Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 7:32 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 7:53 pm 

bardzo dobre pytanie

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 8:16 pm 

rysa nie jest duża, szkoda tylko trochę, bo samochód nowy
na moje pytanie o ubezpieczenie otrzymałem odpowiedź, że samochód stał za blisko (ok. 2 m od toru w/g mojej oceny);
a jakby tam stał człowiek a nie samochód - na przykład serwisant, i dostał w nogę, rękę, głowę - też by był "za blisko".
Moim zdaniem to całe ubezpieczenie to jest jedna wielka lipa - za każdym razem, jak coś się stanie to są idiotyczne wymówki - a jest to koronny argument do wykupywania licencji.
Zresztą - jak już pisałem wcześniej - jest to wykupione bezprzetargowo ubezpieczenie w firmie, w której pracował mąż bylej pani minister Jakubowskiej - znana sprawa kryminalna z ubezpieczaniem firm należących do Skarbu Państwa.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 8:22 pm 

Mateusz Jura napisał(a):
Jak ma się do tego ubezpieczenie ktore wykupuje wyrabiając licencję?
Teorytycznie powinno pokrywac takie szkody. :?:

Czesc Mateusz,

Powinienes przeczytac OWU firmy ubezpieczeniowej (poszukaj w internecie).
Z tego co znalazlem przydadza sie nastepujace urywki tego dokumentu:

§1. UNIQA TU S.A. nie odpowiada za szkody:
1) wyrzadzone umyslnie lub wskutek razacego niedbalstwa,
2) nieprzekraczajace 200 zl,

§11
5. W przypadku braku zapisu w polisie dotyczacego udzialu wlasnego, przyjmuje sie, ze wynosi on 8%

Jest tam jeszcze paragraf 21 okreslajacy obowiazki ubezpieczonego w przypadku powstania szkody.
Ciekawa literatura :)

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 8:27 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
Mateusz Jura napisał(a):

Czesc Mateusz,

§11
5. W przypadku braku zapisu w polisie dotyczacego udzialu wlasnego, przyjmuje sie, ze wynosi on 8%

Jest tam jeszcze paragraf 21 okreslajacy obowiazki ubezpieczonego w przypadku powstania szkody.

Pozdrawiam,

Marek

Szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem paragraf 11, a o rażącym niedbalstwie tez chyba nie moze byc mowy.
Moze jakis kompetentny człowiek z Organizacji czyli LOK-u sie wypowie w tej sprawie?

Faktycznie jakos lipnie jest to rozwiązane, pamiętam ze z wyplatami odszkodowan z polis wykupywanych z licencjami Aeroklubu Polskiego nie bylo takich problemów.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 8:33 pm 

Mateusz Jura napisał(a):
Marek Pleskacz napisał(a):
Mateusz Jura napisał(a):

Czesc Mateusz,

§11

Pozdrawiam,

Marek

Szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem paragraf 11, a o rażącym niedbalstwie tez chyba nie moze byc mowy.
Moze jakis kompetentny człowiek z Organizacji czyli LOK-u sie wypowie w tej sprawie?

Faktycznie jakos lipnie jest to rozwiązane, pamiętam ze z wyplatami odszkodowan z polis wykupywanych z licencjami Aeroklubu Polskiego nie bylo takich problemów.

Pozdrawiam

Paragraf 11 informuje ubezpieczonego ze jesli ubezpieczyciel bedzie wyplacal odszkodowanie to wyplaci tylko 92% a pozostale 8% wyjmuje z kieszeni ubezpieczony.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 9:42 pm 

Proponuję dla młodych ludzi nieobeznanych z takim prawniczym bełkotem tłumaczenie na język bardziej zrozumiały zamiast cytowania wprost przepisów - ale dla siebie poproszę interpretację pojęcia "ubezpieczony" jak ktoś ma chwilę się przez OWU przebijać.
Jedno jest pewne - szkoda przekracza 200 zł, ale nie mam ochoty wymieniać w nowym samochodzie całego boku, bo na tym by się musiało skończyć, żeby szkodę całkowicie usunąć.
Jeżeli nawet chciałbym szkodę zgłosić, to powieniem był to zrobić na miejscu, ponieważ auto to nie jest limuzyna do kościoła, a furgonetka do wożenia gratów, nie przywiązuję do tego uszkodzenia wagi.
Przywiązuję ją natomiast do sposobu, w jaki zostało potraktowane moje zgłoszenie tego faktu do sędziego głównego zawodów i przedstawiciela LOK na tychże - żaden z panów nawet nie zainteresował się sprawą. Następnym razem po podobnym zdarzeniu proponuję poszkodowanym wezwać policję - niech spiszą protokół - będzie przynajmniej trochę dodatkowej rozrywki.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 10:13 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Przywiązuję ją natomiast do sposobu, w jaki zostało potraktowane moje zgłoszenie tego faktu do sędziego głównego zawodów i przedstawiciela LOK na tychże - żaden z panów nawet nie zainteresował się sprawą. Następnym razem po podobnym zdarzeniu proponuję poszkodowanym wezwać policję - niech spiszą protokół - będzie przynajmniej trochę dodatkowej rozrywki.

Ehh, to faktycznie niefajnie rozwiązała sie sprawa, myslałem że Mati nic nie będzie musiał robić, poza obowiazkowym sorry oczywiście i reszta odbędzie sie z ubezpieczenia które obowiązuje - jesli mamy wykupione licencje... także wynika z tego ze bezsensu jest kupowanie licencji... chyba zeby tylko wystartować w zawodach, a jesli stanie sie komus krzywda i tak samo zareagują to poprostu będzie to 100% prawdy..

Ja mysle nad tym, by jeśli ktoś zgłasza swoj obiekt do organizacji zawodów, to w obrebie gdzie są parkowne auta, gdzie ammy swoje boxy oraz gdzie staje publicznośc OBOWIĄZKIEM zostało zabezpieczenie tego barierami ochronnymi bądź siatkami jak to było w Rzeszowie i Kłodzku. nawet gdy model na pełnym gwizdku wleci w to, przwróci się lub zostanie skutecznie zatrzymany i nic/nikogo nie uszkodzi...

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 11:27 pm 

Proponuję dla młodych ludzi nieobeznanych z takim prawniczym bełkotem tłumaczenie na język bardziej zrozumiały zamiast cytowania wprost przepisów - ale dla siebie poproszę interpretację pojęcia "ubezpieczony" jak ktoś ma chwilę się przez OWU przebijać.
Jedno jest pewne - szkoda przekracza 200 zł, ale nie mam ochoty wymieniać w nowym samochodzie całego boku, bo na tym by się musiało skończyć, żeby szkodę całkowicie usunąć.
Jeżeli nawet chciałbym szkodę zgłosić, to powieniem był to zrobić na miejscu, ponieważ auto to nie jest limuzyna do kościoła, a furgonetka do wożenia gratów, nie przywiązuję do tego uszkodzenia wagi.

Witam,

Nie wydaje mi sie aby slowa "ubezpieczony" i "ubezpieczyciel" byly zbyt trudnymi do zrozumienia dla inteligentnego mlodego czlowieka jakim jest Mateusz.
Jestem rowniez pewien ze zrozumialym jest dla kazdego fakt ze 8% odszkodowania za szkode bedzie musial ubezpieczony sam zaplacic z wlasnej kieszeni.
Wynika to z OWU (ogolnych warunkow ubezpieczenia) ubezpieczenia jakie "sprzedaje" modelarzom LOK.

Niema jednak mowy o wyplacie odszkodowania jesli poszkodowany sie o to odszkodowanie nie bedzie ubiegal.

Sytuacja nie rozni sie od tej jaka wystepuje w przypadku dowolnej stluczki na drodze miedzy dwoma "doroslymi" samochodami .
W tym przypadku tez zderzyly sie dwa samochody tylko jeden byl w skali 1:1 a drugi 1:8, a wiec kierowcy powinni zachowac sie podobnie.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 11:41 pm 

Akurat tutaj pozwolę się niezgodzić z moim elokwentnym przedmówcą.
Właśnie ten termin "ubezpieczony" moim skromnym zdaniem powiniem zostać zaczerpnięty z OWU bez jakiejkolwiek próby "tłumaczenia"go.
Ubezpieczonym w tym przypadku nie jest OSOBA, która szkodę spowodowała, a ORGANIZACJA, która polisę na takich warunkach wykupiła - czyli to LOK, a nie Mateusz w naszym omawianym przypadku wykłada owe 8%
Więc Kolego Marku - poczytaj sobie dokładnie przepisy zanim zaczniesz tutaj radzić (czytaj wymądrzać się) innym.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 05, 2007 12:04 am 

Akurat tutaj pozwolę się niezgodzić z moim elokwentnym przedmówcą.
Właśnie ten termin "ubezpieczony" moim skromnym zdaniem powiniem zostać zaczerpnięty z OWU bez jakiejkolwiek próby "tłumaczenia"go.
Ubezpieczonym w tym przypadku nie jest OSOBA, która szkodę spowodowała, a ORGANIZACJA, która polisę na takich warunkach wykupiła - czyli to LOK, a nie Mateusz w naszym omawianym przypadku wykłada owe 8%
Więc Kolego Marku - poczytaj sobie dokładnie przepisy zanim zaczniesz tutaj radzić (czytaj wymądrzać się) innym.

Panie Jacku,

Skoro jest Pan pewien swego to tym bardziej sie dziwie ze nie dopilnowal Pan sporzadzenia protokolu i nie wystapil o odszkodowanie.
Obrazanie innych nic teraz nie zmieni.

Skoro Pan tak dobrze zna to ubezpieczenie to moze nam Pan wyjasni czy odszkodowanie zostanie wyplacone jesli szkoda zostala wyrzadzona osobie ubezpieczonej na podstawie tej samej polisy co osoba ktora szkode spowodowala?
To tak jak w rodzinie sa dwa samochody ubezpieczone ta sama polisa i maz przyladuje w samochod zony.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 05, 2007 1:49 pm 

Serdecznie dziękuję zawodnikom teamu HPI HB LRP za skuteczną rywalizację i osiągnięte wyniki w ramach MP.
Dziękuję również serwisowi oraz rodzicom – sponsorom młodszych zawodników.
Bez was nawet najlepszy zawodnik niewiele może osiągnąć. :wink:

Zacznę od klasy, która jest zdecydowanym liderem sprzedaży naszej firmy.
Monster Standard i kultowe już modele z rodziny Savage.
JAN KORNASZEWSKI
MACIEJ MROZEK
PIOTR KRZYŻANOWSKI
KRZYSZTOF REWUCKI
ROBERT GORGOL
DAREK STEFANOWICZ
JAKUB KACZMAREK
ADAM PAPROTA
KRZYSZTOF KOWALCZYK
MACIEJ CZERNIK
MARIUSZ OBARSKI
BŁAŻEJ ZAGOZDA
KRZYSZTOF KLIMCZAK
CEZARIUSZ ZALEWSKI

Szczególnie miło, że w ostatniej eliminacji aż 3 model Savage stanęły na podium
JAN KORNASZEWSKI
KRZYSZTOF REWUCKI
PIOTR KRZYŻANOWSKI
a w generalnej klasyfikacji Janek Kornaszewski wywalczył tytuł Mistrza Polski.
Myślałem, że w tym roku będę musiał opuścić nisko głowę i uznać wyższość kierowców innych teamów i marek modeli, a tu BACH !!!, taki prezent od Janka. :lol:
Model Savage po raz trzeci Mistrzem Polski. :lol: :) :lol:
Janku jak to zrobiłeś ???. Przecież według wielu „formowych” znawców modeli to nie możliwe.
A może oni jednak się mylą? :wink:

Dziękuje również Darkowi Stefanowiczowi, ubiegłorocznemu Mistrzowi Polski za to, że w tym sezonie poświęcił się w większym stopniu przelaniu swojego doświadczenia na nowych adeptów naszego hobby.
Myślę Darku że masz spory udział w sukcesie Krzysztofa Rewuckiego, który jako zawodnik rozpoczynający starty w tym sezonie wspiął się już dość wysoko i mam nadzieję na dynamiczny wzrost jego możliwości.

Klasa Truggy:
MACIEJ DŹWIGAJ
MARCIN AUGUSTYNOWICZ
TOMASZ PRZYBYLSKI
PIOTR AUGUSTYNOWICZ
ROBERT PODRAZIK
ŁUKASZ KACZMARCZYK

Są to modele, które w naszej ofercie zostały zauważone w ubiegłym roku. Ich popularność wśród zawodników dynamicznie wzrasta a tegoroczny spektakularny sukces Maćka Dźwigaja zmienił chyba nieco poglądy zawodników w tej klasie.
Po pierwszym starcie Maćka myślałem, że miał szczęście, po drugim, że mu się udało, ale po finale Mistrzostw Polski widać, że doświadczenie utytułowanego kierowcy klas płaskich jest po prostu niezastąpione !.
Na podstawie obserwacji jego startów polecam wszystkim zawodnikom off-road jazdę również zimą na hali.
Jeśli nie w klasach terenowych to w jakiejkolwiek płaskiej elektrycznej. Jest to super trening przed przyszłym sezonem. A nasza firma w sezonie halowym planuje realizację kilku imprez i klasyfikację HPI LRP Challenge.

Klasa Buggy:
DAREK STEFANOWICZ
GRZEGORZ NÓŻKA
PIOTR ŻYGADŁO
KONRAD TRELA

Tu nasze lokaty sa najsłabsze. Bacznie obserwowaliśmy wyniki dotychczasowych liderów i mam nadzieję, że w przyszłym sezonie poprawimy skład i wyniki zawodników teamu HPI HB w Bagusach.

Klasa Monster Open:
JAKUB KACZMAREK
REMEK ŁYKOWSKI
PIOTR KRZYŻANOWSKI
MACIEJ WRÓBLEWSKI

Tu również startowali zawodnicy korzystający z naszych modeli i za to serdecznie dziękuję.
Niemniej od początku powstania tej klasy nie braliśmy jej pod uwagę w klasyfikacji HPI LRP Challenge.
Powody takiego stanowiska są dość oczywiste. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale nie znajduję powodu dla istnienia tej klasy.
W minionym sezonie jeździły w niej głownie modele, które mają już swoje właściwe klasy.
Nie zauważyłem na torze żadnego niestandardowego modelu.

Na zakończenie
Klasa elektryczna 4WD:
MARIUSZ ZACHACZ

Dopiero pod koniec sezonu pojawił się u nas w ofercie model Cyclone D4. Mariusz jako pierwszy zdecydował się na podjęcie rywalizacji modelem D4.
Na uwagę zasługuje sukces który odniósł startując po raz pierwszy w Kłodzku. Umiejętności Mariusza i możliwości modelu przyniosły oczekiwane efekty.
Mam nadzieję na duże bardzo dobre wyniki kierowców korzystających z oferty Cyclone D4 w klasach 2 i 4WD w zbliżającym się sezonie halowym i przyszłorocznym off-road.
Cyclone D4 wyposażony w osprzęt LRP stanowi naprawdę silne narzędzie w rękach liderów tych klas.

Dla zainteresowanych umieściliśmy na stronie fotki z finałów w Nowym Targu.
Wszystkich zawodników zainteresowanych ofertą naszej firmy zapraszamy do rozmów i planowania przyszłorocznego składu teamu HPI HB LRP w klasach off-road 2008.

Jeszcze raz dziękuje zawodnikom teamu i przypomnę, że korzystając z zaproszenia Marka Kusiakiewicza ostatnia eliminacja i zakończenie cyklu HPI LRP Challenge 2007 nastąpi w czasie Międzynarodowego GP Kłodzka w dniach 29-30/09-2007. Więcej szczegółów opublikujemy w dziale dotyczącym tej imprezy. Zapraszam

Pozdrowienia
Dariusz Flisiak

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 10:28 am 

Na początku chciałbym przeprosić wszystkich z półfinału "A" MT STD za głupawkę która mnie ogarnęła w trakcie biegu. Myślę, że komentarze moich wyczynów są zbyteczne, bo to czego się nasłuchałem od Pana Janka na długo mi wystarczy. Normalnie chciałem się zapaść pod ziemię. :oops:

Co od samych zawodów. Najpierw minusiki:

-nagłośnienie, prawdę mówiąc to brak. Było słychać jedynie podczas przerw i jak meleksy śmigały. I to przy sprzyjających warunkach. Przy spalinach nic nie było słychać, ani na podeście ani w boksach.

-brak zabezpieczanie toru przed zabłąkanymi modelami. Barierki chyba powinny być już standardem.

-deszcz w sobotę. Ale to w końcu offroad, jeździ się w każdą pogodę. Mogło być tylko ciut cieplej. Wbrew zapowiedziom organizatorzy chyba się z Wyższym nie dogadali. :)

-brak tojów. Trzeba było żaby w rowie straszyć.

-serwis na torze. Temat morze.

Plusy:

-tor. Klasa sama w sobie. Nawet na mokro.

-barek. Karkóweczka palce lizać.

-atmosfera na torze i poza nim

-widoki i góralska gościnność. Kocham góry od dziecka.

-w niedziele z przyjemnością było popatrzeć jak szybole łapały termikę. Normalnie na następne zawody jakieś letadlo zabieram. Lotnisko dla modeli na wypasie.

Szkoda tylko, że moje finanse nie pozwoliły mi na udział w większej liczbie eliminacji, a obowiązki służbowo-domowe nie dały mi potrenować miedzy zawodami. Ale i tak są postępy. Najbardziej cieszę się z modelu który praktycznie bez większych awarii (no bo co to jest ukręcenie w sezonie dwóch kompletów tylnych półosiek i spalenie jednej zębatki odbierającej na sprzęgle ciernym) i moje patenty zdały egzamin. A walka była ostra. 8)

Pozdrowienia dla Bziomali, a zwłaszcza Adama oraz dla Marka z HPI. No i dla wszystkich organizatorów, sędziów i zawodników biorących udział w tegorocznych zawodach MP

Pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 6:01 pm 

Jak zawsze u Górali super impreza wszyscy spisali sie na medal
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 06, 2007 7:53 pm 

Wiesław Groszkowski napisał(a):
pozdrawiam

A co z worem :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 07, 2007 4:32 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Wiesław Groszkowski napisał(a):
pozdrawiam

A co z worem :D

Lesław gospodarzowi nie uchodzi na własnym terenie ,ale na wyjezdzie
napewno ..... :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona