Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 2:03 am

Autor
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 9:26 pm 

Witam.
Modelarze powinni sobie pomagać więc byłbym wdzięczny gdybyście się ze mną podzielili swoimi doświadczeniami.

1. Jak to w końcu jest z tym ustawianiem kąta pochylenia amortyzatorów, kiedy się ustawia bardziej na ukos, a kiedy bardziej w pionie?

2. Kiedy należy skręcić bardziej tylni dyfer i jakie to daje efekty?

3. Kiedy lepiej stosować sztywną oś i one way?

4. Jakie zmiany będą gdy np. zbieżność tylnych kół ustawię na 0 stopni i na 4 stopnie itd.?

5. Co dają kąty pochyleń kół, tzn. kiedy się ustawia pochylenia na -, a kiedy na + ?

6. Co daje grubszy stabilizator, a co daje miększy stabilizator?

To na razie chyba tyle. Bardzo bym prosił o pomoc i podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 31, 2007 3:23 pm 

Nikt mi nie pomoże, nie wierze żeby nikt choć trochę nie wiedział na te temat. Myślałem że modelarze sobie pomagają, a tu proszę, widać że nie każdy chce się podzielić, a nawet "nikt". :?

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 31, 2007 5:36 pm 

Rzadko kto dzieli sie swoimi ustawieniami, z tego co zauważyłem, a 2 to tobie ma sie dobrze jeździć wiec kombinuj

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 31, 2007 6:04 pm 

Moge ci coś powiedzieć o stabilizatorze:
przy miękkim fura przechyla się na zakrętach i ma większy "wykrzyż",
a przy twardym wóz sie mniej przechyla ale ma mniejszy "wykrzyż" :P

PS. Nikt nic nie mówi bo te ustawienia są tajne ze względu na konkurencje innych na zawodach :?
To jak na rajdach lub w F1 :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 01, 2007 11:45 am 

1 jak zależy ci na tym by zawieszenie miękko wybierało (powiedzmy powolnie) to zwiększasz pochylenie jak potrzebujesz szybkiej reakcji to stawiasz pionowo. zależy od gęstości oleju, wstepnego napięcia sprężyn, ilości dziurek w talerzyku i twardości oraz długości sprężyn.

2. zależy to od wyważenia modelu, rozkładu masy i stylu jazdy kierowcy, generalnie im bardziej ślisko tym bardziej spinasz. w powiązaniu z silnikiem, przełożeniem, oponami, pracą zawieszenia. im dyfer spięty tym model będzie łatwiejszy w kontrolowaniu w poślizgu ale im bardziej zablokowany tym bardziej bez ostrzeżenia ten poślizg nastąpi.

3 to zależy od twoich preferencji inaczej prowadzi sie model.
z wan-wayem nie masz hamulców z przodu. (może sie to przydać na szykanach bo łatwiej zarzucić modelem) ale jak nie masz wprawy to będziesz robił altoneny

sztywna oś daje ci większa kontrole nad modelem w przypadku posiadania nadmiernej mocy, ale też trzeba zmienić styl jazdy model będzie strasznie płużył przodem (zwiększy sie promień skrętu) i będzie bardziej niszczył opony. ja stosuje takie ustawienie na szuter i bardzo mokry śliski asfalt.

4 przy zbierznosci 0 niebedzie to miało wpływu na jadze jak zaczniesz zmieniać to generalnie zmiany na ( /\ ) spowodują większa stabilność modelu na prostych, przy przyspieszaniu model bedzie miał tendencji do prostowania ale spadnie prędkśc w zakręcie (wolniej bedziesz musiał w niego wejśc ale szybciej mozesz dodać gazu na wyjściu)

5 na + nieustaiwa sie nigdy (przynajmniej ja niewidziałem i niesłyszałem o takiej potrzebie) - daje ci wiecej przyczepności w zakręcie i umozliwia wpływanie czy model ma być pod czy nad sterowny. zalerzy to od twaerdości opon i wkładek oraz od ich kształtu. przy pułokrągłych wkładkach (rounded) mozesz zastosować wiekszy - i niestracisz przyczepności na prostej.

6 im grubszy (twardszy stabilizator ) tym bardziej powoduje zwiększenie prędkości w zakręcie ale.... utrudnia prace zawieszenia, skraca skok zawieszenia oraz powoduje ze model ma tendencje do podskakiwania
czyli im równiejszy tor tym możemy pozwolić sobie na twardszy stabilizator.

To jest tylko ogólna teoria naprawdę "potraktowana po łepkach" jak gdzieś zonknołem to mnie poprawcie.

Pamiętaj każda zmiana nawet najmniejsza daje zupełnie inne prowadzenie modelu przy skali 1:10 i mniejszej wszystko ustawiasz pod suwmiarke z jak największa dokładnością zawsze lewa strona = prawa (z wyjątkiem wyścigów na owalu) inaczej model będzie sie idiotycznie prowadził
Wszystkie ustaiwenia są ze sobą powiązane w większym lub mniejszym stopniu wiec regulując jedno zawsze trzeba zwrócić uwagę czy reszta też nie wymaga zmiany.