wyrabiającymi sie mocowaniami (ok 200-300 pln)

Mam jeszcze 3 kpl w zapasie, nie wiem wlasnie czy nie taniej bedzie je poprostu ratowac a potem zmieniac?

amonsul napisał(a):
kardany (150 za pare)
i pozostanie problem non stop rozpadających sie dyfrów, jak rozwiążesz problem urywających sie satelit (3 wiertła obciete i wsadzone na sztywno w miejsca urwanych patyków w oryginale rozwiążą problem) pozostaną zrywające sie wielowypusty.

Kardany mam, dyfry też jeszcze mam zapasowe (ale dzięki za cenną uwagę jak ratować inne), wielowypusty też jeszce mam 2 kpl.
Problem polega na tym,ze mam od diabla części które dostałem razem z modelem, sprzedawać chyba nie ma sensu, może zużyć,naumieć sie, pobawić i sprawdzić czy chce wydać 200eur, to co mam sie sprzeda i tak zawsze?

amonsul napisał(a):
i nadal masz średnio fajny model z badziewna aparaturą i jeszcze gorszą elektroniką. czy warto odpowiedz sobie sam.

Aparature mam swoją (Graupner 40mHz), elektronikę też (Mtronics Digi Sport Max), żaden szał, ale działa :) Przekładam z modelu do modelu jeśli zmieniam.

amonsul napisał(a):
a może warto kupić e-maxa i mieć kolosalną prędkość wielka moc (w porównaniu do TL) świetne wytrzymałość.
a

A emax ma podwozie/zawieszenie w serii plastik?
Czy ma olejowe aluminiowe amory w serii?
Jaki tam jest odbiornik i aparatura w serii, warte uwagi?
Czy przypadkiem nie jest droższy jeśli chodzio części? Choć wydaje mi się żę sa za to szerzej dostępne jeśli chodzi o tjuninki? I na ile jazdy wystarczają tam te 2 pakiety? Jak mocne są seryjne silniki w nim?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 3:49 pm 

http://www.traxxas.com/products/electri ... etails.htm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona