Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 13, 2026 9:53 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 10:45 am 

silnik zdecydowanie juz dotarty , zrobil pewnie z 10 litrow
SH .21 , paliwo BB 20% , ale na Tornado 20% bylo to samo

i teraz tak - jesli reguluje silnik ,zeby trzymal temp ok 110-120 stopni, silnik pluje paliwem - i cieply i zimny , podczas jazdy zosatwia ma soba spora smuge dymku , wieksza w porownaniu z innymi modelami

co to moze oznaczac ?

co do regualcji , to regulowalem jedynie srube od niskich obrotow ( silnik jest ustawiony "na styk" , jesli kola wisza w powietrzu, silnik prawie nimi obraca - obrotow jalowych nie moge zmniejszyc , bo silnik gasnie ) i srube odpowiadajaca za mieszanke - aby wyregulwoac temperature

czy jest to normalne zjawisko ? po przepaleniu zbiorniczka na wysokich obrotach, po modelem jest plamka wiekosci , hmmm, paczki zapalek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 11:01 am 

Zuboż mieszankę na wysokich obrotach.

PostNapisane: Pn paź 15, 2007 11:10 am 

chudej napisał(a):
silnik zdecydowanie juz dotarty , zrobil pewnie z 10 litrow
SH .21 , paliwo BB 20% , ale na Tornado 20% bylo to samo

i teraz tak - jesli reguluje silnik ,zeby trzymal temp ok 110-120 stopni, silnik pluje paliwem - i cieply i zimny , podczas jazdy zosatwia ma soba spora smuge dymku , wieksza w porownaniu z innymi modelami

co to moze oznaczac ?

co do regualcji , to regulowalem jedynie srube od niskich obrotow ( silnik jest ustawiony "na styk" , jesli kola wisza w powietrzu, silnik prawie nimi obraca - obrotow jalowych nie moge zmniejszyc , bo silnik gasnie ) i srube odpowiadajaca za mieszanke - aby wyregulwoac temperature

czy jest to normalne zjawisko ? po przepaleniu zbiorniczka na wysokich obrotach, po modelem jest plamka wiekosci , hmmm, paczki zapalek

a jaką świecę masz?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 11:36 am 

na te pogode zalozylem AXE R7 - jedyna chlodna jaka mialem

a czy znajde gdzies w neci instrukcje gaznika, ktora sruba odpowiada za mieszanke na wysokich obrotach ?

i nigdy nie wiem jednego - jak sie wkreca sruby od regulacji ( czyli w prawo ) to sie podnosi czy obniza wartosci / obroty / "bogactwo" mieszanki ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 11:57 am 

To jest ta śruba w wystającym kołnierzu, przy "wejściu" paliwa do gażnika. Tak to napisałem, abyś mógł zrozumieć.

Zubażasz - skręcając, czyli w prawo kręcisz ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 12:13 pm 

Iglica przy przewodzie paliwowym to HSN (High Speed Needle) - czyli wysokie obroty, ta w korpusie gaźnika w harmonijce przepustnicy to LSN (Low Speed Needle)- czyli niskie obroty,
ta w korpusie gaźnika, pod filtrem powietrza, wychodząca lekko pod kątem to ISN (Idle Speed Needle) - czy bieg jałowy.

HSN jest "pierwsza w kolejce", paliwo z wężyka przechodzi najpierw przez nią. Iglica ma kształt szpilki wchodzącej w otwór. Paliwo przepływa wokół tej szpilki i im bardziej wkręcisz szpilkę tym mniejszy jest prześwit otworu, którym paliwo wpływa do gaźnika. Następym "zaworem" jest LSN, jak zajrzysz do gaźnika, to zobaczysz, że LSN to nic innego jak drut wchodzący w dysze gaźnika. Kiedy przepustnica sie otwiera, drut wysuwany jest z dyszy i w pewnym momencie otwiera ją całkowicie.
Dopóki drut jest w dyszy LSN ma jeszcze wpływ na ilość wpływającego paliwa (obroty niskie i średnie), przy większym otwarciu przepustnicy drut wychodzi całkowicie z dyszy i wtedy jedyne co wpływa na ilość paliwa to iglica HSN na początku gaźnika (regulacja wysokich obrotów)

Sruba ISN to nic innego jak zderzak, o który opiera sie przeputnica, jak go wkręcasz to odsuwasz (otwierasz) przepustnice i obroty jałowe rosną.

Reasumując
Wkręcanie iglic powoduje zmniejszanie "okna" dysz i tym samym zubażanie mieszanki

opis dotyczy gaźnika z dwiema iglicami, w silnikach .21 są zwykle trzy iglice (trzecia do Middle Speed Needle - po drugiej stronie niż harmonijka), z tym że regulacja MSN to już dla zawodowców, zwykle zostawia się ja na gładko z korpusem gaźnika
W mambie są dwie iglice

od czasu do czasu trzeba też kontrolować szczelność wydechu, bo jak spaliny wylatują przed tłumikiem, to ciśnienie w baku spada i do silnika tłoczone jest mniej paliwa a w skutek tego mieszanka zubaża sie niezależnie od ustawienia iglic.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 12:13 pm 

no to ja ta sruba reguluje temperature silnika

silnik nie mial mocy, grzal sie tylko do 80 stopni, wiec cyk, odkrecilem ( chyba ) - temperatura wzrosla do 120 max , silnik dostal wigoru, ale kopci i pluje , lobuz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 12:14 pm 

chudej napisał(a):
na te pogode zalozylem AXE R7 - jedyna chlodna jaka mialem

na obecną temperaturę założył bym cieplejszą

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 12:25 pm 

mialem R6 axe - ale padla

mam jeszcze A8 chyba - nie za ciepla ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 12:35 pm 

chudej napisał(a):
mialem R6 axe - ale padla

mam jeszcze A8 chyba - nie za ciepla ?

myślę, że będzie w sam raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 12:53 pm 

Co do wyboru świec to na tym forum istnieje teza, że dobór ciepłoty świecy zależy od temp zewnętrznej, natomiast modelarze w Usa nie wiedzą o tym nic i dobór świecy uzależniają od zawartości nitro w paliwie. Kupując świecę w sklepie pierwsze pytanie to ile będzie % nitro w paliwe a nie przy jakiej temp. będę jeździł i przyznam że ta teza bardziej do mnie przemawia, kupiłem chyba z 4 rożne świece i zauważyłem że przy 20% nitro, przy upale ok 30 stopni i nawet troszkę ponad najlepiej sprawdziła się świeca gorąca (!!!) i taką mi właśnie polecili. Ja sugerując się forum zakładałem zimną i z silnikiem miałem spore problemy, głównie regulacyjne, bo temperatura silnika była praktycznie porównywalna przy każdym rodzaju świecy.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 1:11 pm 

Tomek, wielkie dzieki za taki wyklad, W KONCU pojalem o co chodzi z tym gaznikiem :)

mysle,ze musze zadbac o szczelnosc ukladu wydechowego, bo czesc spalin ucieka przed kolankiem do wydechu i to faktycznie moze obnizac cisnienie w baku

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 1:42 pm 

pewnie takie coś musisz nowe założyć na wylot spalin w silniku
taka sama uszczelka jest w połaczeniu kolanka z tłumikiem typu in-line
a jeśli masz klasyczne połączenie kolanka z tłumikiem przy pomocy takiej gumy to zamiast opasek zaciskowych proponuje metalowe opaski skręcane śrubą (cybanty). Opaski twardnieją pod wpływem temperatury i albo połączenie się rozszczelnia, albo opaska całkowicie pęka. Cybant można spokojnie dokręcić i przynajmniej u mnie nie ma z nim problemów już od roku chyba.

jeszcze jedna rzecz, te silikonowe łączniki wydechów dość szybko twardnieją i pękają
ostatnio w Riku zakupiłem sobie taką rurkę na wydech. Ma wewnętrzny oplot, nie wiem czy będzie tak trwała jak sie spodziewam, ale zrobiłem na niej już chyba litr i trzyma się dzielnie

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 2:47 pm 

no nie, juz tyle sie znam :)

uszczelki wydechu leca mi jedna za druga - po zmianie na JP3 , nie wiem, czy mam jakies inne rozmiarowo ( ale to jest przeciez znormalizowane ) , czy kiepskie jakosciowo ( mam oryginaly ofny, z tlumika RTR )

zamienie chyba te gume, ktora mam w polaczeniu tlumika z kolankiem ( bo tlumik juz in-line mam ) na te, ktora wlozylem na blok silnika - w samym tlumiku nie bedzie musiala az tak pracowac, a na bloku jednak tlumik o nia ociera podczas jazdy ( nie jeste przeciez sztywno przykrecony, tylko trzyma go sprezyna )

skoro juz idziemy tropem nieszczelnosci - to czym moze byc spowodownany mokry gaznik ? obie uszczelki na wejsciu gaznika w blok silnika sa ok, sprawdzilem. gaznik przykrecony jest juz mocno, rura od filtra powietrza siedzi na dwoch zaciskach. gdzie jest jeszcze miejsce, skad moze uciekac paliwko ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 10:06 pm 

chudej napisał(a):
no nie, juz tyle sie znam :)

uszczelki wydechu leca mi jedna za druga - po zmianie na JP3 , nie wiem, czy mam jakies inne rozmiarowo ( ale to jest przeciez znormalizowane ) , czy kiepskie jakosciowo ( mam oryginaly ofny, z tlumika RTR )

zamienie chyba te gume, ktora mam w polaczeniu tlumika z kolankiem ( bo tlumik juz in-line mam ) na te, ktora wlozylem na blok silnika - w samym tlumiku nie bedzie musiala az tak pracowac, a na bloku jednak tlumik o nia ociera podczas jazdy ( nie jeste przeciez sztywno przykrecony, tylko trzyma go sprezyna )

skoro juz idziemy tropem nieszczelnosci - to czym moze byc spowodownany mokry gaznik ? obie uszczelki na wejsciu gaznika w blok silnika sa ok, sprawdzilem. gaznik przykrecony jest juz mocno, rura od filtra powietrza siedzi na dwoch zaciskach. gdzie jest jeszcze miejsce, skad moze uciekac paliwko ?

śruba mocująca gaźnik
zwykle stożek zaciskający gaźnik w bloku jest miedzy górną a dolna uszelką gaźnika
wkręć na silikon wysoko temperaturowy (ja mam taki zielony do 280st)
ten sam silikon pakuje na tę gumę na wydechu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona