Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 24, 2026 7:12 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 9:51 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Silnik ma prawo zaklinować sie przy docieraniu, ale nie jest to powód do stosowania suszarki i innych patentów. Przed jakimkolwiek odpaleniu silnik należy przeplukać paliwem żeby zapewnić smarowanie podzespolów od pierwszych sekund pracy. Jeżeli już przy tym procesie nastepuje poważne klinowanie się to proponuję dać sobie spokój z dalszym docieraniem bo kiedy je zakończymy to wal korbowy, korba, lożyska już będą nadawaly sie do wymiany. Pamiętajmy że największe obciążenia są wlaśnie przy docieraniu silnika, temperatura pracy jest niestabilna i regulacje gażnika nie są trwale.
Więc jeżeli mamy już taki przypadek to może to zabrzmi dla niektórych dziwnie ale należy szukać pomocy tam gdzie zakupiliśmy model czy silnik. Nie ma co tutaj doszukiwać sie .......... ale tak powinno być. Rola sprzedawcy to nie tylko sprzedaż modeli.
Do sprawy. Jeżeli takie objawy sie pojawiają należy mechanicznie pasować elementy względem siebie i od razu zapomnijcie o kolejnym ,,patencie,, jak ciągle kręcenie silnikiem bez świecy.

Napewno masz racje, ale badzmy realistami i ktory sklep wymieni silnik jesli klijentowi sie klinuje ? :?

Swoj obecny 3.3 dotarlem bez problemow, i chodzi do tej pory bez zarzutow, a wlasnie kiedy sie klinowal rozgrzewalem go suszarka i momentalnie odpalal i docieralem dalej... Co moze zaszkodzic silnikowi jesli go podgrzejemy i odpalimy zeby dalej pracowal normalnie ?

TymEk napisał(a):
czyli trx nie umie robic silnilow. A kto mogłby mi odpowiednio spacowac ten silnik??

TRX to model, producentem jest Traxxas to tak dla sprostowania.
Traxxas robi jak dla mnie swietne silniki, i moim zdaniem nie powinienes kabinowac nic z recznym pasowaniem itd tylko dalej go docierac. Jesli silnik chodzi na zalaniu i przy jezdzie nie katujesz go to wszystko bedzie ok.

Takie jest moje zdanie...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 10:05 pm 

co znaczy katujesz czy 4 bak na full gazie przez 3 s jest katowaniem ??
Jesli tak to w takim razie nie umieja pisac instrukcji.

Ostatnio edytowano N lut 04, 2007 10:07 pm przez TymEk, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 10:07 pm 

Mariuszu, ja nie piszę o wymianie silnika, ale o pomocy technicznej
Spróbujcie jeszcze odprężyć silnik 0,1mm , do zbiornika z paliwem dodaj 1cm3 rycyny i wróć do ustawień fabrycznych

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 10:11 pm 

TymEk napisał(a):
co znaczy katujesz czy 4 bak na full gazie przez 3 s jest katowaniem ??
Jesli tak to w takim razie nie umieja pisac instrukcji.

No raczej nie, ale ja przy 4 baku to jeszcze docieralem z kolami w gorze...

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 10:16 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Mariuszu, ja nie piszę o wymianie silnika, ale o pomocy technicznej

Aha no chyba ze tak, to sory ;) A co do pomocy to daleko nie musze szukac...
Kolega kupil silnik Force .32 z jednego ze znanych sklepow. Gdy dostal silnik chcial go dotrzec lecz nie mogl bo pojawialo sie klinowanie i nawet suszarka nie pomagala, silnik nie chcial drgnac. Od probowania obrocenia walem poszla szarpanka, Panowie ze sklepu z laska wymienili szarpanke ale co dalej ma zrobic zeby silnik odpalil to powiedzieli... "60zl za wypalenie jednego baku"- zostawie to bez komentarza...

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 10:51 pm 

A moim zdaniem wszystko w silniku TymEk'a jest w porządku, silnik się wcale nie klinuje, a gaśnie dlatego bo sie lekko zalewa. powinien docierac tak jak w instrukcji (która jest napisana bardzo dobrze, a do tego jeszcze dvd), nie przejmować sie temperatura wogóle. Jedyne co to żeby nie spadła ponizej 105 stopni i wtedy ewentualnie owinąć głowicę, ale przy tych temperaturach zewnętzrnych raczej to nie grozi.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł: :)
PostNapisane: N lut 04, 2007 11:20 pm 

witam

ja mam natomiast pyatnie
jaka jest swieca jesli zimna to zastosuj ciepla wtedy silniczek nie bedzie gasl
i wrazie co mozna dac jeszcze wicej paliwa przy regulacji co zmniejszy temperature

no i ostatnia sprawa jak to mozliwe ze silnika ma 130'C przy temp. na zewnatrz -5 do +10 max +15'C i ostro pluje paliwem
cos mi sie tu nie zgadza

Pozrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 3:05 pm 

jak to jest ze traxxas pisze zeby od pierwszego baku jezdzic. a wiele osob wypala z 4 baki na klocku zanim zaczna jezdzic. Co jest w silnikach traxxasa takiego ze mozna jezdzic od pierwszego baku i oni tak zalecaja a nie inaczej i pisza ze tylko takie docieranie zapewni max performance bla bla bla.
Druga sprawa jednych niepokoi 130 C przy docieraniu na bogatej mieszance a inni pisza ze wszystko ok docieraj dalej. dzisiaj swieci slonko to jak nie bede mial duzo nauki to moze wypale 5 bak wedlug instrukcji traxxasa na gull gazie przez 3 s i przerwa. ale cos czuje ze jednak traxxas pisze instrukcjie tak jak by mu się wydawało ze wszystkie jego silniki sa idealnie spasowane i nie wymagaja wiekrzego docierania.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 3:21 pm 

nie martw się traxxas wie co pisze, istnieje nie od dziś i napewno nie pracują tam ludzie , którym cos się wydaje. Prędzej to tobie się wydaje że masz niespasowany silnik i temparaturę za dużą.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 3:29 pm 

TymEk napisał(a):
jak to jest ze traxxas pisze zeby od pierwszego baku jezdzic. a wiele osob wypala z 4 baki na klocku zanim zaczna jezdzic.

LRP też zaleca jazdę w czasie docierania

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 4:43 pm 

Toost napisał(a):
TymEk napisał(a):
jak to jest ze traxxas pisze zeby od pierwszego baku jezdzic. a wiele osob wypala z 4 baki na klocku zanim zaczna jezdzic.

LRP też zaleca jazdę w czasie docierania

OFNA także... wydaje mi się, że to lepiej przygotowuje silnik od razu do warunków w jakich będzie pracował a nie takie "gilanie" go bez oporów na kołku, poza tym na kołku silnik nie ma chłodzenia jakie zapewnia pęd powietrza więc może mimo bogatej mieszanki się troche "podgotować" (może nie zimą ale latem...)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 5:15 pm 

gieroll a co sadzisz o temp 145 C po dwoch rundach po 3 s na full gazie przy piatym baku, przy czym temp caly czas rosla tak ze wolalem wyjezdzic kolejny bak na 1/2 gazu max i temp kolo 135 C. Co ja z tym silniczkiem mam :(

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 6:11 pm 

TymEk napisał(a):
gieroll a co sadzisz o temp 145 C po dwoch rundach po 3 s na full gazie przy piatym baku, przy czym temp caly czas rosla tak ze wolalem wyjezdzic kolejny bak na 1/2 gazu max i temp kolo 135 C. Co ja z tym silniczkiem mam :(

A tak wogole to czy regulujesz doplyw paliwa, czy tak jak bylo zostawiles i sie dziwisz ze masz taka temperature ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 6:17 pm 

tzn?? wzbogacac czy zubozyc ??

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 6:34 pm 

no 145 to faktycznie juz za dużo. Spróbuj wrócić do ustawień fabrycznych (4 pełne obroty od max wkręcenia), może tu leży problem. Jeśli znów się grzeje, sprawdź wszystkie połączenia typu wężyki paliwowe, połączenie silikonowe kolektora z tłumikiem. System musi być szczelny. Ja miałem małe rozcięcie na tym silikonowym łaczniku i regulacja była prawie niemożliwa, temperataura bardzo wzrastała, szczególnie na jałowych obrotach. Długo się trudziłem za nim na to wpadłem, nie myślałem, że może mieć to coś wspólnego.

w którym miejscu mierzysz temperatura, co to za termometr?

Spektrum DX 3.0

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona