Na początku chciałbym zaznaczyć, że moja propozycja dotyczy wyłącznie zawodów organizowanych wyłącznie dla modeli mikro, a nie eliminacji do MP czy PP.
Obecnie jeździmy 5 minut, co w dobrych akumulatorkach powoduje wykorzystanie jakichś 40 - 50% pojemności (mikro open). Szkoda nie tylko proądu pozostałego w akumulatorkach po biegu, ale i tego, że gdyby bieg był dłuższy - więcej można byłoby się nauczyć. Osobiście bardzo mi się podobały letnie wyścigi na asfalcie, które trwały 8 minut - sądzę, że wiele się dzięki nim nauczyłem - szczególnie jeśli chodzi o panowanie nad nerwami

W krótkim, 5-minutowym biegu pierwsze 3-4 minuty to straszna nerwówka - tak naprawdę większość ludzi odblokowuje się dopiero w po tym czasie - a tu już prawie koniec biegu. W biegu dłuższym można w tym "odblokowanym" stanie jechać dłużej - wtedy się jedzie najczyściej i wtedy można najlepiej nauczyć się prawdziwego ŚCIGANIA... Moim zdaniem jeden 8-minutowy bieg uczy więcej niż dwa 5-minutowe...
Dlatego postuluję, aby wydłużyć czas biegów. Nie musi to być koniecznie aż 8 minut - wydłużenie biegu z 5 do 8 minut to wydłużenie aż o 60%. Starsze akumulatorki niekoniecznie muszą to wytrzymać - może niech to będzie 6 czy 7 minut (odpowiednio - 20 i 40% przyrostu czasu trwania biegu). Te 7 minut powinny wytrzymać nawet naprawdę stare akumulatorki - mam takie dwa 3-letnie pakiety GP 1100, w które wchodzi ok. 850 - 900 mAh i nawet one dałyby radę...
Co o tym sądzicie? Czy jesteście za wydłużeniem trwania biegów w klasach mikro, a jeśli tak, to ile wg Was powinny one trwać? Osobiście jestem za 7-minutowymi biegami - jest to sporo więcej niż obecnie, a z drugiej strony - nie wyklucza starszych i nieco wysłużonych akumulatorków.
Prosiłbym, aby wypowiadali się tylko Ci, którzy regularnie bywają na zawodach (dlatego nie robię ankiety, bo ona byłaby anonimowa).
EDIT: chodzi o wszystkie klasy mikro: Standard, Open oraz T/B/MT