surus10 napisał(a):
otoz kupilem model tamiya uzywany po 5litrach paliwa i mam straszne problemy z odpalaniem ( ... )
A wiec juz Ci pomagam...mam nadzieje ze moja pomoc sie przyda:P
Na początek ustaw sobie odpowiednią
mieszanke paliwa ... abyś wiedzial na czym stoisz, wiec:
ustawienia fabryczne, zakręcasz śrubę od paliwa do końca, aż poczujesz opór i okręcasz o 1 i 1/4 obrotu - są to ustawienia fabryczne, czyli bogata mieszanka - bezpieczna. I od niej zaczynasz regulację.
Jeśli silnik gaśnie po dodaniu gazu, zakręcasz paliwo o 1/8 i sprawdzasz jak jeździ. Jak się muli to jeszcze o 1/8. I jak juz osiągniesz pożądaną moc to przestajesz.
Patrzysz, czy wydech pluje paliwem, czy na pełnym gazie widać siwy dym.
Jak juz ustawisz mieszanke paliwa...nalezy do tego dostosowac ilosc powietrza dostarczanego do silnika...jak zdejmiesz filtr powetrza...zobaczysz tam szczelinke...w punkcie "zero" ta szczelinka ma miec okolo 1mm...jesli ma mniej niz 1mm to model bedzie gasł/lub nie bedzie chcial odpalic na poczatku, natomiast jesli ma wiecej niz 1mm to model na biegu jałowym odpali bardzo szybko ale moze sam ruszac do przodu. Musisz to odpowiednio doregulowac:) aby Ci odpalal i nie jechal do przodu
Grzalki nie musisz tyle trzymac na swiecy. Musisz tylko dobrze podpompowac powietrze do silnka...zatkaj palecm wydech i pociagnij za szarpanke 3-4razy przed odpaleniem modelu.
Mam nadzieje ze to Ci pomoze:))))