Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 11:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 8:25 pm 

Arkadiusz Flejszer napisał(a):
...
Ścigajmy się Wszyscy, Biali i Czarni niech tylko ograniczają nas przepisy jasne, proste i czytelne.

Arek święte słowa...!!

PS.co do sędziego to chodzi mi o to, żeby Marek nie stał się J.M.2.Ja też chcę troszeczkę :lol: Jak miałem ten mikrofon w Czerwonaku to,aż śpiewać mi się chciało... :lol: :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 8:29 pm 

Wojtek Dopierała napisał(a):
Darek Mołodecki napisał(a):
pkt 5

ad.6 uważam że skoro już w truckach grupy wiekowe to tym bardziej w openie

a ranking teamów to nie wiem na jakiej zasadzie to można robić?? i co dokładnie można nazwać teamem i o czym tutaj pan myślał??

ad6 jak sie popatrzy na ranking trakow to jes pol na pol seniorzy na mlodzik/junior

w openie przewazaja seniorzy

ranking temow ranking zgloszonych na poczatku sezonu teamow/klubow przez ludzi ktorzy zorganizuja sie w takie zespoly moga to zrobic np kluby , zwolenicy typu modelu , kumple moze to pomoc nam w oraganizowaniu wyscigow 6 czy 12 godzinnych albo zawodach regionalnych

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

PostNapisane: Pn lip 09, 2007 9:11 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
1. Cykl zawodów będzie trwał od wrzesnia 2007 do czerwca 2008.

koniec września i początek czerwca - reszta poukładana w miarę równomiernie - nie wytrzymujemy konkurencji modeli
3. Liczymy do klasyfikacji końcowej 5 eliminacji + finał (ewentualnie 7 eliminacji + finał)

Zdecydowanie 5 liczonych - to tylko zwiększy atrakcyjność imprezy finałowej
6. Podział na kategorie wiekowe tylko w klasach micro standard.
7. Wskazane jest aby w klasie micro standard nie startowali doświadczeni zawodnicy. Z założenia powinna byc to klasa dla poczatkujących modelarzy.

6. - tak, ale 2 kategorie, nie 3 - czyli tak jak w EFRA under 16 - w przyszłym sezonie rocznik 1993 - ilość startujących juniorów nie pozwala na to, żeby ich osobno klasyfikować - tak naprawdę są to TYLKO 3 roczniki modelarzy, w większości bardziej zaawansowanych niż niektórzy seniorzy, a w młodzikach jeżdżą naprawdę mlodzi zawodnicy - i jest tych roczników minimum 8-9
7. - jeżeli jest podział na kategorie wiekowe to ograniczenie to nie ma sensu - można zastosować drugie - też bez sensu - że w standar jeżdżą TYLKO młodzicy - ale - i tu proszę wziąć sobie do serca:

zastanawiając się nad wyscigami mikromanii od początku starałem się wprowadzaj jak najmniej ograniczeń w przepisach sądząc, że chodzi nam wszystkim głównie o zabawę - stąd brak reakcji na niektóre modele nie do końca zgodne przepisami z tym, co być w/g krajowych przepisów - stąd - gwoli wyrównania szans - zmiany w kategorii open dopuszczające scalpele z jednoczesnym odebraniem im forów czterema celami - nie psujmy sobie dobrej zabawy podobnymi ograniczeniami - klas - szczególnie po wprowadzeniu osobnej 2WD będzie wystarczająco dużo dla wszystkich.

Rozważył bym jedną rzecz - czas biegów eliminacyjnych i finałowych - prz dużej liczbie startujących może wart zastanowić się nad możliwością skrócenia jazd eleiminacyjnych do 5 minut - nie obligatoryjnie, a po przeprowadzeniu symulacji rozpisanej na ilość grup - czyli jeśli grup mamy <=x to eliminacje trwają 7-8 min, jeśli >x to 5

Przepisy do 2WD - silnik 370 - naprawdę nie ma możliwości sprawdzenia, czy silnik jest 300 czy 370 są identycznej wielkości, większośc obecnie sprzedawanych silników to własnie 370

Przepisy do klasy Truck - będę się upierał w tej klasie do pewnych bardziej konkretnych ustaleń dotyczących przepisów - jeżeli mają startować - tak jak w poprzednim sezonie - modele w różnych skalach i różnej wielkości należy ustalić jakie wymiary modeli, kół i silniki są w tej klasie dopuszczone - chyba, że znów wybieramy wolność rozwiązań.

Co do sądziów - rośnie nam "młoda" kadra obiecujących sędziów z Leszkiem na czele - nie odbierajmy im chleba - albo jeździmy, albo sędziujemy (ja JEŻDZĘ) :)

Andrzej Siwy napisał(a):
Byłbym za 5 eliminacjami + finał

Nie rozumiem? - raczej 3 finały?
przypominam, że to są wyścigi modeli z napędem elektrycznym

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 9:16 pm 

pomysl 2 grup
jedna ponizej 16 lat
druga powyzej 16 lat
podoba mi sie

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 9:38 pm 

zgadzam się z panem Jackiem
dwie grupy wiekowe <16 i >16 to będzie lepsze rozwiązanie niż dotychczasowe 3 grupy

Andrzej Siwy napisał(a):

a koledze Andrzejowi chodziło za pewne o 5 eliminacji i finały jak dotychczas czyli 3

2 miejsce w klasyfikacji proxima mikromania w e18mikro std oraz 10te w e 18 t sezon 2006/2007
---SZUKAM SPONSORA---

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 10:47 pm 

Ja tylko dodam, że zawody powinny być jednodniowe z ewentualnym treningiem dzień wcześniej.
Zaproponowałbym jeszcze jedno rozwiązanie odnośnie podziału na klasy ale chyba jest jeszcze na to za wcześnie, mianowicie podział klasy standard na dwie podklasy:

1. E18 std stock - modele seryjne bez jakichkolwiek własnych modyfikacji, wyłącznie silnik 180 Mabuchi i wiek zawodnika <16

2. E18 std mod - modele z własnymi modyfikacjami, dopuszczony silnik HPI czy "czeski diabeł" oraz inne 180-tki, wiek zawodnika dowolny, klasyfikacja bez podziału na grupy wiekowe.

Podział taki wypełniłby lukę między std a open i dał szansę równej walki początkującym i najmłodszym zawodnikom tanimi modelami jednocześnie eliminując potrzebę wprowadzania podziału na grupy wiekowe w klasie std.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 11:22 pm 

Ponieważ widzę, że dyskusja się ożywiła zaproponuję kilka propozycji:

1. Klasy wiekowe dwie- dobry pomysł, przyjmie się na pewno,

2. Klasa Standard- przychylam się do propozycji Marka, zróbmy z tej klasy przedsionek dla nowych zawodników. niech nie startują "wyjadacze". Za doświadczonego zawodnika uznałbym każdego, który w poprzednim sezonie (czyli halowo- asfaltowym) zakwalifikował się do finałów w jakiejkolwiek klasie off, on roadowej (30).
Myślę, że dla żadnego z zawodników obecnie jeżdźących nie będzie kłopotu przejść do OPENA- półośki to wydatek 15$ w hongkongu, dyfer na tył 30$, silnik graupner 300 to 28 zł, opony klika kompletów- 100 zl.

3. Klasa 2WD onroadowa- dobry pomysł, powinniśmy to wprowadzić. Proponuję ankietę na rcauto ile jest takich modeli, na publicznym forum, da nam to pełny obraz- poza tym konstrukcje własne! to jest wyzwanie!.

4. To samo można zrobić w przypadku klasu off-roadowej, da nam to dobry obraz czy warto robić podział. Póki co w truckach zostawiłbym dowolność we wszystkim- E-18 truck open- wszystkie chwyty dozwolone,

5. Co do dystrybutorów- modeli mikro mamy dwóch HPI i Xraya, myślę, że Panowie się dogadają w celu propagowania idei sportu modelarskiego. Osobne rankingi to już ich działka, na pewno nieoceniona będzie obecność

Ostatnio edytowano Pn lip 09, 2007 11:59 pm przez Michał Woszczek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 11:58 pm 

6. Liczymy 5 eliminacji do końcowej klasyfikacj,

7. wyścigi w klasie standard: eliminacja 6 minut, finał 8. open 7/7, trucki 6/6.

8. Zawody jednodniowe z możliwością treningów w piątek, albo jednodniowe od 10 do 20 a od 8 do 9.30 treningi. Policzyłem dla trzech grup STD, trzech OPEN (w tym scalpele), dwóch truck razem 80 wózków- da radę. Mniej więcej wyglądałoby to tak: 8.00-9.30- treningi, 9.30-9.50 odprawa- KONIECZNIE, 10.00- 17.15 eliminacje, 17.45- 19.15 finały, 19.30 do 20.00 rozdanie nagród i zamknięcie.
Jeżeli udałoby się tak ustalić plan dla wszystkich imprez byłoby super, a osoby pracujące miałyby wieczór na powrót/ nocleg i niedziela w domku:)

9. Sędziowie- wielu z nas miało doczynienia z amb i +/- wie jak to robić, myśę, że nic nie stoi na przeszkodzie aby sędzia mógł startować, poza tym część osób jeżdźących na zawody nie startuje (Leszek, to o Tobie:) ) więc można jakoś to rozegrać. Takie sędziowanie koleżeńskie. Oczywiście ustalamy sędziego głównego i organizatora, którzy są podmiotem odpowiedzialnym za przebieg zawodów.

I na koniec: Zawody Niezależne, nazwijmy to jak chcemy np. Micro Series, Micro Contest, dodatkowo zakazałbym startu w zawodach, czy nawet wchodzenia na salę dosłownie dwóm, trzem osobom- wszyscy wiemy o kogo chodzi.

PostNapisane: Wt lip 10, 2007 8:52 am 

3. Liczymy do klasyfikacji końcowej 5 eliminacji + finał (ewentualnie 7 eliminacji + finał)

jak chyba większość - jestem za liczeniem do końcowej klasyfikacji wyników z 5 eliminacji, mimo, że tak, jak w tym roku, wybiorę się chyba na wszystkie zawody

7. Wskazane jest aby w klasie micro standard nie startowali doświadczeni zawodnicy. Z założenia powinna byc to klasa dla poczatkujących modelarzy.

również podobnie jak paru przedmówców - jestem za tym, aby w standardzie startować mogli również "doświadczeni" zawodnicy, tak aby młodzi zawodnicy mieli się od kogo uczyć zarówno techniki jazdy, jak i kultury na torze. sam już od jakiegoś pół roku próbuję się zebrać i wystartować w tej klasie - raczej nie na każdych zawodach, ale od czasu do czasu...

Do pozostałych propozycji nie mam uwag = popieram je.

PostNapisane: Wt lip 10, 2007 9:28 am 

Jako najmniej doświadczony zawodnik powiem – wchodzę w to.
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach ale z dużym zaufaniem pozostawiam tobie Marku ster w rękach.
Z twoja pomocą z pewnością się dogadamy.
Do tej pory potrafiłeś zjednoczyć wokół swoich projektów większość dystrybutorów i zawodników i właśnie to jest najważniejsza twoja zaleta.
Reszta to mniej istotne drobiazgi które wyjdą w praniu.

1. Cykl zawodów będzie trwał od wrzesnia 2007 do czerwca 2008.

Myślę ze jest OK. – i tak życie oraz inne kalendarze zweryfikują plany szczegółowe.

2. Zawody rozgrywane będą 1 raz w miesiącu w różnych miastach Polski.

Założenie OK – szczegóły jak wyżej

Nie mam zdania.

4. Dystrybutorzy modeli w skalali 1:18 mogą dowolnie liczyć punktacje z poszczególnych zawodów do swoich rankingów. Wskazane jest wcześniejsze okreslenie które zawody licza się w którym cyklu.

OK

5. Wśród Organizatorów okreslamy kwote jaka będzie on musiał wydać na nagrody w organizowanej przez siebie eliminacji. Okreslamy również kwote którą KAŻDY Organizator odprowadzi na ustalone konto bankowe celem zakupu nagród w zawodach finałowych. Myślę że spokojnie mozna to usgodnić na zawodach finałowych Micromanii w dniu 5 sierpnia 2007 w Kłodzku.

Każdy taki warunek nawet zaakceptowany przez dystrybutora w fazie projektu może później być różnie realizowany. Zostawiłbym tą kwestię w formule każdy daje, co może jednak "nie mniej niż".

6. Podział na kategorie wiekowe tylko w klasach micro standard.

Hmm – z jednej strony celowe działanie wspierające młodzików Z drugiej natomiast czterdziestolatek też może być początkujący. Nie mam w tej kwestii wyrobionego zdania, ale przychylam się do propozycji 2 grup wiekowych.
Warto pamiętać o wręczaniu dyplomów wszystkim uczestnikom.

7. Wskazane jest aby w klasie micro standard nie startowali doświadczeni zawodnicy, Z założenia powinna byc to klasa dla poczatkujących modelarzy.
.

Nie jestem zwolennikiem bariery wiekowej. Czytaj jak wyżej – uważam, że w każdym wieku może przyjść ochota na tą zabawę. Trudno też będzie precyzyjnie określić poziom doświadczenia.

8. Klasy startujące w cyklu zawodów:
- Micro Standard - przepisy techniczne b/z, czas jazdy: 8 minut
- Micro Open - przepisy techniczne b/z, czas jazdy 7 minut
- Micro Truck - przepisy techniczne b/z, czas jazdy 7 minut.

OK

Dodatkowo nalezy powołać do życia klasę E-18Micro 2WD.
Klasa ta jest dedykowana dla modeli SCALPEL których w Polsce jest już ok. 10 szt.

Będę szczery – przypomina to trochę Top Stock – włącza mi się czerwona lampka.
Może rozwiązać to inaczej - w każdej klasie micro nie stawiać warunku w przepisach technicznych dotyczącego napędu i dopuszczać zarówno 2 jak i 4WD. Słyszałem opinie, że 4WD nie zawsze musi być zaletą a z 4WD zawsze można wypiąć napęd przodu i zrobić 2WD. :wink:

9. Zawody sędziować będzie grupa osób powołana do tego celu przez WSZYSTKICH Organizatorów. Sędzia MOŻE brac udział w zawodach.

OK. - Znając specyfikę oprogramowania Laps Free wiem ze jest to możliwe. Niemniej, aby było komfortowo sędziów powinno być przynajmniej 2 aby w razie problemów ktoś zawsze był na stanowisku.

PostNapisane: Wt lip 10, 2007 10:34 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Dodatkowo nalezy powołać do życia klasę E-18Micro 2WD.
Klasa ta jest dedykowana dla modeli SCALPEL których w Polsce jest już ok. 10 szt.

Będę szczery – przypomina to trochę Top Stock – włącza mi się czerwona lampka.

Sytuacja jest zupełnie inna niż w Top Stock, gdzie z przepisach explicite zapisane było, ze dopuszczane są tylko konkretne modele jednej firmy. W tym wypadku - jeśli dobrze zrozumiałem Marka - jezdzić można czymkolwiek, włącznie z samoróbką, byleby to było micro 2WD na oponach piankowych i z silnikiem 300. Czyli teoretycznie nie będzie problemu z dostosowaniem nawet Micro RS4 do tej klasy, gdyby ktos sie uparł.

PostNapisane: Wt lip 10, 2007 11:17 am 

JarekC napisał(a):
Sytuacja jest zupełnie inna niż w Top Stock, gdzie z przepisach explicite zapisane było, ze dopuszczane są tylko konkretne modele jednej firmy. W tym wypadku - jeśli dobrze zrozumiałem Marka - jezdzić można czymkolwiek, włącznie z samoróbką, byleby to było micro 2WD na oponach piankowych i z silnikiem 300. Czyli teoretycznie nie będzie problemu z dostosowaniem nawet Micro RS4 do tej klasy, gdyby ktos sie uparł.

Teoretycznie masz rację.
Mi też nie przeszkadza 2WD. Technicznie uzasadniłem to powyżej.
Praktyka natomiast może okazać się inna i tylko chciałem przestrzec przed planami tworzenia specjalnej klasy dla Skalpela czy jakiegokolwiek innego modelu.
Lepiej o takich wątpliwościach rozmawiać teraz niż później się sprzeczać.
Nie specjalnie czuję też potrzebę tworzenia nowej klasy skoro w istniejących trzech jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia.
Jeśli imprezy mają być jednodniowe to czas potrzebny na rozegrania każdej nowej klasy też jest wymierną wartością nad której poświęceniem zawodnicy powinni się zastanowić.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 12:35 pm 
Administrator forum

Widze że dyskusja nabrała rumieńców :) I o to chodziło. Do starty nowego sezonu jest na tyle czasu że ustalimy sobie wszystko na spokojnie a potem tylko.... jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć :)

Czas na male wyjaśnienie:

Cytuj:
Marek Kusiakiewicz napisał:
7. Wskazane jest aby w klasie micro standard nie startowali doświadczeni zawodnicy, Z założenia powinna byc to klasa dla poczatkujących modelarzy.

W tym punkcie jest takie słówko " WSKAZANE JEST " . Czyli - może lae nie musi, ze wskazaniem żeby nie jeździł. W gesti zawodnika będzie to czy uważa się za na tyle doświadczonego żeby opuścić tą klasę czy ednak chciałby nabrać tego doświadczenia jescze trochę. Nigdzie nie ma tutaj obostrzenia pt. ZAKAZUJE SIĘ. (Ja osobiście odchodzę z tej kasy)

Podział na dwie grupy wiekowe - spoko pomysł. Myślę że juz można go spokojnie przyjąc do wiadomości.

Czas jazdy - jestem za opcia równego czasu jazdy w eliminacjach i finałach. W standardzie 8 minut to jest naprawdę sporo czasu (pamietajmy że od tej klasy się zaczyna zabawę - czyli to Ci zawodnicy powinni jeździć najdłużej)

Klasa 2WD - napisałem że jest to klasa dla modeli SCALPEL. Hmmm... Przyznaję, mój błąd. Klasa dla modeli z napędem na jedną oś - jeździ wszystko w skali 1:18 z napędzaną jedna osią. Ideałem byłoby aby w tej klasie zaczęły startować samoróbki. jest to idealny - a przynajmniej tak mi sie wydaje - przedsionek dla klasy E-12. Silnik - cóż może być i 370-tka :0 Przypominam tylko że na krętych torach nie starczy prądu dla niej z tych 4 cel :) Ale próbować można.

Ilośc liczonych eliminacji - większośc jest za 5+ finał. OK. Zapis przyjęty :)

Budżet na nagrody - przychylam sie do zmiany na " ... nie mniej niż ...". jeżeli któryś z Organizatorów da więcej OK - z korzyścia dla zawodników. Jednak wyższa pula nagród nie zwalia Organizatora od odprowadzenia jakiejś ustalonej kwoty na poczet nagród w FINALE.

Klasa E-18Micro Truck (bo tak ja trzeba chyba nazwać) - propozycja Jacka o "zwymiarowanie" modeli jest jak najbardziej na miejscu. W tej chwili chyba największym modelem jednosilnikowym w tej klasie jest Minizilla i do niej trzeba się chyba odnieśc jeżeli chodzi o wymiary max. Wymiary minimalne to chyba X-ray (mówie chyba bo nie jestem pewien)

Dyplomy dla zawodników - popieram propozycje dyplom dla 10 najlepszych w swoich kat. wiekowych. nic to nie kosztuje a radości jest wiele :)

To chyba wszystko z podsumowania - przynajmniej narazie :)
Licze na to że dyskusja nad tym podumowaniem znów sie rozpocznie, a skończy z chwila opublikowania konkretnych ustaleń :)

[/b]

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt lip 10, 2007 12:36 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Andrzej Siwy napisał(a):

Nie rozumiem? - raczej 3 finały?
przypominam, że to są wyścigi modeli z napędem elektrycznym

Chodziło mi o klasyfikację końcową.

Przemek Morawski napisał(a):
Zaproponowałbym jeszcze jedno rozwiązanie odnośnie podziału na klasy ale chyba jest jeszcze na to za wcześnie, mianowicie podział klasy standard na dwie podklasy:

1. E18 std stock - modele seryjne bez jakichkolwiek własnych modyfikacji, wyłącznie silnik 180 Mabuchi i wiek zawodnika <16

2. E18 std mod - modele z własnymi modyfikacjami, dopuszczony silnik HPI czy "czeski diabeł" oraz inne 180-tki, wiek zawodnika dowolny, klasyfikacja bez podziału na grupy wiekowe.

Pomysł bardzo dobry, lecz nie wprowadzałbyłbym ograniczeń wiekowych

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 12:47 pm 

Zawody jednodniowe to przysługa dla miejscowych.Te zawody będą w okresie zimy.Jeśli będą się zaczynały bardzo wcześnie i kończyły bardzo póżno to niekiedy ludzie z dalszych odległości spędzą trzy dni na jednodniowych zawodach...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona