Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn sie 17, 2026 12:43 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 12:32 pm 

Witam. Mam taki problem :( Posiadam model FG Beetle z silnikiem Zenon 26cm. Problem polega na tym, że model SUPER śmiga, ma kopyto itp, aż do pewnego czasu ... niej więcej 30-45min. Silnik wogle traci wolne obroty, chodzi bardzo głośno, nie równo, nie spala całkowicie paliwa. Problem znika jak założe mu nową świece ... Tyle że na nowej też chodzi ok 30min. :( Z tym problemem wysłałem już silnik na reklamację. Stwierdzono że przyczyna jest cewka. Została ona wymieniona, ale problem nie zniknął. :( Silniki ma może przepalone ok: 3 litrów. Szarpanka chodzi luźno. CO TO MOŻE BYĆ :( :cry: Bardzo proszę o POMOC :cry: Każda wskazówka i porada napewno się przyda ... :cry:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 25, 2007 12:56 pm 

Luki napisał(a):
Witam. Mam taki problem :( Posiadam model FG Beetle z silnikiem Zenon 26cm. Problem polega na tym, że model SUPER śmiga, ma kopyto itp, aż do pewnego czasu ... niej więcej 30-45min. Silnik wogle traci wolne obroty, chodzi bardzo głośno, nie równo, nie spala całkowicie paliwa. Problem znika jak założe mu nową świece ... Tyle że na nowej też chodzi ok 30min. :( Z tym problemem wysłałem już silnik na reklamację. Stwierdzono że przyczyna jest cewka. Została ona wymieniona, ale problem nie zniknął. :( Silniki ma może przepalone ok: 3 litrów. Szarpanka chodzi luźno. CO TO MOŻE BYĆ :( :cry: Bardzo proszę o POMOC :cry: Każda wskazówka i porada napewno się przyda ... :cry:

jaki olej lejesz do benzyny?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 1:11 pm 

jak wyglada wewnetrzna elektroda i izolator? czarna matowa, czarna tlusta?? czy jeszcze inaczej??

jaki olej i w jakiej proporcji mieszasz?

aa i takie glupie pytanko... wylaczasz ssanie?? :) z tego co kojarze to dzwigienka ma trzy polozenia... zalewanie przed uruchomieniem, praca na wzbogaconej mieszance i po nagrzaniu pozycja wylaczona...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 2:31 pm 

Olej jest orginalny ... znaczy zalecany przez FG ( http://www.fg-polska.pl/oss/catalog/pro ... cts_id=507 ) Proporcja to 1:25 ... 200ml olej na 5 litrów. To jest pierwsze 5 litrów w karnistrze i nawet nalałem ciut więcej oleju na docieranie ok 20ml. Poza tym nigdy mieszanka nie wyjdzie idealna, bo na stacjach też oszukują. Ale dym podczas jazdy jest właściwy tzn: na wolnych obrotach widać mgiełkę dumy, i podczas jazdy też, nie wali dymem jak ściekły. Co do elektrody i izalatora to tak: izolator jest cały czarny. Nie jest to spalenizna, ale jest pokryty szadzą. Elektroda też jest czarna. Co do innych siwec które już model zniszczył, to iskry przeskakiwały po izolatorze, nie raz po gwincie. Te zdjęcia są z ostatniej świecy. Jeździłem na niej wczoraj ... http://img228.imageshack.us/my.php?imag ... 4326ql.jpg
http://img100.imageshack.us/my.php?imag ... 4347gt.jpg
http://img262.imageshack.us/my.php?imag ... 4360pj.jpg
http://img412.imageshack.us/my.php?imag ... 4379tk.jpg
Co do sannia to klapka ma tylko dwie pozycję. Zamykanie i otwarcie ....

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 6:53 pm 

co za duzo to nie zdrowo... nie mozna przesadzac z iloscia oleju... te silniki do dotarcia potrzebuja wlasnie 1:25 a do normalnej pracy 1:30

kup porzadny olej np Castrol R2 Racingbike

jesli swieca jest czarna matowa i skacza iskty po izolatorze to przyczyny moga byc nastepujace:

1. zla cieplota swiecy - swieca jest za zimna (za latwo oddaje cieplo z wewnetrznej elektrody do glowicy)

2. zly kat wyprzedzenia zaplonu - za pozny, mieszanka nie ma czasu sie spalic (zaplon nastepuje zbyt blisko GMP)

3. problemy z ukladem zaplonowym - slaba lub ginaca iskra

4. paliwo o zbyt duzej liczbie oktanowej bac zanieczyszczone olejem napedowym (ale to raczej widoczne w silnikach 4T)

i moze jeszcze jedna mozliwosc (ale wtedy swieca byla by na obrzezach tlusta) - zbyt bogata mieszanka

swiece mozesz czasowo uratowac, trzeba je wygrzac na gazie i oczyscic...

co do paliwa to nie ma absolutnie sesu stosowac bezyne o liczbie oktanowej powyzej 95 i wynalazkow typu verva, shellpower itp... jak najzwyklejsza 95 (byle z dobrej stacji i czysta) zmieszana z olejem w odpowiedniej proporcji. silnik ma tak mala pojemnosc i tak wysokie obroty, ze male sa obawy o spalanie detonacyjne a zbyt duza iloscia oktanow wrecz nawet zmiejszamy osiagi. ale faktycznie silnik moze pracowac ciszej i lagodniej ale na pewno mocy mu nie przybedzie... chyba, ze znacznie zwiekszymy stopien sprezania i odpowiednio dobierzemy kat wyprzedzenia zaplonu.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 7:03 pm 

Ten olej Panolin jest dobry. Sam go urzywam i nei narzekam. Silnik ladnie pracuje i ma kopa itp.

Moze dlatego Ci nie jedzie bo jest rozlegulowany gaznik? poproboj troche, moze pomoze.

Pzdr

FG Stadium Truck, Jammin X2 CRT

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 9:38 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
co za duzo to nie zdrowo... nie mozna przesadzac z iloscia oleju... te silniki do dotarcia potrzebuja wlasnie 1:25 a do normalnej pracy 1:30

kup porzadny olej np Castrol R2 Racingbike

jesli swieca jest czarna matowa i skacza iskty po izolatorze to przyczyny moga byc nastepujace:

1. zla cieplota swiecy - swieca jest za zimna (za latwo oddaje cieplo z wewnetrznej elektrody do glowicy)

2. zly kat wyprzedzenia zaplonu - za pozny, mieszanka nie ma czasu sie spalic (zaplon nastepuje zbyt blisko GMP)

3. problemy z ukladem zaplonowym - slaba lub ginaca iskra

4. paliwo o zbyt duzej liczbie oktanowej bac zanieczyszczone olejem napedowym (ale to raczej widoczne w silnikach 4T)

i moze jeszcze jedna mozliwosc (ale wtedy swieca byla by na obrzezach tlusta) - zbyt bogata mieszanka

swiece mozesz czasowo uratowac, trzeba je wygrzac na gazie i oczyscic...

co do paliwa to nie ma absolutnie sesu stosowac bezyne o liczbie oktanowej powyzej 95 i wynalazkow typu verva, shellpower itp... jak najzwyklejsza 95 (byle z dobrej stacji i czysta) zmieszana z olejem w odpowiedniej proporcji. silnik ma tak mala pojemnosc i tak wysokie obroty, ze male sa obawy o spalanie detonacyjne a zbyt duza iloscia oktanow wrecz nawet zmiejszamy osiagi. ale faktycznie silnik moze pracowac ciszej i lagodniej ale na pewno mocy mu nie przybedzie... chyba, ze znacznie zwiekszymy stopien sprezania i odpowiednio dobierzemy kat wyprzedzenia zaplonu.

pozdrawiam

Nikt tego dokładnie nie wiem. Mi gośc ze sklepu powiedział że ma być 1:25.
Ad1.) Wszystkie świece są orginalne
Ad2.) Nie mam na to wpływu.
Ad.3) Cała cewka zapłonowa została wymieniona
Ad.4) Paliwo to 95 Shell

Gaźnika wogle nie ruszałem. Tak jak jest od nowości, jest cały czas. Poza tym problem wyskakiwał by odrazu. :cry: :cry:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 28, 2007 6:41 pm 

NIKT nie ma pomysłu .... :cry: :cry:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 28, 2007 8:23 pm 

Skorzystać z przysługującej ci gwarancji, reklamować do skutku.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 3:24 pm 

Wiem ... Próbuje ... Dziś zrobiłem inny Test. Rozmawiając z servisantem powiedział że to może być nawet przytarty motor. Dało mi to trochę do myślenia. Więc ... Założyłem tą starą świecę. Zamknołem sannie, pociągnołem szarpanke raz, model już złapał obroty. No to otworzyłem sannie i pociągnełem jeszcze raz szarpanke i model zapalił ... Trwało to może 5 sekund ... zgasł .. :( Próbując go dalej zapalić motor szczelał, (ogień szedł z rury) nie zapali .. Mając nową świecę, wsadziłem ją do motoru. Jeden ruch szarpanki ... Zapalił ... Bardzo ładnie chodził, miał moc, wolne obroty, tak jak powinno być. Tak zapalony motor pochodził może 5 minut, gdy wszystko się ładnie zagrzało ... zagasiłem go. Od razu wsadziłem mu starą świecę. Nie ma bata ... Nie zapali. :( Mógłbym tak próbować do rana.. Wsadzam nową świecę i jak za pomocą czarodziejskiej wróżki ... Model za pierwszym pociągnięciem zapala .. I bądz Tu człowiek mądry i pisz wiersze .... :cry: :cry: :cry:
P.S >> nie wiem czy to jest jeszcze tak ważne .... ale jak próbowałem odpalać go na starej świecy .... i jak wykręciłem ja ... to z cylindra wydostawało się KUPĘ dymu.... takiego popielatego .... a na nowej tego nie ma ....

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 7:09 pm 

podaj marke i typ swiecy..

czy odpalales go jeszcze przy sporo dodatnich (powyzej 15stC) z podobnym efektem zakopcenia swiecy?? czy moze pracowal normalnie??

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 7:49 pm 
Administrator forum

Prawdopodobną przyczyną awarii świec jest... niedogrzanie silnika. Świeca jest za intensywnie chłodzona i od "szoku termicznego" pęka izolator (dlatego iskra skacze po izolatorze, do gwintu). Takiej świecy nie wkładaj do silnika, bo może się zdarzyć, że kawałek izolatora odpadnie i narobi w silniku niezłego bałaganu.
Ja miałem taką sytuację kilkanaście lat temu, jak zachciało mi się jeździć w zimie po śniegu motocyklem. Miałem wtedy przy sobie garść świec w zapasie. Od czasu jak silnik troszkę osłoniłem problem występował sporadycznie i tylko w ciągu pierwszych minut pracy.
Według mnie masz trzy wyjścia:
1. Zastosować świecę innej firmy niż tej co masz (widać te są delikatne).
2. Dogrzać silnik - zmniejszyć przepływ powietrza przez radiator.
3. Doprowadzić ciepłe powietrze do gaźnika - np. z okolic kolektora wydechowego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 8:26 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
podaj marke i typ swiecy..

czy odpalales go jeszcze przy sporo dodatnich (powyzej 15stC) z podobnym efektem zakopcenia swiecy?? czy moze pracowal normalnie??

pozdrawiam

Marak świecy To Champion RZ7C (Orginalna) montowana fabrycznie. Z tą temperaturą chodzi Ci o temperaturę na polu :?: Czy silnika :?:

Paweł Michalski napisał(a):
Prawdopodobną przyczyną awarii świec jest... niedogrzanie silnika. Świeca jest za intensywnie chłodzona i od "szoku termicznego" pęka izolator (dlatego iskra skacze po izolatorze, do gwintu). Takiej świecy nie wkładaj do silnika, bo może się zdarzyć, że kawałek izolatora odpadnie i narobi w silniku niezłego bałaganu.
Ja miałem taką sytuację kilkanaście lat temu, jak zachciało mi się jeździć w zimie po śniegu motocyklem. Miałem wtedy przy sobie garść świec w zapasie. Od czasu jak silnik troszkę osłoniłem problem występował sporadycznie i tylko w ciągu pierwszych minut pracy.
Według mnie masz trzy wyjścia:
1. Zastosować świecę innej firmy niż tej co masz (widać te są delikatne).
2. Dogrzać silnik - zmniejszyć przepływ powietrza przez radiator.
3. Doprowadzić ciepłe powietrze do gaźnika - np. z okolic kolektora wydechowego.

Wiesz co .. To może być to. Kiedyś zainteresowało mnie to. tzn: Model mam od listopada. W tym roku Listopad był jeszcze dość ciepły, a mój motor w modelu ZIMNY .. :? Tzn: jak dotykałem radiatora(głowicy) silnika miał letnią temperaturę. Napisałem o Tym gościowi z FG i powiedział że tak moze być. Choć i tak to trochę dziwne. Tzn: jak pamiętam pierwszy zbiornik przepaliłem calutki (nie tak żeby zgasł) ale przepalił go bardzo ładnie bez problemów...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 12:50 am 

chodzilo mi o temperature na dworze... :)

wiedzialem, ze Champion jest porabany ale nie az tak :)
dlatego wszystko u mnie co ma zaplon iskrowy jezdzi na NGK :)

sie naszukalem.... jest pewna niescislosc w katalogach.... NGK podaje do silnikow zenoah/komatsu o pojemnosci 14-50cc swiece typu B czyli gwint 14mm natomiast ta swieca championa ma gwint 10mm... odpowiednikiem tej swiecy jest NGK CMR7H ... jest to troche zimna swieca na te pore roku... poszukaj CMR6H... albo cieplejszego championa... generalnie swieca musi miec 10mm gwint dlugosci ok 12mm, zwykla uszczelke, dlugi izolator i schowana srodkowa elektrode...
jeszcze jedna ciekawa sprawa z tym championem... ma wbudowany jakis specjalny rezystor pojemnosciowy opracowany specjalnie pod katem zaplonow CDI.. :roll: jak dla mnie to picnawodefotomontarz... jakiby to nie byl zaplon to na zwyklych swiecach musi dzialac... z rezystorem czy bez... rezysor jest tylko po to by zmniejszyc generowane zaklucenia elektromagnetyczne...
jak to nie pomoze to juz nie wiem... jeszcze cieplejsza swieca?? jesli nie ma regulacji kata wyprzedzenia, z gaznikiem jest ok a bedzie nadal zaweglac swiece to cos ostro z zaplonem jest powalone... moze zdejmij oslone z cylindra zeby tak dmuchawa nie chlodzila....

wez kup tez swierza benzyne, najzwyklejsza 95, z jakiejs nowo pobudowanej stacji i ten olej o ktorym pisalem... znajdziesz na stacjach BP, intercarsie (swiece prawdopodonie tez) albo sklepach motocyklowych... zrob mieszanke 1:30 (100cm3 oleju na 3L paliwa)...

do Pawla: swieca mu nie peka tylko sadza zalatuje i dla tego wali iskra po izolatorze... przyczyna to albo zla cieplota albo zly kat zaplonu ewentualnie marne paliwo....
pozatym to co Ty za swiece miales, ze na mrozie pekaly?? ja kilka sezonow zimowych motocyklami zjezdzilem i nie mialem takich problemow.. jedynie co to dawalem cieplejsze...
jak by tak swiece w zimie mialy pekac to miliony pojazdow byly by na mrozie unieruchomione :)

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 11:44 am 
Administrator forum

Gr4N4c1K napisał(a):
...swieca mu nie peka tylko sadza zalatuje i dla tego wali iskra po izolatorze...

To by wystarczyło wyczyścić świece i znowu by silnik pracowała.

Gr4N4c1K napisał(a):
...to cos ostro z zaplonem jest powalone... moze zdejmij oslone z cylindra zeby tak dmuchawa nie chlodzila....

Co ma zapłon do zdjęcia osłony z cylindra?

Gr4N4c1K napisał(a):
...pozatym to co Ty za swiece miales, ze na mrozie pekaly?? ...

Te świece to PAL i ISKRA, inne to wtedy tyko za dolary były. Silnik Jawy nie był projektowany do pracy w tak niskich temperaturach, nawet przy ostrych wygłupach na śniegu można było spokojnie ręką dotknąć głowicy.(pękał izolator wewnętrzny a nie cała świeca)

Gr4N4c1K napisał(a):
...jak by tak swiece w zimie mialy pekac to miliony pojazdow byly by na mrozie unieruchomione...

A jakie pojazdy mają silniki dwusuwowe chłodzone powietrzem i bez termostatu ? (Komar, Jawa , MZ i ... KOSIARKA)?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona