Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:09 pm

Autor
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 7:10 pm 

Spotkałem się z wieloma niepochlebnymi opiniami o Sprincie 2. Tylko zawsze było to porównanie do modeli z wyższej polki - np. cyclone, czy modeli X-RAYA. Wiem i rozumiem że chodzi o klasę w zawodach E-10TC, ale czy ten model jest aż tak bardzo zły. To że płyta jest za miękka to wiedzą (chyba) wszyscy, ale patrząc się okiem modelarza początkującego, który nie chce (na początku) pakować się w zawody ten model może być lepszy od modeli Tamyi? Mając 1100 zeta można kupić Sprinta 2 RTR lub kupić TT-01 i przeznaczyć na tuning.

Jestem modelarzem początkującym, nie tak kompletnie, że model jest dla mnie nowością, ale doświadczenia zebrane na madzie (przez 1 mc) i X-MODzie chyba nie można nazwać doświadczeniem (może tylko nie rozwalę modelu na 1wszym zakręcie)

I teraz moje pytanie, czy kupić to oklepane TT-01 przeznaczyć na tuning, który trochę kosztuje i prawdopodobnie wystartować w zawodach, czy kupić Sprinta 2, nauczyć sie jeździć (no, bo ten model ma trochę ustawień, co do geometrii zawieszenia itp., czego w TT-01 nie ma) i z czasem albo przenaczyc na tuning (który jest tańszy) i wystartować w E-10TC lub sprzedać Sprinta i kupić cos z X-RAYA i wtedy wystartować w zawodach?

W recenzji o Sprincie było napisane, ze model jest udany, ale tym się nie kierowałem

PS> Nie jest to proste pytanie, jaki model wybrać, ale czemu wybrać któryś z tych modeli.

PS> Mam tez prośbę, pytanie to kieruję po przeczytaniu wielu ocen subiektywnych, a tutaj proszę o prownanie obiektywne (choć w 100 proc. takie nie jest możliwe)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 7:20 pm 

Ja z doświadczenia wolałbym sprinta. 100%. Miałem porównanie do tt01 i pod wieloma względami ustępuje on sprintowi.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 7:25 pm 

(wiem ze duzo pytam, ale nie mam latwego dost. do modeli, a po samych fotkach nie wiele sie da okreslic... chociaż trochę można) W jakich względach TT-01 ustępuje - cena części, jakosc wykonania...

BArdzo proszę o odpowiedz... będe wdzięczny... tylko tyle mogę zrobic...

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 7:29 pm 

TT-ka ustępuje Sprintowi głównie w kwesti jakości wykonania. Trzeba w nią włożyć kupe kasy żeby zaczęła jeździć. Moim zdaniem bierz Sprinta.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 7:34 pm 

Startowałem w zawodach w Klasie TOP STOCK z modelem TT-01 i na zawody zabierałem worek części. Przesiadając się do klasy DTM-540 z modelem SPRINT2 również taki woreczek częsci zakupiłem na cały sezon. Sezon przejeździłem a nawet półtora, model sprzedałem i worek częsci poszedł do szczęsliwego nabywcy. Wcale lepiej nie jeździłem sprintem w porownianiu do TT-01 a model jednak wytrzymywał więcej , dużo więcej. Jedyne co wymieniałem to tylny pasek napędowy, i po sezonie płytę główną, ale nie z powodu pęknięć a poprostu była pościerana więc kupiłem nową , w końcu częsci są tanie.

Zdecydowanie Polecam Sprinta2 na początek.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 7:38 pm 

Otóż WIELKIE DZIĘKI, bo czytając wiele opiń o Sprincie 2 moglem miec wrazenie ze jest do bani...

Poza tym wczesniej o tym pisalem. Wielkie dzięki za opinie. (choc jakby jakas sie pojawila to bym się nie obrazil) :P :lol: :wink: :roll:

Aha, jeszcze mam 1 pytanie, albo i 2.
Czy prawdą jest szybkie zdzieranie się zębatek w związku z problemami pracy przekladni (tak pisalo w recenzji)

No i czy to prawda ze nie ma oleju w amorkach, bo choc to wada nie jest chcialbym wiedziec...

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 8:16 pm 

potwierdzam slowa Arka - worek części otrzymałem:)
krzysiek_k1

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 8:20 pm 

Jeżeli kupujesz w wersji kit sprinta to nie ma oleju bo sam musisz nalać, bo nawet amory są nie złożone

jeżeli źle zrozumiałem pytanie to sory

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 18, 2007 6:15 pm 

Wracając do tematu, postanowilem porównac ceny i bardziej sie oplaca cenowo Sprint 2:

Sprint 2.
RTR wszystko gotowe tylko jechac
1102zł

TT-01
840 (na promocji) podwozie z apka bez akku i ladowarki
125 - pseudoładowarka Turbo 8
83 - jakiejs niskiej klasy akku carsona z ATY
-----
1049 SUMA

ale chcąc porównac jakiośc trzeba by bylo aby choc czesc z TT byla podobna do spritna a więc:

249 - TT-01 Tuning Pack (czy jakoś tak) - są tu łożyska i olejowe amki
-----
1300 zł

przydalo by sie jeszcze aby regulator był trochę lepszy niż seryjny

270 - regiel 15 zwoi (tyle ile w sprincie) jakis carsona

no i silnik wtedy... 20 zwoi.. no juz nie liczylem, ale dajmy 100 zł.

SUMA: 1670 za stuningowaną TT podobną (podobnież) jakościowo do Sprinta 2 (bo czy sprint jest dużo lepszy to nie wiem)

Wynik

SPRINT Tamiya TT-01

1102 zł 1670 zł

Wynikało by z tego, że za Sprinta 2 w RTR płaci sie mniej mimo ze jest lepszy, chyba ze sie mylę.

Ostatnio edytowano Śr kwi 18, 2007 9:13 pm przez Grzesi@k, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 18, 2007 7:03 pm 

Nie wydaje mi się aby w wersji RTR SPRINT2 w zestawie była ładowarka. Z tego co ogłądałem taki zestaw to jest oczywiście model, pomalowana karoseria, aparatura, odbiornik, regulator - całkiem niezły NOSRAM, pakiet i silnik 17 bądz 19 zwojowy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 18, 2007 7:07 pm 

Z tego co czytałem na stronie hpi.pl ma oryginalnie ładowarkę z pakietem nosram.

W przypadku polski chyba też tak jest.

Na rc-bziomie
http://www.rcbziom.pl/sklep/product_inf ... a60389e697
czemuż by na hpi.pl dla rcauto by miało nie byc??