Postanowiłem napisać kilka spostrzeżeń na temat startów tym modelem na EMP.
Wymieniłem silnik na przepisowy 3.5 - Hyper .21 8 portowy. Tani, dosyć fajny silniczek. Jeżdze na paliwie Big Bang 16% ! Model, jak wiadomo w polskich warunkach skazany jest na podwórko (chociażby z racji niewiadomej wytrzymałości i "przydużego" silnika).
Pierwszy start zaliczyłem w Szprotawie. Dosyć udany do półfinału, gdzie mój mechanik zakleił klejem do gwintu łożyska przy przedniej obudowie zębatek (przez co wytarła się obudowa i uszkodziła zębatka). Gdyby nie to spokojnie mógłbym wejść do finału i tam trochę powalczyć.
Drugi to Murowana Goślina. Obawiałem się czy ten model wytrzyma 30 minutowy finał, a jednak... 7 miejsce ze stratą jednego okrążenia do Michała Zielińskiego jadącego Xrayem XB8 ! Gdyby silnik mi nie zgasł 2 razy i nie wypadła by rurka antenki, przez co straciłem około 2 okrążenia, byłaby szansa na miejsce 6. Co najważniejsze przejechałem wszystkie biegi w ciągu dwóch dni bez żadnego uszkodzenia. Pojechałem finał spokojnie, pomalutku swoim tempem.
A to wszystko modelem z niskiej półki za 1300 zł i silnikiem za niecałe 500 zł. Jak na nowicjusza startującego nie najlepszym modelem wynik nienajgorszy

Ciekawe jak pójdzie mi w Brzegu.
Model w sam raz do nauki jazdy na zawodach (oczywiście po odpowiednich modyfikacjach)