Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Pn lip 23, 2018 7:03 am

Teraz jest Pn lip 23, 2018 7:03 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 7:45 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Przykręcenie ich do radiatora ma sens.
Z kierunkiem dmuchania bym się nie zgodził, po co mają podgrzewać zasilacz? Lepiej byłoby je umieścić z radiatorem na zewnątrz. Wymuszone chłodzenie nie jest konieczne no chyba, że radiator jest niewielki.

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 25, 2007 4:08 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 12, 2005 3:45 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Warszawa
wszystko zmontowane i dziala i zasila mi ladowarke duratax inteli peak :).
wentylator jednak odwrocilem, efekt - wszystko zimne i nic sie nie przegrzewa a radiator do ktorego przykrecilem oporniki jest ledwo cieply nawet po kilku godzinach dzialania zestawu :), a jak wentylator wyciagal powietrze to wszystko bylo tak gorace ze na obudowie zasilacza mozna bylo jajka smażyc :). Dziekuje bardz0 za pomoc :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 25, 2007 4:45 pm 
Offline

Dołączył(a): N kwi 29, 2007 1:12 pm
Posty: 19
Lokalizacja: Końskie
za przerobilem z wielką pomocą Mariusza Szopy zasilacz 400W ATX.
kierowałem sie opisem z pierwszego postu i ze strony http://www.stormdust.net/rc/pl/psu/intro.html
wszystko działa :D

http://chromomitsum.wrzuta.pl/obraz/ag3IycDdgX/

jako obciążenie wyjścia 5V zastosowałem żarówkę 12V 21W samochodową.

zasilam nim ładowarkę shark 10 2 i po 250 minutach działania nic sie nie grzeje...żaróweczka jest ustawiona na wprost wiatraczka (nie zmieniałem jego ustawienia)

jeszcze raz wielki pokłon w stronę BONAWENTURY :wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 9:04 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So maja 26, 2007 1:39 pm
Posty: 471
Lokalizacja: Czernichów k/Krakowa
Nie chce zaśmiecać forum i pisać nowych tematów więc napisze tutaj. Czy do przerobienia na zasilacz który da jakieś 5A wystarczy takie coś?

Pozdrawiam Michoxx :mrgreen: .

_________________
Modele: E-Firestorm 10T + eZRun 35A, Savage 3.5

Time Edge (klik)
GG: 11304258


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 9:59 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt paź 27, 2006 10:01 am
Posty: 488
Lokalizacja: Boronów (25 km od Częstochowy)
bezproblemowo ten zasilacz przy 12V daje 8A

_________________
GG:5694681


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 3:36 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn maja 07, 2007 5:44 pm
Posty: 84
Lokalizacja: Gorzów Wlkp Pirat-Team
A kto sprzedaje przerobione już zasilacze?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 9:40 pm 
Offline

Dołączył(a): N kwi 29, 2007 1:12 pm
Posty: 19
Lokalizacja: Końskie
http://www.allegro.pl/item205692837_zas ... ki_rc.html

przykładowo
:wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 04, 2007 2:04 pm 
Offline

Dołączył(a): So maja 27, 2006 1:17 pm
Posty: 41
Lokalizacja: Rybnik
Witam,

jak ktoś nie chce się bawić w przerabianie zasilacza komputerowego to można kupic gotowy zasilacz stabilizowany, jednak wychodzi to drożej.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 04, 2007 6:28 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 21, 2007 5:36 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Witam, mam takie pytanie znalazłem na tej największej wiązce kabli do płyty głównej ten zielony kabelek do włącznika ale czarny to który mam wziąść? On też jest na tej największej wiązce? A i co mam zrobić z połową kabli żółtych i odpowiadającą im ilością kabli czarnych tych co są 12V? W poradniku nie piszę, mam je zaizolować?

I jeszcze jedno pytanie na tym zdjęciu wyraźnie widać gniazda bananowe 5V i 12 V.
http://img337.imageshack.us/my.php?imag ... cz33wg.jpg

A na tym zdjęciu po otwarciu obudowy zasilacza gdzie się podziały gniazda 5V??
http://img407.imageshack.us/my.php?imag ... cz73ni.jpg

Pozdr.

_________________
Pozdrawiam,
Twori.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 04, 2007 10:50 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 10, 2004 10:42 pm
Posty: 1276
Lokalizacja: Pawłowice śląskie
Czarny to czarny czyli oznacza to samo ale idzie do wielu wiązek we wtyczkach do akcesorii płyty głównej komputera dlatego jest tyle żył kabli czerwonego czyli 5V, żółtego czyli 12 V i czarnego czyli minusa.. Jeśli rozumujesz dość dobrze to wiesz co zrobić z niepotrzebnymi kolorami/kablami ;) aby wydostać potrzebne 12V dla ładowarki albo 5V i 3,3V dla innego sprzętu elektrycznego bądź elektronicznego.

_________________
www.prorevo.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 04, 2007 10:58 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 21, 2007 5:36 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Czyli obojętnie który czarny kabel podepnę razem z zielonym do włącznika(masę 5V bądź masę 12 V) i zasilacz będzie się włączał i wyłączał?

_________________
Pozdrawiam,
Twori.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 04, 2007 11:22 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 10, 2004 10:42 pm
Posty: 1276
Lokalizacja: Pawłowice śląskie
tak

_________________
www.prorevo.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 22, 2008 5:40 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 17, 2005 5:40 pm
Posty: 73
Lokalizacja: Łódź
Wiem że temat trochę stary ale.Piszecie o wykorzystywaniu zasilaczy ATX jako zasilaczy i do tego oporników,łączeniu kabelków itd.Sam po przeczytaniu tego tematu zaoszczędziłem 100zł na zasilacz który chcieli mi sprzedać do ładowarki na 12v .
Jednak.
Wydaje mi się że dużo łatwiejszym sposobem jest wykorzystanie zasilaczy AT.Można je kupić za dosłownie parę groszy na różnych bazarach lub przejść się po sklepach komputerowych z używanymi częściami.Ja dostałem taki za 2 browary.
Zasilacz taki jest włączany mechanicznie więc wystarczy przelutowanie kabli zasilających(tzn obejście włącznika) i będzie działać od razu po podłączeniu do prądu.90% jak nie 100% tych zasilaczy będzie działać bez obciążania lini 5v.
A propo pytań czy zasilacz będzie działać z tą.... ładowarką.Na każdym zasilaczu jest tabelka i jest tam napisane dopuszczalne obciążenie lini 12v w "A".Musi on mieć większą wartość niż prąd jakim ładuje nasza ładowarka i wtedy musi działać.Moja ładowarka ładuje 2x4A =8A zasilacz ma 12A na 12v i daje spokojnie radę.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 05, 2008 9:55 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt sie 17, 2007 8:15 am
Posty: 1003
Lokalizacja: Nowy Dwor Maz
a ja podniose

rezystory w mojej okolicy to rzecz trudniejsza do kupienia niz 4 litrowa wódka w butelce przypominajacej karabin .. czy zarowka samochodowa 21W jest bezpiecznym obciazeniam dla zaislacza ?

pyta 2 i3 : po co w zasilaczu 5 i 3.3v ? do czego to sie przydaje ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 06, 2008 10:06 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 11:00 am
Posty: 1073
Lokalizacja: Wa-wa
chudej napisał(a):
a ja podniose

rezystory w mojej okolicy to rzecz trudniejsza do kupienia niz 4 litrowa wódka w butelce przypominajacej karabin .. czy zarowka samochodowa 21W jest bezpiecznym obciazeniam dla zaislacza ?

pyta 2 i3 : po co w zasilaczu 5 i 3.3v ? do czego to sie przydaje ?


to juz lepiej halogen H4 i polaczyc zarniki rownolegle...

pozdrawiam

_________________
Błażej Gr4N4c1K Zagozda - GTR Team
Stajnia:
Conrad Promotion II 25 - prezent od żony
Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Teraz jest Pn lip 23, 2018 7:03 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL