Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 25, 2026 10:30 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 3:06 pm 

Witam wszystkich!

6 Sierpnia na GP w Nowym Targu pierwszy raz w Polsce wystartowała grupa Rally Game. Zawodników było około 5. 1 Protech, reszta Inferno GT.
Klasa większości przypadła do gustu (mam nadzieje, że w tym i sędzią Very Happy)

Postanowiłem spytać Sędziego Głównego jakie są wymagania aby klasa była uznana w przyszłym cyklu EMP (off-road) i m.in warunek jest taki, że ma się zebrać odpowiednia liczba zawodników.

Modele klasy RALLY GAME to poprzerabiane baggusy w skali 1:8 z budą samochodu rajdowego.
Oczywiście na rynku są dostępne modele takie jak Kyosho Inferno GT, czy X-ray XB 8 rally lub Technokit 1:8 SPRY RALLY GAME. Jednak, że Baggus (na fotce Kyosho MP 777 ze zmienionymi wieżami, mocowaniem karoserii i budą wygląda tak: http://www.rcpics.net/view_single.php?medid=84786

RALLY GAME można było by podłączyć (jeżeli zostanie zastosowany podział) do baggusów i traggusów itp.

Przepisy:
Na początku myślę, że nie warto tworzyć bardzo surowych przepisów, ponieważ uważam, że klasę należy najpierw rozwinąć!

1. Silnik.
Model może posiada jeden 2-suwowy silnik spalinowy o pojemności skokowej max. 4,68 cm

2. Zbiornik paliwa.
Dopuszcza się wyłącznie pojedynczy zbiornik paliwa o maksymalnej pojemności 150 cm .

3. Paliwo.
Jako paliwo może być stosowana wyłącznie mieszanka alkoholu metylowego z olejem i dodatkiem maksymalnie
30% nitrometanu.

4. Tłumik.
Silnik napędzający model musi posiadać tłumik umożliwiający ograniczenie hałasu do 82 dB. Pomiar hałasu
dokonywany jest z odległości 10 m na poziomie 1 m od jezdni w całym zakresie pracy silnika.

5. Przeniesienie napędu, hamulec, sprzęg o, skrzynia biegów lub środkowy dyferencjał.
Model musi mieć sprawny hamulec i sprzęgło umożliwiające zatrzymanie modelu przy pracującym silniku.
Dopuszcza się stosowanie skrzyni biegów maksymalnie z trzema biegami. W czasie wyścigów nie jest dozwolone stosowanie biegu wstecznego. Dopuszcza się modele z napędem na jedną lub dwie osie.

6. Karoseria i jej mocowanie.
Dopuszcza się stosowanie wszystkich karoserii dedykowanych przez producentów dla modeli klasy RALLY GAME, z nadwoziem sedan lub hatchback. Mocowanie karoserii musi być trwałe podczas całego wyścigu.
Kołki mocujące karoserię nie mogą wystawać więcej niż 30 mm ponad karoserię.
Otwory chłodzące w karoserii: Dopuszcza się wycięcie maksymalnie 1/2 przedniej szyby. Szyby tylna i boczne mogą być wycięte lub pozostawione w całości.

7. Pałąk ochronny.
Model może posiadać pałąk ochronny wykonany z pręta stalowego lub płaskownika duraluminiowego.

8. Antena.
Model może posiadać jedną antenę giętką. Antena wykonana z drutu sprężynowego musi być od góry zabezpieczona ochraniaczem.

9. Ogumienie.
Średnica opon - min. ,
szerokość opon - min.
Dozwolone jest cięcie i modyfikowanie opon. Żaden obcy produkt na ogumieniu nie jest dopuszczalny, nawet na oponach deszczowych.

10. Obręcze kół.
Niedopuszczalne jest wystawanie nakrętek
mocujących koła i osi kół poza obręcz.

11. Zderzaki.
Zderzaki nie są obowiązkowe. Dozwolone są zderzaki fabryczne. Zabronione są zderzaki z metalu, bakelitu i płyt laminowanych.

12. Dodatkowe urzadzenia elektroniczne.
Stosowanie jakichkolwiek aktywnych urządzeń kontrolujących trakcję, aktywnych zawieszeń, aktywnych systemów kontroli skrętu, wykorzystujących żyroskopy albo urządzenia mierzące przeciążenie jakiegokolwiek rodzaju jest surowo zabronione. Czujniki mogą być używane dla celów biernych, czyli odczytu, lub nagrania danych ale nie do kontrolowania i korygowania osiągów modelu.

Kto był by chętny :?:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 5:50 pm 

Ja bardzo chętnie :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 6:14 pm 

super, pytanie mam do opon, jakie opony stosujecie w 1/8? z buggy, czy można kupić specjalne rally do 1/8?

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 8:14 pm 

wszytsko pieknie i cacy ale jak sobie wyobrazacie polaczenie trgo z baguasmi albo tragusami??
przeciez to sie ma nijak z tymi klasami poza moze warunkami technicnymi.
poza tym te klasy sa juz licznie obsadzone szczegulnie na MP i dolozenia tam jeszcze czegos hmm podobnego to bezsens

oczywiscie ja osobiscie jestem za
ale widzial bym ta klase podlaczona do OPEN tam startuje malo zawodnikow i bylo by to ciekawsze, a i byc moze by wyparlo by marna klase open w EMP

polecam przemyslec takie rozwiazanie

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 8:57 pm 
IWAN

Moim zdaniem to nie jest głupi pomysł, może paru zawodników a Buggy czy truggy przeszło by do Rally, a ciekawym pomysłem jest umieszczenie klasy rally w obu serialach czyli off i on road, tak jak prawdziwy cykl rajdowych mistrzostw świata.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 10:04 pm 

W założeniu Rallygame to jazda modyfikowanymi bagusami albo specjalizowanymi modelami po PŁASKIM czyli np. po BRUDNYM, NIERÓWNYM ASFALCIE. Pooglądajcie hiszpańskie czy włoskie filmiki dotyczące Rallygame jak to wygląda. Rallygame powstało jako temat zastępczy na jesień-zimę, można tymi modelami jeździć po brudnym i dziurawym asfalcie gdzie rasowa IC10 czy IC8 nie da rady pojechać. Co do silnika to obowiązującym jest 3,5ccm i zakaz stosowania przekładni dwubiegowej. Tak jest w Europie i tego powinniśmy się trzymać.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 10:29 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
W założeniu Rallygame to jazda modyfikowanymi bagusami albo specjalizowanymi modelami po PŁASKIM czyli np. po BRUDNYM, NIERÓWNYM ASFALCIE. Pooglądajcie hiszpańskie czy włoskie filmiki dotyczące Rallygame jak to wygląda. Rallygame powstało jako temat zastępczy na jesień-zimę, można tymi modelami jeździć po brudnym i dziurawym asfalcie gdzie rasowa IC10 czy IC8 nie da rady pojechać. Co do silnika to obowiązującym jest 3,5ccm i zakaz stosowania przekładni dwubiegowej. Tak jest w Europie i tego powinniśmy się trzymać.

Mamy Polskę... w sumie też Europa ale do zachodu nam trochę daleko.
Sam jestem zdecydowany przejść z Truggy do Rally Game (o ile taka klasa powstanie). Jakoś Czesi mogą się ścigać po torach off-road i żyją...

Co do klasy Open to nie wnikam. Jeździ tam kto co chce. Mi by nie przeszkadzało wyparcie klasy open przez RALLY GAME.

Osobiście sam bardzo chciałbym się ścigać w klasie Rally Game i bardzo mi zależy aby taka klasa zaistniała w 2008r.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 4:30 pm 

Adam Jugowski napisał(a):
Przemek Morawski napisał(a):

Mamy Polskę... w sumie też Europa ale do zachodu nam trochę daleko.
.

masz racje ze torche a nawet bardzo nam daleko tylko niewidze powodu dla ktorego mamy robic cos co nas jeszcze dalej odsunie od tego swiatowego poziomu
skoro juz kilka osob z naszego swiatka stara sie by to wszytko zaczelo wygladac przynajmniej podobnie

Calkowicie zgadzam sie z Przemkiem i uwazam jego argumenty za 100% sluszne jesli chodzi o te ralygame klase

po drugie jak by weszla ta klasa i byscie chcieli scigac sie na torach off to zaraz by byl lament i straszny palcz ze sa nierowne i maja hoopki
a to MA BYC OFF ROAD czyli brod kuz nierownosci po maxie
a ta klasa to faktycznie na szuterek niech sie uda i tam szuka swojego miejsca

FLOTA:
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 5:01 pm 

Wojciech Taperek napisał(a):

(...)
po drugie jak by weszla ta klasa i byscie chcieli scigac sie na torach off to zaraz by byl lament i straszny palcz ze sa nierowne i maja hoopki
a to MA BYC OFF ROAD czyli brod kuz nierownosci po maxie
a ta klasa to faktycznie na szuterek niech sie uda i tam szuka swojego miejsca

Ale właśnie ja chce się ścigać w takich warunkach. Prawdziwe rajdówki lataja po 45 m i nic im nie jest. Jeżeli myślisz, że będzie ktoś lamentował, że jest nie równo, to zawsze może zmienić klasę :wink:

Co do przepisów to w na 2009 rok można ostro zaostrzyć przepisy! I Stworzyć je wspólnymi siłami.

A to żebym nie był gołosłowny:
http://cache.jalopnik.com/assets/resour ... 1/wrc1.jpg
http://img1.jurko.net/wall/paper/MarkkoJump_2.jpg
To już pomijam.... http://www.youtube.com/watch?v=qDi0MZJZ-w0

Zawsze w najgorszym wypadku można zbudować objazd. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 5:10 pm 

nie no luz lataja lataja
ale zobacz roznice w locie:)
chodzi mi o to ze one tyle leca dzieki duzej predkosci i niewielkiemy nachyleniu hoopki

ale nie do tego daze zebys mnie dobrze zrozumial
wydaje mi sie i zdaje sie ze wielu kolegow sie zemna zgodzi iz laczenie klas w momecie rozkwitu jednej z nich to pomylka
absolutnie nie jestem przeciwny nowej klasie ale niech powstanie sobie jako zupelnie oddzielna

jesli przesledzisz ostatnie tematy zwiazane z ocena zawodow to znajdziesz wiele propozycji odzielenia klasy bagusow od zawodow czyli zrobienia samych zawodow dla bagusow bo jest nas coraz wiecej
i przy takiej sytuacji laczenie klas minie sie z celem wreczu utrudni starty innym a nie w tym rzecz chyba

naprawde jesli chcmy zeby to wszytko czyli nasze MP bylo na europejsim poziomie nie mozemy sopbie pozwalac na takie odchyly i dziwolongi
jak najbardziej stowrzyc klase ale jeszcze raz powtorze ODZIELNNA

pozdro

FLOTA:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 5:45 pm 

Dlaczego dodanie nowej klasy miało by utrudnić starty innym?

Jeżeli dojdzie do podziału, że elektryki i baggusy + truggy będą się ścigać same to będzie sporo czasu aby rozegrać jedną klasę więcej.

Należy pamiętać, że jedna klasa więcej to zyski dla naszych dystrybutorów, którzy fundują nam nagrody + zysk dla LOK'u (większa liczba zawodników)

Jeżeli zrobi się klasę zupełnie osobno to kto na nią przyjedzie?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 5:59 pm 

czekaj czekaj bo chyba sie nie zrozumielismy
ja mam namysli mowiac odzielnie czyli ze raly game jedzie samo czyli jest klasa tragyy bagusy standarty i raly ale na jednych zawodach
a ty mowiles o tym zeby to razem puscic w klasie traggy i to byla by pomylka

tylko ze tez zrobienie zawodow dwu dniowych z tymi wszytkimi kalasmi naraz to ciezko widze
trzeba by to rozdzielic nap na bagusy ele. 2 i 4 wd oraz splinki baguski

a drugiie standarty tragyy i IC5 no i wlasnie ralygame

takie rozwiazanie mialo by sens

tylko znow problem i pretensje beda mieli ci co jezdza w dwuch klasach z kazdej z grup

ja to tak naprawde widze

FLOTA:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 6:07 pm 

Puszczanie klasy rally game z benzyniakami nie ma sensu :wink:
Przecież rajdówką będzie naprawdę ciężko pojechać po torze, po którym upalały benzyniaki.

Najpierw niech powstanie oficjalny podział klas. Wtedy może uda się włożyć gdzieś klasę Rally Game, tak aby pasowało większości.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 10, 2007 3:03 pm 

Tak zgadzam sie petrole niech jeżdżą same !!

Rally game tylko żeby płaczu nie było jak bude połamiecie.

mogę prosić fot od dołu takiego modelu jeżeli ktoś ma, oczywiście z założoną buda?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 1:54 pm 

...

Ostatnio edytowano So sie 02, 2008 12:13 am przez Jacek Ochociński, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona