Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 11:36 pm

Autor
PostNapisane: N sie 05, 2007 9:00 pm 

Witam

Mam problem z uruchomieniem silnika Force .26. Dokładnie chodzi o to, że chce go uruchomić na paliwie 16% (oczywiście nie po to by jeździć, ale po prostu jest to mój nowy model i mam do niego paliwo tylko 16%, rodzice nie dadzą mi pieniędzy dopóki nie zobaczą że ten silnik działa)

Jest też drugi problem, mianowicie silnik odpalany jest przez szarpankę (w poprzednim modelu miałem roto), tak więc nie umiem zbytnio się nią posługiwać (zerwałem już linkę kilka razy...).

Czy jest jakiś sposób uruchomienia silnika np. przy użyciu wiertarki jako rozrusznika?

EDIT:

Próbowałem uruchomić szarpakiem, ciągnę ciągnę, a silnik nic..., w końcu odpalił na 1 sekundę i zgasł :( .

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sie 05, 2007 10:10 pm 

kupujesz tyłek do forców .21- .32 tzw ,,backplate,, i shaft czyli samą końcówke od roto . Wsadzasz do wiertarki i palisz - ja tak robie w swojej nandzie i odrazu pali,wkrętarka może być za słaba..
Ja takowy tyłek za 20zł używany kupiłem :D
Nowa ścianka kosztuje 52zł link:
http://www.rcworld.pl/shop/index.php?pr ... od_id=1467

PostNapisane: Pn sie 06, 2007 8:28 am 

bpetera napisał(a):
Witam

Mam problem z uruchomieniem silnika Force .26. Dokładnie chodzi o to, że chce go uruchomić na paliwie 16% (oczywiście nie po to by jeździć, ale po prostu jest to mój nowy model i mam do niego paliwo tylko 16%, rodzice nie dadzą mi pieniędzy dopóki nie zobaczą że ten silnik działa)

Jest też drugi problem, mianowicie silnik odpalany jest przez szarpankę (w poprzednim modelu miałem roto), tak więc nie umiem zbytnio się nią posługiwać (zerwałem już linkę kilka razy...).

Dozbieraj sobie pieniędzy i kup paliwo 20%, nie odpalaj na 16tce, szkoda silnika, źle Ci sie dotrze. Paliwo 16%, ma inna temp pracy, inaczej sie reguluje silnik, inaczej pracują materiały ( tłok, cylinder itp ).

A co do szarpanki, to pewnie dlatego ja urwales bo ciągniesz do konca :( Szrpanki nie mozesz tak daleko wyciagac, robisz krótkie (20cm) a energiczne pociągnięcia. Jesli nie chce odpalic to znaczy ze silnik jest zle wyregulowany.
A jesli do tego wszystkiego jest to nowy silnik i pierwszy raz bedziesz docieral, to lepiej zanies model do jakiegos serwisu i niech oni to zrobią.

Ostatnio edytowano Pn sie 06, 2007 8:30 am przez bikeman1, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 06, 2007 8:29 am 

To nie jest nowy silnik :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 06, 2007 8:39 am 

Bartek Koźbielak napisał(a):
kupujesz tyłek do forców .21- .32 tzw ,,backplate,, i shaft czyli samą końcówke od roto . Wsadzasz do wiertarki i palisz - ja tak robie w swojej nandzie i odrazu pali,wkrętarka może być za słaba..
Ja takowy tyłek za 20zł używany kupiłem :D

Ja myślałem nad zakupem takiego "tyłu" do mojego HB: http://www.rcworld.pl/shop/index.php?pr ... rod_id=658

Tylko wlasnie te rotostary sa drogie :?
Wiertarka można odpalać jak jest dostep do prądu...a jak nie ma?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 06, 2007 4:13 pm 

A jakie paliwo kupić 20 czy 25 % nitro

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 06, 2007 4:14 pm 

25%

Tytuł:
PostNapisane: So sie 18, 2007 8:30 pm 

Witam!

Silnik już odpala (na razie na 16%), tylko, że dzisiaj chciałem pojeździć no i pojawił się taki problem, że dodając gazu na sucho <na podstawce - koła w powietrzu> tylne koła kręciły się a na ziemi ani drgnęły bo wały wylatywały z kielichów, ale ogólnie jest ok.

Już nawet przyzwyczaiłem się do szarpanki...

Dzięki wszystkim za pomoc, w razie dalszych problemów będe piał :)

Pozdrawiam Bartłomiej Petera

Tytuł:
PostNapisane: So sie 18, 2007 8:44 pm 

jesli wypadły wałki to znaczy ze źle złozyles tylnie zawieszenie i wałki mają za duzy luz. Po 1 kup podkadki gumowe chociazby od hpi (sam takie mam) i zniweluj luz na kielichu, jesli nie chcesz zrywac szarpa co chwilke nie zapalaj silnika z zalanego .... proste;) wątpie zeby force .26 miał taka kompreche (szczegolnie uzywka) zeby mu linke rwało....

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: N sie 19, 2007 2:53 pm 

Tak naprawde to linka się nie urywała tylko wypadała z mocowanie, teraz doszedłem do wniosku, że po prostu to ja źle złożyłem szarpak. Teraz został prawidłowo złożony i chodzi ok.

Co do luzu to uciąłem trochę wężyka silikonowego na długość 2mm to rozwiązało całkowicie problem luzu.

Ale pojawił się kolejny problem którego przyczyny próbowałem dojść przez dwie godziny i nic...

Chodzi o to, że kiedy obracam zębatkę odbierającą (skrzynia biegów o jednym biegu) to dziwnie chodzi a dokładnie to jak przekręcam jakieś pół obrotu to powstaje mały opór, potem pcham trochę mocniej no i się kręci niby odpowiednio ale to jest tak jakby wcześniej był opór a za jakimś progiem coś "puszcza" i kręci się 1/3 obrotu jak obrócone sprężyną

Może to jest przyczyną następnego problemu ? :

Następny problem to: Jak stawiam model na ziemi i próbuję pojechać to muszę dać 1/4 przepustnicy aby ruszył, poza tym nie osiąga odpowiedniej prędkości (jedzie powoli)

Trudno mi opisać niektóre problemy ponieważ nie znam fachowego określenia niektórych zjawisk, jeżeli napisałem coś niezrozumiale to przepraszam.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

Bartłomiej Petera

Tytuł:
PostNapisane: N sie 19, 2007 5:05 pm 

masz bardzo podstawowy problem. WYCHYLENIA NA APARATRZUE SĄ ZA MAŁE I MODEL NIE OTWIERA PRZEPUSTNICY SILNIKA. A HAMULCE SĄ ZA CIASNO USTAWIONE NA CIĘGNACH :) popraw to jesli niewiesz jak napisz na gg 1646597

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 21, 2007 12:36 am 

No, niestety nie trafiłeś (aż tak początkujący nie jestem). Takie rzeczy sprawdzałem na początku dochodzenia przyczyny problemu.