Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 6:43 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 10:22 pm 

Jestem ZA, ale:

Ostatnie zawody w MG - Pochwalić- 110 zawodników
i z jednej strony bardzo dobrze, natomiast z drugiej
start jednego dnia, w trzech eliminacjach po 5 minut, co trzy godziny
jest trochę "niewygodny".

Rozumiem, że na razie jest to forma udziału w dyskucji,
przecież Wiecie, ze trzeba brać poprawkę na
oczekiwania Organizatorów zawodów...

MODELCARS

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 10:25 pm 

Kuba, przekonaj Maćka żeby przerzucił się na baggusy :lol: , wracając do tematu. System który proponuję nie jest wymyślony przeze mnie, w takiej formie rozgrywa się Mistrzostwa te Europy i te Świata - 6 biegów eliminacyjnych z czego do kwalifikacji do poszczególnych pod finałów liczą się 4 najlepsze. Można to na nasze potrzeby zmodyfikować do np. 5 biegów i liczenia 3 najlepszych (ale to już kwestie kosmetyczne). Po części taki system funkcjonuje już u nas w Polsce, w finałach klas elektrycznych (3 biegi finałowe, 2 najlepsze się liczą) dlaczego więc nie pójść krok na przód? I dokonać takich zmian.

Kwestia rozdzielenia zawodów jest istotna i wymaga zastanowienia się oraz analizy. Model podziału który proponujesz nie jest rozwiązaniem gdyż MT,Buggy i Truggy startowały by razem co za tym idzie 3 najliczniejsze klasy pozostały by nierozdzielone. Na podjęcie decyzji jest jeszcze troszeczkę czasu, ważne jest jednak to aby już teraz zająć się wstępnym planowaniem zmian.

Zawody jedno-dniowe mają kilka podstawowych minusów które w mojej ocenie dyskwalifikują je jako imprezy o randze EMP, dla niektórych dojazd na EMP wiąże się z koniecznością odbycia dalekiej podróży (nawet z jednego końca Polski na drugi), zatem 1 dzień to zdecydowanie za mało aby w nocy pt/sob jechać na zawody, startować cały dzień i bez snu wracać z powrotem do domu. Już raz przetrenowałem podobną sytuację - pt. - szkoła, pt/sob - impreza, 4 rano(sobota) wyjście z imprezy i prosto do Czech na zawody, sob- cały dzień startów,sob(wieczór) - powrót do domu. Całe szczęście nie ja prowadziłem bo nie wiem czy dojechałbym do domu. A zawody bardziej przypominały katorgę niż frajdę z jazdy (a biegi eliminacyjne trwały aż 8 min, więc jazdy było aż nadto)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 26, 2007 8:35 am 

Przy rozdzieleniu klas nigdy nie znajdziemy złotego środka, bo zawsze znajdą się "poszkodowane" osoby. Są zawodnicy, którzy jeżdżdzą w 4WD i MT STD, w Buggy i MT STD, w Truggy i MT STD, tak więc nie ma opcji co by wszystkim dogodzic. Podział wg klas EFRY też nie jest do końca dobrym rozwiązaniem, bo ileż to zawodników np z tych co byli teraz w MG jeździ na zawody międzynarodowe ? Myślę, że podział należy bardziej dopasowac do realii panujących u nas. Ja proponuję podział MT STD, MT Open i Truggy a druga grupa to 2WD, 4WD i Bagusy co do IC5 to nie chce nikogo urazic ale w obecnej sytuacji nie widze poprostu dla nich miejsca na EMP. Przyczyna bardzo prosta, nie ma torów w karaju dla tych modeli, no może jeden się znajdze :). Podział taki uargumentowac można jeszcze jednym bardzo ważnym czynnikiem. Powszechnie wiadomo że Bagusy to są najwieksze destruktory jeżeli chodzi o nawierzchnie toru i po ich przejazdach w klasach MT STD/OPEN i Truggy zwiększa się czynnik losowości. Natomiast modele klas 2WD i 4WD są mniejsze więc na nich wrażenia nie robi dołek bo sobie w niego wjedzie i wyjedzie a Tragusa albo MT STD podbije.

PostNapisane: Cz lip 26, 2007 8:56 am 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Maciej Pożycki napisał(a):
Witam, moja propozycja dot. klasy Efrowskiej IC8 Buggy. Po IV eliminacji do MP jest sklasyfikowanych 44 zawodników. Przyszły sezon przyniesie na pewno nowe twarze, czy zatem nie powinniśmy się zastanowić nad rozgrywaniem rozdzielonych zawodów dla klas. Póki co w Polsce w off-road są rozgrywane 3 klasy EFRA (Buggy , 4 i 2 wd) proponuję organizacje zawodów dla w/w klas w terminach nie pokrywających się z terminami zawodów Truggy , MT i IC5.

Co dot. przepisów. Taki sposób organizacji znacząco zmniejszy liczbę startujących zawodników podczas danej imprezy a co za tym idzie nastąpi zwiększenie ilości biegów eliminacyjnych (czyli więcej jeżdżenia). Na wzór systemu Mistrzostw, proponuję zwiększenie ilości eliminacji do 6 i liczenia 4 najlepszych biegów do kwalifikacji do pod finałów. Proponuję także likwidację "szczęśliwej 4" z kwalifikacji która automatycznie dostawała się do finałów.

Pozdrawiam,
(MP)

W woli wyjaśnienia, bo napisałem to niewłaściwie. Pisząc o 6 eliminacjach mam na myśli 6 biegów eliminacyjnych z których liczone są 4 najlepsze lub tak jak proponował Paweł 5 biegów i 3 najlepsze liczone.

ZA :!:

Popieram :!:

Myslalem, ze najbardziej demoluja tor MT albo IC-5

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 26, 2007 11:26 am 

Najbardziej IC-5 a potem buggy :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 26, 2007 12:08 pm 

Maciej Bartoszek napisał(a):
Przy rozdzieleniu klas nigdy nie znajdziemy złotego środka, bo zawsze znajdą się "poszkodowane" osoby. Są zawodnicy, którzy jeżdżdzą w 4WD i MT STD, w Buggy i MT STD, w Truggy i MT STD, tak więc nie ma opcji co by wszystkim dogodzic. Podział wg klas EFRY też nie jest do końca dobrym rozwiązaniem, bo ileż to zawodników np z tych co byli teraz w MG jeździ na zawody międzynarodowe ? Myślę, że podział należy bardziej dopasowac do realii panujących u nas. Ja proponuję podział MT STD, MT Open i Truggy a druga grupa to 2WD, 4WD i Bagusy co do IC5 to nie chce nikogo urazic ale w obecnej sytuacji nie widze poprostu dla nich miejsca na EMP. Przyczyna bardzo prosta, nie ma torów w karaju dla tych modeli, no może jeden się znajdze :). Podział taki uargumentowac można jeszcze jednym bardzo ważnym czynnikiem. Powszechnie wiadomo że Bagusy to są najwieksze destruktory jeżeli chodzi o nawierzchnie toru i po ich przejazdach w klasach MT STD/OPEN i Truggy zwiększa się czynnik losowości. Natomiast modele klas 2WD i 4WD są mniejsze więc na nich wrażenia nie robi dołek bo sobie w niego wjedzie i wyjedzie a Tragusa albo MT STD podbije.

Dokładnie taki podział zaproponowałem, i jest to podział na klasy Efrowskie i nieEfrowskie, póki co nie zaliczam ic5 off do klas Efrowskich podobnie jak truggy.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 26, 2007 12:36 pm 

Jakub Żebrowski napisał(a):
Najbardziej IC-5 a potem buggy :)

a większej fotki nie miałes ???????

no juz ok

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 26, 2007 12:43 pm 

Dokładnie taki podział zaproponowałem, i jest to podział na klasy Efrowskie i nieEfrowskie, póki co nie zaliczam ic5 off do klas Efrowskich podobnie jak truggy.

Ja się odnosiłem do postu Michała Karpińskiego, powinienem użyc cytatu :)

Jeżeli chodzi o "oranie" toru to nie wymieniałem IC5 właśnie dlatego, że jak ich nie będzie na EMP to nie ma potrzeby ich wymieniania. Bo jeszcze lepiej ora tor np BRONA, czy jak to się tam fachowo nazywa :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 26, 2007 1:56 pm 

Dyskusja przybiera barwy narady w kółku rolniczym,o oraniu o bronowaniu,być może jest to spowodowane tym,że kończą się żniwa i czas na podorywkę...
Nikt nie stwierdził,że modele różnią się konstrukcyjnie i to je głównie ustawia co do wymagań torów.
IC-8BUGGY to typowa wyścigówka przystosowana do wmiarę równych torów z niewielkimi utrudnieniami typu chopa,czy tralka...Tu się liczy prędkość i precyzja z pogranicza On-road.
Truggy to często Buggy poszerzony i na monstrualnych kołach,czyli prędkość i zdolność pokonywania ekstremalniejszych przeszkód.Doły,wzniesienia ,trawa,glina piach.Szybkość,ąle i szukanie optymalnego toru jazdy.Tor zdecydowanie gorszy niż dla BUGGY.
MT -ST,często wykorzystywane do trialu,to i przeszkody bardziej trialowe.Liczy się nie tyle prędkość co precyzja i optymalny tor jazdy.Tor zdecydowanie może być mniejszy niż dla Buggy czy Truggy,natomiast tam gdzie Truggy da radę dla bagusa wcale nie będzie komfortowo.

I pod takim kierunkiem powinny być dobierane klasy do torówa a tory zróżnicowane do klas.Wcale nie powinno być regułą,że na każdym torze muszą być wszyscy.Zawodnik kupując model też powinien wybrać klasę taką ,która mu bardziej odpowiada.
Bo kierując się kryteriami EFRA czy podobnymi można popaść w paradoks,że 2WD i 4WD powinny jeżdzić z IC-5.,które w EFRA jest.(co na to proefrowski Pan Żurek)
Chyba Polska to jedyny kraj gdzie zawody odbywają się z udziałem tylu klas naraz.

PostNapisane: Cz sie 02, 2007 9:56 am 

Maciej Bartoszek napisał(a):
Proponuję także likwidację "szczęśliwej 4" z kwalifikacji która automatycznie dostawała się do finałów.

Paweł Lipinski napisał(a):
Powiem wiecej powinnismy isc do przodu
5 elimiancji wyniki do rankingu z 3 najlepszych
Nikt nie wchodzi do finalu tylko rozgrywa sie 2 polfinaly

W takim razie po co wogóle eliminacje ? Można odrazu rozpisac gr finałowe wg rankingu.

Maciek rozumiem ze to żart towarzyski

Kuba ja od 3 lat jezdze na zawody sam bez mechanika i jakos nie mialem problemu ze znalezieniem osobby zyczliwej w pomocy
Co do ilosci eliminacji chyba dokladnie nie przeczytałes postow
czy uwazasz ze obecnie wynik z jednej eliminacji to nie przypadek ??

Dla tych co nie mieli okazji przeczytac przepisow efra http://www.efra.se/pdf/handb07_IC_sections.pdf
od 15 strony sa przepisy dla klasy IC 8 buggy a system kwalifikacyjny punkt 2.4

Co do klasy ic5 nie ma takiej w efrze ( tylko turing) strona 23 i zgadzam sie z Maciekiem , to ze klika osob kupilo sobie takie modele to nie powod zeby odrazu robic MP przeciez sa serie pucharowe

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 03, 2007 7:28 am 

Paweł podważasz wiarygodność "najjaśniejszego Pana",bo ja właśnie na Jego słowa się powołałem,a On ich nie zdementował... :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 03, 2007 9:34 am 

Najlepszym rozwiązanie było by oddzielić klasy elektryczne od spalinowych. Ten manewr dał by nam w pierwszym dniu około 1godziny. Na pewno nie można oddzielić klasy monster truck od klasy truggy ponieważ za dużo osób startuje i w tej i w tej klasie. Jeśli ma być jeżdżenia na max można zrobić podział ic8t i wibratory a druga grupa monstery truggy i open

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 03, 2007 10:26 am 

Na tą chwilę nie można rozdzielić klas elektrycznych od spalinowych, jeszcze jest za wcześnie, nie po to staraliśmy się aby te klasy rozpowszechnić i teraz to rozwalić a dlaczego to jest niemożliwe napisałem wyżej.
Nie wiem czy dużo osób startuje naraz w Truggy i MT moim zdaniem jest inaczej raczej mało osób tak startuje. Życie to cały czas wybory których dokonujemy i tutaj może być podobnie. Po rozmowie z kilkoma osobami najprawdopodobniej klasa Truggy dojdzie do klas EFRA, wszystko jednak zależy od chęci wszystkich przedstawicieli, jednak generalnie nie ma to znaczenia.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 05, 2007 5:43 pm 

Kuba, przekonaj Maćka żeby przerzucił się na baggusy :lol: , wracając do tematu. System który proponuję nie jest wymyślony przeze mnie, w takiej formie rozgrywa się Mistrzostwa te Europy i te Świata - 6 biegów eliminacyjnych z czego do kwalifikacji do poszczególnych pod finałów liczą się 4 najlepsze. Można to na nasze potrzeby zmodyfikować do np. 5 biegów i liczenia 3 najlepszych (ale to już kwestie kosmetyczne). Po części taki system funkcjonuje już u nas w Polsce, w finałach klas elektrycznych (3 biegi finałowe, 2 najlepsze się liczą) dlaczego więc nie pójść krok na przód? I dokonać takich zmian.

Kwestia rozdzielenia zawodów jest istotna i wymaga zastanowienia się oraz analizy. Model podziału który proponujesz nie jest rozwiązaniem gdyż MT,Buggy i Truggy startowały by razem co za tym idzie 3 najliczniejsze klasy pozostały by nierozdzielone. Na podjęcie decyzji jest jeszcze troszeczkę czasu, ważne jest jednak to aby już teraz zająć się wstępnym planowaniem zmian.

Zawody jedno-dniowe mają kilka podstawowych minusów które w mojej ocenie dyskwalifikują je jako imprezy o randze EMP, dla niektórych dojazd na EMP wiąże się z koniecznością odbycia dalekiej podróży (nawet z jednego końca Polski na drugi), zatem 1 dzień to zdecydowanie za mało aby w nocy pt/sob jechać na zawody, startować cały dzień i bez snu wracać z powrotem do domu. Już raz przetrenowałem podobną sytuację - pt. - szkoła, pt/sob - impreza, 4 rano(sobota) wyjście z imprezy i prosto do Czech na zawody, sob- cały dzień startów,sob(wieczór) - powrót do domu. Całe szczęście nie ja prowadziłem bo nie wiem czy dojechałbym do domu. A zawody bardziej przypominały katorgę niż frajdę z jazdy (a biegi eliminacyjne trwały aż 8 min, więc jazdy było aż nadto)

Dobrze prawi.Polać Mu! ;)
Każdy chce jeździć, bez względu na klasę.
Nie wolno żadnej dyskryminować!
W pierwszej kolejności trzeba tory przystosować do samochodów, a nie samochody do torów.
Na zachodzie tory są wyłożone polbrukami, płytami i kafelkami lepszymi od moich w kibelku.Zobaczcie tor ostatnich ME
http://www.teamxray.com/teamxray/news/n ... -%20Report

Zobaczcie także tor Estoński
http://www.teamxray.com/teamxray/news/n ... mpionships

Oddaje 1h swojej ziemi prywatnej, pod budowę takich torów!
Lub inne rozwiązanie.Wybuduję taki tor, ale przez 3 sezony koszt wpisowego na zawody to 70zł od łepka.Pod warunkiem uczestnictwa minimum 100 osób.
Bardzo proszę, będziecie mieli tor mistrzowski, ale ja swoich prywatnych pieniędzy nie mogę sam wpakować w tę rozrywkę.Investycja musi się zwrócić.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 05, 2007 7:55 pm 

Fluder Przemek napisał(a):
Oddaje 1h swojej ziemi prywatnej, pod budowę takich torów!
Lub inne rozwiązanie.Wybuduję taki tor, ale przez 3 sezony koszt wpisowego na zawody to 70zł od łepka.Pod warunkiem uczestnictwa minimum 100 osób.
Bardzo proszę, będziecie mieli tor mistrzowski, ale ja swoich prywatnych pieniędzy nie mogę sam wpakować w tę rozrywkę.Investycja musi się zwrócić.

Pozdrawiam.

jak zrobisz taki tor jak z pierwszego linka, albo lepszy, to jestem za :D

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2