Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 3:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 3:27 pm 

Start zza pętli... mnie to pasuje :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 5:23 pm 

Wszyscy startują z jednego miejsca i czy to będzie za pętlą czy przed, to tylko zmieni się u każdego wynik o jedno kółko.np.w Tarnowie start był przed prostą,a pętla po pierwszym zakręcie.
Kólka rozbiegowe,każdy robi w czasie startowym.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 5:35 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):

Podobno nie wolno tego robić, sędziowie przeganiaja z toru i każą stać minutę i dłużej na lini startu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 6:52 pm 
Administrator forum

Panowie,

1. Start za czy przed pętlą nie stanowi ŻADNEJ róznicy. Wystarczy że w programie wyłaczy sie opcje pt. LICZ PIERWSZE OKRĄŻENIE PO PRZEJECZANIU PETLI POMIAROWEJ i sprawa załatwiona.

2. Czas biegu - proponuje na poczatek 6 minut w każdej klasie. Biorąc za przykład Czechów - uczyli sie przez 2 lata eksperymentując z czasami od 5 minut do 10 minut (ekstremalnie) a jeżdża większe zawody po 6 minut.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 9:44 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Zaremba Lesław napisał(a):

Podobno nie wolno tego robić, sędziowie przeganiaja z toru i każą stać minutę i dłużej na lini startu.

Czy spotkało Cię coś takiego,jeśli tak to gdzie?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 02, 2007 9:14 am 

chciałbym "odgrzać" ten temat.
był pomysł, była zgoda (takie odniosłem wrażenie) wszystkich, a my nadal jeździmy 5 minut....

na ostatnich zawodach sprawdziłem ile prądu zostaje w akumulatorkach - otóż w klasie Mikro Open, przy jeździe na 5 celach, po 5-minutowym biegu byłem jeszcze w stanie "wypompować" 800 (!!!!!!!) mAh z akumulatorków IB 1400 (rozładowywałem co prawda prądem zaledwie 0,5 A, ale odcięcie napięcia ustawiłem już na 5,3 V - przypominam, że mam akumulatorki 5-celowe) - przy jeździe na 6 celach prądu w akumulatorkach powinno zostać jeszcze o 1/5 więcej.

czyli nawet w klasie Mikro Open nie wykorzystujemy nawet połowy pojemności akumulatorków.

uważam, że SPOKOJNIE możemy jeździć 8 minut i jeszcze nawet w przeciętnych akumulatorkach, zostanie bezpieczny zapas prądu.

nie będę tu powtarzał wszystkich argumentów "za" - te już były wymienione wcześniej w tym wątku. 7 czy 6 minut też może być, byle wydłużyć czas biegów, choć uważam, że to trochę zbyt asekuracyjne podejście...

jestem za tym, aby wydłużony czas biegu wszedł w życie jak najprędzej - najlepiej już na finale Mikromanii w Kłodzku

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 02, 2007 9:34 am 
Administrator forum

Rafale, małe sprostowanie:

W 5 celowych akuskach zostanie zawsze więcej prądu niż w 6 celowych. Silniki 300 sa na 6V (czyli 5 cel), przy przeciążaniu ich tak jak to robimy w openie - prądu nie zostanie za dużo.

Teraz do sedna sprawy:

Finał micromanii w Kłodzku w sierpniu rozegramy jeszcze po staremu.

natomiast cały następny sezon proponuję jeździć :

micro standard - 8 minut
micro open 6 minut
micro truck 6 minut

Są to wg.mnie optymalne czasy jazdy.

ps. Nowy sezon rozpocznie się prawdopodobnie w we wrześniu lub październiku i będzie trwał 9 lub 10 miesięcy - 1 zawody w miesiącu

Z chetnych do organizacji mam narazie:

Katowice, Kłodzko, Kobierzyce, Łódź (Pabianice), Jelcz -Laskowice.

Chciałbym w sierpniu zamknąc temat organizacyjny na spotkaniu na finale micromanii.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 02, 2007 11:07 am 

Marku,

Co do zużycia prądu - wg mnie, jeśli silnik ma osiągać tę samą (lub zbliżoną) moc przy niższym napięciu, to będzie on pobierał więcej amperów - tak więc akumulator 5-celowy zostanie głębiej rozładowany niż akumulator 6-celowy (widać to choćby w klasie modified, gdzie na 5 celach ledwo starcza prądu, podczas gdy w zeszłym roku, na 6-celach, zawodnicy nie mieli z tym problemu (zarówno na silnikach szczotkowych jak i bezszczotkowych).

Ale mniejsza o to - tak czy inaczej prądu w akumulatorkach zostaje po biegu mnóstwo.
O czasie trwania biegów nie decydujmy arbitralnie, nie róbmy tego "na oko", czy patrząć w szklaną kulę, tylko zróbmy poważne testy i dopiero wtedy podejmijmy decyzję - powiedzmy, że podczas eliminacji na jednych zawodach zrobimy biegi 8-minutowe we wszystkich klasach. Jeśli okaże się, że starcza prądu - zostaniemy przy 8 minutach, a jeśli rzeczywiście, w Openie lub MT będą problemy - wówczas na następnych zawodach zrobimy eliminacje 7-minutowe. Jeśli i to będzie za długo - na jeszcze kolejnych zawodach zrobimy 6-minutowe biegi.
Osobiście jestem przekonany, że akumulatorki wytrzymają 8 minut we wszystkich klasach (no, chyba, że ktoś się naprawdę postara i założy jakieś trupy...).

Co do organizacji zawodów - zgłaszam gotowość organizacji zawodów w Warszawie lub Łomiankach we wrześniu (kiepsko z terminami, bo wszystko pozajmowane) lub październiku (3, 4 lub 5 weekend).

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 02, 2007 11:33 am 
Administrator forum

Rafale, robilismy eksperyment w Katowucach na GP RCWORLD.PL. I te czasy które podałem pasuja jak ulał do klas.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 02, 2007 11:36 pm 

Panowie,

Testy akusów dla klasy standard były "nieoficjalnie" robione podczas 6 cio godzinnego wyścigu w Kłodzku. Standard spokojnie pojedzie 8 minut- w kłodzku wyciskaliśmy do 10 min i jeszcze prąd był w aku, no chyba, że faktycznie ktoś założy jakieś "trupy".
Co do Opena i MT/T nie wypowiadam się, spokojnie możemy zrobić dyskusję jako osobny temat, będzie finał micromanii możemy jedną eliminację pojechać wg proponowanych 7 minut w klasach O/MT/T.

Jeżeli okaże się, że np. dane typy akusów dają radę a inny typ nie, będzie spokojnie czas do momentu rozpoczęcia ligi micro na tzw "przezbrojenie się"- ku uciesze naszych dystrybutorów:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2