Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 9:22 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 9:52 pm 

Waldemar Wolak napisał(a):
Adam Różycki napisał:

Do Pana Waldemara Wolaka:

att. 1 "Komisja uzgadniała skrocenie czasu" - proszę bez kpin, zawodników w tej klasie było 9, wystarczyło przed finałem omówić sprawę i to wszystko, nie chodziło mi o to czy ktokolwiek z kimkolwiek coś uzgadniał (ze mną nikt) ale o to, że przepis jest po to aby go stosować.

att. 2. "traktowanie klasy po macoszemu" - jeżeli już tworzy się klasę i nadaje się zawodom rangę EMP, to powaga nakazuje aby przepisy były stosowane. Secundo - głosy użalające się nad "młodymi ludźmi", dla których 30 min. to czas zbyt długi to jakas pomyłka. Przypomnę tylko - był w N.Sączu zawodnik, który jeździł w klasie IC-10 Start i IC-10, jechał półfinał IC-10, finał IC-10 Start, finał IC-10 - miał 10 lat i był szczęśliwy.

att. 3. (do Panów Flisiaka i Wolaka) "apropos T-15 - tylko totalny laik może wypowiadac tego typu stwierdzenia" - i to jest sedno sprawy, jestem laikiem i jestem z tego dumny, ponieważ jak sami Panowie się wypowiadaliście przynajmniej klasa IC-10 Start w zamyśle jest dla "laików" przeznaczona :))

I na zakończenie - więcej luzu, nie nadymajmy się, ta korespondencja ma tylko obudzić w Was Panowie ducha rywalizacji i do zobaczenia w Jelczu - 24.06.07 (ale pożądnie się przygotować - nie tylko do 12 minuty wyścigu :)) )

ad. - att.1

W moim stwierdzeniu nie należy dopatrywać się cienia kpiny - również z decyzji Sędziów. Osobiście widziałem i słyszałem konsultacje sędziów w w/w sprawie przeprowadzane z zawodnikami przed rozegraniem finału w przedmiotowej klasie. Zawodnik dwunastoletni interweniował w tej sprawie w komisji sędziowskiej , żeby jeździć 30 min. , ale większość zainteresowanych optowała za 20-to minutowym finałem. Decyzja komisji sędziowskiej jest suwerenna , proszę o tym pamiętać.

ad. - att.2

A wspomnianych głosów użalających się nad zawodnikami niestey nie udało mie sie usłyszeć . ( Być może nie mam cienkich usz....)

ad. - att.3

Być dumnym z bezpodstawnie stawianych zarzutów - splendoru nikomu nie przynosi, tym bardziej , jeżeli formułuje je" laik".

O przygotowanie proszę być spokojnym , i o sportowego ducha rywalizacji także ( 2,5ccm -- 3 ccm ). Wszystko będziemy obserwować z ziemi , a nie z " nadymanego balona". :D

Pozdrawiam

Panie Waldku,

kończę dyskusję, Pana wzmianki o "nadymanych balonach" to temat na forum pucharu "gordona benetta" - nic śmiasznego i raczej temat dla dzieci niż dla poważnych ludzi.

Nie rozumiem uwagi nt. 2,5 - 3,0 ccm - nic wspólnego z tematem, to jakaś sprawa wewnętrzna między Panem, a Panem Flisiakiem.

Mam pytanie - czy Panowie jesteście w stanie wyjść poza Wasz zamknięty krąg dotychczasowych dyskusji i skupić się na chęci rozwoju sportu modelarskiego, czy też zamierzacie mącić tę wodę wytykając interlokutorom ich laicyzm ?

Pozdrawiam
Adam Rózycki

Pozdrawiam
Adam Różycki

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 9:54 pm 

Jacek Polaczek napisał(a):
...można komuś zrobić krzywdę. I to właśnie mnie taką krzywdę wyrządzono..

OC płacone przez LOK i będące częścią licencji - skoro zrobił to zawodnik z poprzedniego biegu, to jest to "jego" odpowiedzialność cywilna.
W sumie to mozna by w końcu zapytać tych, co płacili za ubezpieczenie, na jakie szkody tak naprawdę je zawarli. Ale to nie na tym forum.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 10:07 pm 

... a tak na marginesie, kończąc dyskusję nt. porównania silników 2,5 i 3,5 ccm - Panie Waldku, może to ja jestem laikiem, ale to Pańska wypowiedź jest śmieszna - jeden z zawodników w klasie IC-10 (nie START) startuje z silnikiem 2,11 z szarpanką - mógłby również w klasie Start i co by Pan wtedy powiedział - za mała pojemność ?

Dobranoc
Adam Różycki

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 10:26 pm 

Jacek Ochociński napisał:

Ad 1 - Waldku - aż się dziwię - właściwie to się DZIWIĘ, że w tak jawny sposób lekceważysz przepisy, które powinny być wykładnią pracy sędziów na WSZYSTKICH zawodach MP. Kogo jak kogo, ale człowieka o tak wysokiej kulturze i doświadczeniu nie podejrzewałem o podobne myśli, nie mówiąc już o pisanym słowie. Należy najpierw - i to zgodnie z istniejącymi zasadami - zmienić przepisy, a potem je dopiero wprowadzać do zawodów. Zresztą, jak widzę - doświadczenie tego biegu pokazało, że nawet 20 minut okazało się czasem zbyt długim - a tak na marginesie, to kto "zarżnął" tę T-15 - kierowca, czy mechanik? :)[/quote]

Szanowny Jacku

NIE ROZUMIEM ZARZUTÓW!!!!! pod moim adresem.
Dziękuje serdecznie za słowa uznania wypowiedziane pod moim adresem , natomiast przywołanie tych cech w sposób krzwdzący dla mojej osoby odbieram jako przejaw agresji. ( z decyzją 20-to minutowego finału proszę mnie nie łączyć i nie imputowć jej podjecia)

Zarówno kierowca , jak również mechanik nie są pracownikami " zakładów mięsnych X ....." stąd też wyjaśniam , że przyczyną nie ukończenia biegu co napisałem w poście powyżej , nie było jak to określiłeś "zarżnięcie silnika" i tu łączę się z TOBĄ w głębokim żalu z powodu nie trafionej diagnozy ,na pewno nie laika.
Serdecznie pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 10:29 pm 

.......a tak na marginesie ................... zakończyłem dyskusję.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 10:47 pm 

Przemysław Morawski napisał:

Należałoby jeszcze dodać, że o ile dobrze pamiętam zawodnik ten jest Mistrzem Polski w klasie E10TC SPEC, nic więc dziwnego że "dokopał" nowicjuszom. A była mowa, że doświadczeni zawodnicy nie będą w tej klasie startować.[/quote]

Hmmmmmm

Coż mam odpowiedzieć za dwunastolatka? Może komuś to przeszkadza , że ma talent?

Kiedyś jeździliśmy modelem X-Ray - już nie jeździmy :cry:

( na marginesie odświerzę pamięć - jest mistrzem Polski nie tylko w klasie E10 TC Standart -nie mylić z klasą spec- w innej również , ale to jest zagadka - za prawidłową odpowiedź czeka nagroda , być może x-ray)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 10:59 pm 

Waldemar Wolak napisał(a):
Kiedyś jeździliśmy modelem X-Ray - już nie jeździmy :cry:

A co to ma wspólnego z klasą IC10 Start?

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 11:02 pm 

To jest również zagadka dla domyślnych.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 9:46 am 

Widzę, że cześć osób strasznie zabolało nasze zaangażowanie w testy i promocje modeli HPI, jakie przeprowadzaliśmy na opisywanych zawodach. :D
Dla mnie oczywiste jest, że testy powinny być przeprowadzone przez dobrych zawodników, aby skupić się tylko na ocenie technicznej modelu. Doświadczenie kierowcy jest tu nieodzownym elementem w prawidłowej ocenie możliwości modelu. Natomiast proszę pamiętać, że wybrani przez nas zawodnicy są to młodzi chłopcy, którzy wcześniej nie startowali w klasach spalinowych i właśnie dla tego ich opinie i spostrzeżenia są dla mnie tak ważne. Nie zmienia to faktu ze są to utytułowani zawodnicy i jestem im wdzięczny ze położyli na szali swoją renomę nie mając wpływu na to jakim modelem pojadą.
Jest zauważalna różnica między HPI a innymi firmami a polega na tym, że my przeprowadzamy nasze działania w sposób publiczny i otwarty a inni nieco bardziej pokątny i tajny. Trudno mi oceniać, która sposób jest lepszy, ale ja nie zamierzam zejść do podziemia. :D

Dziwię się trochę że w dyskusji zaczynają brać udział ludzie których nie było na zawodach. :D
Aby nie nastąpiło przekłamanie chcę wyjaśnić tylko jedno. Nikt z naszego teamu nie miał wpływu na decyzję o skróceniu czasu biegu i proszę nam tego nie imputować.
Taką decyzję podjęli sędziowie i poinformowali o tym wszystkich przed wyścigiem. Sami byliśmy zaskoczeni.
Jednocześnie zgodnie z wcześniejszą merytoryczna argumentacją uważam, że była to jak najbardziej słuszna decyzja. Natomiast jeśli sędziowie wraz z "ojcem klasy" ustalą, że zawodnicy mają się ścigać całą godzinę to też staniemy do takiego wyścigu.
Natomiast brak sensu takiego rozumowania jest chyba oczywisty. :)
Gdybym chciał ten wyścig na siłę wygrać dałbym zawodnikom modele z górnej półki na najlepszymi silnikami. Natomiast testowalismy najtańszy model RTR za 1200/1300 zł bo podobno właśnie dla tych modeli jest ta klasa.
Przed zawodami zgłaszałem Arturowi swoje wątpliwości co do braku pewnych ograniczeń w tej klasie. Jego wyjaśnienia są dla mnie satysfakcjonujące choć budzą niepokój że zbyt duża otwartość przepisów z czasem doprowadzi do wyścigu zbrojeń. I obym się nie pomylił bo analizując czasy okrążeń Julka widać że były one niewiele gorsze od klasy mistrzowskiej IC10.
Do tego sezonu podchodzę zupełnie na luzie co nie znaczy że nie będę pisał o swoich spostrzeżeniach. A decyzję zostawiam mądrzejszym od siebie. :wink:

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udaną imprezę i do zobaczenia niebawem.
Dalsza dyskusję na temat naszych testów i przepisów jestem gotów podjąć w innym temacie aby nie zaśmiecać wizerunku zdecydowanie udanych zawodów w Nowym Sączu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 4:41 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Mikołaj Barakoński napisał(a):

MODI - prędkość tych bolidów na prostej była niesamowita, spaliniaki wymiękają.

bez komentarza :shock:

II Eliminacja MP spal.
Merged runs: Eliminacje

--------------------------------------------------------------------------------
Pos No. Last Name First Name Max. Laps Total Tm In Session Age cat. Hometown
1 1 ZELJAŚ Rafał 26 5:00.436 Bieg 2 senior Tarnów

I Eliminacja MP ele.

--------------------------------------------------------------------------------
1 4 DŹWIGAJ Maciej 25 5:04.776 Bieg 3 senior Kraków

II Eliminacja MP spal.

1 1 DZIERZĘCKI Artur 24 5:01.387 Bieg 3 senior Jelcz-Laskowice

no comments...

Może zrobić interdyscyplinarny bieg prąd v nitro?

Ostatnio edytowano Wt maja 08, 2007 5:04 pm przez Mikołaj Barakoński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 4:51 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Jacek Polaczek napisał(a):
...można komuś zrobić krzywdę. I to właśnie mnie taką krzywdę wyrządzono..

OC płacone przez LOK i będące częścią licencji - skoro zrobił to zawodnik z poprzedniego biegu, to jest to "jego" odpowiedzialność cywilna.
W sumie to mozna by w końcu zapytać tych, co płacili za ubezpieczenie, na jakie szkody tak naprawdę je zawarli. Ale to nie na tym forum.

MOŻE LOK NA TO ODPOWIE?

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 8:15 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):

MODI - prędkość tych bolidów na prostej była niesamowita, spaliniaki wymiękają.

bez komentarza :shock:

II Eliminacja MP spal.

1 1 ZELJAŚ Rafał 26 5:00.436 Bieg 2 senior Tarnów

I Eliminacja MP ele.

1 4 DŹWIGAJ Maciej 25 5:04.776 Bieg 3 senior Kraków

II Eliminacja MP spal.

1 1 DZIERZĘCKI Artur 24 5:01.387 Bieg 3 senior Jelcz-Laskowice

no comments...

Może zrobić interdyscyplinarny bieg prąd v nitro?

Co Ty porównujesz, trzebabylo przyjechać w przeddzień zawodów i zobaczyć jaki syf byl na torze. W dniu zawodów wcale nie bylo lepiej, dopiero po wszystkich eliminacjach można bylo jakos jeżdzić.
To co podaleś dowodzi jednemu- jakie tory takie wyniki.
Jeżeli chcesz zmierzyć elektryka i spalinkę to polecam TOR dla modeli spalinowych, a nie 30-kilkuletni kawalek asfaltu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 8:43 pm 

Uderz w stół i nożyce się odezwą :-) :-).

Widzę, że nie no comments. A gdzie masz tor dla spaliniaków w tym kraju?

I nie dawaj się ponieść prostej prowokacji, którą jest cytowane moje zdanie, które świadomie wpisałem w moją ocene zawodów, bo opis tych zawodów jest przypadkowo czytany przez obie nacje modelarskie i wiedziałem, że wywoła to dyskusję akademicką.

A, że był kurz a elektryki miały wode, a że wam zmienne ciśnienie atmosferyczne przeszkadza, a że MODI pierwszy raz zobaczyło asfalt... Wy na piankach a my na gumach. Wy lotny start my nie...

Pozdrawiam i dziękuję za miłą konwersację. :-) :-)

Mikołaj

PS byłem na prywatnym treningu w środę i wiem jak było ale by takich argumentów użyć... Szkoda że nie domyli toru u nas zrobiła to natura.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 8:48 pm 

Mikolaj, ja wcale się nie nakręcam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 9:02 pm 

OKI - fakt taki, że by szukać prędkości nie trzeba wchodzić w spaliniaki. Myślałem by mój syn zaczął startować w spaliniakach by oswajał się z dużymi prędkościami, by móc w "wolniejszych" elektrykach mieć dobre nawyki. Muszę to po ostanich wynikach w NS ponownie przemyśleć.

Technologia idzie na przód, szczególnie w elektrykach, przejście na trójfazowe silniki, coraz pojemniejsze baterie, spowoduje, że prędkość będzie porównywalna i prędkość nie jest chyba już najważniejsza. Zawsze można zrobić wyścig zdlanie sterowanych pocisków przeciwlotniczych czy torped, ale odpłynelibyśmy od modelarstwa, jak np w modelach na uwięzi.

Przyszłość:

5ć kamer (obrotowych) na modelu, stanowisko komputerowe z pedałami kierownicą 4ma monitorami (albo okularki) i siurand 5.x i po wifi sterowanie modelem na realnym torze. A jeszcze force feedback i fotel bezwładnościowy.

Chyba się nakręciłem ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona