Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 11, 2026 5:28 am

Autor
PostNapisane: Pn sie 13, 2007 6:58 pm 

Witam wszystkich!

Dopiero zaczynam zabawe z samochodami rc i jak to kazdy poczatkujacy nie wiem co wybrac. Zastanawiam sie miedzy tymi dwoma modelami i zdaje sobie z tego sprawe ze jeden to truggy a drugi to buggy :)

Czy mozna powiedziec, iz truggy jest bardziej "terenowym" samochodem i jest nim wiecej zabawy w terenie? Moze kiedys wzialbym udzial w zawodach, czy lightning bedzie mial w nich jakies szanse? Bo z tego co sie orientuje cl1 jest raczej do nich przystosowany.

A jak z dostepnoscia czesci do lightninga? Czy sa one o wiele drozsze niz do cl-1? Przegladalem tez w internecie instrukcje obslugi do tych samochodow i o wiele bardziej przejrzysta jest do lightinga, a na dodatek zostal w niej umieszczony dokladny plan konstrukcji tego samochodu, co jest jak dla mnie wielkim plusem :)

Posiadaczy tych modeli prosze takze o opinie o ich "niezawodnosci" :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 13, 2007 7:03 pm 

Obydwa modele są wytrzymałe aczkolwiek z lightningiem miałem dość dużo do czynienia a z cl-1 wogóle.

Części do lajta są na hpi.pl
Model wytrzymały, szybki. Na zawodach są zawsze szanse (paru ludzi jeździ nimi na zawodach)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 13, 2007 10:20 pm 

Dokładnie tak jak mówi Kuba, Lightningiem wiele osób stanęło już na podium, konstrukcja jest typowo wyscigowa, w terenie sobie radzi spokojnie....jeszcze zalezy co masz na mysli teren....?

TRUGGY to jest ogolnie taka konstrukcja: niski srodek ciężkości, szeroki rozstaw osi, świetne opony oraz zawieszenie, co daje niesamowitą stabiność w terenie, na niewielkich hopkach oraz wybojach. Na cieższy teren są MONSTERY:)

Truggy jest o wiele wiekszy od buggy przy tej samej skali 1:8, takze przez to fajniej sie prowadzi, chodzi mi o zachowanie w terenie.

Co do niezawodności Lightning`a ciezko mi narazie cos powiedziec, bo przejechalem nim dopiero niecale 2L paliwa.

Po tych dwoch litrach paliwa moge tyle powiedziec:

- świetne zawieszenie, niektórzy mówią :pływające" :lol:
- świetne opony w standardzie
- szerokie zawieszenie, jezdzilem na torze w Pisecznie i jest naprawde stabilny i przewidywalny, bedąc kiedys na zawodach patrzylem jak zawodnicy wchodzą w jeden zakret na torze i myslalem ze on taki trudny jest, a jednak nie....to kwestia modelu :lol: Lightning wchodzil w niego jak po sznureczku
-jeden amorek mi sie poci, ale to pewnie kwestia niedopatrzenia
-no i przed zaczęciem jazdy nalezy sznurek od szarpanki czyms nawoskowac, bo fabrycznie jest to marnie zrobione, tez juz nie mam z tym problemu.

Kurde, dlugo by jeszcze pisać... :D najlepiej Kamrox pytaj co Cie konkretnie interesuje i bedziemy Ci pomagać w wyborze :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 11:25 am 

bikeman1 napisał(a):
Truggy jest o wiele wiekszy od buggy przy tej samej skali 1:8, takze przez to fajniej sie prowadzi, chodzi mi o zachowanie w terenie.

Moze inaczej, Truggy sprawia wrażenie znacznie większego od Buggy. Właściwie to jest od niego szerszy, a nie dłuższy a to za sprawą kół. Przykład? OFNA Ultra LX One i OFNA Mutilator. Tak samo długie, podobnie zbudowane. Różnice tylko w silniku i kołach.

Modele buggy są szybsze, ale nie wjadą w taki teren jak np. truggy czy MT. Są za to zwrotniejsze.

Musisz wybrać czy wolisz szybszą, zwrotniejszą jazde, czy z pozoru wiekszy ale ładniej pływajacy model. Obie konstrukcje mają swoje zalety i wady.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 11:49 am 

el_gringo_dado napisał(a):
Moze inaczej, Truggy sprawia wrażenie znacznie większego od Buggy. Właściwie to jest od niego szerszy, a nie dłuższy a to za sprawą kół.

I tu Cie wyprowadze z bledu poniewaz wiekszosc (o ile nie wszystkie) zawodnicze truggy (XT8, MBX5T, ST-R...) maja dluzsza plyte od swoich pierwowzorow buggy.

Ostatnio edytowano Wt sie 14, 2007 11:59 am przez Mateusz Jezierski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 11:52 am 

W takim razie zwracam honor. Mówiłem tylko na przykładzie Ofny.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 12:25 pm 

NIe tylko kola sa wieksze w truggy, cale wachacze w wiekszosci modeli sa dluzsze i masywniejsze a co za tym idzie to rowniez poloski tez sa dluzsze

Tamiya 801xe
Crc Gen-XL

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 1:02 pm 

el_gringo_dado napisał(a):

Różnice tylko w silniku i kołach.

Modele buggy są szybsze, ale nie wjadą w taki teren jak np. truggy czy MT. Są za to zwrotniejsze.

Musisz wybrać czy wolisz szybszą, zwrotniejszą jazde, czy z pozoru wiekszy ale ładniej pływajacy model. Obie konstrukcje mają swoje zalety i wady.

Tak jest różnica w silniku, masz racje, Truggy maja bardzo mocne silniki i nieprawdą jest że buggy są szybsze od Truggy. Koła również są inne, w truggy są większe.

Hmmm....napisałeś z pozoru większy model...Truggy są większe...maja calkiem inaczej zbudowane wachacze, dłuższe ośki, amorki itp :)

Mialem okazje "zmierzyć sie" z modelem zawodniczym buggy na torze w Piasecznie. Nie bede tu mówił o tym kto wygrał kto przegrał. Powiem tak: buggy jest baaaardzo "twardy", skoki wykonywane przez buggy sa "twarde" i widać jak każdy najmniejszy dołek jest odczuwalny przez baggusa. Natomiast Truggy "płynął" po torze zachowując tą samą prędkość :)

Także musisz sie zastanowic KAMROX co bardziej Ci sie spodoba :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 9:54 pm 

Buggy są szybsze.

A tamten pojedynek to nie wyszedł.
Bo silnik nie wyregulowany, nie równo pracujący i w ogóle mam silnik do ****

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 15, 2007 9:25 pm 

Dziekuje wszystkim za szybkie odpowiedzi :) Cos mi sie wydaje, ze niedlugo stane sie szczesliwym posiadaczem lightninga.

Mam jeszcze takie pytanie, czy te samochody maja w ogole bieg wsteczny? Wydaje mi sie, ze nie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 15, 2007 9:58 pm 

Lightning nie ma biegu wstecznego....ale to wcale nie jest wadą :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 15, 2007 10:12 pm 

Mają ale tylko niektóre. I przeważnie jako opcja