Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 18, 2026 6:23 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: HPI Upada?
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 1:19 pm 

witam,

Ostatnio doszly mnie sluchy,że firma HPI produkuje coraz gorsze , pod względem jakości modele, a te ostatnie moster trucki są bardzo awaryjne.
Nawet polscy sklepikarze wycofują asortyment HPi ze swoich pólek.

Slyszeliście coś na ten temat?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 6:56 pm 

uwaga prowokacja :D

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 7:30 am 

To nie jest prowokacja, poprostu powiedzmy prawdę na temat tych modeli, bądżmy obiektywni, wczoraj w prywatnej rozmowie moje informacje się potwierdzily, nie zależy mi,żeby kogoś tutaj skompromitować, ale przeznajmy stan techniczny nie których modeli w/w firmy sie pogorszyl chodzi glównie o modele : baja i savage x
Dużo na forum jest osób początkujących, którzy dlugo zbierają pieniązki na upragniony model, kupują te modele i są zawiedzeni, a przecież nie o to chodzi w tej calej zabawie. Juz od dluższego czasu przyglądam sie sytuacji Modelarstwa R/C w Polsce i wiem co w trawie piszczy.

To jest moje prywatne zdanie, i mam nadzieję,że potraficie je uszanować, nie mam na celu szykanowanie, lub prowadzenia anty reklamy, poza tym każdy ma prawo wypowiedzieć się : "Dowolne tematy o wszystkim"

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 8:58 am 

Lokalizacja: Katowice/Giszowiec Modele: Cyclone Moore Speed DRIFT
Nie wiem czy firma upada czy nie, ja z swojego modelu jestem zadowolony a jest to właśnie HPI savage X, model nie sprawia mi bardzo dużych problemów więc nie iwem o co chodzi. Ale fakt faktem, że chyba sklep im szwankuje bo zrobiłem zamówienie w poniedziałek a do dziś paczki nie ma... chyba będzie dzisiaj:)

Madickie nie ma modeli idealnych, na forum dużo znnajdziesz także o problemach z revo i innymi modelami. Może to nie jakość modeli się pogorszyła a ci nowi nabywcy/użytkownicy nie mają pojęcia o docieraniu regulacji itd (nie żebym bronił tu HPI bo wcale nie sądze że jest naj... firmą, jest wiele lepszych modeli pod względem konstrukcyjnym itd, każdy model ma swoją specyfikę zawieszenia i dlatego nadaje się do czegoś bardziej lub mniej)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 9:22 am 

... SAVAGE X - amerykanie donoszą: w co 2-3 silniku pęka blok po dotarciu....

... rama wycięta wdlg zasad fizyki -- jakbys dal ja komus to tam gdzie ladnie wycieli X-a w niej pęka bo jest złe rozłożenie obciążenia ramy całej...

... dyfry ... itd, itd, te informacje nie są wyssane z palca .

>> ANKUS << Masz rację, to są tylko modele i mają prawo się popsuć, są inne marki też nie zawsze takie idealne, ale jak dowiaduje się z reklam o tych '' doskonalych '' modelach too... a co tam będę mówil hehe .

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 10:04 am 

Madickie napisał(a):
...

:lol: obawiam sie ze padles ofiara kontaktow z ..... :lol:

A tak powaznie to : nie dawaj sie wciagac w -> rozgrywki <-.
Jesli chcesz kontynuowac temat :) zapraszam na PM :).

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 11:28 am 

'' Rozgrywki " - raczej nie będę w to wchodzil, mnie to nie bawi, poza tym szkoda czasu i reputacji . Co do szczególów to jestem ciekawy, co kolego masz na swoich myślach w tym temacie kontaktów...

Co więcej ? Zobaczymy....

Pozdrawiam

Tytuł: Re: HPI Upada?
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 12:35 pm 

Madickie napisał(a):
witam,

Ostatnio doszly mnie sluchy,że firma HPI produkuje coraz gorsze , pod względem jakości modele, a te ostatnie moster trucki są bardzo awaryjne.
Nawet polscy sklepikarze wycofują asortyment HPi ze swoich pólek.
Slyszeliście coś na ten temat?

Firma HPI zarówno w USA, Europie jak i Polsce czuje się bardzo dobrze.
Podobnie jest z jakością jej produktów.
Nie ma żadnego powodu, aby była zła lub się pogorszyła.
To, co wypisujesz na forum to bezpodstawne oszczerstwo.
Widzę, że na swojej stronie internetowej oferujesz w sprzedaży konkurencyjne produkty firm Carson i Tamya. Nie wiem czy zaopatrujesz się u polskiego przedstawiciela czy bezpośrednio u producenta albo czy uprawiasz partyzantkę podatkową (nielegalny import) ale twoja wypowiedź jako handlowca sięgnęła dna.
Zauważ ze jest na rynku polskim kilku przedstawicieli różnych firm i nikt do dziś nie upadł tak nisko.
Gratuluję pomysłu !!!
:D :) :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 12:51 pm 

Lokalizacja: Warszawa ; Samochody :Traxxas E-MAXX , HPI Savage SS 4,6 , HPI Hellfire, Xray m18
z mojej strony zgadzam sie ze w hpi mozna trafic na niedorobki ... ostatnio kupilem sobie szarpanke ktora odpalila dwa razy silnik i padal ... "troche " slaba sprezyna...

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1735509

SPRZEDAM SAVAGE 4,6SS za 1000pln

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 1:04 pm 

Dziekuje , panie Festiwal Modelarstwa,że mnie pan tak milo potraktowal.
To czym się zajmuję zawodowo, to każdy wie,od paru lat zanim jeszcze powstal importer Carsona w Polsce , przywozilem w dobrych cenach Crasony i Tamiya.

Tak jak wczesniej wspomnialem w porównaniu z Panem Festiwal Modelarstwa, staralem sie wyrazić moje zdanie, i nie wyrażać sie niestosownie na temat w/w firmy, ale skupić się na produkcie. Nie mam zamiaru brać udzialu w atakach na waszą firmę w taki sposób jak pan to zrobil wobec mnie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 1:22 pm 

Madickie napisał(a):
Dziekuje , panie Festiwal Modelarstwa,że mnie pan tak milo potraktowal.
To czym się zajmuję zawodowo, to każdy wie,od paru lat zanim jeszcze powstal importer Carsona w Polsce , przywozilem w dobrych cenach Crasony i Tamiya.

Tak jak wczesniej wspomnialem w porównaniu z Panem Festiwal Modelarstwa, staralem sie wyrazić moje zdanie, i nie wyrażać sie niestosownie na temat w/w firmy, ale skupić się na produkcie. Nie mam zamiaru brać udzialu w atakach na waszą firmę w taki sposób jak pan to zrobil wobec mnie.

skoro nie chcial Pan wyrazac sie niestosownie i nie atakowac HPI, to po co wogle ten temat? skoro taka jest Pana opinia na temat HPI, to bardzo dobrze, ma Pan do tego prawo, ale po co dzielic sie tym na forum? na poczatku koledzy pisali ze to sciema, a Pan dalej swoje. wyglada mi to raczej na odciaganie innych od zakupu HPI, niz "dowiadywanie sie czy HPI upada"...
istne oczernianie konkurencji :lol: :lol:

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 1:42 pm 

Wie Pan, jesli slysze że modele się sypia, ludzie wychodzą nie zadowoleni.
Poruszam taki temat. I już. NIkogo nie oczerniam , zadaje jedynie pytania, i niektórzy na nie odpowiadają... Jednakże widzę ,że dyskusja przeradza sie w ataki, z których wynika,że to ja atakuje HPI, ciekawe.

Panowie, nie dajmy się zwarjować, przytoczylem przyklady , o modelach savage, a nie o handlowcu HPI- .

HPI upada? jeśli nie to bardzo dobrze, życzę wam jak najlepiej...
Jesli modele są coraz gorszej jakości , to przecież nie wasza wina, tylko producenta...

pozdrawiam

P.S. Modelami R/C handlujemy zanim powstaly te
'' wielkie ''przedstawicielstwa w naszym kraju, jak dotąd dzięki Bogu firma nasza jeszcze istnieje, i teraz po latach nie mam zamiaru toczyć walki z konkurencją.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 3:31 pm 

Szczerze wątpie, że produkcja HPI leci na ryj! Padające dyfry czy inne pękające części mogą być poprostu przypadłoscią danej parti produktu.
Przykładem niech będzie choćby moje revo:
Kilka osób skarży się, że revo ma kijowe koła, że po 10 litrach dyfry do kosza, że skrzynia czasem nie schodzi z 2 na 1 itp.

Ja narazie nic takiego nie zauważyłem: po 15 litrach koła wystarczyło rozkleić i wywalić piasek, dyfry mają się dobrze, a skrzynia nigdy nie zawiodła. Nie obcierałem go, lądowałem ze skoków z otwartą przepustnicą, odbierałem koła co chwilę i wszystko jest OK. Kwestia egzemplarza.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 6:28 pm 

Madickie napisał(a):
... SAVAGE X - amerykanie donoszą: w co 2-3 silniku pęka blok po dotarciu....

widzialem jeden pekniety wal... ale okolicznosci zajscia takiej awarii nie znam i nie moge wyrazic swojej pelnej opinii oprocz przypuszczenia, ze to byla wada materialowa danego egzemplaza

Cytuj:
... rama wycięta wdlg zasad fizyki -- jakbys dal ja komus to tam gdzie ladnie wycieli X-a w niej pęka bo jest złe rozłożenie obciążenia ramy całej...

to bylo do przewidzenia predzej czy pozniej... wystepuje "efekt kabu" i dla tego peka w ostrych przejsciach profilu... tym moga byc tylko zaniepokojeni uzytkownicy standardowej ramy X'a bo do zawodow praktycznie wszyscy i tak biora ramy LCG :) osobiscie znam jeden przypadek pekania ale calkowicie sie nie rozleciala..

[quote[... dyfry ... itd, itd, te informacje nie są wyssane z palca . [/quote]

mechanizmy roznicowe to pieta achillesowa calej rodziny Savage... a generalnie ich lozyska glowne.. sa poprostu za male do przenoszenia takich obciazen... nawet jak ktos by wsadzil ceramiki o takich wymiarach to szlag je trafi... osobiscie dokonalem przerobki na wieksze, o standardowych wymiarach i pozbylem sie problemu. a tak to 3L nie udawalo sie przejechac... satelity, jak caly model zreszta, w moim maja gdzies 35L, raz zmieniane kubki.... w skrzyni, gdzies przy 20l, dwojke wymienilem bo zaczynala puszczac... ani razu nie udalo mi sie rozwalic "spura".. raz wymieniane oba zestawy atak-talez wlasnie z powodu padajacych lozysk...

model kupilem uzywany, z wiadomego zrodla i mial przejechane niecale 10L..

Ankus zauwazyl ciekawa zaleznosc ... sami uzytkownicy przyczyniaja sie do zwiekszania awaryjnosci.... mozna by to okreslic prostym wzorem... awaryjnosc sprzetu jest wprost proporcjonalna do im mniejszej wiedzy i kultury technicznej posiadacza.. :)

Cytuj:
>> ANKUS << Masz rację, to są tylko modele i mają prawo się popsuć, są inne marki też nie zawsze takie idealne, ale jak dowiaduje się z reklam o tych '' doskonalych '' modelach too... a co tam będę mówil hehe .

ja nie czytam i nie ogladam takich reklam... zwlaszcza z amerykanskich gazet i portali, ktorymi tu sporo osob sie podnieca... to o czym mowie to moje osobiste doswiadczenia...

i maly apel do Festiwala... Darku, jesli masz kontakt z "gora" HPI to powiedz im, zeby wreszcie poszli po rozum do glowy i zastosowali na dyfrach lozyska 10x19x5... szczegolnie jesli chodzi o obudowy dyfrow od X'a.. jest tam tyle miesa, ze spokojnie one tam sie zmieszcza (ja mam przerobione standardowe i wydalo) i nie potrzeba robic nowej formy... w dobie maszyn CNC jest to chwila moment przerobic... i niech zmienia dostawce lozysk chocby musialy modele ciut zdrozec... bo te co daja to lipa straszna i nie tylko o savage chodzi...

i torche cukru na koniec.... jesli chodzi o estetyke wykonania poszczegolnych czesci i calych modeli to HPI ma u mnie 5+ :) drobnym potknieciem jest rama X'a ale wierzcie mi... to co jest ladne jest i wytrzymale :)

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 7:59 pm 

Lokalizacja: Katowice/Giszowiec Modele: Cyclone Moore Speed DRIFT
Gr4N4c1K napisał(a):
Madickie napisał(a):
Cytuj:

to bylo do przewidzenia predzej czy pozniej... wystepuje "efekt kabu" i dla tego peka w ostrych przejsciach profilu... tym moga byc tylko zaniepokojeni uzytkownicy standardowej ramy X'a bo do zawodow praktycznie wszyscy i tak biora ramy LCG :) osobiscie znam jeden przypadek pekania ale calkowicie sie nie rozleciala..

Przykładem "wytrzymałości" ramy jest chyba już były model Tapersona, który krótko mówiąc połamał się jak tania chińska zabawka, ale możliwe że to był jakiś felerny model bo to nie jedyne problemy Tapersona z tym modelem (może on też dorzuci swoje 3 grosze)

O sypiących się dyfrach to naprawdę dużo słyszałem, na szczęście nie przeżyłem tego u siebie (odpukać). Ogólnie dyfry są nieszczelne, piasek i inny syf wpada tam powodując szybkie zużywanie el. dyferencjału.

Hmm... silnik, u mnie po prawie 10l (nie za dużo ale już jakieś mankamenty można wyłapać) nawet nie myśli żeby skończyć pracować, a jest to mój pierwszy tego typu model-silnik dlatego też początkowo nie miał ze mną lekko:)

Pozdrawiam :wink:

P.S. Heh te wielkie fora amerykańskie, jak to pięknie brzmi. Jest tylko małe niedomówienie, chyba nie wszyscy wiedzą do czego amerykanie są zdolni ze sowimi modelami :twisted: Już więcej nie mam zamiaru brać udziału w tej wojnie 8)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona