Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 12:34 am

Autor
PostNapisane: Cz kwi 08, 2004 8:41 pm 

Witam chciałem sobie kupic aparature na TH tylko tam wiekszosc aparatur działa na czestotliwosci 75 MHz a te które można kupic w sklepach w polsce działają na 40 MHz - czy jest jakas róznica ?? Czy tez sa jakies przepisy że w polsce na modele RC jest przeznaczona czestotliwosc 40 MHz ?? A przy okazji to jaką aparature polecacie - najlepiej tak do 300 zł . Bo ja zastanawiałem sie nad tymi dwoma
1 -Hitec Aggressor 2-Channel AM/2 http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... CXM5**&P=0
2 - Futaba 2PL 2-Channel AM/2 http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... ENN3**&P=0

Byłbym wdzieczny za pomoc bo na razie nie wiem czy moge to kupic na TH

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 08, 2004 10:59 pm 
-=ADA$=-

o ile kojarze to 75Mhz jest w polsce nielegalne, dlatego raczej 40MHz, a co do aparatury, to osobiscie bralbym 2PL z racji tego ze jest komputerowa, po zmianie na komputer ( ale FM) jest ogromna roznica, wszystko mozna ustawic!!

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 09, 2004 9:05 am 

hmm Czy to oznacza że nie moge kupic aparatury w USA ?? Tam na tym Agressorze zaoszczedzam 100zł a w polsce niedosc że wybór bardzo mały to ceny strsznie wysokie :( . Czy gdybym kupił jednak w USA na 75 MHz to zakłócałaby ta aparatura coś ??

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 09, 2004 5:03 pm 

Ja mam Hitec i ją polecam

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 10:11 am 

soplica napisał(a):
hmm Czy to oznacza że nie moge kupic aparatury w USA ?? Tam na tym Agressorze zaoszczedzam 100zł a w polsce niedosc że wybór bardzo mały to ceny strsznie wysokie :( . Czy gdybym kupił jednak w USA na 75 MHz to zakłócałaby ta aparatura coś ??

Mozesz sobie kupic znam sporo osób co tą czestotliwość uzywa , ale ona praktycznie jest nielegalna w polsce bo uzywaja jej wojsko zawsze kwarce mozesz zmienic

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 10:38 am 

W Stanach zazwyczaj można też kupić wersję 27MHz , a ta jest w Polsce dozwolona , chociaż nie polecam konfiguracji 27MHz z modulacją AM.
Lepiej dożuć stówkę i poszukaj jakiejś FM-ki .

PoZdr.

Ostatnio edytowano Śr kwi 28, 2004 10:44 am przez Paweł Pakulski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 10:40 am 

TYLKO 40MHz lub ewentualnie 27MHz.

Najlepiej PCM - ale jest bardzo drogie, dlatego też proponuje FM.
AM w żadnym razie. No chyba, że różnica cenowa jest tak duża iż nie będziesz miał kasy aby dołożyć.

Z tego co zdążyłem zauważyć najlepiej jest zainwestować w 27MHz FM.
Na całym swiecie jest dozwolona taka częstotliowść. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Producenci - najlepiej dobre marki: Futaba, Sanwa, KO PROPO, JR.
HITECa nie polecam. Syf jakich mało.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 10:41 am 

Paweł Pakulski napisał(a):
W stanach zazwyczaj można też kupić wersję 27MHz , a ta jest Polsce dozwolona , chociaż nie polecam konfiguracji 27MHz z modulacją AM.
Lepiej dożuć stówkę i poszukaj jakiejś FM-ki.

PoZdr.

Paweł
Ty żyjesz??
Gdzie masz modele??

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 12:02 pm 
-=ADA$=-

ale mozliwych czestosci jest chyba 10 :) dlatego wole 75

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 12:15 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Paweł
Ty żyjesz??
Gdzie masz modele??

Ooo!!! Witam weterana he he :)

Żyje, żyje tylko w tym roku na zabawę nie mam za bardzo czasu (szkoła i takie tam), ale w przyszłym to już nie ma przebacz. 8)
Ale słyszałem, że Ty też nie próżnujesz i od tego sezonu IC-10 już nie będzie takie same.
Co już koniec OPEN-ami ??

A żeby nie było całkowicie OT.

Zdaje się, że właśnie jesteś w posiadaniu radia PCM (R1), a sam będę niedługo coś zamawiał, więc mam parę pytań.
Czy jest w ogóle możliwe zakłócenie takiego sygnału np. inny nadajnik PCM o zbliżonym kanale, czy w takiej sytuacji czasem odbiornik nie przestanie reagować, bo będzie dostawał dwa sygnały o takim samym kluczu kodowania?
Bo jeżeli tak jest to cała idea systemu PCM sprowadzałaby się „tylko” do eliminacji przypadkowych zakłóceń (zwykłe nadajniki FM).

I jeszcze jedno jak jest z szybkością rekcji takiego układu w stosunku do zwykłych FM-ek, bo chyba jest on wolniejszy?

Oczywiście inni użytkownicy mający styczność z takim sprzętem też niech się wypowiedzą.

PoZdro.
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 12:30 pm 
-=ADA$=-

o ile wiem PCM w takiej sytuacji ustawia serwa tak jak Ty chcesz ( tzn jak wczesniej ustawiles) i to jest przewaga PCM, ale trzeba uwazac zeby dobrze ustawic, slyszalem ze kiedys w samolocie ktos przez przypadek tak ustawil, ze po wyleceniu poza obszar radia samolot poszedl pelnym gazem w dol, i kogos zabil, ale domyslam sie ze poswiecasz dosyc czasu na przejrzenie nstrukcji i nie sprawi ci to problemu :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 1:17 pm 

Na razie mam tylko odbiorniki FM oraz takie małe gówienko przeciwzakłóceniowe.
Czekam na odbiornik PCM, który już leci. Jak będę już miał to opowiem co i jak.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 1:26 pm 

Paweł Pakulski napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):
Paweł
Ty żyjesz??
Gdzie masz modele??

Ooo!!! Witam weterana he he :)

Żyje, żyje tylko w tym roku na zabawę nie mam za bardzo czasu (szkoła i takie tam), ale w przyszłym to już nie ma przebacz. 8)
Ale słyszałem, że Ty też nie próżnujesz i od tego sezonu IC-10 już nie będzie takie same.
Co już koniec OPEN-ami ??

A żeby nie było całkowicie OT.

Zdaje się, że właśnie jesteś w posiadaniu radia PCM (R1), a sam będę niedługo coś zamawiał, więc mam parę pytań.
Czy jest w ogóle możliwe zakłócenie takiego sygnału np. inny nadajnik PCM o zbliżonym kanale, czy w takiej sytuacji czasem odbiornik nie przestanie reagować, bo będzie dostawał dwa sygnały o takim samym kluczu kodowania?
Bo jeżeli tak jest to cała idea systemu PCM sprowadzałaby się „tylko” do eliminacji przypadkowych zakłóceń (zwykłe nadajniki FM).

I jeszcze jedno jak jest z szybkością rekcji takiego układu w stosunku do zwykłych FM-ek, bo chyba jest on wolniejszy?

Oczywiście inni użytkownicy mający styczność z takim sprzętem też niech się wypowiedzą.

PoZdro.
Paweł

Szykuje się naprawde mocna ekipa w IC10. Myślę, że mogą być problemy aby wejść do pierwszej piątki. Dziesiątka jest w zasięgu moich możliwości.

W zime przygotowałem się naprawde dobrze. Cały sprzęt jest nowy. Jedyny problem to moje umiejętności. Ciekawe czy poradze sobie z prowadzeniem auta w trakcie finału (nie pamiętam chyba 15 albo 20 minut)
W Sączu mam zamiar troche pojeżdzić. Jeżeli nic nie popsuje w trakcie zawodów to mam zamiar zostać dłużej i spokojnie przetestować kilka ustawień.
Geometria, prześwit, twardość amortyzatorów, ustawienia skrzyni, różne karoserie, paliwo, świece, sprzęgło. Lista jest tak długa, że na początek zaczne od standardowego ustawienia zgodnie z instrukcją.

DTM OPEN to już nie dla mnie. Jestem za stary.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 28, 2004 3:15 pm 

-=ADA$=- napisał(a):
o ile wiem PCM w takiej sytuacji ustawia serwa tak jak Ty chcesz ( tzn jak wczesniej ustawiles) i to jest przewaga PCM...

To znaczy, że wszystkie PCM-ki mają w standardzie coś w rodzaju Fail-Safe czy tylko konkretne modele, firmy?

Jacek Żurek napisał(a):
Szykuje się naprawde mocna ekipa w IC10. Myślę, że mogą być problemy aby wejść do pierwszej piątki. Dziesiątka jest w zasięgu moich możliwości.

W zime przygotowałem się naprawde dobrze. Cały sprzęt jest nowy. Jedyny problem to moje umiejętności. Ciekawe czy poradze sobie z prowadzeniem auta w trakcie finału (nie pamiętam chyba 15 albo 20 minut)
W Sączu mam zamiar troche pojeżdzić. Jeżeli nic nie popsuje w trakcie zawodów to mam zamiar zostać dłużej i spokojnie przetestować kilka ustawień.
Geometria, prześwit, twardość amortyzatorów, ustawienia skrzyni, różne karoserie, paliwo, świece, sprzęgło. Lista jest tak długa, że na początek zaczne od standardowego ustawienia zgodnie z instrukcją.

DTM OPEN to już nie dla mnie. Jestem za stary.

Nom da się zauważyć u niektórych pewne przegrupowania sił, więc rzeczywiście sezon zapowiada się ciekawie.
W ogóle ta klasa ewoluuje w dobrą stronę, nawet cenowo jest całkiem przyzwoicie.
Gdyby nie to, że jest tylko jeden sezon w roku to też bym się przeżucił, ale narazie zostaje przy elektrykach, chyba, że przez te pół roku coś mi się odwidzi. :)

A i oczywiście czekam na relację z testów .

PoZdro

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 29, 2004 9:16 am 
-=ADA$=-

o ile wiem to wszystkie PCM tak maja, a Jacku co do karoserii slyszalem ze dodge stratus ma najlepsza aerodynamike, ale nie sprawdzalem sam