Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 6:33 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 4:07 pm 

Witam, moja propozycja dot. klasy Efrowskiej IC8 Buggy. Po IV eliminacji do MP jest sklasyfikowanych 44 zawodników. Przyszły sezon przyniesie na pewno nowe twarze, czy zatem nie powinniśmy się zastanowić nad rozgrywaniem rozdzielonych zawodów dla klas. Póki co w Polsce w off-road są rozgrywane 3 klasy EFRA (Buggy , 4 i 2 wd) proponuję organizacje zawodów dla w/w klas w terminach nie pokrywających się z terminami zawodów Truggy , MT i IC5.

Co dot. przepisów. Taki sposób organizacji znacząco zmniejszy liczbę startujących zawodników podczas danej imprezy a co za tym idzie nastąpi zwiększenie ilości biegów eliminacyjnych (czyli więcej jeżdżenia). Na wzór systemu Mistrzostw, proponuję zwiększenie ilości eliminacji do 6 i liczenia 4 najlepszych biegów do kwalifikacji do pod finałów. Proponuję także likwidację "szczęśliwej 4" z kwalifikacji która automatycznie dostawała się do finałów.

Pozdrawiam,
(MP)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 23, 2007 7:38 pm 

podoba mi sie, za jestem

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 11:15 pm 

Jako zawodnik nie mam czym zbytnio się pochwalić, ale też jestem za

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 10:10 am 

ZA
Powiem wiecej powinnismy isc do przodu
5 elimiancji wyniki do rankingu z 3 najlepszych
Nikt nie wchodzi do finalu tylko rozgrywa sie 2 polfinaly

PostNapisane: Wt lip 24, 2007 11:06 am 

Maciej Pożycki napisał(a):
Witam, moja propozycja dot. klasy Efrowskiej IC8 Buggy. Po IV eliminacji do MP jest sklasyfikowanych 44 zawodników. Przyszły sezon przyniesie na pewno nowe twarze, czy zatem nie powinniśmy się zastanowić nad rozgrywaniem rozdzielonych zawodów dla klas. Póki co w Polsce w off-road są rozgrywane 3 klasy EFRA (Buggy , 4 i 2 wd) proponuję organizacje zawodów dla w/w klas w terminach nie pokrywających się z terminami zawodów Truggy , MT i IC5.

Co dot. przepisów. Taki sposób organizacji znacząco zmniejszy liczbę startujących zawodników podczas danej imprezy a co za tym idzie nastąpi zwiększenie ilości biegów eliminacyjnych (czyli więcej jeżdżenia). Na wzór systemu Mistrzostw, proponuję zwiększenie ilości eliminacji do 6 i liczenia 4 najlepszych biegów do kwalifikacji do pod finałów. Proponuję także likwidację "szczęśliwej 4" z kwalifikacji która automatycznie dostawała się do finałów.

Pozdrawiam,
(MP)

W woli wyjaśnienia, bo napisałem to niewłaściwie. Pisząc o 6 eliminacjach mam na myśli 6 biegów eliminacyjnych z których liczone są 4 najlepsze lub tak jak proponował Paweł 5 biegów i 3 najlepsze liczone.

PostNapisane: Wt lip 24, 2007 11:13 am 

Pozdrawiam,
(MP)

W woli wyjaśnienia, bo napisałem to niewłaściwie. Pisząc o 6 eliminacjach mam na myśli 6 biegów eliminacyjnych z których liczone są 4 najlepsze lub tak jak proponował Paweł 5 biegów i 3 najlepsze liczone.

ZA :!:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 11:35 am 

No to ja też, zawsze więcej jazdy i walka do końca :wink:

PostNapisane: Śr lip 25, 2007 2:00 pm 

Proponuję także likwidację "szczęśliwej 4" z kwalifikacji która automatycznie dostawała się do finałów.

Paweł Lipinski napisał(a):
Powiem wiecej powinnismy isc do przodu
5 elimiancji wyniki do rankingu z 3 najlepszych
Nikt nie wchodzi do finalu tylko rozgrywa sie 2 polfinaly

W takim razie po co wogóle eliminacje ? Można odrazu rozpisac gr finałowe wg rankingu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 6:03 pm 

Podoba mi się, ale może nie tak drastycznie to rozdzielić, Kto będzie serwisował? powinniśmy połączyć MT open i standart, dla zmniejszenia ilości grup.Zawody rozdzielić na dwa dni w sobotę baggy i traggy, w niedzielę MT i elektryki lub jakoś inaczej. Punktacja 5 el. suma trzech el. wynikiem do finałów i czterech od razu wchodzi ( to bym zostawił).

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 6:06 pm 

mi rozdzielenie buggy od innych sie nie podoba, bedzie klopot z dojazdem, koledzy z teamu to prawie same bagusy a z nimi sie zabieram na zawody

FG Stadium Truck, Jammin X2 CRT

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 7:28 pm 

Panowie jako jeden z waszych przedstawicieli mogę obiecać iż postaramy się zrobić wszystko co w naszej mocy aby wykonać to jak najmniej boleśnie, do tematu należy podejść bardzo ostrożnie. Zawsze pojawią się osoby zadowolone i te które nie będą zadowolone. Rozdzielenie klas jest nieuniknione ze względu na ilość zawodników. Jednak jakie to będą klasy tego jeszcze nie wiemy. Dzisiaj napisałem do Carlos Gomez Ambrosio z Efra (przewodniczącego OFF ROAD ) z zapytaniem jakie klasy mogą dołączyć w najbliższym czasie do rozgrywek EFRA.

Jednak przedstawię mój typ podziału z krótkimi uzasadnieniami.

2wd
4wd
IC-8 Buggy
IC-8 Truggy

2wd jest to klasa która nadaje szlif zawodnikowi i jest bardzo potrzebna, strasznie uczy zawodników, wywodzą się z niej czołowi zawodnicy ( klasa EFRA), 4 wd klasa która jest bardzo wymagająca generalnie większość osób która tam jeździ, jeździ tylko w tej klasie (klasa EFRA). IC-8 Buggy klasa która jest bardzo szybka i wymagająca, generalnie większość kierowców to czołówka Polski (klasa EFRA), IC-8 Truggy też bardzo szybka klasa momentami nawet szybsza niż buggy a co jest bardzo istotne wózki w tej klasie wyglądają bardzo podobnie jak w klasie IC-8 Buggy bo są robione na ich podstawie i często praktycznie 90 % części to ten sam model jak IC-8 Buggy co daje znacznie większe możliwości serwisu bo jest on prawie ten sam co w IC-8 Buggy. I między innymi dlatego połączyłbym ją z klasami EFRA.

---------------
IC-8 MT Standard
IC-8 MT Open
IC-10 Truck
IC-5 Pertrol

IC-8 MT Standard klasa która wymaga bardzo dobrego przygotowania sprzętu, IC-8 MT Open sprawa ma się bardzo podobnie bo wózki są prawie identyczne co w kalsie IC-8 MT Standard, IC-10 Truck klasa która jeszcze u nas nie jest w ogóle rozgrywana ale w USA jest bardzo popularna i stosunkowo tania przy zabójczej prędkości tych modeli . IC-5 Pertrol nad tym bym się zastanowił ale jak na razie nie wiem czy jest sens ze względu na wiele sprzeciwów zawodników jak również bezpieczeństwo.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 8:08 pm 

Michał, rozdzielenie zawodów to jedno. Moja propozycja rozdzielenia imprez na klasy Efrowskie i nieEfrowskie, to forma która wymaga zastanowienia i doszlifowania. Słyszałem także ,że Truggy ma stać się klasą Efrowską tak więc Twój podział byłby jak najbardziej słuszny i uzasadniony (obierając sobie za kryterium podziału przynależność klas do EFRA). Ja jednak myślę na 2 lata do przodu, za 2 lata (jak sądzę, i wszystko na to wskazuje) nie będzie możliwości rozgrywania zawodów truggy i buggy gdyż ilość zawodników będzie tak duża jak teraz przy obecnej formie zawodów. Oczywiście drastyczne zmiany nie są wskazane. Nie mniej jednak myślę ,że już teraz trzeba opracować plan zmian które stopniowo wraz z rozwojem klas będziemy przeprowadzać tak abyśmy się nie obudzili za przysłowiowe "pięć dwunasta" , gdzie na zawodach będzie 120 osób w samych baggusach i traggusach. Myślę ,że w sezonie 2008 jak najbardziej wskazane jest aby rozdzielić tylko MT i IC5 od reszty a Truggy ,Buggy i EP puścić razem.

Grzegorz, forma którą proponujesz, czyli MT w niedziele, reszta w sobotę to nic innego jak zawody jedno-dniowe, nie zwiększy to ilości biegów eliminacyjnych i znacznie zmniejszy czas na przygotowanie modelu oraz jego ewentualny serwis. Ja jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu. Wykluczenie "szczęśliwej 4" podniesie ferwor walki i widowiskowość półfinałów, gdzie o miejsca walczą wszyscy a nie tylko 3/4 zawodników a reszta zostaje z tyłu ze świadomością że pierwszych 2 miejsc i tak nie osiągną wiec byle tylko dojechać.

Tomku, trudno jest zadowolić wszystkich. Dlatego przy dokonywaniu zmian należy obrać sobie pewne priorytety. A te jednoznacznie wskazują na racjonalność i potrzebę takich zmian.

Pozdrawiam,
(MP)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 8:14 pm 

Michał Karpiński napisał(a):
Dzisiaj napisałem do Carlos Gomez Ambrosio z Efra (przewodniczącego OFF ROAD ) z zapytaniem jakie klasy mogą dołączyć w najbliższym czasie do rozgrywek EFRA.

Tu jest częściowa odpowiedż:(fragment całości ze słusznej strony)

Jan Matukin napisał(a):
Wysłany: 2007-01-16, 23:16 Przepisy techniczne wszystkich klas - robocze zestawienie

Na moim eftepie umieściłem robocze zestawienie propozycji przepisów na 2007 rok, jakie padły tu na forum.
W zestawieniu są również moje propozycje, a w szczególności:
- kolejne silniki w klasie DTM-540,
- sugestia 5 cel w klasie DTMM/S,
- propozycja przepisów klasy IC-8 Monster Open - wychodziła by ona naprzeciw tym, którzy chcą startować na "mocniejszych i większych" silnikach,
- uwzględnienie klasy E-18 z propozycjami Marka Kusiakiewicza
i na końcu propozycję przepisów klasy bagusów w skali 1:5 (są takie w EFRZE, a w kraju jest już kilkanaście modeli). ...Delegatom, którzy będą obecni w W-wie 20.01.br. proponuję ściągnięcie zestawienia, wydrukowanie dla własnych potrzeb i do ewentualnej korekcji na spotkaniu.

Na tejże stronie ,tego samego autora,są posty poddające w wątpliwość wprowadzanie klasy MT-Open.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 8:36 pm 

Zgadzam sie z wami.
Podzial da dużo, przede wszytskim więcej jazdy, a tylko to pozwoli nam w jakimś stopniu dogonić reszte Europy.
Byłbym własnie za takim podziałem, jaki proponujecie, wejscie truggy jako klasy efrowskiej jest moim zdaniem tylko kwestią czasu.

Maciek, zobaczymy jak będzie z frekwencją, jesli przyrost będzie nadal tak duży , to za 2,3 lata pomyśli sie o czymś innym, na razie trzeba (moim zdaniem) dokonac podzialu proponowanego m.in. przez ciebie.

Co do zasady "wszyscy walczą w półfinale"- moim zdaniem to dobre rozwiązanie, dla wielu mniej doświadczonych zawodników zwiększa to szanse na dostanie sie do finału, oraz znacznie zwiększy zaciętość walki o sam finał (jest wtedy o co walczyć).

Co do organizacji zawodów- myśle ze prowadzenie zawodów (przynajmniej w sobote) od rana do wieczora (tj. nawet do 20) nikomu na złe nie wyjdzie, bedzie mozna rozegrac wiecej eliminacji, wprowadzić jakąś przerwe (w MG niestety sie nie udało) oraz wprowadzic dluzszy czas jazdy przed kazda eliminacją (pozwoli to np. na lepsze wyregulowanie silnika oraz dokonanie jakichś ewentualnych zmian w ustawieniu), obecnie w niektorych wypadkach są to nawet niecałe 2 minuty lub mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 25, 2007 9:38 pm 

Wynik takich podziałów będzie taki, że będę musiał zatrudnić na etacie mechanika.

Argument, że mało jeździmy jest żaden - jak ktoś przez dwie eliminacje nie potrafi naregulować silnika i liczy na to, że a nuż w piątej eliminacji się wjeździ w tor i nagle silnik zacznie pracować i jakimś cudem wpadnie do finału z dalszej pozycji - to sorry nie dla takich ludzi zawody.
Poza tym jak twierdzi ktoś, że to przez brak eliminacji nie możemy dorównać czołówce europejskiej to zróbmy tak jak w europie, albo w usa zawody przez 3-5 dni i będzie czas na wyżycie się.

Przy obecnej formie zawodów tj. 1/2 1/4 1/8 itd finałów nie ma co się dziwić, że nie ma czasu na nic.

Prawda jest taka, że podział powinien być inny, osobno nitro, osobno elektryki i osobno benzyny. Ale to też sprawi wiele problemów bo pewnie by zabiło klasy elektryczne i to jest największy problem. Ale wiele problemów by rozwiązało - nikt by nie płakał, że duże modele robią dziury, nikt by nie narzekał na benzyny demolujące tor i nie tylko. Sam chciałbym połączyć sobie zabawę elektrykiem i nitrosem, ale z czegoś trzeba zrezygnować.

O tym, że nie będę się mógł spotkać z kolegami to już nie wspomnę, bo to względy osobiste więc nie chce tego mieszać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona