Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 3:16 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 12:45 pm 

Artur Dzierzęcki napisał:
Jak przeczytalem post Michala Karpińskiego i Janusza Potepy to ręce mi opadly i jestem jeszcze bardziej przekonany że czas zakończyć starty krajowe. Na glowę spadliście? Może jeszcze wam ZUS i US oplacić? Oblęd!!
Tak jak napisal Jacek , można to robić spolecznie, jeżeli nie wyjdzie sprawa z LOK-iem to mamy jeszcze PKMS którego również bylem wspólzalożycielem jak i wielu innych moich kolegów. Ale nie można dyskusji zaczynać od ,,dajcie kasę ,, albo ,,za ile,, Dziwię się że te slowa wyszly od Ciebie Michale, Janusza nie znam , ale Ty?? Prowadzileś klub za kasę???
Moim zdaniem to jest pewne wyróżnienie mieć poparcie tylu zawodników i motywacja finansowa nie jest potrzebna.
Finansowanie naszej dyscypliny to jest następna sprawa i powinna zostać zalatwiona wewnątrz zarządu sekcji i ewentualne wnioski przekazane zawodnikom.

Póżniej Michał Karpiński odpowiedział:
Artur źle mnie zrozumiałeś
Już mówię dlaczego wyszły te słowa ode mnie, bo ja nigdy nie brałem za to pieniędzy i nie będę brał bo nie jest to moim celem, ale Artur ja znam realia i powiem tobie że wchodzisz na minę i to taką która urywa dwie nogi. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak trudno jest znaleźć takie osoby, które zrobią coś za darmo podobnie jak ja to robię. Mogę powiedzieć z mojego doświadczenia a zajmuję sie klubem wspólnie z Mariuszem Molińskim i Adrianną Skubel już około 4 lat i wiem jak trudno jest poszukać osoby odpowiedzialne za free.
Dobrze że wspomniałeś na temat PKMS była to fajna organizacja a wiesz dlaczego nie wygląda tak samo jak kiedyś ? Odpowiedz jest bardzo prosta, potrzeba jest kasa na działanie takiej organizacji, każdy ma swoją pracę, swoje problemy i nie można sadzić, że każdy będzie robił to za free. Więc jeśli takie osoby znajdziesz, czego Tobie życzę z całego serca, trzymaj je i nie puszczaj, bo są na wagę złota. Jest pytanie jak długo będą to robić i czy będą robić to rzetelnie.
Jeszcze raz żebyś mnie dobrze zrozumiał, chciałbym, aby coś sie zmieniło, życzę Tobie, aby się udało i jestem jak najbardziej za, jednakże przygotuj sie na to, że gdziekolwiek zapukasz tam będzie niewygodne pytanie "co ja z tego będę miał", no chyba że trafisz na wyjątkowe osoby podobnie jak ja trafiłem.

A dobry saprer tak rozbraja miny:,tym bardziej,że urwane nogi nie dają gwarancji ,że reszta zostanie...

Przewodniczący Komisji
Tadeusz Bernady

Wiceprzewodniczący d/s sportowych
Łukasz Kowalczyk

Wiceprzewodniczący d/s szkoleniowych
Jan Matukin

Sekretarz Komisji
Adrianna Karpińska

Przewodniczący Kolegium Sędziów
Jan Matukin

Przewodniczący Sądu Koleżeńskiego
Andrzej Trella

Członkowie
Piotr Błazucki,
Wojtek Brudnik,
Janusz Cieśliński,
Artur Dzierzęcki,
Arkadiusz Gajzler,
Mariusz Grochała,
Krzysztof Hulin,
Michał Karpiński,
Norbert Omelańczuk,
Patryk Raczyński,
Waldemar Wolak.

Co daje duże szanse rozwoju klubu w Murowanej Goślinie....4 nogi,dobrze postawione.
Ciekawe co nam szykuje stonoga ATA...Bo MF włażą gdzie się da ,a czy odpuszczą TS,bo działania Sekcji zeszły do głębokiej konspiracji (jak Alkaida ) :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 2:04 pm 

Panie Lesławie. Śledząc temat zaczynam gubić wątek.
Cytowane wyżej wypowiedzi dotyczą poprzedniej dyskusji odnoszącej się do problemu funkcjonowania a właściwie finansowania modelarstwa w naszym kraju. Zakończyły się nijakimi wnioskami, bo nikt na moje sarkastyczne 'dajcie mi parę złotych' /np. 1% ze Świątyni Opatrzności/ to pracując jak najbardziej społecznie, zorganizuje takie rozgrywki, że canal+ zamiast bić się o prawa do kopanej i formuły 1 będzie robił transmisje z naszych imprez.
W wielu przypadkach nie zgadzam się kolegą Michałem, jednak, jeśli nie byłem na posiedzeniu CKM, /bo mimo starań nie zostałem obdarzony wyborem/ a osoby tam będące i wybrane przez większość coś tam postanowiły to pozostaje mi to to uznać i tyle. Czyżby udział w posiedzeniach łączył się z dietą i łatwym "poselskim" zarobkowaniem czy też są działaniem społecznym? Mam, czego żałować?
Jak na razie nie ma określonych zasad finansowania modelarstwa i dokąd wszystko opierać się będzie na entuzjazmie modelarzy to nie ma, co podnosić sobie poprzeczki wyżej niż można do niej doskoczyć. A energie skierować na działania do tego doprowadzające.
Czekamy na super zawody we Wrocławiu, tak prężnie promujące się w świecie miasto przy sporej ilości mieszkających w nim modelarzy, aż wstyd, że nie ma jeszcze własnych imprez modelarskich. Przecież na takich krańcach świata jak Tarnów, Rzeszów czy Lublin znajdują się chętni do pracy społecznej. We Wrocławiu nikt się nie znajdzie?
Podyskutujmy raczej o meritum jak wspomóc "zapalonych" a nie patrzeć na gaśnięcie zniechęcanych. Przyjdzie nam jeszcze powalczyć w Tarnowie, Sączu, Szprotawie, odrodzi się Jelcz ... czy pozostaną tylko plaże Bałtyku i piaski Malinki?

p.s. a propos efroskiego toru, czy fiasko organizacyjne imprezy na tak pięknym obiekcie i jakby nie było robione przez centrale nikogo nic nie nauczyło?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 4:24 pm 

Janusz Potepa napisał(a):
Panie Lesławie...
Czekamy na super zawody we Wrocławiu, tak prężnie promujące się w świecie miasto przy sporej ilości mieszkających w nim modelarzy, aż wstyd, że nie ma jeszcze własnych imprez modelarskich. Przecież na takich krańcach świata jak Tarnów, Rzeszów czy Lublin znajdują się chętni do pracy społecznej. We Wrocławiu nikt się nie znajdzie?

Uzasadnienia złośliwości Pańskiej wypowiedzi nie będę się doszukiwać,bo mogę łatwo wyciągnąć błedne wnioski.
Wrocław jest miastem pięknym,dużym,ale jeśli się Pan orientuje to zawodnikiem czynnie biorącym udział ,od 2004 w zawodach MP,jest tylko Filip.W zeszłym roku starty wznowili bracia Barankiewiczowie,doszedł Michał Woszczyk i Mariusz Zachacz.A więc jest ich zawodników ,czynnych ,aż 5 z bardzo mizernymi tradycjami.
A ponieważ Kłodzko jest miastem leżącym w województwie dolnośląskim,ma atrakcje i możliwości,postanowiliśmy się wszyscy skupić wokół tamtejszego Klubu,skierowując tam swoje siły „społeczne”.
To my klubowicze Kłodzka zebraliśmy społeczne ,własne fundusze i mamy własne AMB20,to dla Kłodzka zostały wytworzone społecznie grzybki,to społecznie pomagamy przy przygotowaniach torów do zawodów i sprzątania po nich.I wiele, wiele innych przykładów społecznego działania ,by tutaj cytować,ale po co..
A działanie Marka ,(sądzi Pan ,że robi to dla pieniędzy).
Ku informacji,nie doczeka się Pan imprezy we Wrocławiu,dlaczego?To bardzo proste.Zawody kłodzkie nie są komercyjne,nie szukamy rynków zbytu.I dlatego nie zasadnym było by tworzenie konkurencji i dzielenie sił społecznych(o których Pan pisał) na Kłodzko i Wrocław.Jeśli Pan zwrócił uwagę to być może zauważył Pan,że Kłodzko jako pierwsze zorganizowało zawody tylko dla nas,przenosząc „mikro”na inny termin,żadnych innych, kpiących z nas klas też nie było.
Wrocław promowania przez modelarstwo nie wymaga,a Kłodzku jak nie pomoże ,to nie zaszkodzi.
Póki Kłodzko "żyje"Wrocławia raczej nie będzie (oczywiście jeśli rozmawiamy w kategoriach sportowych,bo jakiegoś cyrku ulicznego wykluczyć nie mogę).

Janusz Potepa napisał(a):
Podyskutujmy raczej o meritum jak wspomóc "zapalonych" a nie patrzeć na gaśnięcie zniechęcanych. Przyjdzie nam jeszcze powalczyć w Tarnowie, Sączu, Szprotawie, odrodzi się Jelcz ... czy pozostaną tylko plaże Bałtyku i piaski Malinki?

Jelcz ,jeśli Pan sięgnie do starych postów,to doczyta się Pan,co go"uśmierciło".Ale myślę,że w tym roku będzie miał Pan okazję postać na nowym ,wybudowanym społecznie ,podeście(,zeby dać Panu może pretekst do złośliwości,nie omieszkam powiedzieć,że nie bez mojego udziału).
A co proponuje "doświadczony"Tarnów?Jakie siły społeczne zapewniają karygodną wykładzinę,puchary(a ta sprawa jest nam znana,żeby dostać puchary,musieliśmy społecznie zrezygnować z 5 eliminacji).
Lublin narazie się "rodzi"(oby nie podzielił losów Szprotawy,bo lubelski "społecznik" często ma własne zdanie,nie do końca zgodne z obranym kursem "panujących",a saperem nie jest)

Ku Pańskiej uciesze,są chętni "zaorać" Malinkę ,a zamiast morza można wybrać góry.
Można tylko sobie wyobrazić jaki tam,nam pasztet gotują w tym rondlu konspiracji,nad którym z stoi Pan Janek M.Może się okazać,że 5 stopni w Specu to przysłowiowy pikuś.
Kto rozważny i bystry pewnie zauważył,że Pan Janek ustalił,że klasy ATY(TS i MF) miały w sobotę 15 minut treningu dla 3 grup-tyle samo co 9 pozostałych grup Efrowskich.Czy to przypadek,czy sympatia,a może uzależnienie...?
Ps.Dyskutując o meritum i pomocy „zapalonym”.Bez tego meritum i bez pomocy w Kłodzku w ubiegłym roku odbyło się:
I Miedzynarodowe Halowe Grand Prix Kłodzka, Eliminacja Halowych Mistrzostw Polski, Kłodzko, 13-15.01.2006r

E-18 Sudety Cup, Kłodzko , 8.04.2006r

IV Eliminacja Mistrzostw Polski ON-ROAD (modele spalinowe), Kłodzko, 10-11.06.2006r

IV Eliminacja Mistrzostw Polski ON-ROAD (modele elektryczne), Kłodzko, 17-18.06.2006r

Puchar Serpenta, Finał Polish Serpent Series (modele spalinowe),
Puchar Kłodzka Mikrusów (modele elektryczne), Kłodzko, 8-9.07.2006r

12-sto godzinny wyścig modeli z napędem elektrycznym klasy E-10TC, Kłodzko, 22.07.2006r

II Międzynarodowe Grand Prix Kłodzka, Kłodzko, 26-27.08.2006r

Mistrzostwa Polski modeli ON-ROAD z napędem spalinowym, Kłodzko, 16-17.09.2006r

I Międzynarodowe Grand Prix Kłodzka OFF-ROAD, Kłodzko, 7-8.10.2006r

II Eliminacja Pucharu Polski klas E-18
I Eliminacja E-18 Sudety Cup2007, Kłodzko, 19.11.2006r

Oraz z powodu powodzi zorganizowane przez Kłodzko zawody EMP Off-road w gościnnej Szprotawie

Czy ma któreś miasto taki dorobek 12 imprez,czy warto to rozdrabniać...?Czy Ten „zapaleniec”został doceniony przez Tych którzy decydują ,nie bo „stołki”obsadza się wg.własnego klucza.(matki,żony....,skąd my to znamy).

Jeśli ,pomimo tego chciałby Pan poznać za wszelką cenę Wrocław,to serdecznie zapraszam w okresie dłuższych dni.Społecznymi siłami braci modelarskiej ,wrocławiaków ,pokażemy Panu Wrocław i ten turystyczno-zabytkowy i ten nad ranem(jeśli oczywiście będzie Pan zainteresowany)
Pozdrawiam,wbrew pozorom,społecznik Zaremba

I całkowicie na zakończenie,co do społecznej pracy w strukturach partyjnych,sekcyjnych i.t.p.Można społecznie ,ale i można "społeczniej" po lobbować i po mataczyć...
(zbieżność sytuacji i nazw przypadkowo zbieżna)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 31, 2007 10:30 am 

Serdecznie dziękuję za zaproszenie do Wrocławia, ale moja znajomość tego miasta z racji mieszkającej tam rodziny, zarówno wieczorem jak i nad ranem nie wymaga zgłębiania. A stąd pewnie i sentyment większy niż do Kłodzka czy chodźby Warszawy.
W moim poście, pomimo przez Pana wszędzie znajdowanych, złośliwości nie ma i proszę nie przenosić emocji sportowych poza ich miejsce i czas.
Cieszy mnie ogromnie imponująca lista dorobku organizacyjna Marka, szczególnie, że w wielu imprezach uczestniczyłem osobiście i mam nadzieję uczestniczyć w następnych. Nie będę tu ripostował dokonaniami tarnowskiego Pałacu. To, że obecnie po tylu latach trzeba zmian to również widzimy i nad tym pracujemy. Niestety dużo więcej wysiłku wymaga ‘remont’ niż budowa ‘nowego’. A lokatować trzeba nieważne gdzie, byle był zysk.
Cieszą dobre informacje o powoływaniu i odradzaniu się klubów modelarskich /dzisiaj Gdańsk – brawo!/
Gratuluję dobrego samopoczucia i spełnienia w pracy społecznej. Sam wracam do pracy ‘od podstaw’ mam nadzieję, że Tarnów w następnym sezonie będzie mógł dalej zapraszać całą brać modelarską kontynuując wieloletnie tradycje i podnosząc ciągle poziom.
Odnosząc się do spraw wyborów sekcji, sposobu pracy itd. Sądzę, że i tak prędzej czy później dojdzie do tego, iż z obecnego bałaganu i niedomówień wykrystalizuje się zdrowy układ i o obliczu modelarstwa będą decydować po pierwsze organizatorzy, /bo bez nich nie odbędzie się żadna impreza, mam tu na myśli przede wszystkim społecznych ale i 'zainteresowanych'/, po drugie startujący, /bo oni swoją frekwencją wystawią organizatorom ocenę/ a organizacja nadrzędna będzie i to na czas dbać o ramy organizacyjne całości.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 11:04 am 

Co pewien czas "przeczesuję" archiwalne posty. Co niektórzy piszą że idzie nowe, tylko trzeba czasu. Ale są sprawy które można załatwiać od ręki. I to byłby wyrażny sygnał dla modelarzy, że rzeczywiście rozpoczął się etap zmian na lepsze.
Bo w "archiwach" znalazłem "coś" takiego:
Cytuj:
Kolejną sprawa są sędziowie..........

Kolejny problem. Kontrola techniczna i sędzia startowy. Sędzia główny nie jest od kontroli techn . i do tej roli powinna być wyznaczona inna osoba.
Ten sam sędzia powinien śledzić wyścig w celu udzielania kar zawodnikom.
Jak coś sobie przypomnę to jeszcze dowalę. Ciekawe czy odezwą się ,,nożyce,,

Ci co byli w Tarnowie wiedzą jak było. Czy ten problem też wymaga czasu?
Tadeusz Żelazo
PS. A może mała zgaduj-zgadula: Kto jest autorem cytowanych słów?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 11:58 am 

Kilka dni temu - na poprzedniej stronie zadałem pytanie dotyczące Pkt. 9 i 10 Sprawozdania ze spotkania sekcji.
Prosiłem też o sprecyzowanie definicji – „Głos doradczy Dystrybutorów”,
Ponawiam swoje pytania.
Mam nadzieję ze nie są za trudne i ktoś zna odpowiedzi. :?:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 1:00 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Kilka dni temu - na poprzedniej stronie zadałem pytanie dotyczące Pkt. 9 i 10 Sprawozdania ze spotkania sekcji.
Prosiłem też o sprecyzowanie definicji ? ?Głos doradczy Dystrybutorów?,
Ponawiam swoje pytania.
Mam nadzieję ze nie są za trudne i ktoś zna odpowiedzi. :?:

Witam,

Przed Panskim postem na poprzedniej stronie Pan Zbigniew C. napisal:

>Jednocześnie zmienia się sytuacja prawna w kwesti dyskusji. Jedynie na forum Komisji Modelarstwa Kołowego może być formalnie podejmowana dyskusja.
Na tym forum mogą być kształtowane opnie lub pytania z zachowaniem merytorycznych zasad.<

W trakcie dyskusji zadaje sie pytania i uzyskuje odpowiedzi.
Z wypowiedzi Pana Zbigniewa Z. wynika ze odpowiedzi na pytania mozna otrzymac jedynie na TAMTYM forum. [sarkazm]

Pozdrawiam,

Marek

Ostatnio edytowano Cz lut 01, 2007 2:40 pm przez Marek Pleskacz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 1:30 pm 

Osobiście mam duży sentyment i szacunek do forum RcAuto.
Jednocześnie za mało czasu, aby czytać wszystkie nowopowstałe fora.
Mam nadzieję, że przedstawiciele sekcji również doceniają wkład Marka Kusiakiewicza w rozwój modelarstwa i pojawią się na nim, chociaż czasami.
Poczekam – może ktoś z wybrańców odpowie.
Możliwe też że według nich to forum ani ja nie zasługujemy na odpowiedź.
Brak odpowiedzi też będzie coś znaczył.
Na uznanie trzeba sobie zasłużyć.
Zmuszanie kogokolwiek daje odwrotny skutek.
Zobaczymy co nowej sekcji i forum da lepsze efekty.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 2:22 pm 

Narazie jest totalna konspiracja.W Tarnowie była kolejna tajna nasiadówka.Próbowaliśmy jednemu koledze świecić lampą w oczy,ale i tak nie puścił pary.Chyba coś się szykuje...
Myślę,że tych odpowiedzi powinien udzielać Sekretarz Sekcji

PS.Ja też mam pytanie.Jeśli jestem szczęśliwym posiadaczem licencji,jeżdżę z Filipem na zawody,nie startując (jeszcze),to czy jestem ubezpieczony,czy mam się fikcyjnie zgłaszać,a może wpłacać wpisowe i opłatę za pchełkę(nie posiadam indywidualnej).
Chciałbym się czuć bezpiecznie na zawodach bo nie raz "igram z ogniem". :D

Ostatnio edytowano Cz lut 01, 2007 2:58 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 2:32 pm 
Administrator forum

Do Marka Pleskacza:

Marku, jedynymi władnymi do podejmowania jakichkolwiek decyzji związanych z prowadzeniem bądź nie dyskusji na wszelkie tematy sa administratorzy i moderatorzy tego forum oraz My - modelarze, którzy jak chca to dyskutuja a jak ni to nie.

To by było na tyle w kwesti zakazów, nakazów itp :)

Zapraszam do dalszej dyskusji.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 2:33 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Narazie jest totalna konspiracja.W Tarnowie była kolejna tajna nasiadówka.Próbowaliśmy jednemu koledze świecić lampą w oczy,ale i tak nie puścił pary.Chyba coś się szykuje...
Myślę,że tych odpowiedzi powinien udzielać Sekretarz Sekcji

PS.Ja też mam pytanie.Jeśli jestem szczęśliwym posiadaczem licencji,jeżdżę z Filipem na zawody,nie startując (jeszcze),to czy jestem ubezpieczony,czy mam się fikcyjnie zgłaszać,a może wpłacać wpisowe i opłatę za pchełkę(nie posiadam indywidualnej).
Chciałbym się czuć bezpiecznie na zawodach bo nie raz "igram z ogniem".

A czy jest Pan czlonkiem LOK?
Jesli nie, to nawet wykupienie licencji nie da Panu ubezpieczenia bo jest ona tylko dla "organizatorow, trenerow i zawodnikow czlonkow LOK"
Sugeruje lekture tekstu polisy OC.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 2:38 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Do Marka Pleskacza:

Marku, jedynymi władnymi do podejmowania jakichkolwiek decyzji związanych z prowadzeniem bądź nie dyskusji na wszelkie tematy sa administratorzy i moderatorzy tego forum oraz My - modelarze, którzy jak chca to dyskutuja a jak ni to nie.

To by było na tyle w kwesti zakazów, nakazów itp :)

Zapraszam do dalszej dyskusji.

Marek,

Ja w to co piszesz nie watpie tylko Pan Darek (Festiwal Modelarstwa) chce dyskutowac wlasnie z autorem tego "dekretu" wydanego przez:
"Jasnie Nam Panujacego Sekretarza CKM LOK Zbigniewa C. [sarkazm]" :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 2:44 pm 
Administrator forum

Z powyższego wynika że treśc polisy jest skonstruowana na odpierdziel i pisana przez gogoś komu coś sie wydaje (a wydaje się chyba że żyje jeszcze w innej epoce gdzie chodząc do modelarni LOK-owskiej było sie członkiem LOK-u)

Czas by się przestawić na inne myslenie. W naszym sporcie potrzebny jest menadżer a nie ktoś kto ma jakies tam pojęcie ale ciagle coą mu sie wydaje :)

Proponuje naszej sekcji (zarzadowi) zorganizować spotkanie z organizatorami zawodów i ustalić pewne kwestie raz a dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 2:53 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Z powyższego wynika że treśc polisy jest skonstruowana na odpierdziel i pisana przez gogoś komu coś sie wydaje (a wydaje się chyba że żyje jeszcze w innej epoce gdzie chodząc do modelarni LOK-owskiej było sie członkiem LOK-u)

Czas by się przestawić na inne myslenie. W naszym sporcie potrzebny jest menadżer a nie ktoś kto ma jakies tam pojęcie ale ciagle coą mu sie wydaje :)

Proponuje naszej sekcji (zarzadowi) zorganizować spotkanie z organizatorami zawodów i ustalić pewne kwestie raz a dobrze.

Marek,

Nie ma tutaj przypadku o ktorym piszesz.
Polisa OC, na ktora sie Pan Zbigniew C. powoluje jako na ubezpieczenie dla zawodnikow, jest zwyklym ubezpieczeniem dzialalnosci gospodarczej ktora LOK prowadzi.
Dlatego nie nalezy sie dziwic ze ubezpiecza jedynie swoich czlonkow.

Pozdrawiam,
Marek

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 3:32 pm 
Administrator forum

I tutaj chyba się mylisz: przy dośc sporej ilości ubezpieczanych osób można zawrzeć klauzulę odnośnie zawodników - nie członków LOK-u

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona