Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 12:38 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 4:31 pm 
Administrator forum

Witam,

Proszę aby zawodnicy i Ci którzy chca startować w klasach Micro przeczytali przepisy i na forum napisali swoje ewentualne uwagi.

PRZEPISY MICRO

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 4:56 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Witam,

Proszę aby zawodnicy i Ci którzy chca startować w klasach Micro przeczytali przepisy i na forum napisali swoje ewentualne uwagi.

PRZEPISY MICRO

Witam,

Mam dwie uwagi.

1.
Dlaczego zabrania sie stosowania amortyzatorow olejowych w klasach STD i OPEN a nie zabrania w klasach 2WD i TRUCK?

2.
Czy jest jakas definicja (wymiary w mm) silnikow okreslanych tylko przez numer 180, 370, 380?

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 5:04 pm 

W kwestii silników w open, 2wd i truck. Nie jest wyraźnie powiedziane czy są dopuszczone bezszczotki, myslę że trzeba to sprecyzować. Odnośnie silników w truck to 380 nie do każdego modelu wejdzie, może powinno się ograniczyć silnik do 370 jak w open?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 5:04 pm 

Myśle że jest to z tego powodu ponieważ w STD jezdzą M18 i HPI i one mają amory nie olejowe.A np Shark czy M18T ma olejówki tak samo Scalpel.

Myśle że to oto chodzi

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 5:06 pm 

Witam , ja mam pytanie odnośnie Micro MT :
czy silnik 380 musi być szczotkowy czy można stosować bezszczotkowy 370
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 5:08 pm 
Administrator forum

Przemku,

Powiedziane jest że w Openie i Truck-ach są silniki odpowiednio : dowolne 370 lub mniejsze i dowolne 380 i mniejsze. W 2WD jest jasno napisane że silnik ma być SZCZOTKOWY :)

Marku,

Posługujemy sie numerami 180, 280, 300, 370, 380.

Trucki mają amory olejowe w standardzie. 2WD to tylko jeden amortyzator olejowy.

W standardzie i openie - z doświadczenia - nie ma sensu stosować innych amorków niż te które są.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 5:24 pm 

Ok, czytałem za szybko :) Jeszcze kwestia opon w open. Załóżmy, że model klasy 2WD staje się dla zawodnika za wolny. Chciałby jeździć na bezszczotce aby podnieść osiągi przy zachowaniu zasilania 4 celami (nie wnikajmy na razie czy to ma sens czy nie). Niestety do opena z tym modelem przeniesć się nie może bo kapcie z tyłu za szerokie. W zwiazku z tym dodalbym zapis że model 2WD w openie może mieć kapcie o szerokości 25mm. Pewnie od razu chętni się nie znajdą na jazdę takim potworem ale z czasem to kto wie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 5:30 pm 
Administrator forum

Przemku, moze poczekajmy ten sezon?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 5:41 pm 

Marku,
Posługujemy sie numerami 180, 280, 300, 370, 380.

Numery sa fajne jesli wszycy producenci je stosuja.
Mam kilka silnikow BL ktore nie sa opisane tymi numerami i nie wiem czy moge je zastosowac. Rowniez kontrola techniczna bedzie utrudniona bez okreslenia jakiegos wspolnego mianownika (np. mm)
Trucki mają amory olejowe w standardzie. 2WD to tylko jeden amortyzator olejowy.
W standardzie i openie - z doświadczenia - nie ma sensu stosować innych amorków niż te które są.

Nie wydaje mi sie aby zasadnym bylo, przy ustalaniu przepisow, kierowanie sie tym co dzisiaj jest produkowane.
Tym bardziej kierowanie sie dzisiejszym doswiadczeniem.

Wydaje mi sie niesprawiedliwe ograniczenie stosowania amortyzatorow olejowych w jednych klasach a dopuszczanie ich w innych, zwlaszcza ze jak sam piszesz nie ma to dzisiaj wplywu na osiagi modeli w klasach STD i OPEN.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 6:07 pm 

moja uwaga na gorąco w czasie przerwy w jezdzie samochodem w skali 1:1
kategorie wiekowe
uwazam ze bardziej standart i truck niz stn i open
w tej chwlo mozna obserwowac naplyw mlodych zawodnikow do truckow nie maja szanse na powalczenie.
Niech open bedzie bez podzialu wiekowego przecez to grupa dla wyjadaczy ::)

a jesli nie to nie podział na grupy wiekowe bedzie we wszystkich 3 grupach

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 6:18 pm 

Powiedziane jest że w Openie i Truck-ach są silniki odpowiednio : dowolne 370 lub mniejsze i dowolne 380 i mniejsze.
- powiedziane może i jest, ale napisane - nie :wink: Przepis odnośnie silników w Openie brzmi:
Cytuj:
Model może byc napedzany tylko jednym silnikiem typu 370 lub mniejszym
- proponuję dodać po "jednym" słowa: "dowolnym (szczotkowym lub bezszczotkowym)"

:idea: uwaga dotycząca wymogów spojlera - obecnie napisane jest:
Cytuj:
(...)oraz nie może byc szerszy niż szerokosc podwozia
- powinno być chyba: "nadwozia"?

:idea: odnośnie silników w STD - napisane jest:
Cytuj:
Model może byc napedzany tylko jednym nierozbieralnym silnikiem szczotkowym typu
180. Zabrania sie jakiegokolwiek ingerowania w konstrukcje silnika.
- takie brzmienie tego przepisu, moim zdaniem, wyklucza stosowanie w tej klasie silników HPI 45T, bo są one rozbieralne - wymienne są w nich szczotki - czy napewno chodziło o wyeliminowanie z użycia tych silników w klasie STD? (pytam teoretycznie, bo nie zamierzałem startować na tym silniku)

:arrow: zgadzam się rónież z Darkiem iż w Openie nie powinno być podziału na grupy wiekowe - Open - jak nazwa wskazuje - ma być klasą otwartą, gdzie jest minimum ograniczeń i gdzie każdy może rywalizować z każdym (również bez względu na różnicę wieku)

:arrow: również ze względu na to, że klasa Open ma być tą, gdzie jest najmniej ograniczeń nie uważam za stosowny zakaz korzystania z amortyzatorów olejowych - jak ktoś chce - proszę bardzo. niech będzie to klasa będąca poligonem doświadczalnym dla nowych rozwiązań.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 6:28 pm 

Rafał Piesio napisał(a):
:arrow: również ze względu na to, że klasa Open ma być tą, gdzie jest najmniej ograniczeń nie uważam za stosowny zakaz korzystania z amortyzatorów olejowych - jak ktoś chce - proszę bardzo. niech będzie to klasa będąca poligonem doświadczalnym dla nowych rozwiązań.

Czy to oznacza ze popierasz wprowadzenie zakazu stosowania amortyzatorow olejowych w klasie STD?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 6:41 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Ok, czytałem za szybko ... Niestety do opena z tym modelem przeniesć się nie może bo kapcie z tyłu za szerokie. W zwiazku z tym dodalbym zapis że model 2WD w openie może mieć kapcie o szerokości 25mm. Pewnie od razu chętni się nie znajdą na jazdę takim potworem ale z czasem to kto wie.

Chyba po to tworzy się klasę 2WD ,żeby np.Skalpele nie jeżdziły w Openie,bo inaczej to po co ta klasa.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 6:45 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
Rafał Piesio napisał(a):

Czy to oznacza ze popierasz wprowadzenie zakazu stosowania amortyzatorow olejowych w klasie STD?

może nie tyle popieram, co nie sprzeciwiam się takiemu zakazowi, ze względu na to, że nie jestem w tę klasę tak zaangażowany jak w Open, ale po głębszym zastanowieniu wydaje mi się, że zakaz taki ma sens, tak długo jak amortyzatory olejowe nie są dostarczane przez samych producentów w zestawach (nie mówię tu o opcjach tuningowych), z uwagi na fakt, że klasa STD ma być z założenia jak najbardziej "pudełkowa" - czyli z udziałem minimum ingerencji w fabryczny model. Dla zrównania szans zachowałbym zakaz stosowania amortyzatorów olejowych również w modelach własnej konstrukcji.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 6:52 pm 

Rafał Piesio napisał(a):
Marek Pleskacz napisał(a):
Rafał Piesio napisał(a):

może nie tyle popieram, co nie sprzeciwiam się takiemu zakazowi, ze względu na to, że nie jestem w tę klasę tak zaangażowany jak w Open, ale po głębszym zastanowieniu wydaje mi się, że zakaz taki ma sens, tak długo jak amortyzatory olejowe nie są dostarczane przez samych producentów w zestawach (nie mówię tu o opcjach tuningowych), z uwagi na fakt, że klasa STD ma być z założenia jak najbardziej "pudełkowa" - czyli z udziałem minimum ingerencji w fabryczny model. Dla zrównania szans zachowałbym zakaz stosowania amortyzatorów olejowych również w modelach własnej konstrukcji.

Jesli klasa STD ma byc klasa pudelkowa to dlaczego przepisy tego nie okreslaja w ten sposob?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona